Német juhászkutya - Katona, rendőr, vadakat terelő juhász és a család legjobb barátja

Német juhászkutya jellemzői

Milyen kép villan be előtted, ha azt mondom, „kutya”? Az emberek nagy része a németjuhászt látja ilyenkor maga előtt, hiszen lassan 100 éve az egyik legnépszerűbb fajta a világon. Szerepelt filmekben, könyvekben, plakátokon, de még olvasókönyvekben is, mikor a „k” betűt tanultuk. Vajon hogyan lett ilyen sikeres ez a juhászkutya fajta?

A német juhászkutya fajta eredete a 19. században gyökerezik, amikor egy lelkes németországi csoport azzal a céllal alapította meg a Phylax Társaságot, hogy támogassa és szabványosítsa a helyi német fajtákat. Bár a társaság rövid életű volt és 1894-ben fel is oszlott, de három éves fennállásuk jó alapokat teremtett Max von Stephanitz, neves tenyésztő és lovassági tiszt későbbi munkájához, akinek végső soron ennek a kivételes kutyának a kitenyésztését köszönhetjük. Az 1890-es években ingatlant vásárolt Grafrath közelében és úgy döntött, hogy kutyafarmot létesít.

Eredeti célja az volt, hogy olyan kutyát hozzon létre, amely képes a juhok terelésére és őrzésére, de emellett karakteres, nagy munkabírású, hűséges és rendkívül jól képezhető. Stephanitz a helyi német pásztorokkal dolgozó juhászkutyákra támaszkodott, mint például a thüringiai juhász és a württembergi juhászkutya. Bár ezek a kutyák kiválóan teljesítettek a juhászati feladatokban és intelligencia, erő és állóképesség dolgában sem volt okuk szégyenre, mégsem volt meg bennük az az összhang és egyensúly, amit von Stephanitz megálmodott. Mivel határozott elképzelései voltak az ideális tulajdonságokról, a tenyésztés során több fajtát is felhasznált, erős csontozatát dán juhászkutya fajtáktól örökölte, míg a belga juhászkutyák intelligenciájukkal és engedelmességükkel járultak hozzá a német juhászkutya kiválóságához.

Az első lépés azonban az volt, mikor von Stephanitz megvásárolta első kutyáját Karlsruhe-ban egy kutyakiállításon. Hektor Linksrhein egy közepes méretű, sárga és szürke színű, farkasra emlékeztető kutya volt, vele született juhászkutya ösztönnel, nagyszerű fizikummal és intelligenciával. Még ebben az évben, 1899. április 22-én történt, hogy Stephanitz barátjával, Artur Meyerrel megalapította a Német Juhászkutya Klubot (Verein für Deutsche Schäferhunde). A vadonatúj tenyészkönyv első bejegyzése pedig Hektor Linksrhein lett, bár már Horand von Grafrath néven, így őt tekinthetjük a fajta ősapjának. Az alábbi két képen Max Emil Friedrich von Stephanitz (1864. december 30. - 1936. április 22.) és Horand von Grafrath (született 1895. január 1-jén) látható:

Max von Stephanitz és Horand von Grafrath

Tőle és 35 különböző szukától 53 alomból összesen 149 regisztrált kölyök született. Pár hónappal később, 1899. szeptember 20.-án megfogalmazták az első hivatalos fajtaleírást. Ezt az évtizedek során többször módosították, a legutóbbi változat 2011. január 1. óta hatályos.

