Költőládák tavaszi tisztítása

A szabadban élő madarak számára nagyon jól jöhet egy fából készített költőláda, ha a közelben éppen nincs természetes barlang, öreg, korhadt fa vagy egyéb épületeken található mélyedés. Elhelyezéstől függően viszont nem csak az énekesmadarak használhatják fészekrakáshoz ezeket a kis kuckókat, hanem a tél folyamán a mogyorós pele, a kövér pele vagy akár más rágcsálók is beköltözhetnek. Ezért a tavaszi tisztítás előtt érdemes egyet koppintani a dobozra, ami figyelmeztető jelzés az esetlegesen ott lakó téli vendégeknek, így azoknak van idejük elhagyni a menedéket. Ezen kívül javasolt néhány napig megfigyelni a költésre szánt kuckót, nehogy épp egy korai fészekrakás essen a jó szándékunk áldozatának.

Fa költőláda

A tényleges tisztításhoz távolítsd el az összes régi fészekmaradékot és egy száraz kefével dörzsöld át. Ha úgy érzed, hogy túl sok parazita lehet benne, akkor vízzel leöblítheted vagy használhatsz enyhe lúgot is. Ne használj fertőtlenítőszert vagy más vegyszert a madarak egészségének megóvása érdekében.

Ha még nincs ilyen költőládád, akkor te is könnyedén készíthetsz egyet (a célszerű kialakítást, formát illetően lásd a képeket). Ez nemcsak mókás időtöltés, hanem tökéletes alkalom, hogy a kisgyerekek és akár tinédzserek jobban megismerjék, közelebb kerüljenek a természethez és az állatvilághoz.

Költőláda készítése

Azt, hogy a kis házikóba végül be is költöznek-e madarak, csak remélni lehet, de ezt megfelelő mennyiségű eledellel és a számukra oly fontos nyugalom biztosításával elősegítheted.

Költőláda madaraknak


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13