Kutya hasmenés: mi a teendő, ha kedvencünkre rájön a szapora?

Minden gazdi rémálma, ha kutyusánál egészségügyi gondok adódnak, melyek közül a hányás és a hasmenés talán az egyik legkellemetlenebb. A legtöbb esetben persze a probléma gyorsan megoldódik magától, és a gazdinak nincs is semmi teendője, olyan is előfordulhat azonban, hogy a hasmenés például nemcsak egy hirtelen falási roham, vagy fűrágcsikálás következtében kialakult egyszeri eset, hanem folyamatos állapot, ami közben kedvencünk láthatóan rosszul érzi magát.

Rosszkedvű kutya toalett papírral

A kutya hasmenés okai

A kutya hasmenésnek számos oka lehet. Nézzük is meg először, mik azok a kevésbé veszélyes, vagy könnyebben orvosolható okok, amik ezt az állapotot előidézhetik.

Ugye szeretjük-imádjuk kedvencünket, így ha az étkezésünk közben esetleg lehetősége van az ebédlőasztalnál sertepertélni, akkor akarva-akaratlan engedünk az ételünk után sóvárogva tekintő kutyusunknak, és finom falatjaink egy része bizony az ő szájában landolhat. Ezzel viszont nem biztos, vagyis inkább biztos, hogy nem teszünk jót a kutyának. Egy ragadozó és egy mindenevő emlős jobb, ha nem cseresznyéznek egy tálból, mert akár egészségügyi probléma is lehet a vége. Vagyis ha lehetséges, soha ne adjunk semmit kutyusunknak azokból az ételekből, amelyeket mi fogyasztunk, de a zsíros, a fűszeres, valamint a cukros ételeket kifejezetten kerüljük. Ha mégis ilyenekkel kínáljuk kedvencünket, annak akár még komolyabb hányás, hasmenés, vagy akár hasnyálmirigy-gyulladás is lehet a vége, mely utóbbi feltétlenül állatorvosi ellátást igényel.

Mit tegyünk kutya hasmenés esetén?

Sok-sok évvel ezelőtt az egyik, akkor 6 éves kuvasz-német juhászkutya keverék kutyusunk avas zsír közelébe férkőzött, amit nem sokáig hagyott érintetlenül, jól belakmározott belőle. Már maga a zsír is elég lett volna ahhoz, hogy hányás és hasmenés legyen a történet vége, de az, hogy még avas is volt, már tényleg totális garancia volt a rosszullétre. Volt tehát minden, rossz közérzet, bűzös böfögés, hányás, hasmenés. Olyannyira rosszul volt, hogy muszáj volt orvoshoz vinni, ahol jött a lesújtó diagnózis: hasnyálmirigy-gyulladás. Ott azt ajánlották, hogy ha szeretnénk megmenteni a kutyusunkat, haladéktalanul vigyük a közeli nagyváros állatorvosi klinikájára. Mi pedig pontosan így cselekedtünk. Ott szerencsére sikerült orvosolni a problémát, és bár a teljes felépülés nem ment egyik percről a másikra, a sztori happy end-del végződött.

Az előbbi példából látszik tehát, hogy a kutyák többsége bárhonnan, bármennyit és bármit képesek gondolkodási nélkül felfalni. Éppen ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy otthonunkban a szemetes jól elzárt helyen legyen, és semmiféle vitamint, gyógyszert, vegyszert, számára mérgező növényt, avokadót, szőlőt, csokoládét, stb. ne hagyjunk a kutyus számára elérhető helyen. Ez ugyanis végzetes is lehet a számára. Ha kíváncsi vagy mely ételek károsak, mérgezőek a kutyára nézve, akkor tekintsd meg korábbi cikkünket a témában.

Hogy ne egyen meg bármit, az természetesen az utcára is érvényes. Így ha sétálni megyünk, ott is nagyon ügyeljünk arra, hogy semmit ne szedhessen fel a földről. A legjobb, ha ezt megtanítjuk neki, de ha ennek ellenére sem bízunk benne százszázalékosan, akkor azért fél szemünk mindig tartsuk azon, hogy szaglászás közben mi felé is közelít kedvencünk.

Kuya szemetet eszik az utcán

A kutya hasmenés egyik további gyakori kiváltó oka szintén az ételhez kapcsolódik, bár nem az emberi, hanem a kutyák számára kifejlesztett eledelekhez. Ez az ok pedig a tápváltás. A kutya emésztőrendszerének akár napokra is szüksége lehet, mire az idomul az új táphoz, hiszen a különböző típusú ételek lebontásához más-más fajtájú emésztő enzimekre van szükség, így ha tápváltásra kerülne sor, akkor az új eledelt mindig csak fokozatosan keverjük a régi táphoz. Sokkal kisebb lesz ezáltal annak az esélye, hogy kutyusunk az eledel megváltoztatására hasmenéssel reagálna. 

