Ismerd meg a Filák rendkívüli világát!

Kevés hozzá hasonló kutyával találkozhatsz a Földön, mint amilyen a Fila Brasileiro (brazil masztiff). Alaphangon van benne minden, tudás és ösztön, amit ember csak el tud képzelni! Egyrészt leírhatatlan szeretet és hűség a család iránt, másrészt viszont totális ellenszenv, bizalmatlanság a külvilággal szemben!

Ízig-vérig őrkutya, amely határtalan önbizalommal, és bátorsággal párosul, temperamentuma teljesen egyedi és veleszületett tulajdonsága, és ez az, ami leginkább megkülönbözteti a többi kutyafajtától.

A képen Cassie és Karai, díjnyertes Filák a Fortis Ingenium Kennelből:

Fortis Ingenium Kennel

Már kölyökkorban érezhető és látható, hogy a kis pici Fila kölyökben nagyon gyorsan kialakul a kötődés azokhoz, akikkel együtt él, és szintén, már ebben az életszakaszban tapasztalható gyanakvása az idegenek iránt, amit morgással vagy hátatfordítással jelez is ... "Nem ismerlek, nem akarom, hogy hozzám érj!"

Fejlődése során ez az ellenszenv és idegengyűlőlet egyre erőteljesebb lesz, és kb. 1 éves korára markánsan rögzül, mint alapvető jellemvonás -> Isten irgalmazzon annak aki a közelébe akar menni, és hozzányúlni vagy érinteni akarja, biztos lehet benne, hogy meg fogja támadni! Ez az úgynevezett ″Ojeriza″ (= Erős ellenszenv, Utálat)

És ez lesz az a fordulópont, ahonnan már nincs visszaút, a kis hosszúfülő játékos cukorszirupból egyszercsak létrejön a családtagok tökéletes védelme és hűséges társa, egyben az idegenek halálos ellensége!

Fortis Ingenium Kennel - Játszanak a kölykök

A felnőtt Fila mint az árnyék, ott lesz a család mögött, és minden lépését védelmezni fogja!

Ne feledjük, hogy a Filának provokációra van szüksége ahhoz, hogy támadjon, például, ha egy ismeretlen ember kihívásként mereven a szemébe bámul. 

És itt válik nyilvánvalóvá a Fila egy másik tipikus tulajdonsága: ha bármiféle provokációval néz szembe, természete és bátorsága nem engedi, hogy akár egyetlen lépést is hátráljon. Nem számít, hogy milyen eszközt használnak a támadáshoz, a Fila reakciója mindig azonnali, spontán, és nyomát sem mutatja a bizonytalanságnak. Előre és felfelé veti magát, és megkísérli elkapni a provokátor arcát vagy a nyakát.

"Ezen a ponton a Fila ismét minden más kutyától különbözik (például a németjuhásztól), amelyek csak parancsra támadnak, és szinte mindig azt teszik, amire betanították őket. Inkább csak kiképzésük erejéig számíthatunk rájuk, mintsem valódi bátorságuk és a provokátorral szemben tanúsított ösztönös reakciójuk okán. Az ön Filája viszont mindig éber és elérhető lesz, és könyörtelenül megvédi önt, ha szükséges, még akkor is, ha ön esetleg már képtelen neki parancsot adni erre!" - mondta el Szőke Lacco, a Fortis Ingenium Kennel tulajdonosa.

Blaise és Lacco

Otthoni környezetben a Fila gyengéd és odaadó gazdája és annak családja iránt. Nem rejtegeti az idegenek iránti ellenszenvét, éppen ellenkezőleg, őszintén és becsületesen agresszív. Tulajdonságai a legjobb őrkutyává teszik, amit csak valaki kívánhat magának.

"A személyisége csaknem emberi. Van humorérzéke, és hangulata, de többnyire igazodik a gazdája hangulatához. Mindig árnyékként követi önt a házban és azon kívül is, és soha nem veszi le önről a szemét. Persze a számára ismeretlen emberekkel szemben tanúsított ellenszenve bizonyos elővigyázatosságot követel, és okozhat kellemetlenségeket." - tette hozzá Lacco.

A Fila Brasileirora mindig fokozottan kell figyelni, ha vendégek érkeznek a házba! Kiállításon, ha a bíró a szemébe néz, vagy ha megpróbál a kutyához nyúlni, megkockáztatja a támadást.

Mindez a Fila  jelleméhez tartozik, ezek a reakciók nagyon fontosak a fajta szempontjából. Az első standard, több mint 30 évvel ezelőtt, még számításba vette ezeket a személyiségjegyeket, amikor úgy szólt, hogy a kutya nem büntethető, ha a kiállításon ilyenkor megtámadja a bírót!

Amennyieben többet szeretnél megtudni erről a rendkívüli kutyafajtáról, akkor ajánljuk figyelmedbe a Fortis Ingenium Kennel weboldalát, de különösen annak Facebook oldalát, ahol minden nap újabb fotók kerülnek publikálásra díjnyertes Filáikról. Így online követheted a kutyacsalád életét :)

Fortis Ingenium Kennel   Cassie és Karai

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (2)

Utoljára módosítva: 2024.02.13