Ezt kell tudnod kisállat gazdiként a bolhák és kullancsok fejlődési ciklusáról

Kisállat gazdiként nem árt, ha tisztában vagy a kedvencedre leselkedő veszélyekkel (pl. bolhák és kullancsok), illetve azok természetével.

Védjük meg kedvenceinket a bolháktól és kullancsoktól

A bolha fejlődési ciklusa

A bolha kifejezetten kellemetlenné teheti kutyánk vagy macskánk életét: nyugtalanítja, megzavarja pihenését és egyben számos bőrproblémát
okozhat. Ugyanakkor a galandférgek köztigazdája is.

A bolha fejlődési ciklusa

 1. A kifejlett bolhák a ciklus 5%-át teszik ki. Ráugorva kedvencünkre vért szívnak. Életük nagy részét legszívesebben a gazdaállaton töltik, a petéket is a szőrzetére rakják.
 2. A peték a ciklus 50%-át teszik ki. A kedvencünkről a lakásban szanaszéjjel potyognak. Egyetlen nősténybolha naponta 15-20 petét
 3. rak, amelyből 2-14 nap alatt kelnek ki a lárvák.
 4. A lárvák a ciklus 30%-át teszik ki. Szerves anyagokkal (pl. bolhapiszokkal, elhalt bőrhámsejtekkel) táplálkoznak. Kerülik a fényt, sötét zugokba húzódnak. A lárva bebábozódva kokonná alakul.
 5. A báb a ciklus 15%-át teszi ki. Ez a nyugalmi fázis akár egy évig is letarthat. Akkor válik aktívvá, ha a környezet változik: mozgás / rezgés és a megfelelő hőmérséklet kelti életre. Kikel a kifejlett bolha, és kezdődik elölről a körforgás.

A kullancs fejlődési ciklusa

A kullancs fejlődési ciklusa

A kullancs is sok problémát tud okozni, mivel a kutyák, macskák vérével táplálkozik. Nem csak azért fontos a megelőző kezelés, mert sokszor nehéz eltávolítani (beleszakadhat a feje, mely gyulladást okozhat), hanem mert olyan betegségeket is terjeszt, mely az emberre és Kedvencünkre egyaránt veszélyes lehet.

A kullancs egész életciklusa a köztigazdákhoz kötődik. A mintegy 18 000 pete egyikéből kikelő lárvának 6 lába van, a gazdaállathoz kapcsolódva megkezdi a táplálkozást. Ha jóllakott, nimfává alakul, amelynek már nyolc lába van, és egy másik gazdaállatra csimpaszkodva folytatja a vérszívást. Lepottyanva kifejlett kullanccsá alakul, megkeresi a következő állatot, párosodik és kezdődik elölről a körforgás.

A kullancs nemcsak az emlősállatok vérét, de a madarakét, hüllőkét és a kétéltűekét is szívhatja. A kutya, a macska, de akár Ön is lehet a köztigazdája.

 1. A felnőtt állatok 2.4-5.8 mm nagyságúak, nyolc lábuk van, és 1 ivarszervük kialakult.
 2. Peték
 3. A lárva 1 mm-nél is kisebb, és hat lábbal rendelkezik. 3
 4. A nimfák 1-2 mm nagyságúak, már 4 pár lábuk van, ivarszerveik 4 azonban még nem alakultak ki.

Forrás: United Pharma - Fiproxil spot-on kutyáknak és macskáknak brosúra

Fiproxil spot on


Hozzászólások (3)

 • tappancsok

  Nagyon sok információt tartalmaz a cikk érdekes és hasznos volt. A legjobb ha időben védekezünk ellene és ezt egész évben folytatjuk.

  2018. 04. 06. 02:57Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13