Kis olasz agár: fenomenális, kozmikus erő egy pici kis testben

Kis olasz agár jellemzői

Talán nincs is másik olyan kutyafajta a világon, aminek annyi altípusa lenne, mint az agárnak. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) X., agarak csoportjába tartozik többek között - a teljesség igénye nélkül - az angol agár, az afgán agár, a magyar agár, a whippet (más néven kis angol agár), az ír farkaskutya és cikkünk főszereplője, a kis olasz agár is.

Bájosan kifejező sötét szemeivel, kecses balerina alakjával és megnyerő, olykor talán kicsit túl magabiztos habitusával már első látásra képes levenni az embert a lábáról ez a mini eb. Nem véletlen, hogy a külföldi sztárvilágban többen is magukénak szerettek volna tudni legalább egy példányt ebből a fajtatiszta kutyusból… bár létezik olyan híresség is, aki nem bírt egy olasz agárnál megállni; a hírek szerint ugyanis Kylie Jenner-falkájához már hét(!) ilyen csepp kutyus tartozik. Az amerikai celeb otthonában ráadásul igen jó dolga van a törpe agár csapatnak, hiszen a 26 éves modell-influenszer állítólag beltéri és légkondis(!) kültéri kutyaházat is csináltatott kis kedvenceinek, hogy azok minden körülmények között maximálisan jól érezhessék magukat.

Kyle Jenner és kis olasz agarai

A híres Kardashian-lányok féltestvére mellett olyan hírességek is tartanak még kis olaszt agarat, mint például Will Smith és Matt Damon színészek, valamint a kutyasuttogó néven elhíresült Cesar Milan.

A kis olasz agár története - uralkodók kedvenc négylábúja

Azt, hogy ezek a sztárok divatból tartanak kis olasz agarat, vagy esetleg, valami belső hang súgta meg nekik a fajtában rejlő ősi misztikumot, valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy az olasz agár története több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ráadásul a mai kor celebritásai mellett a régi korok uralkodói és nemesei is rajongtak a fajtáért. A teljesség igénye nélkül ők a következők: II. Frigyes sváb herceg (1090-1147), az olasz Este-, Medici és Visconti-család tagjai, XI. Lajos, VIII. Károly, IX. Károly, XIIII. Lajos és a Napkirály, XIV. Lajos francia uralkodók, II. Frigyes porosz király, Oldenburgi Anna angol királyné, II. Katalin orosz cárnő és Viktória brit királynő. II. Frigyes porosz király, akit inkább Nagy Frigyesként ismerünk annyira kedvelte a fajtát, hogy egy nagy tenyészetet is fenntartott neki. Természetesen számos képen, festményen is látható kedvenc kutyafajtájával, így például Adolph Menzel (1815-1905) 1852-ben készült festményén (jobb alsó):

Nagy Frigyes (1)

Annak fényében pedig, hogy a királyok és királynők olyannyira rajongtak a kis olasz agárért, nem meglepő, hogy gazdáik társaságában számos korabeli festményen meg is örökítették ezt a fajtát.

Már Kleopátra is tenyésztette a törpe agarat, melyek közül jó néhányat Julius Caesarnak ajándékozott, így nagy valószínűséggel a fáraónő volt az, aki a napfényes Itáliába juttatta a kis Piccolo Levrierót… ahogyan az olaszok hívják a fajtát.

Előbbiekből is kitűnik, hogy a kis olasz agár az egyik legrégebbi kutyafajta, akinek a ma is ismert megjelenése, formája már az ókorban kialakult.

Mindazonáltal nemcsak a kékvérű előkelőségek, de az egyszerű emberek háziállatai között is régóta és rendszeresen felbukkant az olasz agár, akik nemcsak kedvtelésből, hanem gyakorlati célokból is tartották őket, az olasz agarak ugyanis híresek voltak kiváló egér- és patkányfogó képességükről.

Olasz agár régi fotókon

Az Egyesült Királyságba a 19. század első felében kerültek, ahol hivatalos elnevezésük az Italian Greyhound lett, amit 2016-ban Italian Sighthoundra változtattak. 1900-ban aztán Nagy-Britanniában megalakult az első fajtaszövetség, az Italian Greyhound Club, vagyis az Olasz Agár Klub, az Amerikai Kennel Klub pedig 1886-ban jegyezte be az első kis olasz agarat.