A 20. század elején a német mezőgazdaság nagy ütemben modernizálódott, megnőtt a vasút szerepe a haszonállatok szállításában és a hagyományos juhtenyésztés is egyre inkább háttérbe szorult. Ezzel párhuzamosan természetesen a juhászkutyák szerepe is csökkent, egyre kevésbé volt szükség a tradicionális terelőkutyák munkájára. Ebben az időszakban sok fajta eltűnt, vagy egyszerűen „összeolvadt” más fajtákkal. Szerencsére a németjuhász már akkor is roppant sokoldalú kutya volt, nagyszerű tulajdonságokkal, elképesztő intelligenciával, hiszen von Stephanitz számára a legfontosabb a hasznosság volt, így azokat a vonásokat igyekezett erősíteni a tenyésztés során, amelyekre egy tökéletes munkakutyának szüksége lehet. Hamar világossá vált számára, hogy a német juhászkutya rendkívül alkalmas lehet rendvédelmi és katonai célokra is. Az intelligencia, a munkakedv és a lojalitás miatt a fajta ideálisnak tűnt ezekre a feladatokra. Stephanitz a Német Juhászkutya Klub vezetőjeként szoros kapcsolatokat ápolt a rendvédelmi szervezetekkel és aktívan támogatta a kutyák kiképzését és alkalmazását ezeken a területeken.

A német juhászkutyát az I. világháborúban már széles körben alkalmazták, képességeit területvédelmi feladatokban, keresési és mentési műveletekben, valamint a futár- és üzenetküldő szolgálatokban is bizonyította. Egészen lenyűgöző, hogy ezek a fantasztikus kutyák harctéri körülmények között is megállták helyüket és ilyen veszélyes helyzetekben is kiválóan teljesítettek. A 20. században szomorú feladatokat is el kellett látnia, így többek között a berlini fal, valamint a kelet-német és nyugat-német határ őrzésében is nagy számban alkalmazták.

Német juhászkutya őrzi a berlini falat

A fajta népszerűsége a háború után gyorsan emelkedni kezdett, több civil szakma is felfedezte magának a németjuhász kivételes tulajdonságait. Kiváló őrkutyák, vakvezetők, sőt, még színészek is kerültek ki közülük. Megjelentek reklámokban, cirkuszok porondjain és a speciális mentőszolgálatok kötelékeiben. Mindez hozzájárult a fajta széles körű elismeréséhez és elterjedéséhez és hamarosan egyre többen választották házikedvencnek is. Erre kétségkívül a mozi és a filmek népszerűségének emelkedése is nagy hatással volt, hiszen a 20-as években tűnt fel a mozivásznon Rin Tin Tin, aki a 20. század egyik legnagyobb kutyaszínésze volt. Összesen 27 filmben játszott és komoly szerepe volt abban, hogy a fajtát a világ számos részén megismerjék, de magán a filmvilágon is nyomot hagyott, hiszen sokak szerint az ő filmjei mentették meg a Warner Bros-t a csődtől. Sőt, egy jópofa városi legenda is szárnyra kapott, mely szerint neki szavazták meg az első, legjobb színésznek járó Oscar-díjat. Bár ez csak egy aranyos poén, Hollywood-ról lévén szó, senkit sem lepne meg igazán, ha ez tényleg megtörtént volna.

Nem feledkezhetünk meg azokról a németjuhászokról, akik bár hazánkban születtek és kezdtek dolgozni, mégis nemzetközi ismertségre is szert tettek (híres magyar kutyák).

Kántor, a leghíresebb négylábú zsaru

Legalábbis Magyarországon biztosan, bár a róla és rendőr gazdájáról, Tóth Tiborról szóló könyvek több millió példányban keltek el világszerte, hiszen lefordították angol, orosz, cseh, német, kazah, bolgár és szlovák nyelvre is. 1975-ben pedig egy ötrészes sorozat is készült a könyv alapján. Alábbi képen a sorozat főszereplői jelennek meg (a sorozatban Tuskó játszotta Kántort):

A sorozatban Kántort Tuskó játszotta, ő van a képen

Ha csak a számokat és a statisztikát vizsgáljuk, az már önmagában is lenyűgöző. A 11 közös szolgálati év alatt 78.000 km-t tettek meg nyomot követve, 536 bevetés során 279 elfogásuk volt és összesen 1,2 millió forint értékű „szajrét” szereztek vissza. Ez mai árfolyamon meghaladja a 400 millió forintot. Az Országos Nyomozókutya-versenyt háromszor nyerte meg, 1954-ben, 1957-ben és 1961-ben. Szintén hatalmas szakmai teljesítmény volt az a forradalmi szagazonosítási eljárás, amit Tóth Tibor Kántor (1953-1964) segítségével dolgozott ki és három év alatt tökéletesítették. Ezzel akkoriban világelsők voltak és a módszert évtizedeken át alkalmazták a világ számtalan rendőrségén. Kántor 1964 június 21.-én halt meg. Alábbi képeket az igazi Kántor látható, valamint felvezetője Tóth Tibor:

