A kutya szobatisztaságra nevelése

Ha valaki úgy dönt, kutyát vesz magához, talán nem is gondolja, hogy egy imádnivaló kis szőrgombóc - azon túl, hogy tényleg nagyon aranyos - mennyi feladatot is fog jelenteni az elkövetkező hónapokban a számára. A kölyökkutya neveléssel kapcsolatban természetesen számos kérdés felmerül, amihez - el nem hanyagolható módon - a szobatisztaságra nevelésének kérdése is szorosan kapcsolódik. Ez utóbbi egy igen fontos lépés a kölyökkutya életében. Türelmet, következetességet és megfelelő módszereket igényel.

A kutya szobatisztaságra nevelése

Természetesen nem mindegy, hogy egy kölyökkutyát igyekszünk szobatisztaságra nevelni, vagy netán egy felnőtt példány esetében kényszerülünk ugyanerre; hiszen egy kiskutya határozottan könnyebben formálható “anyag”, mint egy már kifejlett eb. Ugyanakkor nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk, mielőtt nekiállnánk kutyusunk ez irányú oktatásának.

Természetesen egy három hónaposnál fiatalabb kölyökkel is feszegethetjük a “hova szabad pisilni, hova nem szabad” kérdéskört, ugyanakkor sokat még nem érdemes tőle várnunk, hiszen 12 hetes korukig a kutyák még nem képesek szabályozni a záróizmaikat. Emellett minél kisebb a kutyus, annál sűrűbben kell majd ürítenie, így nem árt ezt is figyelembe venni, ha szeretnénk, hogy ne legyen tele a lakás folyton kisebb-nagyobb meglepetéscsomagokkal! 

Éppen ezért legyünk következetesek! Ne a kölyökkutyát lássuk édes kis Gizmóból szörnyecskévé átalakulni, hanem fogjuk magunkat és a kutyus 3 hónapos kora előtt 1-2 óránként, 3 és 6 hónapos kora között 2-3 óránként, 6 hónapos korban 4-5 óránként vigyük őt szabad térre, vagy tegyük rá egy kutyapelusra, ahol könnyedén elvégezheti a dolgát.

Kutyapelenka

Amennyiben felnőtt kutya lesz a család új tagja, vagyis egy idősebb kutya szobatisztaságra nevelése a cél, akkor ott nem a sűrű ürítési inger okozhat problémát, hanem a kutya már kialakult szokásai. Ha a kutya addig csak kertben, vagyis a szabadban élt, akkor ahhoz szokott hozzá, hogy nagyrészt bárhol, bármikor és bárhová végezheti kis- és nagydolgát, így, bár egy 1 évesnél idősebb eb akár 8 órán keresztül is vissza tudja tartani ingerét, a szokás hatalma miatt sajnos bizony a lakásban is úgy érezheti, neki mindent szabad ezen a téren. Nagyfokú türelemre és kitartásra lesz szüksége annak tehát, aki egy felnőtt kutyát igyekszik szobatisztaságra nevelni.

Ennél csak akkor lehet nehezebb a helyzet, ha menhelyről fogadunk örökbe egy kutyust, aki a nap nagy részében addig valószínűleg egy ketrecbe volt zárva, így még csak lehetősége se volt fekvőhelyétől távolabb elvégezni a dolgát. Ebben az esetben is legyünk tehát türelmesek, mert a legtöbbször habár nagyon hálás a menhelyről elhozott kutyus, bizony időbe telhet neki amíg az új ház szabályait megérti és megtanulja. Természetesen ilyenkor is erőszakmentesen és következetesen tanítsuk a kutyát.

Kutya menhely

És itt szeretnánk kihangsőlyozni az erőszakmentes tanítás primátusát, hiszen sokan úgy gondolják, azzal taníthatják meg a leggyorsabban és leghatékonyabban új kölyök- vagy felnőtt kutyájuknak a szobatisztaságot, ha a kósza pisikbe és kakikba belenyomják a fejüket. Ez egyrészt igen drasztikus eljárás, másrészt cseppet sem célravezető; még akkor sem, ha a kedvencünk csak percekkel előtte végezte el számunkra nem preferálható helyre a dolgát, hiszen még így sem lesz semmi fogalma arról, hogy miért is bánunk vele hirtelen ilyen durván.

Mikor jön el az ürítés ideje?