A kutya eledele, legyen az száraztáp vagy nedveseledel, otthoni alapanyagokból összeállított eledel, vagy a nyersetetés (BARF) bármely alapanyaga, szintén okozhat hasmenést a kutyánál. Ennek oka lehet, hogy a kutya az eledel egyik vagy akár több összetevőjére is allergiás. Az ételallergia tünetei között szerepelhet a mancsok túlzott rágcsálása, a vakarózás, a fülgyulladás és a hasmenés. Ha allergiára gyanakszunk, érdemes kutyusunkat állatorvoshoz vinni, aki különböző allergiatesztekkel képes megállapítani, hogy pontosan mely összetevő(k)-re is allergiás a kutyánk. 

Mai rohanó világunkban szinte mindenki tapasztalja magán a stressz kisebb vagy nagyobb mértékű kártékony hatását, a kutyákat viszont sok esetben a nyugalom felkent papjának tekintjük. Ám sajnos az ő lelkiviláguk sem kikezdhetetlen, és bizonyos helyzetekben még ők is képesek stresszelni… olyannyira, hogy annak akár hasmenés is lehet a vége. Ilyen esetekben a dédelgetés, nyugtatás lehet a megoldás kulcsa a számukra.

Miután végigvettük a kutya hasmenés könnyebben orvosolható kiváltó okait, lássuk, melyek azok az esetek, amikor nem árt, ha a gazdi résen van, és mielőbb elviszi kutyusát az állatorvoshoz, aki a diagnózis felállítása után a megfelelő ellátásban részesíti kedvencünket.

Beteg kutya állatorvosnál

Amennyiben a kutya hasmenése nem múlik el egy teljes nap múltán sem, és még levertség és étvágytalanság is társul a meglévő problémához, haladéktalanul vigyük el őt állatorvoshoz, hiszen ilyen esetben nem kizárt, hogy vírusos fertőzés, vagy bakteriális megbetegedés áll a háttérben. Ebbe a kategóriába tartozik a bélférgesség, a szopornyica, a szalmonellózis, a giardiasis vagy a parolavírus okozta bélgyulladás. A probléma okának kiderítése után az orvos antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, féreghajtó készítményt írhat fel a kutyusnak, ám egy nagyon legyengült és a kiszáradás határán lévő eb akár infúziót is kaphat.

A máj-, epehólyag-, bélbetegségek, valamint a hasnyálmirigy-gyulladás egyéb tünetek mellett mind-mind okozhatnak hasmenést, ráadásul a veszélyes betegségek körébe tartoznak, így a kutyusnak ezekben az esetekben is egyértelműen azonnali szakszerű ellátásra van szüksége. 

A kutya hasmenés színe és állaga - a beazonosítás sokat segíthet

Ha már észrevettük, hogy kutyusunk nem a szokásos állagú végterméket produkálja, akkor sokat segíthet a gazdinak a probléma mértékének felmérésében, hogy ha csak amatőr módon is, de elemzi a széklet színét, valamint állagát.

Ha a hasmenés zöld árnyalatú, esetleg fűszálak is láthatóak benne, akkor bizonyára nincs miért aggódnunk, hiszen több, mint valószínű, hogy a túlzott mértékű fűrágcsikálás miatt jött rá kedvencünkre a hasmars. Ugyanakkor ha rendszeresen zöld a kutya híg széklete, ám fűszál nem található benne, akkor vizsgáljuk meg a kutyának adott táp összetevőit, a silányabb minőségű kutyatápokban ugyanis előfordulhatnak olyan mesterséges színezékek, amik zöldre, vagy kékre festik a végterméket. Ha ez okozza a problémát, mindenképpen váltsunk jobb minőségű eledelre, kutyánk bélrendszere hálás lesz érte.

A túlzott mértékű fűevés esetén szintén érdemes tápot váltani, hiszen ez a jelenség arra utal, hogy kutyusunknak ég a gyomra.

Amennyiben a kutya hasmenése világos színű, de ránézésre semmi kóros (pl.: vér, nyálka) nem látható benne, akkor szintén nagyon valószínű, hogy csak étrendi változtatásra van szükség. Ha azonban sárga és nyálkás a kutya végterméke, akkor gyanakodjunk, hogy a problémát vírus, vagy parazita okozza. Ebben az esetben első utad az állatorvoshoz vezessen, aki alapos kivizsgálást követően dönt majd arról, milyen gyógyszeres kezelés lenne kutyád számára a legideálisabb.

