Kaparófák, kaparótáblák és kaparószőnyegek cicáknak

Nyilván neked is feltűnt, hogy a cicád szó szerint imádja napjában akár többször is élesíteni a karmait, amit jobb híján a lakás bútorain, a szőnyegeken, az ajtófélfán stb. végez. Ezt nem azért teszi, mert szándékosan tönkre akarja tenni az otthonod berendezési tárgyait, hanem csupán egy természetes, ösztönös szükségletét elégíti ki. A karmok rendszeres élesítése a cicák életének fontos részét képezi és elengedhetetlen ahhoz, hogy folyamatosan megfelelő állapotban tarthassák őket.

Cica élesíti a karmait

Ez a tevékenység a karmok élesítése mellett arra is kiváló, hogy például alvás után a kedvenced kinyújtóztathassa a teste egészét, ami kifejezetten jót tesz az állat ízületeink, izomzatának is.

Érdekességként megemlítendő, hogy a macskák által hátrahagyott karomnyomok a territóriumuk kijelölésére is szolgálnak. A kijárós cicák, a hátrahagyott szagjelzéseik mellett mindig kijelölik a saját területüket a karomnyomaikkal is, így ha más macskák arra járnak, akkor tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy egy olyan területre tévedtek, aminek már van "gazdája". Ez egy roppant hatékony figyelmeztető rendszer, ami minimálisra csökkenti a kedvenced és a szomszédban lakó cicák közötti komolyabb összetűzések esélyét. Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a macskák számára a karomélesítés ideális módja a stressz, és a feszültség levezetésének, ezért a mentális állapotuk szempontjából is rendkívül fontos.

Most, hogy már pontosan tudod, hogy a karomélesítés mennyire fontos részét képezi a kedvenced mindennapi életének, már csak arra kell valahogy rávenned őkelmét, hogy ne a lakás bútorain élje ki az ez iránti szenvedélyét, hanem olyan kaparófákon, kaparószőnyegeken és kaparó funkciós játékokon, amiket kifejezetten erre a célra készítenek a gyártók. Fontos, hogy ha a cicád számára kaparófát, macskabútort szeretnél beszerezni, akkor olyat válassz, ami kellően stabil, és ideális magasságú, mivel a kedvenced csakis így tudja majd kényelmesen használni. A kaparófát a cica egyik kedvenc tartózkodási helye közelében kell elhelyezned a lakáson belül.

Érdemes macskád karomélesítési szokásait is figyelembe venned. Ha a kedvenced előszeretettel használja a szőnyeget karomélesítésre, akkor célszerű valamilyen kaparószőnyeget, vagy kaparótáblát vásárolnod neki.

Kaparószőnyeg

Ha inkább a bútorokat, a tapétát, vagy az ajtófélfát preferálja, akkor kiváló választás lehet, egy a cicád testméretéhez megfelelő kaparófa, kaparószőnyeg vagy egyéb macskabútor beszerzése.

Kaparófás macskabútor játéklabdával

5 ok, ami miatt érdemes meglepned a cicádat egy kaparófával

  1. A cicák számára készített kaparófák és a különböző játékokkal kiegészített kaparó funkciós macskabútorok révén a kedvenced nem fog annyit lustálkodni, megőrzi az aktivitását, így nem lesznek testsúlyproblémái, ami mint tudjuk idővel ízületi gondokhoz, diabéteszhez és egyéb súlyos betegségekhez vezethetnek. 
  2. Amikor a kedvenced a kaparófát használja, akkor a testének minden izmát alaposan megdolgoztatja, ami rendkívül fontos a lakásban tartott és emiatt kevésbé aktív életmódot folytató cicák számára.
  3. A kaparófa kiváló arra is, hogy egy kényelmes, pihentető alvás után a cicád kellően kinyújtóztathassa a testét, ráadásul rendkívül jó hatású a közérzetére is, így újult erővel vetheti bele magát az otthoni kalandokba. 
  4. A kaparófának köszönhetően a cicád karmai mindig erősek és egészségesek maradnak. Ha olyan kaparófát választasz, aminek a tetején egy puha fekhely is található, akkor egy remek pihenőhelye is lesz a kedvencednek, ahol ráadásul bármikor kedvére élesítheti a karmait is. 
  5. Végül, de nem utolsó sorban, ha kaparófája is van a cicádnak, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy az otthonod drága bútorait, vagy más berendezési tárgyait használja majd karomélesítésre. 

Hasznos tippek az ideális kaparófa kiválasztásához

Ha kaparófát, cicabútort szeretnél beszerezni, akkor néhány fontos szempontot is figyelembe kell venned annak érdekében, hogy az a kedvenced számára minden téren megfelelő legyen. Ilyen például a kaparófa anyaga, formája, mérete, illetve, hogy találhatók-e rajta kiegészítő elemek (játékok, pihenőhely stb.)

Anyag: A kaparófák természetes és szintetikus anyagok felhasználásával is készülhetnek, viszont érdemes az olyan természetes anyagokból készült termékeket választani, mint amilyen például a fa és a szizálrost.