Ahogyan fentebb már említettük, kölyökkutya esetében fontos, hogy rendszeres időközönként olyan helyre vigyük, ahol szabad ürítenie. Viszont van négy tevékenység, ami után (de akár előtt is) sűrűn jelentkezik ürítési inger a négylábúnál.

 1. Akinek van kutyája, nagyon jól tudja, hogy ezek közül az evés az egyik ilyen tevékenység. A táplálék elfogyasztása utána nem sokkal a legtöbb eb indul is a fűbe, hogy dolgát végezze, vagy ha ezt nem teheti meg, a gazdi viszi ki a lakásból, hogy ezt megtehesse.
 2. A másik olyan tevékenység, ami vizelési, vagy székelési ingert válthat ki a kutyából, az a játék. Játszadozás közben természetesen jobban mozognak a belek, mint nyugalmi állapotban, ami azt eredményezi, hogy a játékot követően neki bizony félre kell vonulnia egy rövidke időre. 
 3. Ami az ürítési ingerrel kapcsolatban szintén a mozgáshoz köthető, az a séta. Ám ha sétálni visszük kedvencünket, korántse vegyük biztosra, hogy csak és kizárólag a gyaloglás befejezését követően fog üríteni a kutyus, így mielőtt elindulnánk, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy van nálunk legalább egy kutyapiszok zacskó. Nagy valószínűséggel szükségünk lesz rá. 
 4. Végezetül pedig az alvás az, ami előtt, de főleg után a kutya úgy érezheti, muszáj elvégeznie a dolgát. 

Persze, minden kutya más és más, így a lakásban tartott ebek esetében az a legcélravezetőbb, ha  a gazdi rendszeresen feljegyzi, hogy az ő kedvence általában mikor végzi kis- és nagydolgát. Ezzel a módszerrel jobban megismerkedhetünk kutyusunk biológiai órájával, és nem kell majd minden egyes ürítés előtti másodpercet ébresztőcsörgésként megélnünk, hanem már a ketyegésből is tudni fogjuk: hopp, eljött az idő! 

Jelek, hogy a kutyus ürítésre készül

Ha a lakásban tartott kutyus úgy érzi, ürítenie kell, a legtöbbször erről a gazdit is szeretné tudatni, így valamiféle jelet biztosan ad majd, amiből rá lehet jönni, mire is készül a kis kedvenc. 

A jelek közül az egyik legszembetűnőbb talán az, hogy az addig békés kutyus - látszólag minden különösebb ok nélkül - hirtelen mozgékony és nyughatatlan lesz. Ha ezekhez a tulajdonságokhoz még nyöszörgés is társul, esetleg forgolódik, a padlót kezdi el szagolgatni, vagy esetleg vakkantgat is, már tudhatjuk, ugranunk kell, és a megfelelő helyre vezetni őt, hogy nyugodtan elvégezhesse a dolgát.

Nyugtalan kölyökkutya

Még a szobatiszta kutya is, aki már tudja a rendet, vagyis, hogy mit és hova rakhat, lehetséges, hogy produkálja ezeket a “tüneteket”, ugyanakkor az ő esetében - ha a lakásban is biztonsággal elvégezheti a dolgát -, nincs vele további teendőnk. Kicsit nyöszörög, kaparászik, szagolgat, majd indul a kijelölt helyére, és 10-15 másodperc múlva már újra angyali békességgel a pofiján tekint ránk… pont úgy, “mint aki jól végezte dolgát”.

Ez persze egy folyamat. Egy teljesen kezdő gazdi esetében mindenképpen több időt fog igénybe venni a szobatisztaságra nevelés, mint annál, akinek már több kutyája is volt az évek során, és nagyobb tapasztalattal rendelkezik e téren. A lényeg, hogy akár kölyökkutya, akár felnőtt eb az új jövevény, hatalmas türelemmel és következetesen álljunk hozzá a kutya szobatisztaság kérdéséhez.

