Pembroke welsh corgi, tündérek és királynők kutyája

Talán nincs is másik olyan kutyafajta a világon, aminek a neve annyira kötődne egy hírességhez, mint a pembroke welsh corginak. Ha ugyanis kimondjuk, corgi, szinte egészen biztos, hogy rögtön felsejlik lelki szemeink előtt a néhai II. Erzsébet királynő jónéhány fényképe, amiken ilyen típusú kutyusai körében látható.

Pembroke welsh corgi és Erzsébet királynő

II. Erzsébet már gyerekkora óta imádta az állatokat, azon belül különösen a kutyákat kedvelte, a corgi fajták pedig már egész kislánykora óta az élete részét képezték. Később ez az imádat egyre csak fokozódott, olyannyira, hogy utazásai során is sűrűn magával vitte négylábú kedvenceit. De emellett kutyabemutatókat és -versenyeket, állatmenhelyeket és egyéb kutyás programokat is szívesen látogatott és támogatott, akár férje, Fülöp herceg társaságában is, akinek a halála után szintén a kis corgik nyújtottak vigaszt az idős királynő számára. A corgi pembroke és a királynő közti szoros kapcsolatot az is alátámasztja, hogy nehéz helyzetekben II. Erzsébet mindig nagy sétákat tett, hogy képes legyen tisztán látni az adott helyzetet, ezekre a sétákra pedig csakis a kutyái, főként a corgik kísérhették el.

II. Erzsébet királynő sétál Corgi kutyáival

Miután a királynő 2022. szeptemberében elhunyt, bizonytalanná vált a Buckingham-palota "royal-corgi" falkájának a sorsa. Végül a királynő fia, András herceg és a vele közös háztartásban élő exfelesége, Sarah Ferguson fogadták örökbe a két corgit, Sandyt és Muickot.

A pembroke welsh corgi legendája

Ha azonban nem lenne elég "a királynő kedvencei" minősítés, hát tessék még egy mesés történet velük kapcsolatban:

Hosszú-hosszú esztendőkkel ezelőtt, midőn a földön még az éveket sem számolták, valahol a ködös Wales környékén élt a Tündérek törzse. E tündéreknek bár igaz, hogy volt szárnyuk, de az mégis oly törékenyek voltak, hogy hosszú repülésre alkalmatlannak bizonyultak. A tündérek így igencsak ellustultak, bár magára az utazásra igen vágytak. Megoldásként azt vették a fejükbe, hogy varázslattal egy olyan kis lényt hoznak létre, amin lovagolva messzi tájakra is eljuthatnak. Így született meg a csillagok fényéből Szent Iván éjjelén a corgi. (A "cor" walesi nyelven törpét, a "gi" pedig kutyát jelent.)

Egy szépséges nyári napon a tündérek királya és királynéja épp két kölyök corgin lovagoltak a halandók által művelt földeken. A tündérkirály figyelmét viszont túlságosan is elvonta az emberek nagy munkája és küszködése, aminek következtében leesett törpe kutyájáról, mire a tündér-királynő szintén egyből lepattant a sajátjáról és férjeura segítségére sietett. A kiskutyák azonban nem vették észre e történéseket és boldogan tovafutottak. A királyi pár először a keresésükre akart indulni, de végül úgy döntöttek, hogy a két kölyök corgi kutyát az emberek világában hagyja, hadd legyenek az emberek segítségére.

A két törpe kutya egy óriási tölgy tövébe érkezve boldogan játszadozni kezdett. Olyannyira belefeledkeztek a nagy játékba, hogy észre sem vették, amint két gyermek őszinte csodálattal figyeli őket. A gyermekek végül magukhoz vették a kiskutyákat és hazavitték őket, ahol szüleik elmondták, hogy ők bizony a tündérek ajándékai. A család minden tagja rendkívül boldog volt, hogy ilyen csodás meglepetést kaptak a tündérektől.

A két mágikus erővel is bíró kölyök corgi hamar felnőtt és ezt követően sokat segített a családnak a mezőkön, terelték a szarvasmarhákat, védték a csirkéket és egyéb haszonállatokat, játszottak a gyerekekkel, így nem is csoda, hogy a család hamarosan igen jómódúvá vált.

Corgik, tündér és gyerekek

A két kutyának később számos kölyke született, ők és utódaik pedig tündér eredetükre utalva azóta is mind nyeregjelzést viselnek a hátukon :)

Már az is különlegessé teszi ezt a fajtát, hogy ilyen csodás legenda szól róla, ám a pembroke welsh corgi valódi története sem mindennapi. A corgi pembroke valójában nagyon népszerű Walesben, ahová őseik állítólag nem másokkal, mint magukkal a vikingekkel érkeztek. Törpe termete miatt talán ki se nézné belőle az ember, pedig remek pásztorkutya, kiválóan terelte a hatalmas haszonállatokat is, hiszen apró lábai ellenére igencsak fürge. Éles fogaival való harapásától pedig, igencsak tartottak még a nagytestű állatok is.

