Yorkshire terrier - Kicsi a bors, de roppant öntudatos

Yorkshire terrier fajtajellemzők

A Yorkshire terrier egyike a világ legismertebb és legkedveltebb kutyafajtáinak, különleges megjelenésével és élénk személyiségével. A Yorkshire terrierek származása egészen az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, amikor Angliában kezdték el tenyészteni. Ez az extra mini kutya több terrier fajtát tudhat az ősei között:

 • A mára kihalt Clydesdale terrierek hosszú és selymes szőrzettel rendelkeztek, ami meghatározó jellemzője a Yorkshire terriereknek is.
 • A Skye terrierek adták a Yorkshire terrier kis méretét és az élénk, intelligens személyiségét.
 • A tenyésztés során szintén fontos szerepet kaptak a Maltese és Dandie Dinmont terrierek is.

A Yorkshire terrierek eredeti feladata patkányok és más kártevők vadászata volt, főleg a munkásosztály tagjai használták. A Yorkie népszerűsége folyamatosan nőtt, és hamarosan az angol arisztokrácia és a középosztály kedvenceivé váltak. A 19. század végére a Yorkshire terrier kutyák elterjedtek az Egyesült Államokban és más országokban is. 

A fajta népszerűsége azóta sem csökkent, kiváló házi kedvencek, akik szeretetreméltóak és hűségesek a családjukhoz.

Yorkshire terrier

A Yorkie külseje – cuki és selymes

A Yorkie egy kicsi terrier fajta és a mérete a fajtát meghatározó jellemzők közé tartozik. A Yorkshire terrier ideális felnőtt testtömege általában 2-3,2 kg között van, marmagassága körülbelül 18-20 cm lehet. Az ideális méretnek harmonikusnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie és a különösen apró vagy túlsúlyos példányok nem felelnek meg a fajta szabványának. 

A szőrzet színe általában kék (vagyis sötétkék) és arany. A kék szín a test hátulján és oldalain található, míg az arany színű részek a fejen, mellkason és a lábakon jelennek meg. A selymes szőrzet a földre érhet, és szépen függ alá az oldalakról. A fajta standard szerint minden, ettől eltérő szín nem megfelelő. A fehér yorki első megjelenése a ’80-as években történt, ezt a színt egy génmutációnak köszönheti és a yorki fajták egyik alfajának minősül, Biewer Yorkie néven.

Biewer yorkie

A szőrzet gondozása rendkívül fontos a Yorkshire terrier esetében. A hosszú szőrzet fésülése és karbantartása rendszeres ápolást igényel, hogy elkerüljük a szőrcsomók és a szennyeződés felhalmozódását.
A Yorkie szőrzetét általában nem hagyják megnyíratlanul, mivel a hosszú szőrzet gyorsan és könnyen összegubancolódhat. A Yorkshire terrier hosszú szőrzetének vágása rendkívüli szakértelmet igényel, a frizurák nyírását bízzuk szakemberre, kutyakozmetikusra. A tipikus nyírási fazon a selymes szőrzet hosszúságának megtartása, a fej és az arc körüli szőrzet rövidre vágása.

A Yorkshire terriernek éles és kifejező arcvonásai vannak. A fej arányosan kicsi és háromszög alakú, az orr fekete és az orrszárny széles. A szemek közepes méretűek, sötétbarna színűek és ragyogó, élénk kifejezést adnak a kutyának. Az állkapocs erős, az ajkak szorosan záródnak, a fogak ollóharapásban találkoznak. 

A Yorkshire terrier testalkata arányos és izmos. A nyak közepes hosszúságú és egyenes, a háta egyenes és rövid, hátulsó lábai erősek és egyenesek.

Farka közepes hosszúságú, magasan hordozott, az alapjánál vastag. A farok szőrzete dús és selymes, ami szép látványt nyújt.

Yorki

A Yorkie személyisége és jelleme – mini kutya, maxi energia

A Yorkshire terrierek apró termetük mellett élénk és játékos kutyák, akik mindig készek a mókára és a játékra. Játékos természetük miatt jó választás lehetnek gyerekes családok számára, mivel imádnak játszani és szórakozni. Nem felejtették el régi „munkájukat”, hogy valaha patkányozó kutyák voltak, így mini testük ellenére rendkívül sok energiával rendelkeznek.

A Yorkshire terrierek rendkívül hűséges kutyák, nagyon ragaszkodnak emberi családjukhoz. Intelligensek, gyorsan tanulnak és alkalmazkodnak. Nevelésük során fontos a pozitív megerősítés és a következetesség. Bár intelligensek, olykor makacsok is lehetnek, így a megfelelő motiválás és türelem szükséges a képzésükhöz.

Szintén meglepő, hogy hogy fér el ennyi önbizalom egy ilyen mini kutyában! Hangosan ugatva, elképesztő magabiztossággal „támad” neki akár tízszer nagyobb kutyáknak. Talán komikusnak tűnhet ilyenkor, de egy igazán bátor kis terrier fajta és a meglepetés ereje mindenképpen nála van! Néha talán hangosabb lehet a kelleténél, viszont pont emiatt remek jelzőkutya lehet.

