Tombol a nyár, kutya meleg idő van! - Kánikula-túlélő kisokos gazdiknak

Tombol a nyár - néhányan örömmel sütkéreznek a forróságban, van, aki csak strandolással tudja elviselni, és van aki bezárkózik. Egy dolog azonban mindenképp közös: saját és kutyánk egészségének megőrzése kiemelten fontos ebben a kritikus időszakban. Az alábbi cikkben megosztjuk Veletek az általunk legfontosabbnak tartott teendőket, óvintézkedéseket, melyek betartásával elkerülhetők a kánikula okozta sérülések, rosszullétek, és mutatjuk azokat az alternatívákat is, melyekkel segíthetsz kedvencednek a lehűlésben.

Kánikula kisokos   Hogyan éljük túl

A sétáltatások ideje és módja

A szokásos sétákat a nyári, meleg időszakban érdemes reggel minél korábban, illetve este minél későbbre ütemezni. A kora reggeli órákban jó eséllyel (bár szükséges ellenőrizni!) még nem forrósodik fel annyira az aszfalt, hogy az kutyánk mancsát megégesse. Esténként pedig több időbe telik, mire biztonságos hőmérsékletűre hűl. Az égési sérülések, mancsfájdalmak elkerülése érdekében próbáljuk kutyánkat minél kevesebbet aszfaltos területen sétáltatni, amennyiben azonban ez nem kivitelezhető, fokozottan figyeljünk annak hőmérsékletére. Végső esetben remek kompromisszum lehet a kutyacipők használata. Ez nem csak sérülés esetén, vagy a téli fagyban óvja kutyánk tappancsait, de a kánikulában is nagy segítséget jelenthet.
Sétáltatás után pedig érdemes mancsvédő krémekkel, waxokkal ápolni/hűsíteni a mancsokat.

walking dog in summer 1532423980

Hagyjuk, hogy "ellenőrizze" a kinti körülményeket

Kedvenceink csak akkor szembesülnek a rekkenő hőséggel és egyéb időjárási viszontagságokkal, amikor sétára indulunk velük. Legyünk türelmesek vele, indulás előtt hagyjuk, hadd mérje fel a terepet, hadd szokjon hozzá a kinti időjáráshoz. Ösztönösen megérzi, hogy a sétáknak ilyenkor rövidebbnek kell lenniük, hiszen neki sem jó kint ilyenkor - legnagyobb valószínűséggel ő maga is vágyik vissza a hűvös lakásba/árnyékos kertbe. Amennyiben hámmal sétáltatunk, javasolt jól szellőző, légáteresztő darabokat választani a forró nyári sétákhoz.

A megfelelő hidratáció

Kutyánk nem tud szólni, ha már túl elviselhetetlennek érzi a hőséget, így ebben a forró időszakban nekünk kell őt gyakrabban, alaposabban ellenőriznünk. Mivel a kutyák nem tudnak izzadni, csak folyamatos lihegéssel tudják hűteni magukat. Minden kutya más és más felépítéssel és tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon fontos, hogy ezek ismeretében keressük az intő jeleket. Egy fekete színű kutya bundája sokkal jobban elnyeli a hőt, míg egy túlsúlyos kedvenc esetében sokkal magasabb a kiszáradás veszélye, és szívén is nagyobb a teher. Ügyeljünk arra, hogy kutyánk előtt mindig legyen elérhető friss, hideg víz, és ellenőrizzük azt is, iszik -e magától eleget. Elégtelen hidratáció esetén amennyiben megemeljük bőrét, az láthatóan sokkal lassabban húzódik vissza a helyére, mint általában. Egyéb intő, szemmel látható jelei a kiszáradásnak a letargia, a véreres szem és sápadtság.
Javasoljuk, hogy a nyári sétákra minden esetben vigyetek magatokkal valamilyen hordozható itatót, hogy útközben is megoldott legyen a folyamatos folyadékpótlás.

husky drinking out of water bottle

Hagyjuk ásni..

Sokan ismerjük az érzést, amikor szembesülünk vele, hogy kutyánk felcsapott kertésznek, és saját elképzelései alapján rendezi át szeretett kertünket. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezt nem a mi bosszantásunkért teszi, hiszen számára ez ösztönös reakció a hőségre. A mélyebben lévő föld hűvősebb, saját testét hűti azzal, ha a munka végeztével megpihen a maga ásta gödrökben. Ne szidjuk hát le azonnal, ha azt látjuk, a kánikulában rájön az áshatnék - ha tehetjük, próbáljuk tolerálni, vagy leválasztani neki egy részt kertünkből, ahol rendezkedhet.