Kutya szobatisztaság - a szükséges kellékek listája

A lakásban, főleg a magasabb emeleteken tartott ebek esetében elengedhetetlen kellék a kutya szobatisztaságra nevelése kapcsán a kutyapelenka, amelyek közül az egyik legnépszerűbb az Assorbipiu kutyapelenka. Különöböző méretekben létezik belőle hagyományos, illatosított pelenka, aktívszenes szagmegkötő pelus, sőt biológiailag lebomló, Eco változat is. Közös bennük viszont, hogy mindegyik széle ragasztószalaggal van ellátva, így stabilan rögzíthető a padlón. Ezek a pelusok ideális megoldást jelenthetnek akár már egy 8 hetes kiskutya szobatisztaságra okítása során is, hiszen ha időben észleljük a kölyöknél az ürítés szükségét mutató jeleket, és mint a villám, rátesszük egy ilyen kutyapelenkára, akkor se pisifolt, se kellemetlen szag nem marad majd a tiszta lakásban. 

Assorbipiu kutya pelenkák

Ahogy arról már volt szó az Okosgazdi erre a kényelmes megoldásra számos lehetőséget is kínál. Az illatosított változatok között a természetet idéző pázsit illattól kezdve a levendulás változaton át a barack illatú kutyapelenkáig számos ilyen termék közül választhatunk. Sőt, a kínálatban elérhető akár mosható szőnyeg-pelenka, vagy pelenka rögzítő műanyag tálca is.

Pelenkatartó tálca

A kutyapelenka mellett érdemes lehet egy úgynevezett helyhez szoktató spray-t is beszerezni, ami a helyhez szoktató pelenkákon használható. Alkalmazása segít a kölyökkutyának könnyebben megtalálni a pelenkát. A Trixie helyhez szoktató csepp, vagy a Panzi helyhez szoktató spray a kezdeti időszakban nagy segítséget nyújthat a gazdinak.

Nagyon fontos, hogy ha a kutya olyan helyre végezte a dolgát, ahová nem szabadott volna, akkor ott a takarítás semmiképp ne ammónia alapú vegyszerrel történjen, hiszen ennek illata csak arra csábítaná a négylábút, hogy legközelebb is oda ürítsen. Helyette enzim alapú tisztítótermékkel takarítsunk, hiszen ennek illata a kutya számára semleges.

A kutya szobatisztaságra nevelése két lépésben 

Az előbbiekben már összefoglaltuk, mikor és mire kell nagyon ügyelni a gazdinak a kezdeti időszakban a szobatisztaságra nevelés kapcsán, most pedig pontokba szedve rendszerezzük, hogy is kell(ene) kinéznie ennek a folyamatnak.

1.) Reggel az első dolog legyen

Bár sokan csak a reggeli kávé elfogyasztásával érzik újra igazán embernek magukat, ha felkeltünk, mégse a “fekete” elkészítése legyen az első gondolatunk, ha új kiskutya van a lakásban. Ha félkómásan is, de tegyük újdonsült kedvencünket egy kutyapelusra, hogy ügyesen elvégezhesse a dolgát. Ha ez ténylegesen a pelenkára történt, igyekezzünk minél lelkesebben, magas hangon dicsérgetni a kölyköt. Majd jöhet a jól megérdemelt kávéadagunk.

Ahogy telnek a napok, a pelenkát tegyük mindig egyre közelebb és közelebb a bejárati ajtóhoz, majd azon kívülre. A kiskutya ezáltal megtanulja, hogy ha úgy érzi, ürítenie kell, akkor az ajtóhoz kell mennie. 

Néhány nap múlva már a pelenkára sem lesz szükség, a kutyus tudni fogja, hogy ha vizelési-székelési ingert érez, akkor közvetlen a bejárati ajtóhoz menjen, és onnan adjon le további erre irányuló jeleket a gazdinak.

Kölyökkutya kimegy a dolgát végezni

Míg azonban vesszük a bátorságot, hogy ne helyezzünk pelust az ajtó környékére, addig is mindig kiemelten dicsérjük meg, ha bármilyen dolgát a pelenkára végezte el. A sok-sok örömködés hatására a kölyökkutya gyorsan meg fogja érteni, hogy akkor cselekszik helyesen, ha a pelenkára ürít. 

Valószínűleg az a legjobb megoldás, hogy amíg nem kapta meg az összes oltását, addig ne a szabadban, hanem fent, a pelenkán végeztessük el a dolgát a kiskutyával, hiszen ha idő előtt visszük ki, akkor akár olyan súlyos fertőzést is kaphat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

2.) Etetések után is ez legyen az első lépés

Bár első hallásra talán nem is gondolná az ember, az etetés és a szobatisztaságra nevelés közt igen szoros kapcsolat áll fenn. Persze fentebb már említettük, hogy az etetéseket követően a kutyus valószínűleg hamarosan üríteni fog, ezért ennek érdekében vigyük őt olyan helyre, ahol nyugodtan elvégezheti a dolgát, de az is legalább ennyire lényeges, hogy az eledelt igyekezzünk nagyjából mindig ugyanabban az időben a kutya elé tenni.