A welsh corgi fajtát hivatalosan először 1925-ben ismerte el a brit Kennel Club, majd 1934-ben két altípusra bontották:

  • a cardigan welsh corgira
  • és a pembroke welsh corgira.

Megjelenése - mint egy “kinyújtott”, apró róka

Ha már megjelenés, fontos különbséget tenni az imént említett cardigan welsh corgi és pembroke welsh corgi külleme között, mert sokan összekeverik őket. Ami első ránézésre a leginkább megkülönbözteti őket, az az, hogy a cardigan welsh corgi összességében egy kissé nagyobb a pembroke-i változathoz képest, a farka pedig hosszabb.

A "törpe" elnevezés nem véletlen a corgi pembroke esetében, mert magassága 30 cm alatti, ideális súlya pedig 13-14 kg alatt van. A hazánkban sokkal népszerűbb tacskó fajtánál láthatunk leginkább feltűnően hosszú hátrészt, ami a corgi fajtának is sajátja. A pembroke welsh corgik körében előfordulhat hosszabb szőr, és rájuk a rövidebb farok a jellemző.

Welsh Corgi

A fajtatiszta példányok bundájának színösszeállítása a következők lehetnek: vörös vagy vörös-fehér, vörös-fejű trikolor, fekete-fejű trikolor, sable és fawn (őzbarna). Míg korábban erre nem volt példa, addig manapság már merle változatban is előfordul a fajta, de ezt egy corgi tenyésztő sem tekintheti szabályosnak. Emellett a kutya fején és pofáján, nyakán és mellkasán elfogadottak a fehér foltok.

Jellemzői, vérmérséklete és személyisége - "akkor ugatok, amikor csak akarok"

Ahogyan arról már korábban szó volt, a corgi elsőrangú terelőkutya hírében állt, és még áll ma is. Ezt jól példázzák azon tulajdonságai, hogy elég okos és mozgékony fajta, ezek mellett azonban meglehetősen akaratos és karakán is. Ezt mégsem róhatjuk fel neki, hiszen ha belegondolunk, egy egész csorda terelése azért nem egy egyszerű feladat. Az egészséges, vagy talán túlzottan egészséges önbizalom azonban belőle nem hiányzik, így meg se fordul a fejében, hogy nem lenne képes ilyen nagy volumenű feladatok teljesítésére.

Pembroke Welsh Corgi fajtajellemzők

Ennek fényében néhányan talán el is csodálkozhatnak rajta, mit is keresett annyi éven át a corgi pembroke az angol királyi család fejének közelében. Egy dolog valóban biztos: nem ő töltötte be a "talpnyaló" szerepét. Sokkal inkább társa, mint alárendelt szolgája volt a királynőnek. Gazdáját ugyanis nagyon szereti, és örül, ha a kedvében járhat, ugyanakkor szívesen elfogad cserébe egy-két jó szót, vagy még inkább egy-két jó falatot. 

Nagyon fontos, hogy a rövid lábai ellenére igen élénk kis corginak nemcsak a testét, de az elméjét is érdemes gazdájának kihívások elé állítani.

A rá jellemző dolgok közül az egyik talán legfontosabb, hogy neki mindenről véleménye van, amit nem is rejt véka alá. Magyarán: mindig és mindent megugat. Éppen ezen tulajdonsága miatt remek házőrző is, hiszen minden látogatót, a postást, újságost, de még a kapu előtt elhaladó gyanútlan járókelőt is heves csaholással jelzi. Társasházba így öleb mérete ellenére sem való.

Ugatós corgi

A gyermekeket viszont mindig kitörő lelkesedéssel fogadja. Imádja a velük való játékot, azonban a terelőkutyás "csipkelődős" módszerét sajnos a gyerekeken is szívesen alkalmazza, amit biztos, hogy nem minden gyerkőc néz majd el neki. Erről azonban leszoktatható, amibe érdemes is a gazdinak időt és energiát fektetnie.

Őszinte szívvel macskabarátnak sem lehetne kikiáltani, ám ha a welsh corgi kölyköt már kiskora óta cicák veszik körül, hozzászokik a nyávogó társakhoz, és remekül megtűri közeli környezetében őket.

Nevelése, tanítása - a dicséret az ő jutalomfalatja… no meg a jutalomfalat

Határozott személyisége határozott nevelést követel. A felállított szabályokat mindig és minden körülmények között be kell vele tartatni, ami természetesen feltételezi a gazdi minden esetben példamutató szerepét. Túl okos ahhoz a corgi, hogy egyszer-kétszer engedjük a tiltott dolgok irányába. Ez esetben ugyanis megjegyzi, és mivel makacssága elsőrangú, a továbbiakban ragaszkodni is fog e tevékenységhez. A gazdi a maga dolgát könnyíti tehát meg, ha nemcsak magát, de a család többi tagját is következetességre fogja a kutyával kapcsolatban.

