Cane corso - Bátor római légióstól mai hűséges társunkig

Cane corso fajtajellemzők

A civilizáció kezdete óta, így a mezopotámiai sumér államszövetség, majd később az ókori görögök városállamok virágkora idejétől, a társadalom modern mindennapjaiig a cane corso története izgalmas kalandokról, hódításokról, de mindemellett békés, családi körben töltött mindennapokról is mesél.

A cane corso a masztiff kutyafajták családjába tartozó, leginkább hűséges jelleméről, erejéről és mindenek előtt éber, bátor természetéről ismertté vált négylábú. A cane corso példányok mérete a közepestől a nagy méretűig terjed, a felnőtt hím marmagassága elérheti a 70 centimétert, súlya pedig az 50 kilogrammot. A köztudatban elterjedt és általánosan elfogadott nézetek szerint közvetlen leszármazottja a ma már sajnos kihalt epirusz masztiff, valamint görög molossus néven is ismertté vált kutyafajtának.

Epirusz masztiff

A mai cane corsót mondhatni az epirusz masztiff későbbi korokban bekövetkezett, harci kutyákkal való keresztezése során létrejött rómaiak által közkedvelt "Cagnix Pugnax"-ból tenyésztették ki. A római "Cagnix Pugnax" saját korában igen nagy népszerűségnek örvendett, így használtak a légiósok a harcok során, valamint elrettentésül, de a római birtokokon is őrző-védő szerepben, ahogy a vadászatok során nagyvadak, medve, vaddisznó ellen, sőt szerepet kapott a gladiátorjátékokon is, leginkább oroszlánok, de sokszor maguk a gladiátorok ellenfeleként is.

A cane corso első, mai formájában való megjelenése legalább hat évszázaddal korábbra vezethető vissza. Kezdetben leginkább ház-, és birtok védelmezésére (neve is utal erre ---> cane corso ~ zárt terület, udvar), valamint a jószágőrző szerepének betöltésére használták. Bátorsága, ereje és területvédő természete erre nagyban alkamassá teszi.

Cane corso figyelmeztető tábla

Nagyon fontos, hogy ha kertben tartjuk cane corso kutyánkat, akkor a kertkapura feltétlenül tegyünk ki valamilyen figyelmeztető táblát. Sőt maga a kerítés is olyan legyen, hogy a kutya ne tudjon rajta kiugorni, vagy például a fejét a kerítés lécein keresztül kidugni. A legjobb, ha maga a kerítés teljesen zárt, nem átlátható, így azon keresztül nincs meg a lehetőség a kutya esetleges ingerlésére se.

Ez az olasz masztiff egy igencsak sokoldalú kutyafajta. Képzésétől függően lehet megállíthatatlan, ádáz, sőt agresszív testőr is, de ha megfelelő szocializációban részesül már kölyökkorától kezdve, hamar megtanulja felismerni, mely helyzetek jelentenek biztonságot, illetve veszélyt, így békés családtag is válhat belőle.

Családbarát cane corse

A cane corso is, mint sajnos sok más kutyafajta, csaknem teljesen kihalt a második világháború idején, ezt követően azonban a fajta szerencsére új erőre kapott, amiben az évszázad második felében egyes fajtarekonstrukciós törekvések is segítették. Részben ezen erőfeszítések eredményeként 1994-ben az olasz kennel klub, az Ente Nazionale Cinofilia Italiana hivatalosan is elismerte a cane corsot, mint önálló olasz kutyafajtát, amely így a 14. talján kutyafajta lett.

Megjelenését tekintve egy igen markáns kutyafajtáról van szó, a tipikus masztiff jegyekkel, így robosztus, nagytestű, izmos, rövid szőrű. Felsőajka rálóg az alsóra, fülei pedig vagy természetesen lelógnak, vagy pedig mesterségesen felfelé néznek és hegyesek, ilyenkor háromszög alakúra vágottak. Fontos, hogy füleiket rendszeresen ellenőrízzük és tisztítsuk, mert könnyen összegyűlik bennük a kosz, ami pedig fülgyulladáshoz vezethet.

A cane corso képzése, avagy neveljük kedvencünk felelősen és céltudatosan

A cane corso természete, ha csak pár szóval szeretnénk leírni azt, leginkább talán a területféltő, az óvatos illetve a türelmes melléknevekkel jellemezhető. Külseje ádáz, termete nagy méretű, mindemellett kiváló futónak is bizonyul.

