Dzsungáriai törpehörcsögöm lesz!

Hazánkban több hörcsög faj is tartható fogságban. Az egyik ezek közül a dzsungáriai törpehörcsög. Tartása nem bonyolult, így egyre többen döntenek e kisállat tartása mellett.

Hörcsög

Sokan nem tudják, de a hazánkban dzsungáriai törpehörcsögként árult hörcsögök igazából hibridek. Ez azt jelenti, hogy felmenőik között dzsungáriai törpehörcsögök és campbell törpehörcsögök is vannak. Tiszta vérű dzsungáriai törpehörcsögöt Magyarországon jelenleg egyedül a Smallsteps Hamstery nevű tenyészettől lehet vásárolni.

A dzsungáriai törpehörcsög (akárcsak a szíriai aranyhörcsög vagy a roborovszki törpehörcsög) csak és kizárólag egyedül tartható. Ha többet tartasz együtt, akkor sajnos bármelyik pillanatban egymásnak ugorhatnak, és a veszekedés akár halálos kimenetelű is lehet. A dzsungáriai törpehörcsögök csak fajtárs nélkül, egyedül tartva lehetnek boldogok.

4

A lakhely kialakításakor figyelembe kell venned, hogy a vadonban ez az állat egy sík, kopár vidéken él. Így több emeletes hely helyett inkább nagy alapterületűt válassz. Egy törpehörcsögnek legalább 3.000 cm2 alapterületű helyre van szüksége. Ez lehet például 100*30, 75*40 vagy 60*50 cm-es ketrec, terrárium, akvárium, műanyag tárolódoboz vagy akár bútorlapokból épített hely. Természetesen jobb, ha kedvenced lakása ennél nagyobb. De már egy ekkora terület is ingergazdagon berendezhető számára.

A lakhely egyik legfontosabb felszerelése a futókerék. Törpehörcsögnek legalább 20 cm átmérőjű kerékre van szüksége, ebben már egyenes háttal tud futni. A kerék kiválasztása során mindenképpen figyelj arra is, hogy zárt futófelületűt válassz, semmiképp se rácsosat. A rácsok tönkreteszik a talpakat, és akár lábtörést is okozhatnak.

2

1

Az almot érdemes minimum 10 cm vastagon elhelyezned a hörcsöglakban, hogy a lakó tudjon benne ásni. A legkedveltebb alom a papíralom, kenderalom, lenalom és forgács. Vásárolj csincsillahomokot is! Ezt egy magasabb falú, nagyobb edénybe szórd be néhány cm vastagon. A hörcsögök szeretnek ásni és hemperegni benne, így tartják tisztán a bundájukat.

A hörcsögök zsákmányállatok, így célszerű több búvóhelyet és házikót is beszerezned, ahová kedvenced bármikor bebújhat. Törekedj a természetességre! Inkább fát válassz műanyag helyett. Nézz szét a Glirex webshopban is, itt rengeteg természetes dekorációt vásárolhatsz.

3

Szükség lesz egy tálra vagy egy golyós/szelepes itatóra is, melybe minden nap friss ivóvizet kell töltened. Beszerezhetsz tálat a magkeveréknek és a zöldségnek is. Magkeverékből naponta 1 teáskanálnyit kell adnod törpehörcsögödnek. Zöldséget pedig napi 1-2 ujjpercnyit adj, lehetőleg változatosan. Szüksége lesz szárított rovarokra is a fehérje bevitel miatt. Ezzel 2-3 naponta kínáld meg.

Sajnos a hörcsögök is megbetegedhetnek. Ilyen esetben fontos, hogy kedvencedet mihamarabb megvizsgálja egy egzotikus állatokhoz értő orvos. Ha időben észreveszed a betegség jeleit, kis barátod az orvosi kezelést követően jó eséllyel hamar meggyógyul.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.


Hozzászólások (3)

  • Vendég (#19F855)

   Hasznos volt! Egy dolog viszont érdekelne ami nem volt a cikkben. Tudnak-e úszni a dzsungáriai törpehörcsögök?

   2022. 09. 02. 13:33Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#25A65F)

    Hasznos volt ez a szöveg. Nekem már van Dzsungáriai törpehörcsög

    2023. 08. 21. 13:55Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13