Tóth Tibor és Kántor

Mancs, a világhírű mentőkutya

Kétségtelen, hogy Mancs (1994-2006) egyike a leghíresebb magyar kutyáknak. Ismertsége azonban messze átnyúlik az országhatárokon, hiszen 10 év alatt a világ számos pontján dolgozott és ezalatt több száz ember életét mentette meg.

Az 1999-es izmiti földrengés Törökország történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája volt. A Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű rengés több, mint 17000 ember halálát okozta. Az épületek nagy része megrongálódott, vagy teljesen összedőlt. Több más civil mentőalakulat mellett a miskolci Spider Special Rescue Team is az országba érkezett, vezetőjükkel, Lehoczki Lászlóval, aki természetesen barátját, Mancsot is magával hozta. Világhírnévre azzal tettek szert, hogy Mancs 82 órával a rengés után sikeresen, élve megtalált egy hároméves kislányt. Erről az eredményről nem csak a magyar média, de még a CNN is beszámolt.

Mancs és gazdája, Lehóczki László

A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején szinte minden nagyobb katasztrófánál jelen voltak. Összedőlt többemeletes ház Egyiptomban, földrengés Salvadorban, sárlavina Olaszországban, mindenhol ott voltak és Mancs dolgozott, fáradhatatlanul, akár sérülten is. 

Fantasztikus tehetsége mellett még inkább egyedülállóvá tette az a képessége, hogy víz alatt lévő testeket is meg tudott találni. Erre még a legkivételesebb kutyák közül is csak kevesen képesek.

Mancs, az ország egyik leghíresebb kutyája, akinek még életében szobrot állítottak, 2006. október 22.-én halt meg egy tüdőgyulladás után. Mancs 2023. márciusában Törökországban is szobrot kapott, hihetetlen teljesítményére még több, mint 20 évvel később is emlékeznek.

Mancs törökországi szobra

Vitathatatlan, hogy ezek a kutyák egészen kivételes képességekkel rendelkeztek, de azért ne felejtsük el, hogy ezeket hatékonyan használni és fejleszteni gazdáik, vagy inkább barátaik segítségével tudták. Ez természetesen semmit nem ront a teljesítményük nagyszerűségén, egyszerűen rávilágít arra, hogy milyen fantasztikusan tud ember és állat együtt dolgozni. Amikor pedig a megfelelő kutya kerül a megfelelő ember mellé, akkor ilyen hihetetlen történetek születnek. 

Napjainkra a németjuhász küllemét tekintve elég sokat változott, de belső tulajdonságaiban megőrizte azt a komplexitást, amit von Stephanitz elképzelt. Sőt! A 20. század végére már nem nagyon volt olyan „kutyás meló”, amit egy megfelelően képzett németjuhász ne tudott volna elvégezni. Legyen szó keresési feladatokról, akár drog, bomba, vagy személy felkutatásáról, esetleg őrző-védő munkáról, egész biztos, hogy nem fog visszariadni semmilyen kihívástól. Az pedig, hogy családi kutyának is kiváló, az igazán hab a tortán! Napjainkban népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen még mindig egyike a legsokoldalúbb kutyáknak.

Németjuhász gazdival

A német juhászkutya külső megjelenése - Szépség és erő harmóniája

A német juhászkutya rendkívül erős és izmos kutya. Az izomzatuk kiemelkedően fejlett, ami lehetővé teszi számukra a kitartó munkavégzést és a különböző fizikai tevékenységeket. A fajta mozgása elegáns, ruganyos, könnyed és atletikus.

Közepes testméretű kutya, amelynek marmagassága a hímeknél általában 60-65 cm, míg a szukák esetében 55-60 cm. A testsúlyuk 30-40 kg között mozog.