Stabilitás: Rendkívül fontos, hogy a kaparófa kellően stabil legyen, hiszen csakis így tudja kényelmesen használni a kedvenced. A kaparófa stabilitása nagyobb testméretű cicák esetében az egyik legfontosabb szempont. 

Méret: Akkor ideális méretű egy kaparófa a cicád számára, hogyha elég magas ahhoz, hogy a kedvenced a teljes testhosszában kinyújtózva tudja használni.

Forma: A különböző típusú kaparófák számos változatban és többféle kiegészítővel is kaphatók. Olyat válassz a számára, ami maximálisan megfelel az igényeinek. A macskák legtöbbje imád felmászni magasabb helyekre, ahonnan szemmel tarthatják a környezetüket, és biztos te is jól tudod, hogy a kényelmes pihenőhelyeket is rendkívüli módon kedvelik. Ha a kaparófája, cicabútora fekvőhelyet, cicabújót, és például izgalmas játékokat is tartalmaz, akkor biztos lehetsz benne, hogy ez lesz a négylábú doromboló barátod egyik kedvence helye a lakásban. 

Mennyiség: Sokunknak több cicája is van, és ha te is közénk tartozol, akkor érdemes megfontolnod, egy két-három macska számára is megfelelő, mindennel felszerelt, kaparófunkcióval is ellátott cicabútor beszerzését. Természetesen vásárolhatsz több, egyszerűbb konstrukciójú kaparófát is, így a cicáknak nem kell egymásra várniuk, ha a karmaikat akarják élesíteni. A "profi", tapasztalt macskatulajdonosok azon a véleményen vannak, hogy egy cicás háztartásban minden olyan helyiségben ajánlott egy kaparófát, kaparószőnyeget, vagy esetleg falra felszerelhető kaparótáblát elhelyezni, ahol a kedvenceink előszeretettel tartózkodnak. Tudod, az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a cicák időnként eléggé lusták is tudnak lenni. Gondolj csak bele, ha a kedvenced például a hálószobában pihen az ágyon, viszont a lakásban csak egy kaparófája van, ami mondjuk a földszinti nappaliban van elhelyezve, akkor bizony megeshet, hogy inkább a kanapéd szövetén, vagy a tapétán élesíti meg a karmait, mert őkelme nem hajlandó ezért leballagni a nappaliba. Minél több kaparófát és kaparó funkciós cicabútort, kaparós játékokat (pl. szizálrostos játékegeret) biztosítasz a kedvencednek, annál kisebb lesz az esélye, hogy bármilyen egyéb berendezési tárgyban kárt tenne.

Egyéb tippek és jól bevált praktikák

Bútorok és egyebek kaparásának problémája: a cicák finoman szólva sem rajonganak a citrus és a mentol illatáért, ezért ha beszerezel egy ilyen spray-t, akkor azzal befújva a kívánt bútort, szőnyeget stb. garantáltan elveheted a kedvenced kedvét attól, hogy azt használja karomélesítés céljára. Ha rendszeresen használod a citrus/mentol tartalmú terméket az adott berendezési tárgyon, akkor idővel már meg sem fog fordulni a cicád fejében, hogy ott rosszalkodjon. Ezek a készítmények nem hagynak foltot a bútorokon, teljesen biztonságos a használatuk, azaz nem toxikusak, így bátran alkalmazhatod őket.

Tedd minél vonzóbbá a kaparófát: köztudott tény, hogy több, mint a cicák felét szinte megbabonázza a macskamenta, azaz szó szerint odáig vannak érte. Ha macskamentával bedörzsölöd, vagy macskamenta spray-vel befújod kicsit a kedvenced kaparófáját, akkor szinte mágnesként fogja őt vonzani, és nagyon rövid időn belül az egyik kedvenc helyévé válik a lakáson belül. Ennek köszönhetően, ha karomélesítésre támad kedve, akkor egyből a hőn szeretett kaparófája jut majd az eszébe ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogy most éppen melyik bútorodat amortizálja le kissé. Azt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a kismacskák esetében a macskamenta teljesen hatástalan, mivel fiatal életkorban taszítja őket az illata.

Játékokkal is tedd vonzóvá a kaparófát: ha olyan kaparófát/cicabútort szerzel be, amin a karomélesítésre alkalmas oszlopok mellett többféle különböző játék is van, akkor igazi szórakoztató központként is funkcionál majd. Még egy egyszerű, hagyományos talapzatra épített kaparófa tetejére is felszerelhetsz egy rövidebb kötelet valamilyen cicajátékkal, amivel a kedvenced kedvére elszórakozhat miután végzett a karomélesítéssel.

Egy olyan helyet szeretnél kialakítani az otthonodon belül a cicád számára, ahol kiélheti a természetes ösztöneit, levezetheti a stresszt, kényelmesen kipihenheti magát, de emellett még szórakozás céljára is kiváló? Ebben az esetben a kaparófa, cicabútor mellé érdemes beszerezned néhány kaparható cicajátékot is, amelyek közül számos változatot találsz az Okosgazdi online webshopjában.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások 

Utoljára módosítva: 2024.02.13