Megy a kutya hasa

A parvo vírusfertőzés esetében a kutya széklete szintén híg, színe sárgás-barnás, állaga pedig vizes. Ha vért is tartalmaz az ürülék, akkor pedig szinte biztos, hogy ilyen fertőzést kapott a kutyus. Ebben az esetben rögtön irány az állatorvos, hiszen a rendkívül híg hasmenés következtében a kutya akár ki is száradhat, így mielőbbi szakszerű segítségre van szüksége.

Ha a kutya bélsárja szintén nyálkás, ám a színe nem sárga, hanem szürke, akkor több, mint valószínű, hogy étkezései során túl sok zsírt kap. A zsír pedig akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat a kutyánál. Ha viszont a kutyus állapota nem kóros, akkor alkalmazzunk nála zsírszegény diétát. Ha a hasmenés ennek ellenére is jelentkezik, vigyük kedvencünket állatorvoshoz.

Amennyiben a kutya hasmenés színe olyan mint a kátrány, vagyis fekete, akkor az arra utalhat, hogy az emésztőrendszer megsérült, és alvadt vér távozik a kutyából. Ha azonban az ürülék normál állagú, és szürke, akkor az egyszerűbb problémára, de sajnos akár komolyabb betegségre is utalhat, mint például a máj, az epe, vagy a hasnyálmirigy megbetegedésére. Ezekben az esetekben szintén első utunk az állatdokihoz vezessen.

Szinte mondani is felesleges, de ha a kutya székletében friss, vagy alvadt vér jelenik meg, vigyük őt azonnal állatorvoshoz, hiszen ilyenkor a vastagbél, a végbél, vagy a bűzmirigy megsebesülése is okozhatja a problémát, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

Jótanács: bármennyire is nagy az ijedtség a hasmenés megjelenésekor, ha úgy döntünk, állatorvoshoz visszük kedvencünket, legyen bennünk annyi lélekjelenlét, hogy mintát szedünk az ürülékből az orvos számára, aki így azonnal megkezdheti a betegség okának feltárását.

Ha a hasmenés kölyökkutya esetében fordul elő, ne elemezgessük a híg széklet színét, azonnal vigyük őt állatorvoshoz!

Hasmenéses kutya

A kutya hasmenés kezelése - böjt, diéta, gyógyszerek, probiotikumok

Amennyiben úgy látjuk, a kutya hasmenése kezelést igényel, először is vegyük figyelembe, hogy kedvencünknek milyen a közérzete, a hasmenés mellé párosul-e étvágytalanság, esetleg hányás. Amennyiben az étvágytalanságra és a hányásra igen a válasz, ne habozzunk azonnal felkeresni az állatorvost, aki a kivizsgálást követően gyógyszereket írhat fel a a kutyusnak, valamint diétára vonatkozó tanácsokkal is elláthatja az aggódó gazdit. 

Böjt

Ha azonban úgy látjuk, a probléma otthon is kezelhető, maximum 1 napig fogjuk böjtre a betegeskedő négylábút. Roppantul fontos azonban, hogy friss víz mindig legyen a közelében, amit rendszeresen ellenőrizzünk, fogyaszt-e belőle eleget a kutya. A hasmenés és a mellé társuló esetleges hányás ugyanis kiszáradással is fenyegetheti kedvencünket, ha nem pótolja a szokásosnál gyorsabban ürülő folyadékot. Sajnos ugyanez lehet a helyzet, ha a kutyában nem marad meg az elfogyasztott víz. Ilyen esetekben vigyük őt minél hamarabb állatorvoshoz, ahol - ha az orvos szükségesnek tartja - akár infúzióra is kötheti a beteg állatot.

Tipp: Cikkemben eddig már többször szóba került, hogy a hányással együtt jár a kutya kiszáradása is, ilyenkor pedig elengedhetetlen pótolni a távozott nedvességet. Mondhatjuk, hogy egy akut hasmenés kezelésében at egyik legfontosabb feladat a kiszáradás megakadályozása, a megfelelő folyadékpótlás. Így ilyen esetekben mindig legyen a kutya közelében számára könnyen elérhető friss víz. További javaslatunk, hogy adjunk ilyenkor csontlevest kutyánknak, hiszen azt jó eséllyel még ilyen állapotban is szívesen elfogyasztja. A webáruházunkban kapható Food Studio prémium csontleveseit lassú tűzön, 12 órán keresztül főzik, emberi fogyasztásra is alkalmasak, valamint elkészítésük során minden zsírt eltávolítanak róluk.