A kis olasz agár külső megjelenése - mint egy kicsi, cuki őzike

Küllemét tekintve a kis olasz agár pontosan olyan arányokkal rendelkezik, mint átlagos termetű fajtatársai, csak épp sokkal kisebb azoknál. Olyan, mint egy “piccolo carino capriolo” (kicsi, cuki őzike). Mindössze 32-38 cm-es marmagasságával és 5 kilogrammot nem meghaladó súlyával a világ legkisebb agaraként jegyzik. 

Bár az amerikai szabvány szerint a két színű, vagy a nagyobb foltos olasz agár is elfogadott, az európai standard csak az egyszínű változatokat ismeri el. Ezek szerint egy kis olasz agár lehet szürke, fekete, vagy világos sárga színű.

Olasz agár megjelenése

Az olasz agár kutya első ránézésre legjellemzőbb küllemi adottsága a nyurga, hosszú lábak és a nagyon vékony testalkat. Felhúzott hasával, domború hátával, hátracsapott füleivel és kidülledő szemeivel kissé azt a hatást kelti, mintha reszketne, mint a nyárfalevél. Ez azonban megtévesztő lehet, mert igenis rengeteg bátorság és temperamentum bujkál ebben a cingár kis kutyafajtában… de erről majd később.

Ha figyel, magasan elhelyezkedő fülei a tövektől kezdve felállnak, a vége azonban akkor is oldalra hajlik, mely fültartást “propellerfül” avagy “pillangófül” néven szokták emlegetni. Feje, mint minden agárfajtának, keskeny, előrenyúló, az arcorr és a koponya pedig ugyanolyan hosszúak. Orra sötét, leginkább fekete.

Kis olasz agár fülei

A kis olasz agár bőre nagyon vékony, amit rövid, testéhez tökéletesen simuló szőrzet fed.

A kis olasz agár gondozása - minimális erőfeszítéssel tökéletes megjelenés

Valószínűleg nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, hogy a kis olasz agár a világ egyik legegyszerűbben gondozható kutyafajtája. Rövid és sima szőrét egy-két simítással gyönyörűvé varázsolhatjuk, ráadásul alig vedlik, így ősszel és tavasszal sem kell a lakást a kihullajtott szőrpamacsok után félnaponta alaposan áttakarítani.

Olasz agár lakásban

Egyszerű kezelhetősége ellenére azért hetente egy-két alkalommal fésülgessük át a szőrét, füleit és szemeit is hetente ellenőrizzük, fürdetni viszont csak akkor fürdessük kímélő kutyasamponnal, ha őkegyelme valamivel irdatlanul összepiszkította magát. Körmeit, ha úgy látjuk, nem koptak le eléggé, kéthetente csinosítsuk, fogait viszont naponta tisztítsuk kutyáknak szánt fogkrémmel és fogkefével.

A kis olasz agár jellemzői, vérmérséklete, személyisége - intelligens, családimádó, érzékeny kis zsivány

A kis olasz agár törékeny termete első látásra megtévesztő lehet, hiszen a filigrán, reszketeg külső igen szenvedélyes, “olaszos” habitust takar. Bár az való igaz, hogy igen érzékeny típusról van szó, hiszen sem az egyedüllétet, sem a hangoskodást nem viseli jól, ráadásul az idegenekkel szemben is inkább tartózkodó, mint barátkozó, ugyanakkor rendkívül harcias kis jószág is tud lenni, aki sokszor képtelen felmérni, mire is képes valójában egy jól megtermett ebbel szemben.

Ennek ellenére jól viseli maga körül a többi háziállatot, legyen az másik kutya, vagy cica, bár tény, hogy legeslegjobban egy hasonszőrű fajtával jön ki, akivel teljes mértékben megértik egymást. Jellemző rá, hogy igényli fajtatársai társaságát, így ha megtehetjük érdemes legalább párban tartatni.

