Jack russell terrier, a féktelen kis rókavadász

Ha valaki felteszi neked a kérdést, hogy láttál-e már valaha jack russell terriert, akkor lehetséges, hogy rögtön rávágod: "nem még, soha életemben". És lehet, hogy ez nem a fajta elnevezése miatt van, hiszen valóban nem túl elterjedt kis hazánkban a jack russell terrier.

Ugyanakkor valószínűleg elég, ha egy filmcímet említünk, és máris sokaknak beugrik, melyik ebről is van szó. Ez a film pedig nem más, mint "A Maszk".

Így sem ismerős? Akkor talán túl fiatal vagy. Semmi gond, guglizz csak rá. No, de a legtöbbünknek a hollywoodi film hallatán egyből beugrik a gumiarcú Jim Carrey és ugribugri kiskutyája, Milo. Na, ő egy jack russell terrier. 

Milo, a jack russell terrier kiskutya a Maszk című filmben

Innen már persze azonnal következtetünk néhány, a filmben látott jellemzőjére, mint például hogy kicsi, fürge, okos, mozgékony stb, stb. És persze ez mind igaz is rá, de mivel ránézésből, vagy egy filmből egyetlen fajtát sem lehet teljesen kiismerni, így ezt a típust sem. Éppen ezért jöjjön most egy részletesebb bemutató a jack russell terrierről; vagyis lássuk, mi is rejtőzik a “maszk” mögött!

A jack russell terrier története - vérbeli kotorékeb

A jack russell terriert John Russell (1795-1883) anglikán plébánosról nevezték el, akinek az egyik beceneve volt a "Jack". A másik beceneve pedig a "The Sporting Parson", azaz a sportoló plébános (akkoriban a vadász és a sport szavakat némileg szinonimaként kezelték), de erről majd később. Édesapja szenvedélye, a vadászat még az "isteni" hivatás ellenére is tovább csörgedezett Russell tiszteletes ereiben, aki rendszeresen járt kutyás vadászatokra. Miután 1816 táján megszerezte első terrierét, egy Trump nevezetű nőstényt (lásd alább), feltett szándéka volt, hogy kitenyészt egy olyan fajtát, ami képes a kisebb állatok, többek közt a róka és a nyúl üregébe is gond nélkül bebújni. Nem mellesleg Trumpot tekintik a ma élő összes jack russell és parson russell terrier ősének.

Az alábbi képeken John "Jack" Russell plébános látható vadászruhában, az általa kitenyésztett kutyafajta vadászat közben, továbbá Trump, a russel terrier kutyák őse. A jobb alsó képen pedig egy másik vadász, aki az ölében, kis táskában tartja a kis rókavadászt, akit jellemzően így szállítottak a vadászatok során, hiszen az kis lábaival nem volt képes lépést tartani a gyors lovakkal.

John

A kitenyésztett új kutyafajta a vadászatok mellett kiváló patkányüldöző hírében is állt, igen fontos feladata volt az is, hogy száműzze a nem kívánt rágcsálókat a takarmányok közeléből. Erre a pozícióra egyébként bármely terrier kiváló választás, de a jack russell terrier különösen alkalmasnak bizonyult. Erős ollós harapása van.

Egyébiránt a terrier gyökerekkel rendelkező, végül főként John "Jack" Russel által kitenyésztett fajtát a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) 2000-től tekinti önálló kutyafajtának.

Megjelenése - apró, de annál élénkEBb

Függetlenül attól, hogy nőstény, vagy kan példányról van szó, a jack russell terrier kutya marmagassága 25 és 35 cm között mozog, súlya pedig relatív alacsony 6-8 kg. Macskaszerű, erős és rövid lábai jelentősége egyrészt abban áll, hogy ez különbözteti meg leginkább közeli rokonától, a parson russell terriertől, másrészt azért fontos, mert ezekkel a kurta virgácsokkal még könnyebben bújik be a rókalyukakba. Abban, hogy ezekbe a vájatokba tényleg minden gond nélkül beférjen, kicsi mellkasi körfogata is segíti, ami pusztán 40-43 cm.

Jack russell terrier kutyák vadász közben

Összességében egy izmos kis kutyáról van szó, akinek a fülei V-alakúak és lekonyulnak. Futkározás közben a jack russell terrier farka tűzött, felfelé áll, míg ha nyugalomban van, akkor lefelé konyul. Szemei mandulavágásúak, amik hihetetlenül sok energiát sugároznak.