Feje erőteljes és jellegzetes. A koponya közepes méretű, a homlok egyenes, és a stop enyhe, de jól észrevehető. Az arc kifejező és intelligens, két közepes méretű, mandula alakú szemmel, amelyek rendkívül élénkek, sötét színűek. Az erőteljes fogak és az ollóharapás is hozzájárul a fajta meghatározó arculatához.

A németjuhász fülei közepes méretűek és előre fordulók, amik éber, figyelő kifejezést kölcsönöznek az arcnak. Farka közepes hosszúságú.

A német juhászkutyák szőrzetének hossza a standard alapján két féle is lehet. Rövidszőrű és hosszúszőrű németjuhász változatok is léteznek. A szőrzet mindkét típusának közös jellemzője, hogy sűrű és egyenletes. A hosszúszőrű változat esetében a farkon, a füleknél, a lábakon és a nyakon hosszabb, bozontosabb a szőr.

A német juhászkutyák szőrzetének színe változatos lehet, sötétfekete és aranybarna, egyszínű fekete, vagy farkasszürke (ordas) és a szürke barna foltokkal is elfogadott. A fehér németjuhász a standard alapján nem elfogadható. 

Érdekes lehet, ha megfigyeljük, milyen változásokon ment át a fajta az elmúlt 80 évben. A II. világháború után egyre több kutyakiállítást rendeztek, ezért a tenyésztők is a külső megjelenés alapján kezdtek szelektálni. Ez azt eredményezte, hogy mára gyakorlatilag különvált a kiállítási és a munkavonal. Ez az állatok külső jegyein első ránézésre is látszik, a kiállítási, vagy showvonal robusztusabb, a hátvonala lejtősebb. A munkavonalú németjuhászok általában kecsesebbek, agilisabbak, hátuk egyesebb és izomzatuk is mutat némi eltérést. Természetesen a külső tulajdonságok változása magával hozta a belső jellemzők változását is. A munkavonalú kutyák megőrizték felfokozott munkavágyukat ezért tartásuk is nagyobb elhivatottságot és hozzáértést kíván. Viszont egy  showvonalú kutya talán alkalmasabb családi kutyának. 

Német juhászkutyák

Ha még ennél is mélyebbre ásunk, akkor kiderül, hogy még ezen a két vonalon belül is vannak eltérések, ezek pedig a nyugat-német, kelet-német és cseh munkavonal, illetve az amerikai és európai showvonal. Sokan úgy gondolják, hogy a nyugat-német vonal áll legközelebb ahhoz, amit Max von Stephanitz megálmodott. Azoknak a vitáknak, hogy melyik a szebb, jobb, okosabb, stb., vélhetően soha nem lesz vége. A leendő tulajdonosnak kell eldöntenie, mit szeretne és azok alapján választani, de nem mindig bölcs dolog kizárólag a külső alapján dönteni.

Személyisége, vérmérséklete és jelleme - Intelligencia és hűség

A német juhászkutyák a kutyavilág csúcsintelligenciájával rendelkeznek. Ezek a kutyák gyorsan tanulnak és könnyen alkalmazkodnak az új környezethez és feladatokhoz. Intelligenciájuk lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan teljesítsék a különféle feladatokat, legyen szó juhászatról, rendőrségi munkáról, keresés-mentésről vagy akár terápiás munkáról.

A német juhászkutyák hűséges és odaadó társak, rendkívüli módon ragaszkodnak a gazdájukhoz és a családjukhoz, készek a végsőkig védelmezni azokat, akiket szeretnek. A németjuhászok gazdájukkal szinte már telepatikus módon képesek kommunikálni, és gyakran érzékelik a gazdájuk szükségleteit és érzelmeit.

Rendkívül megbízhatók, odaadásuk mellett mindig éberek, energikusak és lelkesek.

A német juhászkutyák személyisége és jellemzői egyedülállóak, és többek között az intelligencia, a hűség és a sokoldalúság miatt remek családi kutyák is, akár kicsi gyerekek mellett is.