Két kis olasz agár pórázon séta közben

Azonban ha van, ha nincs kutyatársa, akkor is a család számára a minden. Bár nem ő a legszófogadóbb kutya a földkerekségen, mégis imád a családtagok közelében lenni, és szívesen vesz minden jó szót, minden simogatást. Imádja szórakoztatni a család kisebb-nagyobb tagjait, mely játékosságát egészen idős koráig megőrzi. Ez a fajta ugyanakkor inkább nagyobb gyermekek mellé való, hiszen a kisebbek akaratlanul is úgy nyúlhatnak hozzá, hogy azzal fájdalmat okoznak ennek a picinyke ebnek, amit ő hangos, visító hang formájában fog a világ tudtára adni.

Mozgását elegánsként lehetne jellemezni, melyhez hosszú lábai és vékony testalkata is hozzájárul. Olyan mint egy manöken a kifutón… legalábbis első ránézésre, mert sokszor viszont elég “ügyetlenül” jár-kel. Mozgása ekkor kissé olyan, mintha damilon lógó marionettbábu lenne. Ha mindez nem lenne elég humoros, akkor azt is eláruljuk, hogy a kis olasz agár valamiért szeret három lábon járni. Ez a jelenség más kutyafajtáknál sokszor bizonyos betegségek jelenlétére utal, de nem az olasz agárnál. Szóval senki ne ijedjen meg, ha kis kedvence hirtelen négy láb helyett csak hármat használ, ez fajtája jellegzetessége.

Intelligenciája az agarak közt kiemelkedő, amit - sokszor sajnos nem jó célra - ki is használ. Szeret például elcsenni dolgokat a szegény gazditól, amiket aztán olyan jó helyre rejt el, hogy lehetséges, hogy azok napok, hetek, hónapok múlva kerülnek csak elő… vagy épp sohasem.

A kis olasz agár nevelése - az antivadász-tréning nála kihagyhatatlan

A kis olasz agár tehát egy relatív intelligens négylábú, ám az engedelmesség nem tartozik fő erényei közé. Éppen ezért, jó, ha a gazdi minimum gondolatolvasó, és kitűnően képes kis kedvence fejébe látni, hogy tudja, az adott pillanatban épp milyen trükkel is veheti rá makacs négylábúját az együttműködésre.

Csökönyössége mellett a szobatisztaságra nevelésével is meggyűlhet a gazdi baja, hiszen ezen mini agár esetében még a legkitartóbban, legkövetkezetesebben nevelő tulajdonos is csődöt mondhat, és lehetséges, hogy az olasz agár soha nem lesz szobatiszta. Persze, ez a ritkább eset, de az bizonyos, hogy a gazdinak minden tudását és tehetségét latba kell vetnie, hogy előbb-utóbb pisi- és kakimentes maradhasson a lakás.

Az sem árt, ha kutyasuliba visszük a makacs kis jószágot, hiszen a behívás megtanítása számára életmentő is lehet, de emellett a pórázon sétáltatás szabályait is jó, ha időben megismeri. Éppen ezért, ha lehetséges, már 3 hónapos korában állítsuk őt kész tények elé, vagyis vigyük szakszerű okításra, máskülönben kis idő elteltével az önfejűség oly mértékével szembesülhetünk mini olasz agarunk esetében, hogy a tátott szájjal pislogáson kívül másra nem is leszünk nagyon képesek.

Fontos ugyanakkor, hogy bármilyen akaratos is legyen a pici négylábú, a gazdi mindig végtelen türelemmel és pozitív megerősítésekkel forduljon irányába, hiszen egy olasz agárral erőszakoskodni legalább akkora ostobaság, mint egy olasz maffiózóba belekötni: biztos, hogy a végén mi járunk pórul. Viszont ha mégis mi szeretnénk tanítgatni kis kedvencünket, ne feledjük, hogy ő csak kis ideig képes koncentrálni, ezért rövid, de annál szórakoztatóbb feladatokat adjunk a számára napjában többször is.

Ami esetében rendkívül hasznos lehet, az egy úgynevezett antivadász-tréning, hiszen vérében mélyen csörgedezik az agarakra oly jellemző vadászösztön, így ha bármi mozgó célpont - legyen az macska, vagy nyúl - jelenik meg a szeme előtt, ő már “illa berek…”. Ez a vadászösztön pedig, ha nem állítjuk tudatosan takarékra, komoly problémákat okozhat még a későbbiekben.

