Javul a tüdőbeteg Timi állapota a kutyás futásnak köszönhetően - beszámoló a szeptemberi Hard Dog Race-ről

A Hard Dog Race elnevezésű kutyás futóverseny 2016-ban indult útjára Piliscséven és most hétvégén ugyanide tért vissza a sorozat. A mostani, 6 kilométeres futamon indultak látássérült versenyzők, súlyos tüdőbeteg futó, de ott volt a mezőnyben az exatlonos Tóth Dávid is.

Hihetetlen teljesítményt nyújtottak a 16 akadállyal tarkított pályán a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola vakvezető kutyái, Mokka, Artúr és Milka, valamint három látássérült versenyzőnő, Lengyel Zsófi, Hegedűs Brigitta és Horváth Szindi. A rendkívül nehéz, vizes akadályokkal nehezített pályán fantasztikusan működtek együtt kutyák és emberek, ennek köszönhetően gond nélkül lefutták a távot és legyőzték a kihívásokat.

HDR Barathegyi foto Farkas Milan.jpg

De ott volt a több mint ezer főt számláló mezőnyben Takács Tímea is, aki fiatalon asztmás volt, később COPD-t, vagyis krónikus obstruktív tüdőbetegséget diagnosztizáltak nála. Jelenleg tüdejének egyik oldala nem működik és a másik is csupán hatvan-hetven százalékosan, de orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett elkezdett futni.
- Hat év telt el az első Hard Dog Race versenyem óta és a tüdőbetegségem, amely gyógyíthatatlan, csak szinten lehet tartani, nem romlott, sőt! A nemrég készült légzésfunkcióm alapján bizonyos értékeim még javultak ki – mondta Timi, aki Nina nevű kutyájával indult.

HDR Takacs Timea foto Farkas Milan.jpg

Tóth Dávid világbajnok kajakozó és egykori exatlonversenyző Néróval vágott neki a távnak. Hatalmas élmény volt számukra a futam, még úgy is, hogy egy-egy akadálynál Néró inkább a többi kutyával foglalkozott, mint a feladat teljesítésével. De Dávidék együttműködése így is példaértékű volt.

HDR Toth David foto Farkas Milan.jpg

Fonyódi Bernadette, az olimpiai bajnok Fodor Rajmund felesége a célba érkezés után is a verseny hatása alatt volt.
- Ez volt az első ilyen versenyünk, de teljesen lenyűgözött, hogy Hero mennyire jól vette az akadályokat, mintha mindig is ezt csinálta volna – lelkendezett Berni, aki férjével, Rajmival együtt két akita büszke tulajdonosa.

HDR Fonyodi Bernadette foto HDR.jpg

A férfiak versenyét Pintér András nyerte 30:52-es idővel, érdekesség, hogy a női győztes, Martina Stepánková jobb időt futott, mint a férfi aranyérmes, a cseh Martina 28 perc 24 másodperc alatt ért célba, a csapatok versenyében az Ürömi Duhajdombi Állatotthon falka csapata végzett az első helyen.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13