Sebápolás, elsősegély felszerelés

Házikedvenceink életében időről időre adódnak olyan alkalmak, amikor valamilyen okból sérüléseket szenvednek, mint pl. ivartalanítás utáni seb, játék hevében karmolás, harapás, vágás, égési sérülés, csípés, kutya talppárna sérülés, szemölcs vagy bármilyen egyéb kutya seb. 

Mi a teendő, ha négylábú barátunkon sérülést észlelünk? Gazdiként az elsődleges feladatod annak mérlegelése, hogy kis kedvenced sérülése általad is ellátható, kezelhető, vagy biztonságosabb az állatorvos segítségét kérned. Ha kisméretű a seb, sok esetben ezek nem igényelnek állatorvosi beavatkozást, ezért ha Te, Gazdi ügyes vagy, akkor odafigyeléssel, gondos tisztítással, ápolással és némi idő elteltével ezek a kisebb sérülések szépen meggyógyulnak. A tisztán tartás és gondos ápolás hangsúlyosan fontos, ugyanis leginkább kutyák esetében a sebek (akár a nyalogatás következtében) könnyen el tudnak fertőződni.

Mikor fordulj mindenképp állatorvoshoz:

 • szemsérülések esetén
 • olyan mélyebb sebeknél, amely izomba, ínba vagy zsírszövetbe hatoltak
 • szúrt sebek illetve harapásos sérülések esetén (ezek a sebek fokozottan hajlamosak a fertőzésre, ezért nagyon lényeges a seb megfelelő kezelése, valamint antibiotikum adása az állatnak)
 • olyan vérző sebek esetén, amelyek vérzése még 10-15 perc múltán sem áll el
 • ha a seb állapota néhány nap elteltével sem indul javulásnak, esetleg romlik a helyzet (a seb gennyesedik, kellemetlen, bűzös szagú, esetlegesen a körülötte lévő bőr elfeketedik)
 • ha a kutya általános állapota úgy látod, hogy romlik (pl. bágyadtság, láz, étvágytalanság, levertség, nehézkes légzés)

Ha a fentiek alapján úgy ítéled meg, kutyusod vagy macskád sebe nem súlyos és elég házilag kezelni, úgy ebben szerencsére számos hasznos termék áll a rendelkezésedre. A sebek tisztítását, fertőtlenítését, gyulladáscsökkentését a kínálatunkban kapható számos kenőcs, spray segíti, a szakszerű kezelést követően ezeket a sebeket pedig érdemes befedni a nyalogatás, ezáltal a fertőzések elkerülése érdekében. Kisállatodra adhatsz a sérülés típusától függően védőgallért, kutyacipőt, vagy akár védőzoknit is. Ha a sebet nem tudod lefedni, nyalogatás ellen remek ellenszer lehet a kifejezetten keserű ízű sebgyógyító Alpha Bitter Spray. A fertőtlenítő, sebgyógyítást elősegítő termékek közül a legnépszerűbbek pedig a Dr. Kelen seb spray, a Charmil spray kutyáknak, a Charmil kenőcs (Charmil Plus gél) és az Alpha Alumínium spray sebre. Ezeken kívül természetesen sok más szuper termék áll még rendelkezésedre. 

Kutya sebkezelés, macska sebkezelés - hogyan kell jól csinálni?