Bundájának meghatározó színe a fehér, amit barna, fekete vagy cserszínű foltok tarkítanak, a fajtastandard szerint pedig fontos, hogy a feje tetején a szemei körül, illetve a farka tövénél is megjelenjenek ezek a jegyek.

Gondozása - a kutyakozmetika számára nem ismeretlen

A sima szőrű jack russel változat bundájának kezelése nem túl bonyolult feladat, de mivel egész évben hullik a szőre, ezért hetente érdemes lehet egyszer átkefélni. Vedlési időszakban, vagyis tavasszal és ősszel a szőrhullás fokozódik, így azt hetente többször is javasolt otthonunkban átkefélni, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsuk, helyett biztosítva az új, egészséges szőr mielőbbi növekedésének. Bár apró testét kétrétegű, erős és sűrű szőr borítja, a hideg időben mégsem ajánlatos őt kinn, a szabadban tartani. Ha azonban a házba mégsem akarjuk beengedni, akkor biztosítsunk számára egy olyan kis vackot, ahol a viszontagságos időjárási körülmények között is kellemes meleg van a számára. Ilyen lehet például a szélvédett garázs, benne lehetőség szerint valamilyen kis kutyaházzal, kutyafekhellyel.

A drótszőrű jack russell terrier, valamint a tört szőrű változat szőre ennél szakértőbb kezeket igényel. Kettős szőrzetüket, aminek alsó rétege gyengébb szerkezetű, felső rétege pedig hosszabb és durvább felépítésű, évente kétszer trimmelni kell. Ennek a műveletnek semmiképp se kezdjünk neki mi magunk, hiszen ha ollóval vagy géppel megvágjuk, több mint valószínű, hogy már soha nem lesz olyan szép a kutyus bundája, mint a "hadműveletünk" előtt. A trimmelés elvégzésére mindig vigyük kutyakozmetikába durva szőrű vagy tört szőrű jack russell terrierünket.

Jack russell terrier kutyakozmetikusnál

Havonta egyszer bőven elegendő megfürdetni kis kedvencünket, és ugyanilyen gyakorisággal végezzük el nála a körömvágást is. Mivel fogkövesedésre hajlamos a fajta, így a rendszeres fogmosás mellett időközönként állatorvossal is nézessük meg jack russellünk fogazatát, a füleit, a szemeit pedig alkalmanként törölgessük át. Ha száraz kutyatáppal etetjük, valamint alkalmanként fogtisztító rudat is adunk neki, az segíthet a fogkövesedés csökkentésében.

A jack russell terrier és a parson russell terrier közti különbségek - van, de nem sok

Nem csoda, hogy a laikusok közül sokan összekeverik a két fajtát, hiszen valóban nagyon hasonlítanak egymásra, és nemcsak ami a küllemet illeti, de a belbecs terén is igen hasonszőrűek. A két fajta egy tőről fakad, ugyanúgy John "Jack" Russell, vagy másik becenevén John "The Sporting Parson" Russel angol plébános tenyésztette ki. Állítólag zavarta, hogy a rövid lábú jack russel terrierek lassabbak voltak a lovaknál, így néha hamarabb ért oda a lelőtt rókához, nyúlhoz, mint a kutyái. Ezért tenyésztett ki az 1850-es évek közepén egy szinte az előzővel teljesen megegyező fajtát, aminek viszont picit hosszabbak voltak a lábai, így lépést tudott tartani a lovakkal, nem kellett várni rá, vagy ölben cipelnie a vadásznak.

Tehát a legszembetűnőbb különbség a két fajta között az, hogy a parson russell terrier lábai hosszabbak, mint a jack russellé, ennek következtében pedig a parson egy kissé magasabb és nagyobb eb. Ami a testfelépítésüket illeti, a jack russell alakja egy téglalapra, míg a parsoné inkább egy négyzetre hasonlít.

Ami már kevésbé szembetűnő, de mégis apró különbség közöttük, hogy a jack russell terrier energikusabb és egy kissé könnyebb a tanítása, mint közeli rokonának.

Jack russell terrier vs Parson russell terrier

Vérmérséklete, jellemzői és személyisége - mint egy öntudatos Duracell-nyuszi

Rókavadász kutyaként persze nem is lenne előnyös, ha visszahúzódó és félénk lenne, egy úgymond egészséges önbizalomnál azonban sokkal több szorult belé. Éppen ezért nem árt, ha a leendő gazdinak van már némi tapasztalata a kutyák, azon belül is az önfejű ebek nevelése terén. De erről majd később.

