Ismerd meg a Bundás Barát Állatvédő Egyesület munkásságát

Bemutatkozik a Bundás Barát Állatvédő Egyesület

A Bundás Barát Állatvédő Egyesület 2014.06.26-án alakult meg, kis gyáli szervezetként, mely elsődleges céljaként a helyben élő rászoruló, illetve szegény körülmények között élő állattartók, és ezáltal állataik megsegítését tűzte ki célul. 

Bundás menhely

Talán Magyarországon nincs is olyan személy, aki ne ismerne legalább látásból egy-egy - valamilyen okból magára maradt - idős hölgyet, vagy urat, aki kiskutyájával rója az utcákat megfontolt, lassú, komótos léptekkel, vagy éppen cicája társaságában szundikál békésen csendes délutánjaink régi, kopott székében. 

Nem ritkaság sajnos az a kép sem, amikor a foltozott ruhában az asztalt körülvevő család a vacsora utolsó falatjait osztja meg szeretett kedvencével, akin bár ritkán díszeleg csinos nyakörv, és fejét is legfeljebb egy szakadt dunnára hajthatja le a luxus fekhelyek helyett, mégis nagyobb szeretetben él, mint néhány jómódú gazdihoz került társa. 

Egyesületünk azt vallja, hogy ezek a kapcsolatok sokszor sokkal inkább túlmutatnak négylábú társaink jólétén: társadalmunk elhidegült, rohanó és egymás figyelmét nélkülöző életében őrzik azt a bizonyos lángot, mely melegséget és biztonságot hoz még a legszerényebb otthonokba, vidámságot a legnehezebb mindennapokba, és nem utolsó sorban kapaszkodót a hitbe, miszerint érdemes élni, és szeretni ezen a zord világon. 

Vegyük mindjárt például Tipli kutyusunk és gazdija sorsát, akik életét a jelen gazdasági helyzet olyannyira ellehetetlenítette, hogy albérletükből kénytelenek voltak távozni. Vélhetően sokan el se tudjuk képzelni, milyen lehet kényszerből egy olyan új albérletet, vagy ha úgy tetszik, otthont választani, amibe a szeretett négylábú társnak nincs helye, s aminek kifizetésével nemhogy a kiskutya élelmezése nem fér bele, de a családjáé is csak kiszámolva. 

Utcára került kutyus   Tipli

Mivel egyesületünk nem rendelkezik saját menhellyel, így az ideiglenesen védelmünk alá vett kutyusokat panzióban tudjuk csak elhelyezni addig, amíg gazdira nem lelnek, vagy – Tipli esetében – amíg talpra nem tud állni a gondviselője. Ez havi 30.000 Ft kiadást jelent számunkra. 
Bár külső szemlélő számára ez az összeg magas árnak tűnhet, de mi hiszünk abban, hogy ez a pénz valaki motivációját jelenti egy jobb életért való küzdelemhez, s reményt egy otthon nélkül maradt 12 éves kutyus számára egy újraegyesülést követő boldog, békés öregkorhoz. 

Mindennapjaink során sokszor kérnek tőlünk segítséget olyan lelkiismeretes állatbarátok is, akik nem tudják otthagyni az út szélén talált balesetes állatkákat sem, ám a gyógyíttatást nem tudják önköltségen vállalni. Ilyenkor lépünk mi a képbe: az egyesületünket felkeresőknek igyekszünk minél teljeskörűbb segítséget nyújtani a legmegfelelőbb orvosi ellátástól kezdve az ideiglenes befogadók keresésén át a gazdisításig. Jelenleg is van egy elgázolt, ám már gyógyuló félben lévő, gazdikereső csodacicánk: Joe. Ő is azon szerencsés kis lények egyike, akit nem hagytak magára, és mára más egy igazi életvidám, tündéri, gyönyörű, otthonra váró minipárduc lett belőle.  

Balesetes cica   Joe.

S mi lett volna, ha a megtalálói nem kapnak segítséget? Nem is akarunk belegondolni. Sajnos még így is, hogy egyesületünk igyekszik transzparens lenni, minden városi rendezvényen, oktatási nyílt napon, helyi közösségi médiában megjelenni, sokan nem mernek, vagy nem akarnak hozzánk fordulni. Így lehet, - csak hogy néhány példát említsünk – az évek során elképesztő mennyiségű „felesleges” szaporulat, az oltások és megfelelő táplálás miatt megbetegedő, félvak vagy vak kiscica, vad macskakolóniák egyedei, illetve kukába dobott néhány hetes babák is mentvényeink közé kerültek. 
 
Volt már nálunk szinte kopasz, bőrbeteg, vagy a nem megfelelő tartás miatt altatásra leadott kutya is, és ez csak tényleg egy-két kiragadott eset repertoárunkból.  Tudjuk, hogy jelenleg az emberek nagy többsége – így támogatóink is – anyagi nehézségekkel küzdenek. Nem titok az sem, hogy a mi működésünket is alaposan megnehezíti mindez, hiszen segítség nélkül mi sem működhetnénk.  

Mégis, hiszünk benne, hogy ebben a világban van jónéhány olyan csodálatos lélek, aki velünk együtt hisz abban, hogy minden kis élet számít, és csak mi emberek tudjuk jobbá tenni ezt a világot.  Hiszünk abban, hogy a közösség ereje mindig is felkarolja majd az elesetteket, és reményt ad azoknak, akiknek mi vagyunk az utolsó kapaszkodója. És hisszük, hogy célunk, munkásságunk és kitartásunk másokat is ösztönözni fog arra, hogy önzetlenül jót cselekedjenek!

Amennyiben Te is segítenél szebbé tenni a világot, látogass el weboldalunkra: www.bundasbarat.hu, vagy kövess minket Facebook-on: www.facebook.com/bundasbarat

Altatásra leadott kutya   Oli
Kukába dobott cica   Rozi
Nem megfelelően tartott, bőrbeteg kutyus   Füli.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13