Ismerd meg a különböző szárított díszhaltápokat

A szárított díszhaltápok olyan természetes díszhal eleségek, amelyeket többnyire egy speciális gyártási technológia, a fagyasztva szárítás (liofilizálás) révén állítanak elő a gyártók. Ennek az eljárásnak köszönhetően a táplálék beltartalmi értéke gyakorlatilag nem változik, azaz megegyezik az élő eleségével. Az ilyen típusú díszhaltápok könnyen emészthetők, és igen sokáig megőrzik a csomagolás felbontása után is a minőségüket, amennyiben nem éri őket nedvesség. A legnépszerűbb közülük a liofilizált tubifex, a szúnyoglárva, valamint az algákból készült liofilizált eleségek.

A tubifex (csóvájóféreg) magas fehérjetartalommal rendelkezik és olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek hatékonyan támogatják a halak immunrendszerét, így rendszeres etetésével ellenállóvá válnak igen sok díszhal betegséggel (pl. gumőkór) szemben a halaid.

Tubifex díszhalaknak

A szúnyoglárva az egyike a trópusi díszhalak természetes táplálékainak. Igaz, hogy az élő szúnyoglárvák (pl. vörösszúnyog lárva) rendszeres etetése néhány díszhal fajnál (pl. dél-amerikai törpesügérek) emésztési problémákat okozhat, viszont ez a veszély a speciális feldolgozási módnak köszönhetően nem áll fenn a liofilizált változat esetében.

Szárított szúnyoglárva

Az algákból készült liofilizált díszhaltápok többek között ideálisak a növényi táplálékot is igénylő elevenszülő fogaspontyok számára (pl. black molly, velifera, xifó), de az algázók (pl. anci) is előszeretettel fogyasztják. Rendszeres etetésével elkerülhető az is, hogy a növényi táplálékot igénylő halaid megdézsmálják az akváriumodban tartott vízinövények zsenge hajtásait, leveleit.

Spirulina algás eledel díszhalaknak

Ha liofilizált eleségeket is adsz az uszonyos kedvenceidnek a lemezes és a granulátum díszhaltápok mellett, akkor kellő változatosságot biztosíthatsz nekik, és teljesen kiegyensúlyozottá teheted napi „menüjüket”.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13