Önfejűségét egyébként jócskán ellensúlyozzák azon tulajdonságai, hogy rendkívül ragaszkodó és hűséges típus. Már első ránézésre rabul ejtheti az ember szívét, talán éppen ezért nem véletlen, hogy szívesen használják a jack russell terriert filmekben, reklámokban, de még a cirkuszban is, hiszen ez az aprócska kutyus könnyen tanítható és képes akár 150(!) cm magasra is felugrani.

Bár imád gazdája közelében lenni, érdemes ezt a fajtát nem lakásban, hanem kertes házban tartani, hiszen a mozgás számára rendkívül fontos. Napi 1 óra aktivitás neki a minimum, és persze az sem árt, ha ezt az aktivitást nem az ő képzeletére bízzuk, mert akkor bizony érhetik meglepetések a gyanútlan gazdit. Ugyanakkor arra is nagyon ügyelnünk kell, hogy a kert tökéletesen zárt legyen, hiszen már egy apró lyukacska is elég lehet ahhoz, hogy picinyke ebünk azt méretben magára igazítsa és reprodukálja Houdinit. Az előbb említett ugrási képessége miatt pedig egy jó magas kerítés sem hátrány.

De ami a hátránya, az egyben az előnye is, hiszen energikussága, ügyessége, mozgékonysága és jól taníthatósága okán az egyik legjobb alany az agility sporthoz :)

Jack russell terrier tréning agility pályán

A jack russell terrierek, más terrierekhez hasonlóan ösztönösen szeretnek ásni, erős kis mancsaikkal hamar képesek nagy lyukakat vájni. Igyekezz megtanítani őket arra, hogy hol áshatnak a kertben, mert teljesen leszoktatni őket erről biztosan nehezebb feladat :)

Játékossága és energiája végtelen, ám egy alapos, testi és szellemi lefárasztást követően képes néhány órát pihenéssel is tölteni. Ám, amint úgy látja, a családban bárki kapható az újabb bolondozásra, már pattan is és jöhet a határtalan móka.

Kiváló társ lehet aktív, rendszeresen futó gazdik számára. A pórázon való "előírásszerű" sétáltatás esetén viszont ne táplálj túlzott reményeket, elegendő, ha arra megtanítod, hogy hajlandó legyen pórázon lenni.

Erőteljes vadászösztön lakozik bennük, ezért hajlamosak egyből a kisebb állatok után iramodni, amint észrevesznek egyet. Az idegen kis termetű kutyák, macskák sincsenek biztonságban tőlük. Ezért mindig pórázon vigyük ki őket.

Jack russell terrier jellemzői

Mennyire ugatós fajta?

Nos, nem árulok zsákbamacskát, a jack russell sokat ugatós. Ez tény, a jack russell tulajdonosok ezt nagyon jól tudják. De ez nem is csoda, hiszen kitenyésztésük során fontos, volt hogy olyan kutyává váljon, amely tudatja a vadászokkal, hogy elkapta, megtalálta a zsákmányt. Az ugatás a kutya karakterének része, de ez természetesen megfelelő kölyökkori meveléssel és szocializációval kordában tartható és csak indokolt esetben fogjuk tapasztalni.

A jack russell terrier nevelése, tanítása

Mielőtt megérkezik otthonunkba újdonsült jack russell terrierünk, érdemes néhány dolgot úgy átrendeznünk a házban, hogy ne kelljen folyton dorgálni a kiskutyát, mert - szerintünk - épp rossz fát tesz a tűzre. Éppen ezért kerítsük el azokat a helyeket, ahol nem szeretnénk, hogy kedve szerint garázdálkodhasson, ha éppen nem tudunk rá folyamatosan figyelni.

És mivel a legtöbb kölyökkutya szeret rágcsálni, hiszen így ismerkedik a környezetével, ezért az sem baj, ha nem hagyjuk elérhető helyen márkás cipőinket, a papucsokat… de talán még jobb, ha a szőnyegeket és a hosszú függönyöket is talonba tesszük egy időre. Na jó, ez utóbbi csak egy kis hatásvadász túlzás volt, de tényleg megfontolandó, hogy féltett holmijainkra fokozottabban figyelünk a környezetében.