Kis olasz agár futása

Ezek mellett azonban, legyen bármennyire makacs és ősi ösztönöktől vezérelt a kis olasz agár, apró lénye tele van szeretettel, és módfelett ragaszkodik a gazdihoz. Ez egyfelől jó, mert boldoggá tesz minket, ha kedvencünk iránti szeretetünk viszonzásra talál, másfelől nem annyira előnyös, mert könnyebben alakulhat ki nála szeparációs szorongás már rövidebb egyedüllétet követően is. Szerencsére a mai világban, ahol a kis kedvencek oly fontos szerepet töltenek be az emberek életében, már arra is létezik kidolgozott módszer, hogyan szoktassuk hozzá kedvencünket ahhoz, hogy szeparációs szorongás nélkül legyen képes elviselni a gazdi nélkül töltött hosszú órákat. Ezt a tréninget minden nyugtalanságra hajlamos ebnél érdemes alkalmazni, az olasz agarak esetében azonban egyenesen kötelező, ha szeretnénk, hogy apró kedvencünk lelki egészsége balanszban maradjon.

A kis olasz agár etetése - figyeljünk az adagokra

Mivel igen miniatűr kutyáról van szó, a kis olasz agár etetésénél különösen érdemes odafigyelni, hogy betartsuk az adagokra vonatkozó előírásokat. Ha így teszünk, mégis azt vesszük észre, hogy súlyosabb, mint kellene, akkor igazítsuk az eledel mennyiségét az egyéni szükségleteihez.

A vegyes etetés az esetükben egyszerű és kiváló megoldás lehet. Tapasztaljuk ki, hogy mely száraztápot és nedves tápot kedveli kis kedvencünk, és ezt fele-fele arányban adjuk vagy keverjük.

A kis olasz agár betegségei

Mindent összevetve az olasz agár egészséges fajtának számít, akinek átlagéletkora 14-15 év, ugyanakkor az ő esetében is előfordulnak egyes specifikus, fajtára jellemző betegségek, amelyekről idejekorán tájékozódjunk a tenyésztőtől, valamint alább én is részletezek. 

Emellett az olasz agarak félelmet nem ismerve ugrándoznak le magasabb dolgokról, nem épp tökéletesen felmérve a testi adottságukat és a távolságot, aminek könnyen csonttörés lehet az eredménye. A fajtánál tehát jó, ha felkészülünk az ilyesfajta malőrökre, megelőzésképpen pedig olyan készítményeket adjunk a számára pluszban, amik a csontok és az ízületek erősítésére szolgálnak.

Mivel a kis olasz agár bőre igen vékony, ezért mind kánikulában, mind hóban-fagyban védeni érdemes ezt az apró ebet. Hidegben húzzunk rá pulóvert vagy kabátot a szabadban töltött időre, melegben pedig kutyák számára kifejlesztett naptejjel kenjünk át egész testét.

Olasz agár kutyaruhában a parkban

Most pedig nézzük meg részletesen, mik azok a betegségek, amikre egy olasz agár hajlamos lehet

A progresszív retina atrófia (PRA) egy genetikai szembetegség, mely miatt károsodik az ideghártya, elsorvadnak a benne található fényérzékelő sejtek. A betegség következtében folyamatosan csökken a kutyus látása, majd végül teljesen megvakul. Bár a modern orvostudomány sem ismer még gyógymódot erre a problémára, genetikai vizsgálattal szűrhető a betegség.

A progresszív retina atrófiával gyakran párhuzamosan kialakuló szembetegség a szürkehályog, aminek jellemző tünete a szemlencse fokozatosan erősödő homályossága. Örökletes betegség, megjelenése pedig bár idős korban a jellemző, valójában bármikor jelentkezhet.

Idős olasz agár

Annak ellenére, hogy a szemlencse ficam főként a terrierekre jellemző, sajnos az agarak esetében is sűrűn előfordulhat. A betegség akkor jelentkezik, ha a lencsefüggesztő rostok elszakadnak, és így normál helyzetéből elmozdul a szemlencse. Ha mozog a kutyus feje, akkor a lencse is mozog, ez pedig a gazdi számára is nyilvánvaló lesz, már csak azért is, mivel tünetei a hunyorgás, szemdörzsölés és a bágyadtság.

