Kutya gallér

Az állatgyógyászati segédeszközök egyik legnépszerűbb terméktípusa a műtét utáni kutya gallér, mely számos különböző anyagban, formában és méretben elérhető. Közös tulajdonságuk, hogy magas fokú biztonságot tudnak nyújtani azokban a kritikus napokban, míg kedvencünk megfelelően regenerálódik.

Műtétek után kifejezetten fontos a sebek védelme annak édekében, hogy megakadályozzuk az ösztönös sebnyalogatás miatt kialakuló fertőzést, vagy akár a varratok kitépkedését. A kutya gallér összerakása és használata pofonegyszerű és nagyon praktikus, a valódi kihívás a kisállatunkkal történő megszoktatás. Néhány kutya sajnos akár depresszióssá is válhat a kutya műtéti gallér használata során, hiszen akadályozza a kényelmes fekvésben, alvásban, nem lát tőle rendesen, ráadásul enni-inni is nehézkes benne. Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced számára a „természetesnél” sokkal kényelmetlenebb a műanyag "kutya tölcsér", és 3-4 nap alatt sem szokja meg a viselését, próbálj ki másféle anyagú, kialakítású gallérokat, szerencsére már elég sok típus kapható, ajánljuk például az alábbiakat:

  • Klasszikus, "tölcsér" műanyag műtéti gallér kutyáknak: ezt a típust általában a nyakörvhöz kell rögzíteni. A nyakörv és a nyak közé maximum két ujjunk férjen be, ezzel akadályozható meg hogy a kutya vagy cica a védőgallért le tudja húzni a fejéről. A gallérnak túl kell érnie az állat orrán azért, hogy a sebét ne tudja elérni a szájával. Hátránya, hogy a gallér a kutyán korlátozza a látást, viselése során a kutyát mozgásában gátolja, és az evés-ivás is nehéz benne.
  • Felfújható kutya gallér: fejsérülések, illetve kinti tartás esetén nem javasolt a használata, valamint hajlékonyabb kedvenceknél előfordulhat, hogy a lábakon lévő sebeket elérik benne a kutyák és cicák. Ivartalanítási vagy egyéb műtéti sebek esetén azonban remek választás lehet a gyógyulás idejére. A klasszikus gallérhoz képest kevésbé akadályozza a látást és a pihenést, ráadásul használatát követően leeresztve praktikusan, egyszerűen tárolható. A felfújható kutya gallér ár tekintetében drágább mint a műanyag, tölcséres társak, azonban a kutyának jóval nagyobb szabadságot és kényelmet biztosít, így a viselés időszaka jelentősen megkönnyíthető egy ilyen típussal. A felfújható kutya gallér vélemények megtalálhatók a termékoldalon, így láthatod olyan gazdik visszajelzéseit, akik már használtak ilyen terméket.
  • Szivacsos kutya gallér: a hagyományos védőgallérok remek alternatívája, hiszen nem takarja le a kutya füleit, nem korlátozza a látást sem, és természetesen sokkal kényelmesebb egy szivacsozott galléron feküdni, mint egy műanyagon.

Feltétlenül szükséges a kutya műtét utáni védőgallér viselése?

A kutya gallér felrakása szinte minden esetben szükséges a különböző műtéteket, sérüléseket követően. A kutyák természetes ösztöne a sebnyalogatás, azonban a műtéti sebet steril körülmények között varrja össze az állatorvos, így a kutya a nyalogatással csak elnyújtja a gyógyulás idejét és akár be is fertőzheti a sebet a nyálában lévő baktériumokkal. Rosszabb esetben egy-egy varratot ki is rághat, amelyet érthető okokból senki nem akar megkockáztatni, hiszen ilyenkor irány újra az állatorvos, és kezdődhet minden elölről, egy esetleges szövődménnyel megspékelve.

A kis kedvencet nagyon zavarja a gallér. Lehet tenni bármit annak érdekében, hogy gyorsabban megszokja?

A kutyák és macskák általában 2-3 nap alatt hozzászoknak a gallér jelenlétéhez, viseléséhez. Ne ijedj meg, ha kis kedvenced az első órákban még nagyon nyugtalan, hidd el, ez természetes, de idővel sokkal könnyebb lesz. Az első időszakban célszerű a kutyát vagy macskát egy olyan helységben elhelyezni, ahol nincsenek könnyen elmozduló, felborítható, akár törékeny tárgyak a földön – erre azért van szükség, mert kis kedvenced a klasszikus „tölcsér” gallérban nem lát oldalra, így könnyen nekimegy dolgoknak, ráadásul szegény nem fér el azokon a helyeken sem, ahol eddig gond nélkül átjutott. Fenti okok miatt fontos, hogy amíg viselnie kell a gallért, segíts neki, és amennyire tudod, rámold el az útjában lévő tereptárgyakat, és ellenőrizd, hogy rendesen hozzáfér-e az etető- és itatótálkáihoz.

Hogy tud enni és inni a gallérban a kutya?

Ha a gallér megfelelő méretű, azaz nem nyúlik túl túlságosan az állat orrán, a kutyák és macskák könnyen megtanulják, hogyan tudnak enni és inni benne. Ha úgy tűnik, hogy esetleg mégsem sikerül rendesen ennie a gallér miatt, megpróbálkozhatsz azzal is, hogy lapos tányéron kínálod neki az eleséget. Ha ez sem válik be, az etetés idejére vedd le róla a gallért.

"Átmenetileg le lehet venni a gallért, ha odafigyelünk arra, hogy ne nyalogassa a sebet?"

Elvileg nincs akadálya, hogy ilyen esetben rövid időre levegyük a kutyáról a gallért. Azonban mivel sok kutya első dolga, hogy amint megszabadult a gallértól, már neki is áll nyalogatni a sebet, ilyenkor sajnos vissza kell rá tenni, ugyanis akár percek alatt kirághatja a varratokat, mellyel akár komoly sérülést okozhat magának.

Meddig kell a gallért viselnie a kutyának?

Ebben a kérdésben mindig érdemes az állatorvosi ajánlást követni, de célszerű minimum a seb teljes gyógyulásáig viseltetni a kutyával a gallért, azaz a varratszedés, vagy a tünetek megszűnése után egy-két nappal lehet majd végleg levenni róla. Az, hogy ivartalanítás után meddig kell gallér függ az állat fajtájától, méretétől, nemétől és egyéni adottságaitól is. Bátran kérdezz állatorvosodtól, hiszen kis kedvenced "kórtörténetét" ismerve ő tudja legpontosabban meghatározni a gallérban eltölteni szükséges időt.

Utoljára módosítva: 2024.02.13