Teknős eledelek

Ha teknőst szeretnél tartani, akkor fontos, hogy tisztában legyél azzal is, hogy az általad kiszemelt teknősfajnak milyen táplálékigényei vannak. A terráriumi körülmények között is tartható szárazföldi teknősök mindegyike kivétel nélkül növényevő. A vízi teknősök esetében már kissé bonyolultabb a helyzet, mivel például a sárgafülű ékszerteknős mindenevő, azaz növényi és állati eredetű táplálékra is szüksége van. A hazánkban régebben nagy népszerűségnek örvendő vörösfülű ékszerteknős fiatalabb korában főleg halakkal és gerinctelenekkel táplálkozik, de az évek előrehaladtával egyre nagyobb mértékben igényli a növényi eredetű eleséget is.

Amennyiben vízi teknősöd van és egy kerti tóban tartod a kedvencedet, akkor elegendő növényi eleséghez juthat hozzá a tóban élő hínárfélékből és egyéb növényekből „legelészve”. Ilyen esetekben az állati eredetű eleségekről kell gondoskodnod a számára, máskülönben a halaidat fogja megtizedelni őkelme. Ha szárazföldi teknősöd van, akkor a friss biozöldségek és gyümölcsök mellett is ki kell egészítened a páncélos kedvenced menüjét különféle, szárazföldi teknősfajok számára megfelelő tápokkal, vitaminos készítményekkel és olyan táplálék-kiegészítőkkel, amelyek biztosítják a teknősöd kalcium szükségletét. Ha így teszel, akkor elkerülheted a hiánybetegségekből adódó komoly problémákat.

Az Okosgazdi webáruház kínálatában hatalmas választékot találsz a vízi- és a szárazföldi teknősök számára készített különféle eleségekből. Igyekezz minél többféle eleségtípussal etetni, így kellő változatosságot biztosíthatsz a tekidnek. A kalcium pótlást úgy oldhatod meg a legegyszerűbb módon, ha rendszeresen megkínálod a kedvenced például szépia vázzal, vagy adhatsz neki páncélerősítő tablattákat. Az általunk forgalmazott teknőseleségek és tápok között nem csak felnőtt állatoknak, hanem fiatal egyednek megfelelő szárazeleségeket is találsz (pl. JBL ProBaby), így akkor is tökéletesen kiegyensúlyozott menüt tudsz biztosítani a teknősödnek, ha még csak pár centiméteres nagyságú.

Utoljára módosítva: 2024.02.13