Nagytestű kölyökkutyák megfelelő etetése

Az Okosgazdihoz sok kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy mivel érdemes etetni új kedvencünket. Bár rengeteg kiváló táp kapható, épp a bőség zavara az, ami könnyen kétségbe ejthet minket. Szerencsére a legtöbb tápon pontos tájékoztatást olvashatunk arról, hogy az milyen korú, testméretű, esetleg fajtájú kutyának ajánlott a leginkább.

A nagytestű kölyökkutyák esetében különösen fontos a megfelelő táp kiválasztása. Sokan azt gondolják, hogy minden kutya - kortól és testmérettől függyetlenül - ugyanazt eszi, csak a nagyobbak többet, a kisebbek pedig kevesebbet, és ezen felül nem számít az adott táp tápanyagtartalma. Ez természetesen nincs így.

Nagytestű kölyökkutyák  Dogue de Bordeaux

A kölyökkutyáknak szánt tápoknak meg kell felelniük bizonyos előírásoknak. Akinek volt már valaha kölyökkutyája, az tudja milyen gyorsan felnőnek. A gyors növekedés magasabb kalóriaigénnyel is jár, a testüknek több tápanyagra van szükségük. Ezért a minőségi kölyöktápok tápanyagban gazdag és emésztést segítő összetételükkel támogatják a kiskutyák egészséges növekedését.

A kis- és közepes testű kölyköket kisméretű gyomruk miatt nehéz túletetni, de a nagytestű kutyusoknál ez már könnyebben előfordulhat, amitől túl gyorsan növekedhetnek. Tehát a nagy és óriás fajtáknál (pl. dándogoknál, bernáthegyiknél vagy masztiffoknál) a gyors növekedés igen komoly problémákat okozhat. Fiatal csontjaik és ízületeik ugyanis nem bírják el óriási testüket, ami ízületi betegségeket okozhat, ahogy a kutyus felnő.

A fiatal, még növekedésben lévő csontok rugalmasabbak, és ha túl nagy súly nehezedik rájuk, enyhén elgörbülhetnek. Ez a görbület pedig megváltoztathatja az ízületek szögét, és porckopáshoz vezethet. Bár a károsodás fiatal korban történik, a tünetek gyakran csak később, a már felnőtt kutyánál jelentkeznek.

Előbbiek okán egyáltalán nem mindegy, hogy mivel és mennyit etetjük nagytestű kölyökkutyánkat. Természetesen arra is nagyon oda kell figyelni, hogy a jószándék nehogy kóros alultápláltságot okozzon, amely szintén problémák forrása lehet. Például a kutya nem fogja elérni potenciális felnőtt testméretét.

Ahogy azt már érintettük, minél nagyobb testű a kutya, annál nagyobb arányaiban a gyomra is, így a nagyobb kutyák gyakran többet esznek, mint amennyire szükségük van. Azt gondolnánk, hogy a kutyus majd csak annyit eszik, amennyi kalóriára szüksége van, de – mint ahogy sok ember is – sokszor mégis többet esznek a kelleténél, és így túl gyorsan növekednek. Ezért fejlesztik a nagytestű kölyöktápokat úgy, hogy kevesebb kalóriát tartalmazzanak.

Persze, ha neked pont olyan kutyád van, amelynek nincs túl nagy étvágya, akkor valószínűleg a hagyományos táp is megfelel neki, de ha nagyobb étkű kutyusról van szó, akkor a speciálisan nagytestű kutyáknak kifejlesztett táp mindenképpen jobb megoldás lehet a számára.

Persze ez még mindig nem jogosít fel bennünket arra, hogy mértéktelenül etessük kedvencünket. A speciális táp túletetése ugyanolyan problémákat okozhat, mint a hagyományos tápé. A gazdi felelőssége, hogy a kutya aktuális tesméretének megfelelő mennyiségű ételt kapja. Erre általában részletes iránymutatás található a táp csomagolásán. Akinek mégis kétségei vannak a kutyája növekedési ütemével kapcsolatban, illetve az ehhez illeszkedő, megfelelő tápmennyiséget illetően, az mindenképpen konzultáljon állatorvosával.

Olyat is hallani, hogy a nagytestű kölyköknek nyugodtan adhatunk felnőtt tápot, de ez megint nem igaz. A kölyköknek több fehérjére van szüksége, hogy az izmaik megfelelő módon fejlődhessenek. Az egészséges izomzat óvja az ízületeket, hiszen segít a test súlyának hordozásában. Az alacsony fehérjebevitel lelassíthatja ugyan a kölyök növekedését, de nem fedezi a tápanyagszükségletét. Ez különösen igaz a csípőízületi diszpláziára hajlamos kutyák esetében, akiknek egészséges izmaik segíthetnek a csípőízületet a helyén tartani.

Előbbieken túl a  kölyöktápok összetétele a fiatal kutyusok gyorsabb anyagcseréjére van tervezve. Mivel bizonyos ásványi anyagok, különösen a kalcium túlzott bevitele szintén gondokat okozhat a kiskutyák fejlődésében, a minőségi kölyöktápok ezekből is csak az optimális mennyiséget tartalmazzák. A napi kalcium igény természetesen nagyban függ a kutya korától és testméretétől (részben fajtájától és aktivitásától is). Ha prémium minőségű (pl. Acana Puppy Large Breed), az adott testméretű és korú kutyáknak kifejlesztett táppal eteted, akkor viszont biztos lehetsz benne, hogy nem kerül sor kalcium vagy egyéb ásványi anyag, vitamin túladagolására.

Acana Puppy Large Breed szuperprémium táp

Mindezeken felül arra is figyeljünk oda, hogy nagytestű kölyökkutyánknak elég testmozgásra legyen lehetősége, miközben figyeljünk arra, hogy az ízületeit ne terhelje túl. Néhány kutyának örökletes hajlama van olyan betegségekre, mint például a csípőízületi diszplázia. Az ő esetükben is jelentősen enyhíthetjük a betegség tüneteit, ha az energiabevitel kontrollálásával csökkentjük növekedésük ütemét. Ha tenyésztőnél veszünk kölyökkutyát, mindig győződjünk meg róla, hogy a tenyésztő felelősségteljesen tenyészt, és szűr az örökletes ízületi betegségekre.

Megfelelő táplálás és elegendő testmozgás mellett nagytestű kutyusunknak minden esélye meglesz egy boldog, fájdalomtól és ízületi rendellenességektől mentes életre.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (2)

 • Vendég (#2D6DC)  -  2019. 03. 29. 08:59

  Csak a tápról ír! :(Ez nem normális étel! Hol marad a hús, a zöldség...?

  Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#15E9AD)  -  2022. 03. 19. 11:54

   Ha végigolvastad láthattad a fejlődési szükségleteit a kutyádnak, olvasd el egy tápnak a tartalmát is 40% hús, valamennyi rizs, és zöldsèg is van benne. Amit én adok neki abban meg zöldkagyló kivonat is van, ami a növekedést fejleszti úgy, hogy a csontok ne nyúljanak túl, ne deformálódjanak, és felnőtt korában ne legyen betegsége vagy mozgás problémája...

  • Vendég (#146EC3)  -  2022. 01. 21. 14:46

   Vendég! Jól látod!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13