Francia bulldog, egy ősi család fiatal tagja

Francia bulldog fajtajellemzők

A francia bulldog eredete az 1800-as évekre vezethető vissza, amikor a textilipari forradalom idején az angol bulldogokat Franciaországba vitték a brit csipkeverő munkások. Ezeket a kutyákat főleg rágcsálók ellen használták. Idővel ezeket a bulldogokat keresztezték helyi fajokkal, vélhetően terrierek és mopszok is fellelhetőek az ősök között. Ennek köszönhetően jött létre a bulldog fajták egyik legnépszerűbbike, a kistestű, bájos, barátságos francia bulldog.

Azonban hivatalosan csak a 19. század végétől tekinthetünk rá önálló fajtaként. Az első leírás a fajta szabványairól 1888-ból származik, az Egyesült Államokban még később, csak 1896-ban ismerte el a fajtát az American Kennel Club (AKC). Ekkorra már ezek a bulldogok elsősorban kedves társakká és családi kutyákká váltak.

Külső megjelenés

Első ránézésre a hatalmas fülei miatt nehéz másra koncentrálni. Mókás, bohókás arca mellett egy igazán jó izomzatú, tömzsi, zömök, kistermetű kutya a francia bulldog. Általában 28-32 centiméter marmagasságúak és 8-14 kilogramm súlyúak. Bundája fényes, aljszőrzettel nem rendelkezik. Igazán változatos színekben találkozhatunk vele, fekete, fehér, bézs, de még foltos (merle) színekben is előfordul. Lábai és farka rövid.

Egyre népszerűbbek a hosszú szőrű francia bulldogok is, viszont a fajta standard-ek szerint, ezek még nem tekinthetőek tiszta fajtakutyáknak, hanem csak francia bulldog fajtajegyekkel rendelkező, de amúgy keverék kutyáknak.

Francia bulldog kutyák

Személyisége, jelleme és vérmérséklete

A francia bulldogok nemcsak külsejük miatt különlegesek, hanem személyiségük miatt is. Ezek a kutyák rendkívül ragaszkodók és szeretetteljesek. Szívesen időznek az ember társaságban és gyakran választanak egyetlen "kedvenc" embert, akinek különleges figyelmet szentelnek.

Mivel a vadászösztön szinte teljesen hiányzik belőlük, barátságosak más kutyákkal és emberekkel, így kiváló családi kutyák lehetnek. A franca bulldog nyugodt vérméseklete okán igazán gyerekbarát kutyának tekinthető, remekül kijön a gyerkőcökkel. Igazán ragaszkodó és társaságkedvelő fajta, de hajlamosak lehetnek a szeparációs szorongásra, amikor hosszabb időre egyedül hagyják őket. Okosak és jól tréningezhetők, bár hajlamosak lehetnek a makacsságra. 

Francia bulldog külső megjelenése

Nevelés, tanítás

A francia bulldogok nagyszerű társak, de nevelésükhöz odafigyelés és következetesség szükséges. Fontos megérteni, hogy bár ezek a kutyák intelligensek és kedvesek, ahogy arról már volt szó, igencsak makacsok is lehetnek. Ezért is különösen fontos, hogy egy francia bulldog kiskutya milyen nevelést kap. Tehát habár rendkívül társaságkedvelő kutyák, de korai szocializációra van szükségük ahhoz, hogy jól alkalmazkodjanak különböző helyzetekhez, emberekhez, vagy más kutyákhoz, háziállatokhoz. Egy jó kutyaiskola nagy segítség lehet.

Egy francia bulldog kölyök pozitív megerősítéssel könnyen taníthatható. Jutalmazzuk meg őket finom falatokkal, dicsérettel és játékkal, amikor jól viselkednek. Kerüljük a szigorú büntetéseket, mivel ezek a kutyák érzékenyek lehetnek, és a szigorú büntetések hozzájárulhatnak a szorongáshoz. Viszont fontos a nevelésük során a következetesség. Az állandó szabályok és határok segíthetnek nekik abban, hogy tudják, mi az elfogadható viselkedés és mi nem.

