Hogyan találhatod meg a megfelelő eledelt macskád számára?

Nem mindig könnyű különbséget tenni a magas minőségű macskaeledelek és a piacon elérhető olcsóbb termékek között. Sokszor utóbbiak is igen szépen vannak csomagolva és első ránézésre hasonlónak tűnnek. De ez csak a felszín és valójában nincs is felsőfokú élelmiszermérnöki ismeretekre szükséged, hogy észrevedd a komoly különbséget. Igazából sokszor elég lehet egy alaposabb pillantás az összetevők listájára - ahol minden szükséges információt megtalálsz, amire szükséged van -, és máris láthatod, hogy miben is térnek el az egyes termékek. Ezt követően már könnyen kiválaszthatod a macskád táplálkozási igényeit valójában kielégítő eledelt.

A megfelelő macskatáp kiválasztása

Vessünk egy pillantást az összetevőkre!

A macskák ragadozók. Olyan étrendre van szükségük, ami túlnyomórészt húst, ezen felül legfeljebb 5% növényi alkotóelemet, zöldséget és gabonát tartalmaz. A magyar élelmiszertörvény értelmében a csomagoláson az összetevők listájának úgy kell felépülnie, hogy abban az egyes alkotóelemek a késztermékben foglalt csökkenő részarányuk szerint szerepeljenek. Ebből következőleg, ha adekvát macskatápokról beszélünk, akkor a lista első helyén mindig a húsnak kell állnia!

Egyéb fontos tényezők, amire a megfelelő eledel kiválasztásánál figyelni kell!

 • Száraz macskatáp esetében fontos, hogy a termék ténylegesen mennyi húst tartalmaz. Amennyiben a csomagoláson „friss hús” van feltüntetve, figyelembe kell venni, hogy a készeledelben a szárítást követően a hús részaránya sokkal alacsonyabb lehet.
 • A macskaeledelben található (húsipari) melléktermékek alapvetően nem jelentenek vagy okoznak problémát, hiszen a természetben élő macska vadászata során a zsákmányállatból sem csak a színhúst fogyasztja el, hanem a belsőségeket is, mint például a szívet és a tüdőt. Az összetevők felsorolásánál azonban a „hús és állati eredetű melléktermékek” megnevezés további szerveket is magában foglalhat, mint például a máj vagy a lép, de akár szőrt vagy szarut is tartalmazhat. Egyes eledeleknél részletesen fel van sorolva, milyen „állati eredetű melléktermékeket” tartalmaz, ami mindig előny, hiszen így pontosan tudhatod, mivel eteted a macskádat.
 • Ahogy azt már röviden jeleztük gabonaféléket csak kis mennyiségben ajánlatos adni a macskáknak, ezért lehetőleg az összetevők listájának a végén kell szerepelnie.
 • A cukornak és a karamellnek nincs helye a macskák étrendjében, ugyanis ezek megterhelik a veséket és cukorbetegség kialakulását is előidézhetik. Egyes macskáknál az aromák és a tartósítószerek is allergiás reakciókat válthatnak ki. A magas minőségű, prémium macskaeledelek többnyire nem tartalmaznak ilyen adalékanyagokat.
 • A macskák rengeteg testmozgást végeznek, ezért is sok fehérjére van szükségük - ideális esetben a macskaeledeleknek legalább 50% fehérjét kell tartalmazniuk. A növényi fehérjék kevésbé könnyen emészthetők, mint az állati fehérjék, ezért lehetőség szerint kerülni kell a bevitelüket. Egy igazán jó macskaeledel zsírtartalma nem haladja meg a 20-30%-ot. A szénhidrátok a macskák számára nehezen emészthetők – részarányuk inkább ne lépje túl a 8%-ot. 
 • A taurin létfontosságú aminosav a macskák számára, amelynek bevitele a táplálékon múlik, mivel a macska nem tudja önállóan előállítani. Számos anyagcsere-folyamathoz elengedhetetlenül szükséges. Hiánya vaksághoz, terméketlenséghez, növekedési zavarokhoz, a gerincoszlop eldeformálódásához és az immunrendszer zavaraihoz, de akár súlyos szívbetegséghez is vezethet. E problémák elkerülése érdekében a macskáknak naponta legalább 200 mg taurint kell fogyasztaniuk, ám sajnos sok macskáknak előállított készétel nem tartalmaz elég taurint.

Szeretnéd megtalálni kedvenced számára a lehető legalkalmasabb macskaeledelt? Tekintsd meg kínálatunkat, ahol számos kiváló minőségű száraz és nedves macskatáp közül választhatsz.


Hozzászólások (1)

 • tappancsok

  Fricikém maga választott eledelt tasakok közül Winston, Goumeat, Premierre, ami ízlik neki. Szárazból a Royal Canin Steril, Cat Chow Urinary vált be figyelek, mivel ivartalan kandúr.

  2017. 06. 07. 04:21Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13