Hogyan kell helyesen kitisztítani az akváriumot?

Az akvárium tisztítására ugyanaz igaz, mint az otthoni nagytakarításra: minél rendszeresebben csinálod, annál kevésbé gyűlnek fel a dolgok, és annál egyszerűbb túlesni rajta. Ne felejtsd, hogy némelyik baktérium jót tesz a halaidnak, így ha teljesen ragyogóra pucolod az akváriumot, az rosszat tehet az egészségüknek. Egy átlagos akvárium esetében mi azt tanácsolnánk, hogy körülbelül kéthetente takarítsd ki, és ilyenkor mindig csak a benne lévő víz maximum 25%-át cseréld – így tisztán tudod tartani a halaid élőhelyét anélkül, hogy ártanál nekik.

Akvárium tisztítása

Az akvárium tisztítása, kitakarítása lépésekre bontva

Első lépés: Készítsd elő a takarításhoz szükséges eszközöket. Fontos, hogy kifejezetten a díszhalak környezetének gondozására, akváriumok tisztitására szánt eszközöket használj, mivel az otthoni takarításhoz használt dolgok olyan anyagokat, vegyszereket tartalmazhatnak, amelyek árthatnak a halaidnak.

Amire szükséged lesz:

Második lépés: Töltsd fel a halak ideiglenes otthonát az akváriumból vett vízzel. Ha tudod, hogy a halaid ki szoktak ugrálni az akváriumból, akkor ügyelj rá, hogy lefedd valamivel.

Harmadik lépés: Vegyél ki az akváriumból mindent, ami elektronikus (pl. szűrőt), és az összes dekorációt is. Ezután óvatosan (!), a háló segítségével emeld ki a halaidat, és költöztesd át őket az ideiglenes otthonukba. Ügyelj rá, hogy a halaid méretének megfelelő hálót használj. 

Negyedik lépés: Hogyha van az akvárium falán rátelepedett alga, akkor az algakaparóval vagy a súroló szivaccsal távolítsd el.

Ötödik lépés: Ideje, hogy használd az aljzatisztítót és vízleszívót. Szívj ki az akváriumból annyi törmeléket és koszt, amennyit tudsz, de ügyelj rá, hogy közben ne szívd ki az akváriumban lévő víz több, mint 25%-át.

Hatodik lépés: Tölts az akváriumba tiszta vizet (ne felejtsd, hogy még a halak ideiglenes otthonában is van víz, így ennek is helyet kell hagynod). Ha netán csapvizet használsz, ügyelj rá, hogy megtisztítsd, mielőtt az akváriumba töltöd – ehhez is minden szükséges terméket megtalálsz a webáruházunkban. Fontos, hogy az újonnan az akváriumba töltött tiszta víz szobahőmérsékletű legyen.

Hetedik lépés: Óvatosan tisztogasd meg, töröld le a dekorációkat, már ha ezt szükségesnek tartod, majd helyezd azokat vissza az akváriumba. Mielőtt visszateszed a szűrőt, ellenőrizd a filtert. Ha úgy látod, hogy tisztítani kellene, akkor jegyezd meg, de leghamarabb egy hét múlva cseréld ki, nehogy túl sok jótékony baktériumot távolíts el.

Nyolcadik lépés: Miután ellenőrizted, hogy az akváriumban és a halad ideiglenes otthonában lévő víz körülbelül ugyanolyan hőmérsékletű, visszahelyezheted a kedvenceidet a tiszta, kényelmes otthonukba.


Hozzászólások (1)

  • Vendég (#BA4BD)

    Először hallok vagy olvasok a "halak" ideiglenes otthonáról", szóval hogy ki kell(ene)venni őket víztisztitáskor.

    2020. 12. 03. 10:15Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13