A pembroke welsh corgi ugyanakkor imádja, ha dicsérik. Csaknem olyan fontos számára, mint az étel… de erről majd később. Ha dicsérjük, motivált és szófogadó kutyussá válik, ennek hiányában azonban nem érzi, miért is kellene olyannyira a gazdi kedvében járnia, és inkább a saját elképzelései szerint cselekszik. Jutalomfalatokkal szintén könnyedén irányítani tudjuk, csak a mennyiségre kell nagyon odafigyelnünk, mivel a corgi meglehetősen hízékony típus.

Kölyök pembroke welsh corgi jutit kap

A kutyaóvoda- és iskola az ő esetében sem elhanyagolható, hiszen ott más ebekkel is találkozhat, a szocializáció számára pedig már kölyökkorban nagyon fontos. Persze, csak ha nem szeretnénk, hogy fűt-fát megugasson, sétáltatás közben pedig az élő fába is belekössön. 

A kutyasport nagyon is ennek a törpe kutyusnak való, melyek közül az agility és a kutyatánc az ő kategóriája. Arra is figyeljünk, hogy intelligenciája megköveteli az olyasfajta feladatokat is, amik az elméjét brillírozzák, így nyugodtan válasszunk neki megfelelő intelligenciajátékot, értékelni fogja.

Pembroke welsh corgi agilitizik

A pembroke welsh corgi ápolása – sok szőr, sok idő

A corgi ápolása bizony sok időt igényel, hiszen kétrétegű szőrzete egész évben hullik. Éppen ezért hetente kétszer alaposan fésüljük át a bundáját, de vedlési időszakban (tavasszal és ősszel) tegyük mindennapossá ezt a műveletet. A kettős szőrzet ellenére fürdetni csak ritkán kell, akkor is kímélő kutyasamponnal

Pembroke welsh corgi fürdetése

A füleket rendszeresen ellenőrizzük, és törölgessük át fültisztító folyadékkal és pamaccsal. Karmait is rendszeresen ellenőrizzük, és ha túl hosszúnak látjuk azokat, akkor karomvágóval csinosítsuk meg őket. Természetesen a corgik esetében sem maradhat el a fogmosás, amit hetente legalább kétszer, de inkább minden nap végezzünk el kedvencünknél. 

A pembroke welsh corgi etetése - ne engedjünk a könyörgő tekintetnek

“Csak még egy falatot” - mondaná a corgi, miközben könyörgő szemekkel tekint fel ránk vacsoránk közben. Így már az elején az a legjobb, ha oda se engedjük kis kedvencünket az étkezőbe, így garantálhatjuk, hogy ne essünk áldozatul a szívlágyító kutyaszemeknek. Ő minden létező étket szívesen elfogyasztana, cseppnyi termete ellenére ugyanis hatalmas az étvágya. 

Éppen ezért a pembroke welsh corgi etetése terén is mindig legyünk rendkívül következetesek, ha nem szeretnénk, hogy kedvencünk hamarosan egy mini hordóra hasonlítson. Prémium tápot vásároljunk a számára, hogy megkapja mindazt a tápanyagot, amire egészségének megőrzése érdekében szüksége van. Arra is ügyeljünk, hogy a táp nagy mennyiségben tartalmazzon húst, hiszen a gabonákkal és a húsliszttel dúsított típusok sokszor allergiát is okozhatnak kedvencünknél. A túlontúl sok fehérjét tartalmazó eledel azonban szintén inkább káros, mint egészséges, így igyekezzünk az arany középúton maradni a táplálékválasztás terén is.

Amennyiben a legjobbat szeretné kedvencének, konzultáljon az állatorvossal, aki majd segít egy rostban gazdag, mégis kalóriaszegény menüt összeállítani fajtatiszta kutyusa számára. 

Ha minden előírást betartva úgy látja, a pembroke welsh corgi hízni kezdett, csökkentse az adagját és rendszeresen ellenőrizze a súlyát.

És ahogy természetesen minden más kutya esetében is, nagyon fontos, hogy kedvencünk számára mindig legyen elérhető tiszta ivóvíz.

Welsh corgi kutya etetése

A pembroke welsh corgi betegségei

Összességében egészséges fajtáról van szó, de mint minden kutyatípusnál, úgy a pembroke welsh corginál is előfordulnak jellemző megbetegedések. Egy megbízható tenyésztő kiválasztása ezért a legfontosabb, ha úgy döntöttünk, corgit szeretnénk vásárolni, hiszen ő biztos, hogy tesztelt és egészséges kutyust ad el a számunkra. Egy egészséges corgi várható élettartama a jelenlegi statisztikák 12-16 év közötti.