Szóval a francia bulldogok hűséges és ragaszkodó kutyák, de idővel és türelemmel kell nevelni őket.

Francia bulldog játékos

Edzés, séta és játék

A francia bulldogok kis termetű kutyák, de a rendszeres sétáltatás és testmozgás elengedhetetlen az egészségük és boldogságuk fenntartásához. Mivel hajlamosak ízületi- és gerincbetegségekre, fontos a megfelelő izomzat kialakítása. Arra viszont mindenképpen ügyelni kell, hogy ne erőltessük túl kutyánkat. A séták legyenek rövidek, de rendszeresek, akár naponta többször is.

Mivel a fajta hajlamos a hőérzékenységre, kerülni kell a hosszú és erős napsütéses időben való sétákat. Inkább rövidebb, de gyakoribb sétákat kell beiktatni, kora reggel vagy késő délután, amikor a hőmérséklet alacsonyabb.

Amit a hőrérzékenységről írtunk, az fordítva is igaz. A téli séták során egy francia bulldogra szabott kutyaruha nagyban javíthatja az állat komfortérzetét.

Francia bulldog kutyaruha

Etetés

A francia bulldog etetése során az eledel mennyiségét az állat korához, súlyához és aktivitásához kell igazítani, mivel ez a fajta hízásra is hajlamos lehet. Továbbá a francia bulldogok hajlamosak a gyomorproblémákra, ezért javasolt naponta két-három kisebb adag táplálékot adni nekik.

A jó minőségű kutyaeledel alapvető a francia bulldogok számára. Nagyon fontos a jó minőségű és magas fehérjetartalom. A hozzáadott gabona és egyéb töltőanyagok kerülendők a fajta érzékeny bőre okán.

A száraz kutyaeledel azért is ajánlott, mert segít a fogak tisztán tartásában és csökkenti a nyálképződést, ami a légzési problémákat okozhatja. 

Előfordulhat, hogy a francia bulldognak szüksége lehet étrend-kiegészítőkre, például glükozaminra és kondroitin-szulfátra az ízületei egészségének fenntartásához

Egészségügyi problémák

A francia bulldogok számos egészségügyi problémára hajlamosak, amelyeket a fajta sajátosságai okoznak. Lássuk tehát a legjellemzőbb francia bulldog betegségeket, illetve, hogy ezek mire vezethetőek vissza.

A rövid orrú és lapos arcú francia bulldogok hajlamosak a légzési nehézségekre, amelyek az ún. brachycephalic fajtákra jellemzők. Ezen kutyák légzése gyakran zajos és nehézkes lehet, különösen meleg időben vagy fizikai aktivitás során. A hőguta veszélye is fennáll, ha a kutya a légzési nehézségek miatt nem tud megfelelően lehűlni.

A francia bulldogok hajlamosak a bőrallergiákra, amelyek viszketést és bőrirritációt okozhatnak. Gyakori allergének lehetnek például a pollen, atkák és élelmiszerek. A bőrallergiák kezeléséhez érdemes állatorvos segítségét kérni és gyakran étrendmódosításra, illetve speciális samponok és kiegészítők alkalmazására van szükség.

Az ízületi problémák, például az ízületi gyulladás és a csípődiszplázia is előfordulhatnak a francia bulldogoknál, különösen a túlsúly miatt. Az ízületi problémák kezelése az étrendmódosítás, a testmozgás szabályozása és a fájdalomcsillapítók alkalmazását foglalhatja magában.

A fajta érzékeny gyomra miatt a francia bulldogok hajlamosak az emésztési problémákra, például hányásra és hasmenésre, puffadásra. A megfelelő étrend és az étrendmódosítás segíthet ezen problémák kezelésében.

Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy ezek a betegségek nagy része genetikai eredetű. A megfelelő tenyésztő, francia bulldog kennel felkutatása segíthet elkerülni ezeket a problémákat. Az igazán komoly tenyésztők akár garanciát is vállalnak és segítenek a kezdeti lépéseknél is, hogy a kutyánkkal töltött idő hosszú és boldog legyen, hiszen egy jól tartott francia bulldog élettartama akár jelentősen is meghaladhatja a 10 évet.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13