Cane corso szlad a réten

Azon tény ellenére, hogy jelleme és külseje igencsak eltérő természetet sugall, valójában ezek nem egymásnak ellentmondó tulajdonságok halmaza, hanem a fizikai és pszichológiai jellemzők zseniális keveréke. Pontosan ezen kettősség teszi lehetővé a cane corso és gazdája számára a formázhatóságot, hogy célzott képzéssel kialakíthassa, milyen felnőtt válljon az átlag kutyafajtánál jellemre sokkal jobban alakítható kölyökből. Mivel a cane corso nagyon ragaszkodó, és minden másnál előbbrevalónak tartja gazdája szavát, rajtunk, a mi gondos és felelősségteljes nevelésünkön múlik, mi lesz kiskutyánkból.

Kölyök cane corso kiskutyák

El kell ismerni, a kölyök cane corso ellenálhatatlanul bájosnak minősül ártatlan pofácskájával és apró, puha tappancsaival. Szinte csak nehezen is elképzelhető, hogy ez a pici, kedves, bolyhos gombolyag felnőve egy hatalmas, impozáns és fenyegető kutyává válljon.

Amennyiben azonban inkább egy barátságos, kedves, nagy, négylábú családtagot szeretnénk nevelni belőle, megfelelő odafigyeléssel már kora kölyökkortól, ez a feladat könnyedén kivitelezhető.

Attól a pillanattól kedzve, hogy apró, pár hetes kedvencünk nekiáll felfedezni a körülötte lévő világot, valamint kialakítja mély kötődését gazdája felé, elengedhetetlené válik számára a megfelelő szocializáció. Fontos megismernie más állatokat is a környezetében, hogy idejében megtanulja, nem minden és mindenki jelent potenciális veszélyt számára.

A cane corso kölyök nevelése során valóban nincs vesztegetni való időnk, ugyanis amennyiben elmulasztjuk ezt és nem szocializáljuk megfelelően kölyökkorában, akkor az sajnos visszafordíthatatlan következményekkel járhat. A megfelelő korai szocializáció hiányában kedvencünk ugyanis könnyen fennhéjázóvá, gazdája felé pedig túlságosan is védelmezővé válhat, mindemellett az összes, a jellemében esetlegesen megtalálható negatív tulajdonság idejében való kiküszöbölésük hiányában szintén felszínre kerülhet. Egy ilyen nagytestű és erős kutya esetében a túlzott féltésre való hajlam és hirtelen természet pedig sajnos akár súlyos, netán végzetes következményekkel is járhat.

Első körben a tenyésztő feladata megismertetni a cane corso kölyökkutyákat a körülöttük lévő világgal. Nyolc hetes korukra a kiskutyák már készek elhagyni az anyjukat, illetve testvéreiket, hogy elinduljanak saját életútjukon. Ez az a pillanat, amikor az új gazdi először hazaviheti leendő kedvencét, és egyben ez az a pillanat is, ami a kiskutya egész további életét meghatározza majd.

A közös játékok, az edzés és képzés, az etetés valamint szükségleteinek megfelelő kielégítése segít kialakítani azt az elszakíthatatlan kötődést, ami a cane corso kutyát gazdájához kovácsolja, és létrehozza azt a mély bizalmat, amit követve gazdája minden szavára hallgat majd.

Cane corso kutya a gazdájával

Minden egyes nap egy új lehetőséget kínál arra, hogy valami újdonsággal bővíthessük kiskutyánk számára környezete ismeretét. Ismerkedtesd meg őt ne csak más kutyákkal, más kisállatokkal és más emberekkel, de hangokkal, zajokkal és látnivalókkal is, hogy mindent idejében felfedezhessen, és azonosítani tudjon.

Ez a lépés elengedhetetlenül fontos a kölyök cane corso egészséges fejlődése érdekében, ugyanis életük első 16 hete meghatározza majd egész felnőttkori személyiségüket. Az említett élményekkel való ismételt és rendszeres találkozás segít majd leküzdeni az ebben a kutyafajtában eredetileg megtalálható antiszociális, agresszív válaszreakciót.

A cane corso kiskutya képzésének és nevelésének fontos része az egészséges és egyben erőteljes határok idejében való kialakítása. Ne felejtsük el, hogy alapvető természetéből adódóan igen határozott kutyafajtáról van szó. Fizikai és mentális képességeinek köszönhetően a cane corso egész biztosan megkísérli majd átvenni a vezetőszerepet gazdájától, amennyiben az nem tanúsít kellő szigort és határozottságot.

Ne kényeztessük el a cane corso kölyökkutyát

Ez az olasz masztiff, ha elkényeztetjük és nem vagyunk kellően következetesek vele, akkor hamar a fejünkre nőhet, nem fog többé hallgatni vezényszavainkra. Így például nem biztos, hogy a legjobb ötlet hagyni, hogy egy ágyban aludjon velünk.