Sose hagyjuk nyáron az autóban, még 1-2 percre sem!

Azt hinnénk, egyértelmű, azonban az évről-évre jelentett számos komoly sérülés és haláleset még mindig rácáfol a közismertség vélelmére - sose hagyjuk magára kutyánkat gépjárműben nyáron, még 1-2 percre sem! Az autó beltere pár perc alatt is a kinti, eleve magas hőmérséklet sokszorosára emelkedik, a baj perceken belül megtörténik: kiszáradás, hőguta, legrosszabb esetben halál.
Akár hosszabb, akár rövidebb útra indulunk kutyánkkal, legyen nálunk friss víz, illetve használjuk a légkondit vagy autóablakra való védőrácsot.

Segítsük a hűsölést a kifejezetten erre a célra készült eszközökkel, játékokkal

Kedvenceink hűsölésének elősegítésére számtalan eszközt biztosítanak már a különböző gyártók. A kánikula idején otthonunkba érdemes néhányat beszerezni az alábbiakból:

  • hűsítő matrac: fekhelybe, autóba, kennelbe is tehető. Segíti a kutya testhőmérsékletének szabályozását a meleg nyári napokon. A hűsítő matrac egy speciális hűtő folyadékot, zselét tartalmaz, mely akkor fejti ki hatását, ha a kutyusod ráfekszik. A matrac hűtő hatását a kutya súlya aktiválja. Használata nem igényel sem hideg vizet, sem elektromos áramot. A matrac megfelelő használat és tárolási körülmények mellett évekig használható.
  • kutyamedence: amennyiben lakhelyünk engedi az elhelyezését, a kutyamedencében történő pancsolás az egyik legizgalmasabb szórakozást jelentheti kedvencünknek. Mivel a medence fala merev elemekből áll, így felállításához nem kell pumpát használni, valamint használat után könnyedén összehajtható. Bármely vizet szerető fajtának ajánlott. A nyári melegben a benne való fürdés vagy pancsolás sokat segíthet kutyánk komfortérzetén, megelőzhető vele kedvencünk szervezetének túlhevülése is. A kutyamedencéhez műanyag takaró is kapható, általa tisztán tarthatjuk a vizet.
  • fagyasztható, hűsítő játékok: ideális nyári hőség idején kutyád felfrissítésére. Vízzel feltöltve kell fagyasztóba tenni. 
  • egészséges nasi, "kutyafagyi": a kínálatunkban elérhető, számos jótékony tulajdonsággal rendelkező bio csontlevesek felhasználásának egyik remek alternatívája a fagyasztás, kutyánknak így hűsítő nasiként is adható.
  • szellőző, légáteresztő nyári hám használata: A nyár egyik újdonsága a Julius-K9 IDC PowAIR nyári hám, mely a megszokott forma szuperkönnyű változata. Különleges hálós anyagból készül, így rendkívül jól szellőzik, és a legnagyobb melegben is kellemes viselet a kutyád számára. Anyagának köszönhetően nagyon könnyű, ám a megszokott magas teherbírás jellemzi.

348869546 733815008754095 821144694962992510 n

Strandra fel! :)

A forró nyári napokon lehetőségeink szerint menjünk minél gyakrabban úszni kutyánkkal, legyen szó akár együtt fürdőzésről, akár az ő úsztatásáról, hatalmas móka ez számára - a megfelelő testmozgás és szórakozás, illetve a hűsítés tökéletes egyvelege ez. Különböző, kifejezetten vízi használatra tervezett labdákkal, el nem süllyedő huza-vona játékokkal, frizbivel még tovább fokozhatjuk az élményt és az izgalmakat.
Amennyiben valamilyen közös vízi sportot űztök együtt (pl. SUP), vagy hajókázni indultok, érdemes biztosra menni ilyenkor is. Bár a legtöbb kutya tud úszni, mentőmellény használata ilyen esetben is javasolt.

118210827 3045753982216619 5654475010266059365 n e1624526335350

Reméljük, a fenti információk és tippek hasznosnak bizonyulnak számotokra. Ha további ötleted, javaslatod van, amiről úgy gondolod, helyet kell kapnia a cikkben, jelezd bátran hozzászólásban, vagy akár e-mailben az info@okosgazdi.hu e-mail címen.

Kellemes nyarat és jó pihenést kívánunk! :)


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13