Algakaparók

Még a legnagyobb gonddal ápolt, tökéletes vízértékkel rendelkező akváriumban is megjelenthetnek az üvegfalakat elcsúfító, apró, pontszerű zöldalgák. Ettől függetlenül idővel egy apró mikroorganizmusokból álló hajszálvékony filmréteg is kialakul az akvárium üvegének belő felén, ami a halainkra nézve teljesen veszélytelen ugyan, viszont nem gyönyörködhetünk miatta kedvünkre a vízi világunk szépségében. Szerencsére a pengés algakaparók és a mágneses algakaparók segítségével percek alatt megoldható ez a kellemetlen probléma, ráadásul a használatuk is szó szerint gyerekjáték.

A pengés algakaparó egy hosszú nyéllel rendelkező eszköz, ami eléggé hasonlít a hagyományos ablaklehúzókhoz. A fej részébe egy penge van beleerősítve, amivel könnyen és gyorsan eltávolítható az üvegre rátapadt alga.

Az algakaparó mágnes két erős mágnesből áll. A két mágnest egymással szemben kell elhelyezni az akvárium üvegének külső és belső felén. A használata roppant egyszerű: a kívül lévő mágnest mozgatva a belső, üvegtisztító mágnes vele együtt mozog, és eközben megtisztítja az akvárium üvegét. Rendkívül kényelmes megoldás az üveg megtisztítására, mivel nem kell kézzel benyúlni a medence vizébe. Arra viszont ügyelni kell, hogy az aljzat közelében óvatosan, apró mozdulatokkal használd, mivel a mágnes és az üveg közé beszorult talajszemcsék megkarcolhatják az akvárium üvegét. Lehetőleg olyan modellt válassz, ami úgynevezett „lebegő” mágneses algakaparó. Így, ha a két mágnes elválna egymástól, akkor a belső rész feljön a vízfelszínre, így nem kell annak kihalászásával bajlódnod.

Utoljára módosítva: 2024.02.13