Kutya etetése

Ez azért nagyon fontos, mert ha minden egyes nap ugyanabban az időben vesz magához táplálékot, akkor így sokkal világosabban követhető lesz, mikor is fog üríteni; magyarán: így tud könnyedén beállni az ürítési rendszere, illetve ciklusa.

A kölyökkutyák naponta akár 3-4 alkalommal is esznek, a gazdinak pedig kutya kötelessége minden egyes etetés után körülbelül 5-30 perccel kedvence számára biztosítani az ürítési lehetőséget. Az etetés mellett azonban a kutya ivások utáni vizelési ingerét is legalább ilyen komolyan kell venni, így az itatást követően 5-15 perc múlva szintén tegyük őt kutyapelusra, vagy vigyük a szabadba, ha már minden oltását megkapta.

Kutya és kutya pelus (1)

Ha otthon kell hagyni a kiskutyát - tippek és trükkök

A legtöbb munkahely sajnos nem kutyabarát, így amellett, hogy jó néhány órára otthon kell hagynunk kis kedvencünket, még a szobatisztaságának fejlődésével sem tudunk megfelelően foglalkozni. Bár nem ez a legideálisabb helyzet, azért nincs vész; az első néhány hetet túl kell élni, onnantól fogva pedig már egyszerűbb lesz az élet az ingereit egyre tovább tartani tudó kutyussal. Azért, ha lehetséges, szervezzük úgy a munkanapokat, hogy a kutyuska se unatkozzon, vagy éljen át szorongást, amíg egyedül kell a lakásban lennie. Ebbe, a reggeli szobatisztaságra szoktató rutin mellett, egy alapos játéknak is bele kell férnie. Ha a gazdi szán rá 10-15 percet, hogy játsszon a kiskutyával, akkor az valószínűleg az indulásunk utáni időt pihenéssel fogja tölteni. 

Ha ébred, és újra indul az etetés-ürítés-játék-pihenés kör, akkor - ha mi félórára sem tudunk kiszakadni a munkahelyről - nem árt, ha van néhány olyan jó barátunk, családtagunk, esetleg szomszédunk, aki hajlandó ezt a procedúrát legalább a kezdeti időszakban átvállalni.

Idővel, ahogy nő a kutyus, egyre könnyebb lesz a dolgunk, ám ekkor sem árt, ha néhány teljesen biztonságos kutyajátékot otthagyunk a számára, amivel unatkozó perceiben elszórakozhat.

Kutya szobatisztaság

Ha minden óvintézkedés ellenére is arra érkezünk haza egy fárasztó nap után, hogy a kutyus “teleaknázta” a nappalit, avagy vizelési ingerét a szőnyegen, és egyéb nem könnyen tisztítható helyen csillapította, akkor se legyünk rá dühösek. Egyrészt szegénynek egész nap nélkülünk kellett lennie, másrészt ha üríteni kell, hát üríteni kell. A kutya ebből nem fog nagy ügyet csinálni, viszont ha a gazdi azt csinál, annak a világon semmi értelme, hiszen az eb nem fogja tudni, miért is vagyunk rá annyira dühösek.

Arra is mindig nagyon ügyeljünk, hogy induláskor és érkezéskor ne legyünk túl izgatottak, amit a gyakorlatban a hangszínünk és a testbeszédünk takarékra vételével tudunk megvalósítani. Ha pontban induláskor jól meggyúrjuk kis kedvencünket, akkor ő emiatt úgy fogja érezni, felkészült a játékra, ha viszont egy perccel később már indulunk is, akkor - jogosan! - úgy érezheti, jól cserben hagytuk. Az ő érdekében tehát ezekben a percekben legyünk inkább visszafogottak, így a kutyus is jobban fogja viselni a külön töltött hosszú órákat.

Persze, ez alatt a néhány óra alatt valószínűleg egyetlenegy gazdi sem teljesen nyugodt az otthon hagyott kis kedvenc miatt, ezért ha tehetjük, szereltessünk be kamerát, amin keresztül nemcsak figyelemmel követhetjük napközbeni tevékenységeit, de talán még lelki állapotáról is hiteles képet kaphatunk. A legjobb természetesen így is az, ha van egy személy, akit megkérhetünk, hogy egyszer-kétszer nézzen rá és lássa el kiskutyánkat. 