Csontleves hasmenéses kutyának

Egy egynapos ételmegvonás semmi problémát nem fog egyébként okozni kedvencünknél, sőt, gyorsabban képes így gyógyulni. Ha ezzel szemben hasmenés idején is finom falatokkal kínálnánk, gyomrának sokkal több időre és energiára lenne szüksége a regenerálódáshoz, mint üres állapotban.

Diéta

Ha úgy tűnik, hogy 24 óra után javult kutyánk állapota, és a hasmenés elmúlt, akkor se térjünk vissza rögtön a szokásos eledeléhez, hanem egy ideig még diétáztassuk. Ilyen esetekben ajánlatos az előbb említett, kínálatunkban is elérhető csontlevest adni a számára, vagy akár mi is főzhetünk fűszermentes csirkehúslevest a számára, amelybe - az ásványi anyagok pótlása céljából - azért ajánlatos egy kis sót tenni. Először a húsleves levével kínáljuk, majd fél nap múlva, ha úgy tűnik, megmarad benne ez a tápláló folyadék, a csirkehúsból is tehetünk elé egy kisebb adagot kevés főtt rizzsel keverve.

Abban az esetben, ha úgy ítéljük meg, hogy böjtre nincs szükség, az alábbi diétás ételek akkor is segíthetik a kutya gyorsabb felépülését:

A mai világban, amikor a csapból is az egészséges táplálkozás népszerűsítése folyik, már nem titok, hogy a joghurt fogyasztása rendkívül jót tesz a bélrendszernek; a benne található temérdek jótékony baktérium többek között segít helyreállítani a bélflórát. Ugyanígy javítja a kutya gyomrát is, ugyanakkor a kutyák egy része nem bírja a joghurtban lévő tejcukrot, ezért csak mértékkel adjuk a számára. Ha kutyusunk bizonyítottan tejcukorérzékeny, akkor pedig ne is próbálkozzunk ezzel a megoldással, mert még rosszabbra is fordulhat az állapota. 

A korábban említett csirkehús is jó lehetséges variáció lehet, ha kutyusunkat hasmenés következtében diétáztatnunk kell, ám mielőtt megfőzzük, a húst mindig fejtsük le a csontról, és a bőrt is távolítsuk el. Ügyeljünk arra, hogy ha kutyusunk allergiás a csirkére, akkor ne ezt a diétás megoldást alkalmazzuk nála. Adjunk neki inkább tojást - persze csak akkor, ha erre nem allergiás.

Csirkehús és tojás

Egy erősebb diétánál még korai lehet a főtt rizs adása, mivel ez szintén megterhelheti legyengült kutyánk gyomrát, ám annak főzőlevét megitatni vele, már több, mint jó ötlet. A rizs főzőleve ugyanis egyrészt folyadék, másrészt keményítőt is tartalmaz, ami segíthet a kutya híg székletének normalizálásban. 

Ha már a rizslé képes megmaradni a kutyában, nyugodtan adhatunk neki egy kevés főtt rizst, vagy főtt krumplit, hiszen a bennük található keményítő nyugtatja a gyomrot, valamint az ürülék állagát is helyreállíthatja.

Az őszi hónapok során oly finom csemegének számító sütőtök szintén hatásos lehet kutya hasmenés esetén. Érdekesség, hogy a vízben főtt tök nemcsak híg széklet, de székrekedés esetén is hatásosan alkalmazható. 

Mindemellett, ha kutyánk hajlamos a gyomorbántalmakra, adhatunk a számára olyan speciális gyógytápot, ami kifejezetten az érzékeny bélrendszerű ebeknek készült. Ezen tápok összetevői olyan alapanyagokat tartalmaznak, amik könnyen emészthetőek a kutya számára, így időszakosan, vagy rendszeresen is adhatóak érzékeny gyomrú barátunknak.

Hasmenés kezelése aktív szénnel

A kutya hasmenés széntabletta általi kezelése bizonyos esetekben szintén megoldás lehet heveny hasmenés tüneti kezelésére és mérgezések ellátására, hiszen az aktív szén a porózusos, mikroszkopikus járatokkal telített szerkezete révén képes magához láncolni, majd a széklettel eltávolítani a bélrendszerből azokat a baktériumokat, toxinokat és egyéb káros anyagokat, amelyek a hasmenés kiváltó okai lehetnek. Érdekesség, hogy 1 köbcenti (cm3) faszén körülbelül 1 négyzetkilométer (km2) összfelülettel rendelkezik és saját tömege sokszorosát képes megkötni.

