Miért jó, ha sétálok a kutyámmal?

A rendszeres kutyasétáltatás jót tesz mind kedvencünknek mind saját magunknak biztosítva az egészséges testmozgást. Előbbieken túl számos egyéb előnye is van és emellett sok örömet is okoz. Jelen cikkünkben áttekintjük ezeket, méghozzá a Royal Canin szakembereinek tálalásában.

Lássuk először is a kutyasétáltatás főbb előnyeit vázlatosan:

 1. Csökkenti vagy megszünteti az olyan magatartászavarokat, mint a rendszeres ugatás, nyüszítés
 2. Elősegíti, hogy kutyánk egészséges, élénk és fürge maradjon
 3. Segít csökkenteni az emésztőszervi problémákat és megkönnyíti a bélsár ürítést
 4. Javítja a félénk és ijedős kutyák „önbizalmát”
 5. Jobban fog aludni éjszaka és nem nyugtalankodik
 6. Segíti az egészséges testsúly megőrzését
 7. Javítja, erősíti a gazdával való kapcsolatot és az eb szocializálódását

Mennyit sétáljunk kedvencünkkel?

Ez sok tényezőtől függ. Befolyásolja kutyánk testmérete (felnőttkori testsúly alapján:

 • kistestű <10 kg,
 • közepes 11-25 kg,
 • nagytestű 26-44 kg,
 • vagy óriás testű >46 kg),

kölyök-e vagy idősebb, fajtája alapján kevésbé alkalmas-e a mozgásra, vannak-e egészségügyi problémái, mint pl. a mozgásszervi betegségek, károsodott izületek stb.

Legyünk tekintettel az aktuális időjárási körülményekre is. Kutyánk általában jobban fog örülni a sétának ha flexibilis pórázon vezetjük és váltogatjuk a sétaútvonalainkat. Póráz nélkül csak a teljesen biztonságos helyeken mozoghat, ahol sem őt sem ő nem fenyegeti veszély járművek, biciklisek stb. révén.

Ha kutyánk idős, nincs a rendszeres sétához szokva, túlsúlyos vagy egészségügyi problémája van, akkor kezdjük egy rövid 10 perces sétával naponta és fokozatosan növeljük az idejét.

Kutyasétáltatás  Egészséges testmozgás

Egészséges, felnőtt kutyáknak napi 30-120 perces sétáltatás javasolt, több részletben elosztva. Ha lakásban tartott ebről van szó, fontos, hogy naponta legalább 3 alkalommal biztosítsunk neki lehetőséget a vizelet- és bélsár ürítésre.

A kölyökkutyák esetében életkoruk hónapjait alapul véve 5 perc/hónapos kor a javasolt (pl. akár egy 2 hónapos kutyával 10 percet, egy 10 hónapos nagytestűvel 50 percet javasolt sétálni egy-egy alkalommal).

Vannak olyan kutyafajták, amelyek mozgásigénye nagy, ezért aktívabb mozgásformák javasoltak számukra mint a jogging a gazdival vagy a biciklivel futás. Ezekre tanítani és fokozatosan szoktatni kell őket, hogy ne húzzák a gazdit és ne okozzanak balesetet. Célszerű beszerezni az ilyen együttes mozgásformákhoz szükséges speciális pórázt is.

Reagen amerikai elnök és felesége sétáltatják a kutyájukat

Mire ügyeljünk még a kutyasétáltatásnál?

Kutyáink nem hordanak edzőcipőt, ezért célszerűbb a hosszabb sétákat lehetőleg puha talajon tenni velük. Nyáron felforrósodhat az aszfalt vagy pl. fémrácsok, ezeket kerüljük el, amennyire lehet. Télen pedig a síkossággátlókkal felszórt utakon való séta okozhat problémát.

Meleg időben javasolt, hogy vigyünk magunkkal ivóvizet és szükség szerint itassuk meg kedvencünket. Az ebek főként lihegéssel próbálják ilyenkor hűteni magukat, és ezzel sok folyadékot veszít szervezetük, izzadni talppárnáiknál és csak minimális mértékben tudnak.

Ha sötétben megyünk sétálni, gondoskodjunk feltétlenül a jó láthatóságról. Kaphatók fényvisszaverő pórázok, nyakörvek, de még kutyamellények is. Használhatunk még világító nyakörvet.

Mozgásszervi panaszok, betegségek, örökletes problémák fennállása esetén mindig kérjünk tanácsot állatorvosunktól a séta mértékét illetően!

Cikk forrása: Royal Canin

Royal Canin tápok

A Royal Canin kutya és macska tápot előállító és forgalmazó nemzetközi vállalat. Célja az egészséges táplálást elősegítő, tudományos kutatások eredményeinek a gyakorlatban minél hamarabb történő hasznosítása. Közel 7000, az állatok egészsége és jóléte iránt mélyen elkötelezett munkatársával, a világ legtöbb országában jelen van. Világszerte, összesen 13 gyárában zajlik a legmagasabb minőségi és élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő termékeinek gyártása. Dr. Jean Cathary állatorvos alapította a vállalatot 1968-ban, Franciaországban, központja Aimargues városában található. További információért keresse fel weboldalukat.


Hozzászólások (1)

 • Kata

  Ismét egy nagyon jó cikk :) Teljesn mértékben igazak a leírtak, és egyetértek velük, kötelezővé tenném a kutyasétáltatást a gazdiknak, mert hiába nagy a kert, az nem elégíti ki a kutya igényeit.
  Az biztos, hogy a mi kutyusunk is jobban örülne a flexi póráznak, de mivel ő még mindig hajlamos a húzásra, ezért ilyennel egyáltalán nem szoktuk vinni, mert attól tartok, akkor még inkább húzna, akkor is, amikor normál pórázon van.

  2018. 08. 09. 14:14Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13