Ha lakásban tartott vagy bejárós a cane corso, akkor mindenképpen jelölj ki neki egy területett, amiről tudja, hogy az övé, úgymond az ő saját tere lehet, ezáltal nem csak egészséges határokat húzhatsz számára, de kényelmet és nyugalmat is biztosíthatsz kedvencednek.

16 hetes és hat hónapos kora közti időszakban a cane corso kölyöknek már meg kell tanulnia a szocializáció dinamikáját, valamint agresszív reakciói kordában tartását.

Ha nincs kellő tapasztalatunk kutyakiképzésben, akkor javasolt tréner, szakember segítését igénybe vennünk, tanácsait kikérnünk, melynek révén a kutyát megtaníthatjuk olyan fontos viselkedési normákra, mint például pórázon sétálni a parkban, vagy a szájkosár használatának elfogadására. Ez utóbbi használatát törvény írja elő bizonyos helyeken, például tömegközlekedési eszközkön. De egy cane corso esetében a szájkosár használata azért is fontos, hogy egy séta során valamely más kutyával, esetleg emberrel fellépő véletlen konfliktus következtében senki se szenvedhessen súlyos sérülést - a cane corso harapása ugyanis háromszor erősebb a pitbull harapásánál is. Nyilván az elővigyázatosság szintje függ attól is, hogy melyik családtagunk tervezi sétáltatni kedvencünket, illetve kutyánk trenírozottságától is. Hiszen amúgy a szájkosár alkamazása jogszabályilag nincs fajtához vagy mérethez kötve, annak használata a mi belátásunkra van bízva egy parkban történő séta során.

Cane corso szájkosár

Mindemellett a szájkosár kedvencünk számára is védelmet biztosít, hogy egy esetleges fizikai konfliktus következményeként szeretett cane corsónk ne kerüljön hosszú időre karanténba, vagy rosszabb esetben kötelezően utasítsák elaltatását.

A cane corso kutya hat hónapos korára eléri nemi érettségét. Ezzel kezdetét veszi számára a fiatalkor, növekedése pedig két éves koráig folytatódik majd, amikor is pedig eléri felnőtt méretét. A fiatalkorba lépett cane corso már napi sétákat, valamint kellő mennyiségű fizikai aktivitást igényel. Munkakutyáról van szó, tehát a kellő mennyiségű mozgás rendkívül fontos. Ezen szokást élete végéig fenn kell majd tartanunk, hogy sokáig megőrizhessük kedvencünk mentális és fizikai egészségét.

Tehát, ha az előbbiekben leírtakat, a tenyésztő és kutyatréner tanácsait a cane corso nevelése során betartottuk, akkor olasz masztiff kutyánk hűséges és békés, gazdája parancsszavait mindig betartó eb lesz.

A cane corso egészsége: hogyan gondoskodjunk kedvencünkről

A cani corso kutyák (a kutyafajta hivatalos neve többesszámban) az állatvilágban leginkább a tisztavérű versenylovakhoz hasonlíthatók. Felépítésük karcsú és izmos, kecses járásuk pedig veleszületett eleganciáról nyújt tanúbizonyságot.

Annak ellenére, hogy a természet szinte tökéletes fizikummal ajándékozta meg őt, sajnos a cane corso sem immunis az esetlegesen fellépő egészségügyi problémákkal szemben. Míg ezek némelyike, mint például a csontozatot érintő bántalmak a legtöbb (nagytestű vagy kistestű, de zömök) kutyafajtára jellemzőek, addig bizonyos neurólogiai természetű betegségek kifejezetten a cane corsot veszélyeztetik.

A csípő és könyök diszplázia például, amely egy igen gyakori betegség a nagytestű kutyák körében, a porc fokozatos elkopásával jár, és előrehaladott állapotban fájdalmakhoz és korlátozott mozgásképességhez vezet.

Ez a betegség, kombinálva a cane corso esetében korral is járó ízületi gyulladással, gyakran bicegő járáshoz vezethet, illetve súlyosan korlátozza kedvencünket abban, hogy ugyanúgy részt vegyen a játékokban és fizikai aktivitásban, ahogy fiatalabb korában tette.

A csípő és könyök diszplázia megelőzésre és kezelésére ajánlott módszerek a diéta, azaz súlycsökkentés (amennyiben ez indokolt), táplálékkiegészítők szedése az ízületek védelmére, mint például a kondroitin és a glükózamin tartalmú termékek, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása, valamint a fizioterápia, végső esetben pedig akár műtéti úton is segíthetünk kedvencünk számára a fájdalom csökkentésében. Ezen beavatkozás célja visszaadni számára a mozgás örömét - azzal azonban számolnunk kell, hogy kutyánk minden valószínűség szerint már nem lesz olyan aktív, mint korábban volt.