A Yorkie nevelése, tanítása

A Yorkshire terrier kiskutyák kiemelkedően társaságkedvelők és érdeklődők. Fontos, hogy már a korai életkorban elkezdjük a szocializációt, azaz lehetőséget adjunk nekik a különböző emberekkel és kutyákkal való találkozásra. Így igazán magabiztossá és jól alkalmazkodóvá válnak.

Yorki kölyök

Ezek a mini yorkik jellemzően intelligensek, az alapvető engedelmességi parancsokat könnyen megtanulják. Fontos, hogy a határokat megtanulják, hol lehet enni, inni vagy játszani.

A Yorkshire terrier nevelése és képzése következetességet és türelmet igényel, de az eredmény egy hűséges, intelligens és élénk kis társ lesz. Dicsérettel és jutalmazással próbáljuk meg elérni a kívánt viselkedést. Mivel hajlamosak a szorongásra és idegeskedésre, a túl szigorú módszerek ellenállást, vagy zavarodottságot válthatnak ki a yorki kiskutyákból.

A Yorkshire terrier aktivitása – séta és játék

A Yorkshire terrier számára a rendszeres séták elengedhetetlenek. Bár apró termetűek, nagy mozgásigényűek, és a napi séták lehetővé teszik számukra, hogy levezessék energiájukat. Naponta legalább kétszer, 20-30 percnyi séta szükséges számukra.

A terrier fajták vadász múltjuk miatt szeretnek labdát, vagy más dobálós játékot „kergetni”, de az agyukat is tornáztathatjuk, hiszen keresgélős játékokat is kedvelik.

Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a Yorkshire terriert szőrzete nem védi meg a túl hideg vagy túl meleg időjárási viszonyoktól. Érdemes hűtőmellényt, télen pedig kutyakabátot, kutyaruhát használni. 

A Yorkshire terrier etetése 

A Yorkshire terrier mini testének épp úgy szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagra a növekedéshez és az egészsége megőrzéséhez, mint a nagyobb társainak. Fontos olyan tápot választani, amely számára megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Segítség, hogy néhány gyártó készít eledelt kimondottan yorkik számára, ilyen például a

Az életkorral és mérettel változhat, hogy naponta hány alkalommal kell etetni a kutyát. Általában a yorki kiskutyákat gyakrabban kell etetni, akár 3-4 alkalommal naponta, míg az idősebb kutyáknak elég lehet a napi két étkezés is. 

A Yorkie betegségei – megelőzés és kezelése

A Yorkshire terrierek hajlamosak lehetnek bizonyos idegrendszeri betegségekre, például portoszistemás shunt-ra (PSS) és gerincvelői myelopathiára. A tünetek közé tartozik a zavart viselkedés és a mozgási nehézségek. Az időben történő diagnózis és kezelés rendkívül fontos ezeknek a betegségeknek a kezelésében. 

A Yorkshire terrier fajta hajlamos a fogproblémákra, például fogkőképződésre és fogzománc problémákra. A fogproblémák kezeléséhez és megelőzéséhez fontos rendszeresen ellenőrizni a fogazatot és ha szükséges, fogorvosi beavatkozást eszközölni. 

A Yorkie hajlamos az allergiákra, például az élelmiszer allergiákra és a bőrallergiákra. Ezenkívül bőrproblémák is előfordulhatnak, mint például a bőrgyulladás. Az ételallergiák és a bőrproblémák kezelése rendszerint az étrend módosítását vagy a megfelelő gyógyszerek alkalmazását igénylik.

A Yorkshire terrier kis testmérete miatt hajlamos az ízületi problémákra, például a patella luxációra vagy az ízületi gyulladásra. A megfelelő testmozgás, súlykontroll és táplálkozás segíthet a Yorkshire terrier ízületeinek egészségének megőrzésében.

A megbízható Yorkshire terrier kennel megtalálása segíthet elkerülni az örökletes betegségek nagy részét. Természetesen egy megbízható yorki tenyésztő más kérdésekben is segítségünkre lehet, bár tény, hogy ezekből a kennelekből származó Yorkshire terrier kiskutyák ára lényegesen magasabb lehet, de ha, így majd jó eséllyel el tudjuk kerülni a rendszeres állatorvosi látogatást, akkor talán érdemes alaposabban körül nézni.

Érdemes még utána nézni a fajta standartól nagyban eltérő mini, vagy törpe méretű kiskutyák származásának, hogy a későbbi problémákat elkerüljük.

Színbeli eltérések miatt a Biewer Yorkie-t és a Golddust Yorkshire terriert (lásd az alábbi képen) külön alfajtának tekintjük.

Golddust Yorkshire terrier


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#282A0C)

  Köszönöm a hasznos tanácsokat. Több kérdésemre kaptam választ!!

  2023. 12. 12. 18:35Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#2A5950)

   Mikor nyílik ki a szemük yorki kis kutyákanak

   2024. 04. 06. 04:39

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13