 1. Az első és legfontosabb teendő annak felmérése, hogy a kutya seb kezelése házilag, Általad is megoldható, vagy állatorvoshoz kell mennetek. Ha kicsit is nagyobb a seb, vagy kétséged vannak az ellátási szükségletet illetően, inkább keressétek fel a dokit. Fontos tudnod, hogy egy seb állatoknál általában csak 24 órán belül varrható össze, így semmiképp se várj túl sokáig.
 2. Ha végül Te látod el kis kedvenced, az első teendőd az alapos sebtisztítás. A sebet tiszta, bő langyos vízzel óvatosan tisztítsd meg, ezt követően Betadine oldattal történő fertőtlenítés javasolt, amit gyógyulásig naponta kétszer érdemes ismételni.
 3. Ha tapasztalsz vérzést, steril gézlappal 5-7 percig gyakorolj enyhe nyomást a sebre, amíg el nem áll. Ha 5-10 perc alatt sem csillapodik, esetleg élénk piros spriccelő/lüktető vérzést tapasztalt, azonnal irány a doki!
 4. Tisztítsd meg a seb környékét - meg kell oldanod, hogy kedvenced bundája ne lógjon bele, így elő a nyírógéppel vagy ollóval, és extra óvatosan távolítsd el a sebkörnyéki szőrt. Ügyelj nagyon arra, hogy a levágott szőrök nehogy a sebbe kerüljenek! Amikor ezzel végeztél, alaposan fertőtlenítsd le újra mind a sebet, mind annak környékét.
 5. Alapos tisztítás és a vérzés elállítása után a következő lépés a sebvédelem. Amennyiben a seb nem igényel varrást, úgy érdemes valamilyen felületi sebkezelő szert alkalmazni, mely gyorsabbá teheti a gyógyulást. Ha a kutya seb kezelése kész, steril gézlappal és rugalmas pólyával fedd le/kötözd be a sebet. A kötést naponta legalább egyszer cseréld le, a tisztítás, a kutya seb fertőtlenítése, kezelést minden alkalommal meg kell ismételni, hogy a különböző koszok, szöszök biztosan eltávolításra kerüljenek.
 6. Sebek ellátásakor nagyon fontos megakadályoznod a sebnyalogatást. Régi és téves hiedelem, hogy a kutyanyál gyógyító hatású. A nyalogató, érdes nyelvecske által keletkező folyamatos mechanikai hatás egyrészt irritálja a sebet, másrészt kedvenceink szája nem éppen steril, ezért rengeteg baktériumot juttathatnak így a sebbe. A nyalogatás akár hosszasan elnyújtja, de akár teljes mértékben meg is akadályozhatja a sebgyógyulást. Ösztönös tevékenység például, hogy a kutya ivartalanítás után nyalogatja a sebet, de következetesnek kell lenned, és ezt meg kell akadályozni. A legjobb eszköz a sebvédelemre a védőgallér abban az esetben, ha a seb a kutya orrán van, esetleg a kutya füle sebes, vagy ivartalanításon esett át. ha a seb a kutya lábán van, egy kutyacipő vagy védőzokni lehet a megoldás.
 7. A sebgyógyulás esetleges gyorsítása érdekében használhatsz különböző fertőtlenítő hatású, gyulladáscsökkentő, hámosítő kenőcsöket vagy spray-ket. Hogy kutya sebre melyik a legjobb hámosító kenőcs? A Ti kedvenceitek a Clorexyderm Spot gél és az Alpha Zinkoxide spray.
 8. A seb teljes gyógyulásáig érdemes némiképp korlátozni a mozgást, és az is lehetőleg tiszta körülmények között történjen. Ne engedd hogy fűben, sárban, gazban henteregjen.

A fenti lépések egyaránt alkalmazhatók kutya ivartalanítás utáni seb és macska ivartalanítási seb esetén is. Egy esetlegesen gyulladt varrat kezelése esetében is mindig a fetőtlenítés, gyulladáscsökkentés, nyugtatás és a seb lefedése a legfontosabb.

Kutya kullancs utáni seb, egyéb csípések és duzzanatok

A különböző rovarcsípések okozta duzzanatokat hideg vizes borogatással hűsítheted, amíg a duzzanat lelohad. Gyulladáscsökkentő spray-k, kenőcsök, aloe vera segíthetik a gyors gyógyulást. Ha már megtörtént a baj, rendben van a sebkezelés, de igyekezz inkább megelőzni azt - kutyádat és cicádat mindig lásd el bolha- és kullancs elleni védelemmel. Legyen ez tabletta, nyakörv, spot-on vagy spray, igazából mindegy is. A lényeg, hogy kis kedvenced állandó védelem alatt álljon a veszélyes fertőzésekért is felelős vérszívók ellen.

Kutya szemölcs - hogyan kezeld?

Az idősebb kutyákon gyakrabban megfigyelhető, de a fiatalabb példányokon is előfordulhatnak szemölcsök. Eltüntetésükre egy régóta alkalmazott házi praktika az almaecet. Naponta többször is alkalmazhatod, mindössze egy vattapamaccsal néhány percen ecseteld a szemölcsöt, amely pár nap után leszárad és leesik. A szemölcsök a legtöbb esetben ártalmatlanok, de van, hogy állatorvosi segítség szükséges az eltávolításukhoz.

Kutya talppárna sérülés ellátása, megelőzése

 A kutyatappancsok egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Nyáron a forró aszfalt, télen a sózott utak okozhatnak akár elég fájdalmas problémákat. A kókuszzsír, az E-vitamin olaj vagy akár az érzékeny bőrre ajánlott testápolók mind hasznosak lehetnek az ápolásban, és nyugodtan használhatod őket kedvenced tappancsain, így megelőzhetők a nagyobb bajok. Ha a talppárnácskák véreznek vagy nagyon-nagyon ki vannak száradva, inkább ne kísérletezz házi praktikákkal, és keressétek fel az állatorvost.

Utoljára módosítva: 2024.02.13