A kis jack russell terrier kölyök figyelmét érdemes olyan dolgokra irányítani, amikkel szabadon játszhat, vegyünk neki kutyajátékot, például rágókötelet. Kiskorában játsszunk vele aktívan, egyrészt, hogy minél szorosabb kötődés alakuljon ki irányunkba, másrészt, hogy a kis tündér jól elfáradjon és szundikáljon egy nagyot.

Jack russell terrier rágókötéllel

A korai szocializáció egyébként szintén azt a célt szolgálja, hogy később egyértelműen tudja, mi az, amit szabad. Ha más háziállatok is élnek még a háztartásban, akkor az időben történt hozzászoktatásnak köszönhetően később sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk élénk kiskutyánkkal. Példának okáért így nem kell attól tartanunk, hogy csúnyán összeverekszik a macskánkkal, amiből ő, vagy akár mindketten maradandó sérülésekkel távoznak, de attól sem kell félnünk, hogy a baromfiudvarba véletlenül bejutva megtizedeli a mi, vagy a szomszéd tyúkállományát.

A jack russell terrier különben valahogy úgy működik, mint egy 3-4 év körüli kisgyerek, legalábbis abban az értelemben biztos, hogy a "nem" szóra alap esetben relatíve immunis. Inkább kínáljunk neki alternatívát, ugyanis egy önfejű és domináns kutyafajtát ésszerűbb lehet a folytonos tiltások helyett így nevelni. Ha okosan próbálkozunk, biztos, hogy el tudjuk terelni a figyelmét a cicus farkáról a röfögő játékkismalacra, vagy egy gyorsan guruló kutyalabdára.

Jack russel terrier kölyökkutyák labdával

Olykor persze elkerülhetetlen, hogy éljünk a "nem" tiltószó használatával, de ezeket a helyzeteket próbáljuk meg minimalizálni és tényleg csak a legkomolyabb esetekben vessük be. 

Mint bármely más fajtánál, e rókavadász kutya vonatkozásában is rendkívül fontos, hogy megtanulja a vezényszavakat, amikre úgymond álmából felkeltve is hallgat. Tehát pl.: biztos odajöjjön hozzánk, ha behívjuk, maradjon nyugalomban, ha azt parancsoljuk, ne kapjon fel semmit az utcán sétálva, stb. 

Nagyon jó ötlet, ha jack russell kutyusunkat kutyasuliba visszük, vagy kutyatrénert hívunk hozzá. Ezáltal nemcsak kedvencünk, de mi is nagyon sokat tanulhatunk arra vonatkozólag, hogyan bánjunk a kis jack russell terrierrel kölyök, majd felnőtt korában.

Jack russell terrier kutyaiskolában

Ráadásul azt sem árt, ha jól kiképezzük magunkat arra is, hogy miként törjük le a fajtára jellemző domináns viselkedést és vegyük át a falkavezér szerepet. Ebben az esetben a kulcsszó a következetesség, ami a terrier fajtáknál mindig kiemelt szerepet kap.

A jack russell terrier etetése

A jack russell terrier esetében is igaz, hogy csak a minőségi táplálék a megfelelő számára. És hogy pontosan milyen legyen ez? Lehet például száraztáp. Mivel azonban a piac ömlesztve van gyengébb minőségű kutyaeledelekkel, így ha ezt a típust választjuk, legyünk nagyon körültekintőek, messziről kerüljük egy a hipermarketes vonalat, illetve alaposan olvassuk át, hogy pontosan milyen összetevőkből is áll a kiválasztott termék. Ha sok benne a gabona, fehérjeforrásként pedig kizárólag húsliszt került megjelölésre, akkor inkább keresgéljünk tovább egy olyan táp után, ami magas arányban tartalmaz friss húst és egészséges szénhidrátforrásokat. Ajánljuk például a kifejezetten kistestű kutyáknak készült Ambrosia nyúlhúsos, lazacos tápot, amely hústartalma magas, gabonát egyáltalán nem tartalmaz, továbbá apró tápszemcse méretű, ami szintén jól igazodik a fajta igényeihez.

Ambrosia Dog Adult Mini GF Fresh Salmon & Rabbit

A fajta hajlamos az elhízásra, ezért a kiváló minőség mellett a mennyiségre is legalább ennyire figyeljünk kutyusunk táplálásakor. Az ajánlott etetési mennyiséget megtalálod minden kutyatáp zsák hátoldalán szöveges és táblázatos formában.