A német juhászkutya nevelése és tanítása - Az intelligencia és az engedelmesség egyensúlya

A németjuhász egy rendkívül intelligens és könnyen képezhető fajta, de ahhoz, hogy igazán kiváló társ lehessen, alapos nevelésre és tanításra van szüksége. Minél korábban érdemes elkezdeni a németjuhász kölyök nevelését, szocializálását, így kevésbé lesz ideges vagy agresszív különféle helyzetekben.

Németjuhász kölyök

Ez a fajta rendkívül energikus és intelligens, így rendszeres testmozgásra és mentális kihívásokra van szüksége. Hosszú séták, futások, labdázás és egyéb mozgásformák kiváló módjai annak, hogy levezessék a felesleges energiájukat. Emellett az intelligenciájuk miatt olyan tevékenységek és játékok is szükségesek, amelyek stimulálják az elméjüket.

A német juhászkutya pozitív megerősítést és türelmet igényel a nevelés során. A durva büntetés és negatív megerősítés nem hatékonyak és hosszú távon károsak lehetnek. A konzekvens nevelés és tanítás elengedhetetlen a fajta számára, mindig tisztának és egyértelműnek kell látnia a szabályokat és a határokat.

A német juhászkutya etetése - Az egészség és vitalitás alapja

A német juhászkutya egy erős és aktív fajta, és az étrendjük kiemelkedően fontos az egészségük és vitalitásuk szempontjából. A megfelelő táplálás biztosítása segíthet megelőzni az egészségügyi problémákat is. Az első és legfontosabb lépés a német juhászkutya etetésében is a minőségi kutyatáp kiválasztása. Érdemes magas hústartalmú tápot választani, de időnként friss zöldségek, gyümölcsök és egy kis mennyiségű sovány hús, például csirkehús is kiegészítheti a kutyatápot. A németjuhász táplálékigénye nagyban függ az adott állat aktivitási szintjétől, erre nagyon kell ügyelni, mert hajlamos lehet az elhízásra.

A németjuhász kölyök etetése során kritikusan fontos a megfelelő étrend kiválasztása, mely segítségével elkerülhető a túl gyors növekedés, ami a későbbiekben akár ízületi betegségeket is okozhat.

Német juhászkutya vízben gázol

A németjuhász betegségei - Megelőzés és gondoskodás

A német juhászkutya egy erős és egészséges fajta, de mint más kutyafajtáknál, náluk is előfordulhatnak különféle egészségügyi problémák, betegségek.

A csípő- és könyökdysplázia olyan genetikai betegségek, amelyek a fajta körében sajnos gyakoriak. Ezek a rendellenességek az ízületek kialakulásában és működésében jelentkeznek. A megfelelő szűrővizsgálatok és az örökítési szempontok szem előtt tartása segíthet minimalizálni a dysplázia kockázatát.

A német juhászkutyák hajlamosak lehetnek a dermatitisre és más bőrproblémákra. Gyakran allergiák, környezeti hatások vagy ételintolerancia okozza ezeket a problémákat.

Sajnos emésztőrendszeri problémák is sűrűn előfordulnak. Az étrendjük figyelmes tervezése segíthet csökkenteni ezeknek a panaszoknak a gyakoriságát.

Szemproblémák is előfodulhatnak, például a szürkehályog és a progresszív retinális atrófia (PRA). A rendszeres szemvizsgálatok segíthetnek a betegségek korai felismerésében.

A hosszú fülű német juhászkutyák hajlamosak a fülproblémákra, például a fertőzésekre vagy a hallójárat gyulladására. A rendszeres fülápolás és tisztítás segíthet megelőzni ezeket a problémákat.

A genetikai betegségek nagy része elkerülhető, ha a németjuhász kölyköt egy megbízható kenneltől vásároljuk, hiszen ezek a tenyésztők biztosítják a megfelelő vérvonalat. Példaként említhetjük a kétszeres Aranykoszorús Assaracus kennelt és a Garmond kennelt.

Assaracus Kennel és Neu Garmond Kennel


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13