Mennyi idő, mire a kutya szobatiszta lesz?

Hogy egy kutya mennyi idő alatt lesz szobatiszta, az leginkább nem a kutyustól, hanem a gazditól függ. Ha ez a tény meglepetésként is hat az első pillanatban, a következő sorokat elolvasva garantáljuk, hogy minden gazdi egyet fog érteni a kijelentéssel.

Ha lehetséges, akkor a kezdeti időszakban, legalább az első pár hétben folyamatosan legyünk együtt új kutyusunkkal, hiszen így gyorsabban megy az összeszokás, valamint a szokások, köztük a szobatisztaság kialakítása is. Ilyenkor jön jól, ha valaki a manapság oly divatos home office-ban dolgozik, és így az otthoni munkavégzés közben is lesz elegendő ideje megfelelően irányítgatni kedvencét, ezzel felgyorsítva a napi rutin kialakítását. 

Nem mindegy azonban az sem, hogy első kutyás gazdival van dolga a kiskutyának, vagy már egy tapasztalt kutyatartóval. Ha mindketten “újak a szakmában”, több időt fog igénybe venni a szobatisztaság kialakítása is, hiszen a gazdi, a kölyökkel egyetemben, szintén most találkozik először bizonyos dolgokkal. Mindketten tanulnak, mindketten fejlődnek, ez pedig bizonyos, hogy hosszabb időt vesz igénybe, mint egy rutinos gazdinál, aki a korábban bevált módszereket alkalmazva rövidebb időn belül képes például szobatisztaságra nevelni a kölyköt.

Kutya és kutya pelus

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy akárhányan is vagyunk a családban, a kiskutyát mindig csak egy ember nevelje, hiszen valószínű, hogy ha még egyet is értünk a nevelési kérdésekben, nüánsznyi eltérések akkor is adódhatnak, amik bizony könnyen összezavarhatják a kölyökkutyát. Egyrészt nem mindenki egyformán türelmes, plusz a következetesség sem minden ember sajátja, éppen ezért javasoljuk, hogy a nevelést a kutyához legközelebb álló személy végezze.

De hogy a kiscímben feltett kérdésre konkrétan is válaszoljunk, a legtöbb esetben egy kölyökkutyát 1-2 hónap alatt már szobatisztaságra tudunk nevelni, ugyanakkor vannak olyan, ritkább esetek is, amikor ez az idő akár fél évre is kitolódik. Akárhogy is, türelmünket és pozitív hozzáállásunkat soha ne veszítsük el! Még a teljesen szobatisztának elkönyvelt, fiatal négylábúak esetében is előfordulhat ugyanis egyszer-kétszer, hogy a pisi-kaki nem oda kerül, ahová kellett volna… ez nagyjából a kutya egyéves koráig természetes.

Ha azonban úgy látjuk, a kölyök vagy felnőtt kutya szobatisztaságra nevelése kezd kudarcba fulladni, kezdjünk gyanakodni, hogy nem egészségügyi probléma áll-e a háttérben. Ez esetben vigyük kedvencünket állatorvoshoz, aki majd megállapítja, nem betegség - esetleg húgyúti fertőzés - rejtődik-e a rendszeres bepisilés mögött.

Kölyökkutya állatorvosnál

A végére… egy kis összefoglalás pontokba szedve

A kutya szobatisztaságra nevelésével kapcsolatban jó, ha tudjuk, hogy:

 • 3 hónapos koráig a kölyökkutya nem képes tartani a záróizmait.
 • Korának megfelelően, rendszeresen vigyük olyan helyre a kutyust, ahol nyugodtan üríthet.
 • Minden, jó helyre elvégzett ürítést követően nagyon dicsérjük meg!
 • Figyeljünk a kutyus jelzéseire: nyöszörgés, kaparászás, padlószagolgatás, stb.
 • Evés, játék, séta és alvás után biztos, hogy jelentkezik vizelési és/vagy székelési inger.
 • A kutyapelenka, a helyhez szoktató spray és az enzim alapú tisztítószer hasznos segítőtársak.
 • Normál esetben a szobatisztaságra nevelés nagyjából 1-2 hónapig tart.

Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13