A jack russell terrier betegségei 

A jack russell terrier meglehetősen egészséges kutyafajtának mondható, aminek az átlag életkora 13-16 év, de ha jó minőségű táplálékkal etetjük, odafigyelünk az egészségére, valamint megbízható tenyésztőtől vásárolunk, aki becsülettel szűri a fajtabetegségeket, akkor ennél néhány évvel akár hosszabb is lehet a vele töltött idő.

Jack russell kutya állatorvosnál

Erre a típusra jellemző betegségek a térdkalácsficam, az allergiás bőrbetegségek, a Legg-Calve-Perthes kór, egyes szembetegségek és bizonyos neurológiai betegségek. 

A térdkalácsficam leginkább kistestű kutyáknál fordul elő, mely súlyos esetben műtéti beavatkozást is igényelhet.

A Legg-Calve-Perthes kór szintén a kisebb kutyafajtákat sújtja. A betegség egy vérellátási problémára utal, aminek következtében elhal a combcsontfej. Leginkább fiatal ebeknél tűnik fel a betegség tünete, a sántítás és az, hogy álló helyzetben sem képes a fájó végtagra támaszkodni. Megoldásként a sebész állatorvos eltávolítja a problémás területet, aminek helyén álízület alakul ki, a fájdalom pedig jó esetben teljesen megszűnik.

Amennyiben jack russell terrierünk sokat vakarózik, hullik a szőre, mely területet esetleg nyalogatja is, netán még be is pirosodik az adott rész, akkor gyanakodjunk, hogy kutyusunk allergiás bőrbetegségben szenved. Ennek számos oka lehet, leggyakoribb a környezetallergia, például pollen, penészgomba vagy atka, ritkább esetben viszont okozhatja ételallergia is. Az allergia okának megállapításában az állatorvos tud segíteni, ahogy az esetleg szükséges terrápia módjában is.

A zöldhályog és a lencseficam azok a szembetegségek, amikre a jack russell terrier hajlamos lehet. A glaukóma következtében több folyadék gyűlik össze a szemben, mint amennyi el tud vezetődni, a kialakuló magas szemnyomás pedig idővel látásromlást, vagy akár vakságot is okozhat. Szemcseppek, valamint időben elvégzett műtéti beavatkozás sokat javíthat a problémán. A lencseficam örökletes betegség, de egyéb szembetegségek is kiváltói lehetnek. A betegség során a szemlencse kimozdul a helyéről, aminek oka a lencsét felfüggesztő rostok szakadása.

A degeneratív hmyelopathia a jack russell terrier gerincvelőjét támadja meg, ami a kutya 5 éves kora után jelentkezhet. Ennek következtében az eb fokozatosan teljesen lebénul. Az orvostudomány mai állása szerint a probléma nem gyógyítható. 

És még egy neurológiai betegség, amire terrierünk hajlamos lehet: az ataxia, ami a mozgáskoordinációval van kapcsolatban

Kinek való a jack russell terrier?

Úgy is mondhatnám, hogy nemes választás ez a fajta, hiszen míg a néhai brit királynő, II. Erzsébet kedvence a pembroke welsh corgi fajta volt, addig fia, Károly király és felesége, Kamilla királyné a jack russell terrierre esküszik.

Károly király és felesége, Kamilla királyné nagy barátai a jack russell terriernek

És valószínűleg szükség is van a nemesi hozzáállásra a nevelésben, hiszen ha nem tartatjuk be vele a szabályokat, nem vagyunk kellően következetesek, akkor könnyen a fejünkre nőhet. Úgyhogy akkor válasszuk ezt a típust, ha szeretjük a sok mozgást, ugyanakkor képesnek érezzük magunkat kontrollálni is ezt a kis energiabombát.

A jack russel nagyon szereti az emberi társaságot és szerencsére könnyen mobilizálható apró termete miatt, így szinte bárhová magunkkal vihetjük, főleg ha kölyökkorában biztosítottuk a "nemesi" neveltetést a számára. 

Jack russell terrier kutyatáska

Kisgyermek mellé viszont ne válasszuk, mert ahogy az eddigiekből talán számodra is kiderült már,  határozott és következetes gazdira van szüksége. Egy családbarát kutyánál kevésbé kiszámíthatóak, így ha kisgyermek nem megfelelően viselkedij velük, akkor könnyen odakaphatnak, akár meg is sebezve a kicsit.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13