Mivel egy igen hosszú hátú típusról van szó, akárcsak a tacskó esetében, a pembroke welsh corgit sem szabad lépcsőzni és túl sokat ugrálni hagyni, mivel hajlamos a gerincproblémákra. Előfordulhat nála intervertebrális lemezbetegség, ami a porckorong elmeszesedésével, ezáltal törékennyé válásával jár. Tünetei a lábak, a nyaki rész és hát fájdalma, merevsége. Emellett létezik egy bizonyos kór, ami a gerincvelőt támadja meg, aminek akár az is lehet a következménye, hogy a corgi fenék része lebénul. 

Pembroke welsh corgi

Mint oly sok más eb esetében, a corgiknál is jelentkezhet csípődiszplázia, amit teszttel szűrni lehet. Nem teljesen gyógyítható, ugyanakkor a diéta és a megfelelő tornáztatás segíthet a kutyusnak elviselni a fájdalmat. 

A Von Willebrand kór, vagyis a vérzékenység a corgik esetében is bekövetkezhet. Jellemző tünetei az ínyvérzés, az orrvérzés, valamint a nőstény pembroke welsh corgi ellése utáni vérzési idő elnyúlása.

A húgykövesség a kan példányok esetében fordulhat elő, amit a vese anyagcserezavara okoz. Ha azt tapasztalja a gazdi, hogy kutyusa nehezen vizel, avagy véres is a vizelet, akkor rögtön vigye állatorvoshoz kedvencét, hiszen ha a kő teljes egészében elzárja a vizelet útját, akkor életveszélyes állapot is kialakulhat. Szerencsére műtéti úton, vagy ultrahanggal orvosolható a probléma.

Beteg corgi

Az Ehlers-Danlos szindróma szintén a corgikra jellemző. Tünete, hogy a bőr rendkívüli hosszúságúra képes kinyúlni, és lógni kezd. Az ilyen bőr ráadásul nagyon sérülékeny, hiszen kisebb ütést követően is hatalmas, nehezen gyógyuló sebek keletkezhetnek. Az ilyen kötőszöveti betegségben szenvedő kutyára nagyon kell vigyázni, a szindróma ugyanis egyelőre nem gyógyítható.

Nekem való, vagy sem?

Ha ön szeret kirándulni, sokat sétálni, és szeretné, hogy ebben legyen egy kis társa, akkor a pembroke welsh corgi a tökéletes választás. Ha a családban gyerekek is vannak, annak a kis corgi igazán örülni fog, tökéletes játszópajtásnak fog bizonyulni, ám arra feltétlenül tanítsuk meg, hogy a gyerekek lábát nem ér csipkedni.

Mivel elég intelligens kutyafajtáról van szó, így előnyös, ha kutyaoviba- és iskolába visszük kis kedvencünket, aki ezáltal sokkal kezelhetőbb példánnyá fog válni, mint “iskolázatlan” társai. A corgi ugyanis hajlamos a makacskodásra és akaratosságra, ezért nem árt, ha szorult belénk némi humorérzék ezen jellembeli hibák(?) elviselésére.

Ha a leendő gazdit nem zavarja a sok-sok kutyaszőr, akkor szintén remek választás a pembroke welsh corgi, hiszen ő folyton cseréli a bundáját, így aki beengedi a lakásba, ezzel feltétlenül számolnia kell.  

Ha nekem való, hogyan juthatok hozzá?

Mivel egy törzskönyvezett corgi megszerzése kis hazánkban nem mindig egyszerű, lehetséges, hogy a hőn áhított kedvencre jópár hónapot is várnunk kell. Ennek oka, hogy meglehetősen ritka fajtáról van szó, a tenyésztőknél esetenként pedig bizony hosszú várólisták is lehetnek.

Fontos, hogy csak megbízható corgi tenyésztőtől vásároljunk és előtte mindenképpen látogassunk el hozzá, és "mérjük fel a terepet". Beszélgessünk el az adott tenyésztővel a fajtáról, jelen esetben a pembroke welsh corgiról, ismerkedjünk meg a kölykökkel és szüleikkel, és csak akkor válasszunk kiskutyát, ha úgy érezzük, itt bizony minden rendben és szakszerűen működik.

Pembroke welsh corgi kölykök

Ha nyélbe ütöttük az üzletet, leendő corginkat akkor is csak nyolc hetes korában vihetjük leghamarabb haza. Addig is legyünk türelemmel, hiszen ez idő alatt többször féregtelenítik és chipet is kap a kiskutya. Onnantól kezdve azonban már a mi felelősségünk, hogy a jövőben minden emlékeztető oltást megkapjon a kis kedvenc.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13