A szénpor kutyák által is jól tolerált szer, illetve kevés mellékhatás jellemzi. A probléma vele, hogy a gyógyszermolekulákat is magához kötheti, így ha a kutya gyógyszeres kezelés alatt áll, akkor ellenjavalt az alkalmazása. Szintén megnehezíti a gyomor-bélrendszeri vérzésekből eredő vér észlelését a székletben, tekintve, hogy azt sötétre, feketére színezi. Amit még a hasmenés aktív szénnel való tüneti kezelése kapcsán fontos tudnod, hogy marószer (savak, lúgok) által okozott mérgezések esetén nem ajánlott az aktív szén alkalmazása, tekintve, hogy hányást provokálhat, miáltal a marószer, vegyszer által okozott szöveti károsodást is súlyosbíthatja.

Amennyiben hasmenéses kutyánknak aktív szenet adunk, de 1-2 napot követően sincs érdemi változás, akkor irány az állatorvos.

Hasmenéses kutya a vízparton

Gyógyszerek a kutya hasmenés kezelésére

Számos különféle gyógyhatású készítmény, gyógyszer létezik a kutya hasmenés kezelésére. Ilyen például az MP Labo Ultradiar tabletta, amely támogatja a laza vagy folyékony széklet megkötését, fenntartva a bélflóra egyensúlyát. Komplex, természetes összetevőket tartalmazó készítmény.

MP Labo Ultradiar kutya hasmenés ellen

Szintén jó választás lehet a Vitamed Endia paszta, amely kiválóan alkalmas kutyánk hasmenéses tüneteinek egyhítésére.

Természetesen számos további készítmény is létezik, amelyeket ilyen esetekben segítségül hívhatunk. Javasoljuk, hogy konzultálj ezekről az állatorvosoddal.

Probiotikumok a bélflóra egyensúlyának helyreállításáért

A rövidebb vagy hosszabb ideig tartó hasmenést a kutya bélflórája is megszenvedi, ezért a probléma elmúltával érdemes probiotikumot adni a számára. Mivel azonban a kutyák és az emberek bélflórája más-más összetételű baktériumtörzsekkel rendelkezik, ezért a kezelés sem lehet azonos.

Általános hasmenés esetén a lactobacillus acidophilus probiotikum segíthet, míg a betegséget követően a pediococcus acidilactici törzset érdemes a kutyának adagolni. Vírusos megbetegedésekre a saccharomyces boulardii trópusi élesztő a hatásos, a gyulladásos bélbetegségek helyreállításában pedig a bacillus subtilis és az enterococcus faecium segíthet.

Ajánljuk a Candioli Florentero Act tablettát, amely egy 4-féle bélbaktériumtörzset, valamint prebiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítő kutyák és macskák részére.

A megelőzésben is segíthet az Agroferm Pet multivitamin és probiotikum por , amely nagyban támogathatja egy egészséges bélflóra kialakulását.

Az ismertebb humán készítmények közül a Normaflore is adható a kutyának, ami a megrongálódott bélflóra helyreállításában segít.

Összegzés

Ha tehát híggá válik kutyánk széklete… a legfontosabb lépések:

  1. Figyeljük, társulnak-e hozzá egyéb tünetek, pl.: milyen a közérzete, van-e étvágya, iszik-e eleget, hányás is megjelent-e, stb.
  2. Ellenőrizzük a híg széklet színét. Ha nem tűnik kórosnak, megfelelő mennyiségű víz adása mellett diétáztassuk kedvencünket. Ha vér jelenik meg benne, vagy sötét színű, esetleg túlságosan vizes, irány az állatorvos.
  3. Mielőtt elindulnánk, gyűjtsünk mintát az ürülékből, ezzel segítve az állatorvost a helyes diagnózis felállításában.
  4. Alkalmazzuk az állatorvos által felírt gyógyszereket, probiotikumokat és tartassuk be négylábú kedvencükkel az orvos által javasolt diétát.

A legtöbb esetben nem áll komoly probléma a kutya egy-egy hasmenése mögött, ugyanakkor legyünk résen, és ha úgy látjuk, szükséges, vigyük kutyusunkat állatorvoshoz. A szakszerű segítség sokkal gyorsabb és határozottan biztosabb diagnózist képes felállítani, mint mi magunk, a megfelelő kezelés elkezdése pedig nagy nyugalommal töltheti el a gazdit, hiszen kedvence így sokkal hamarabb lehet majd újra teljesen egészséges.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13