Sok-sok kutyafajta hajlamos a csípőízületi diszpláziára, és bizony az olasz agár sem kivétel ez alól. Ennek az örökletes betegségnek a következtében a combcsont felső területei sérülnek, melynek tünetei a fájdalom és a sántítás már egy négy hónapos kölyöknél is jelentkezhetnek. A csípődiszplázia teljesen nem gyógyítható, ugyanakkor megfelelő diétával és tornáztatással mérsékelhető a kutya fájdalma.

Térdkalácsficam következtében a térdkalács kimozdul eredeti helyéről, ami nagy fájdalommal jár a kutya számára. Súlyosabb esetben operációra is sor kerülhet.

Az alopecia, más néven foltos szőrhullás egy olyan betegségcsoport, ami a szőrhullás különböző formáit jelenti. Ha olasz agarunkon foltokban, vagy akár az egész testre kiterjedő szőrhullást tapasztalunk, azonnal keressük fel az állatorvost, aki segít a probléma gyökerének mélyére ásni. A szőrhullást a legtöbb esetben allergia, silány minőségű kutyaeledel, bolhák, paraziták, férgek, rüh vagy szőrtüszőgyulladás okozhatja, ugyanakkor öröklött tényezők is állhatnak a hátterében. 

Amennyiben kutyánkból hiányzik a VIII. alvadási faktor, akkor von Willebrand-szindrómában szenved. Ha műtét után, vagy sérülés következtében látszólag túl sok vért veszít a kutyus, akkor valószínű, hogy ebben a betegségben szenved, de az orrvérzés, a vérző íny is erre a szindrómára utalhat.

Ahogyan az ember esetében, úgy a kutyáknál is előfordulhat gyógyszerérzékenység. Az antibiotikum bevételét, vagy az oltás beadását követő néhány órában jelentkezhetnek a tünetek, ami a viszketéstől kezdve a nyugtalanságon át a fejdörzsölésig sokféle formában ölthet testet. Allergiás reakciók előfordulása esetén mindig keressük fel kedvencünkkel az állatorvost.

Az epilepszia manapság a kutyák körében az egyik legsűrűbben előforduló idegrendszeri betegség. Egy-egy epilepsziás roham következtében izgalmi túlsúly jön létre az agyban, ami igen változatos tüneteket produkálhat, amik megjelenésekor szintén a lehető leghamarabb keressük fel az állatorvost.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a szőrzet elvékonyodik, a bőr szárazzá válik, lassul a szívverés, hidegérzékenység alakul ki, valamint hízni kezdhet a négylábú. A betegséget gyógyszeres kezeléssel kordában lehet tartani, a napi pirulák beadásáról azonban a gazdinak a kutyus további életében sohasem szabad elfelejtkeznie. 

Kinek való a kis olasz agár? 

Ha önnek mindig tetszett az agarak kecses megjelenése, süvítő szélként ható sebessége és ragaszkodó jelleme, ugyanakkor mindenképpen előnyösebb lenne az ön számára egy kisebb méretű példány, akkor a kis olasz agár a tökéletes választás.

Igazán vidám kis négylábú, aki bár igényli a szórakoztatást és a mozgást, ám ezt követően a kanapé kényelmét élvezve, a gazdi ölében szunyókálva is tökéletes jól érzi magát.

Kis olasz agár a kanapén

Sem túlzott fésülgetést, sem fürdetést nem igényel ez a törpe agár, aki jutalmul még szőrpamacsokat sem hagy maga után szerteszét vedlés idején.

Makacsságát következetes és szeretetteljes tanítással valamelyest le lehet törni, a szobatisztaságra nevelése során azonban bármely más kutyafajtánál több türelemre lesz szükség a gazdi részéről. Emellett, ha csak lehet, ne hagyjuk hosszú órákra egyedül, mert szeparációs szorongás alakulhat ki nála.

Ha úgy érzi, minden jó és rossz tulajdonsága ellenére az olasz agár az ön számára ideális választás, akkor irány egy hivatalos tenyésztő, ahol jövőbeli, fajtatiszta kedvencedet megtalálhatod.

Kölyök olasz agarak


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13