Méhcsípés, darázscsípés kutyáknál és macskáknál

A kutyákat és cicákat leginkább veszélyeztető tényezők közé tartoznak különféle rovarcsípések, különösen a nyári hónapokban. Amikor az állatok több időt tartózkodnak a szabadban, gyakran hajlamosak vadászni a bogarakra. Ha azonban darázs vagy méh kerül az állat szájába, az potenciális veszélyt jelenthet, különösen akkor, ha kedvencünk allergiás a csípésekre. Az állatok reakciója a rovarcsípésekre változó lehet, és jó ha tisztában vagyunk vele, mik azok a szükséges intézkedések amiket meg kell tenni annak érdekében, hogy megelőzzük a komolyabb egészségügyi problémákat.

dog&bee

Hogyan reagálj, ha a cicát vagy kutyát megcsípi a darázs vagy méh?

Miután a kutyát megcsípte a méh vagy darázs, amennyiben észreveszed a csípés helyét és a fullánkot is, akkor óvatosan távolítsd el azt a kutyából/cicából. Fontos, hogy ne nyomkodd a fullánkot, mert ezzel további méreganyag kerülhet az állat szervezetébe. Lényeges, hogy megőrizd nyugalmad és ne pánikolj! A kutyák érzékelik, ha ideges vagy, és ez az állapot rájuk is könnyen átragad, ami csak ronthat a helyzeten.

A fullánk eltávolítása után hideg borogatás alkalmazása javasolt. Kutya méhecske csípés esetén szódabikarbónás borogatás használata javasolt, mivel neutralizálhatja a méh savas váladékát. Darázscsípés esetén pedig az ecetes borogatás lehet hatékony, mivel a darázs váladéka lúgos. Mindkét esetben a hideg enyhítheti a gyulladást, ezért ajánlott 10-15 percig alkalmazni az állaton. 

A kalciumról szóló vélemények megoszlanak, de néhány esetben pozitív hatást tapasztaltak. Bár az epinefrin a preferált kezelés, egy kalcium tablettát vagy injekciót adni a kutyának esetlegesen segíthet. Ha a duzzanat egy napon belül nem csökken, vagy ha úgy látod, hogy a kis kedvenc a csípést követően rosszul van, azonnal keresd fel az állatorvost.

aa6aa9b5 25f9 4958 a85e 3e65b3a5480a

Mit tegyél, ha a kutya vagy macska allergiás a csípésre, és nagy a baj?

Az allergiás reakció általában 20 perccel a csípést követően jelentkezik, de akár órákba is beletelhet a megjelenése.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled a darázs- vagy méhcsípést szenvedett kisállaton, azonnal keresd fel az orvost! A kutya és macska életét is veszélyeztetheti, ha nem kap időben antihisztamint.

 • gyors légzés,
 • szőrtelen területeken megjelenő csalánkiütés,
 • jelentős duzzanat,
 • nyáladzás,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • sápadt íny, duzzanat a nyakon vagy a nyelőcsőben,
 • szédülés vagy görcsök 

Vannak azonban ennél súlyosabb tünetek is, melyek jól láthatóak, így odafigyelve kedvencedre időben hívhatsz segítséget. Például ha a kutya, cica látszólag ok nélkül kezd el vakarózni, az már egy figyelmeztető jel lehet. Rosszabb esetben megduzzadhat az orr, a pofa és a szemhéj, ebben az esetben pedig ajánlott szakemberhez fordulni.

A legsúlyosabb eset a közismert anafilaxiás sokk, amikor a bekerült méreg egyszerre több helyen hat az állat szervezetére, ami igen veszélyes. Erős duzzanatok, lihegés, fulladás, hasmenés lehetnek a tünetek. A megkülönböztetés egyik fő jellemzője, hogy a panaszok hirtelen és egyidejűleg jelentkeznek. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel az anafilaxiás sokk gyorsan végzetes lehet, ráadásul rövid időn belül.

Photo 5 4 18, 8 46 52 am 3

Hogyan kerülhető el a csípés?

A kutya rovarcsípés bizonyos óvintézkedések és megelőző intézkedések segítségével elkerülhető. Ha a kutyád vagy macskád allergiás a méhcsípésekre, vagy csak egyszerűen szeretnéd elkerülni a kellemetlenségeket, itt van néhány tanács:

 1. Tartsd távol a méheket: Kerüld a méhek és más repülő rovarok területeit, különösen a virágok környékét, mivel ezek a helyek vonzzák a méheket.
 2. Kerüld a méhek táplálékait: Ne hagyj olyan élelmiszert kint, ami vonzza a méheket. Például, ne hagyj édes italokat vagy ételeket a kutyád vagy macskád közelében.
 3. Vess be méhriasztókat: Az olyan eszközök, mint a méhriasztók vagy illóolajok, amelyek taszítják a méheket, segíthetnek megelőzni a csípéseket. Ezeket a termékeket az állatok környezetében használva győződj meg róla, hogy azok biztonságosak és nem károsak az állatokra.

Mindig fontos figyelembe venni, hogy minden állat egyedi, és a fenti tanácsok nem feltétlenül működhetnek minden esetben. Ha a kutyád vagy macskád súlyos allergiás reakciókat mutat a méhcsípésekre, vagy ha bármilyen egészségügyi aggodalom merül fel, fordulj állatorvoshoz segítségért és tanácsért.

orange cat bee 529987994 2000 53153fafbaf84d6a94a75276a6456c3e

Ha a kutyát megcsípi a darázs vagy méhecske, mennyi ideig tart a csípés okozta fájdalom? 

Ez függ az állat szervezetétől, valamint attól, hogy mennyire allergiás a méh- vagy darázscsípésre. A fájdalom akár tíz perc alatt is elmúlhat, de egyes esetekben egész napos kellemetlenségeket is okozhat, súlyosabb tünetekkel. Ajánlott figyelni, hogy ha a tünetek, mint a bőrpír, a duzzanat, rossz közérzet vagy vakarózás, egy napon belül nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulni.

Fontos megjegyezni, hogy ha a kis kedvencünk fulladás vagy más súlyos tüneteket mutat, azonnal állatorvost kell hívni, és nem szabad várni a tünetek enyhülésére.

Még többet szeretnél megtudni?

Még több méhek és háziállatok ide kattintva olvasható

A bejegyzés a Frissméz.hu segítségével készült.

Méhpempő termelőtől ide kattintva vásárolható.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (1)

 • Edo2  -  2024. 02. 17. 18:26

  Remek cikk, nagyon hasznos összefoglaló volt! Tacskó kutyám kapcsán voltunk érintettek darázs csípéssel, azóta kiemelten figyelünk a környezetére. A gazdik számára sok hasznos infó van a cikkben. Köszönjük!

  Válasz a hozzászólónak
  Utoljára módosítva: 2024.02.13