Cane corso

Egy másik, kedvencünk egészségét veszélyeztető állapot a cane corso három éves kora körül léphet fel, ez pedig az idiopátiás epilepszia. Sajnos ezen neurológiai hátterű betegség konkrét kiváltó oka a tudomány számára máig nem ismert, így megelőzésére sincsenek biztos módszerek. Az epilepszia a cane corso esetében is az emberhez hasonló tünetekkel jár. Teljes gyógymódja sincs még, gyógyszerekkel azonban szinten tartható, és mérsékelhetőek, talán meg is szüntethetőek a betegséggel járó rohamok, megfelelő kezelés mellett pedig kedvencünk hosszú és teljes életet élhet.

A gyomortágulat, illetve gyomorcsavarodás egy a nagytestű, mély mellkasú kutyafajtákat érintő életveszélyes állapot. Az erős gáz hatására a gyomor megnagyobbodik, majd magára csavarodik. Amennyiben kedvencünket a hasa környékén felpuffadni látjuk, azonnal ki kell hívnunk a sürgősségi állatorvost. Ez az állapot minden esetben sürgős műtétet igényel kutyánk életének megmentése érdekében. Szerencsére már van mód a gyomorcsavarodás hatékony megelőzésére, mégpedig a gasztropexia. Ezen beavatkozás, amely a gyomor tartós rögzítéséből áll, effektíven megakadályozza annak elcsavarodását. Ideálisan elvégezhető kiskutyánk ivartalanítása során.

A cane corso kutyafajta emellett érzékeny a szemhéj-rendellenességekre, amelyek krónikus kötőhártya-gyulladáshoz és másodlagos bakteriális fertőzésekhez is vezethetnek, akár veszélyeztetve kedvencünk látását is, amennyiben nem kezeljük megfelelően. Ezen betegségek egyike az entropion vagy szemhéjbefordulás, mely során a szemhéj befelé görbül, a szempillák pedig dörzsölni kezdik a szaruhártyát. A másik, hasonlóan a szemhéjat érintő betegség az ectropion, amely az alsó szemhéj begyulladásához és elfordulásához vezet. Mindkét állapot egyaránt kezelhető kezdeti stádiumban gyógyszeres, súlyosabb esetben műtéti úton.

Előbbieken felül sajnos a szívprobléma is jellemző erre a fajtára, ami az egyik vezető halálozási ok, ahogy a rákos megbetegedések, így például a csontrák is gyakran előfordul nála.

A cane corso szőrzete is figyelmet igényel

Nem árt tudni, hogy a kölyök cane corso bundájára kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Az angolul "demodectic mange" néven ismert genetikai hátterű betegség kölyökkorban sajnos kifejezetten fogékonnyá teheti kedvencünket a demodex, vagy más néven bőratka támadására azáltal, hogy legyengíti a kiskutyák immunrendszerét. A bőratka jelenléte pedig bőrbetegséghez vezet, amely leginkább szőrhullással, a bőr pikkelyesedésével, vörös dudorokkal, viszketéssel, valamint a bőr megvastagodásával és sötétebb elszíneződésével jelentkezik. Az enyhébb jellegű elváltozások többnyire elmúlnak maguktól, a betegség elhatalmasodása azonban sokáig életveszélyesnek számított a cane corso esetén.

A bőratka a legtöbb kutyafajtánál előfordul, egészséges kutyák esetén azonban mindössze az elhalt bőrsejtekkel táplálkozik és nem jelent veszélyt kedvencünkre. A cane corso esetében azonban valamivel összetettebb a helyzet, mivel ezen kutyafajta néhány példányára sajnos jellemző, hogy gyenge immunrendszerrel jönnek a világra. Amennyiben pedig kedvencünk természetes védekezőképessége gyenge, a bőratka jelenléte komoly problémává vállik.

Manapság szerencsére azonban már kaphatóak helyileg alkalmazható kenőcsök, amelyek megakadályozzák az atka elterjedését. Fontos azonban megfontolni, hogy amennyiben kedvencünk már átesett egy komolyabb vagy akár több bőratka fertőzésen is élete során, akkor inkább ne pároztassuk, ugyanis a fertőzés az átlagnál gyengébb immunrendszerre, genetikai állományra utal, amit pedig nem feltétlen szerencsés továbbörökíteni.

Bundája egészsége érdekében a cane corso heti egyszeri fésülést igényel, segítve ezáltal a paraziták távoltartását, valamint az elhalt szőrszálak eltávolítását. Egy rövid sörtéjű kutyakefe remek választás kedvencük szőrének ápolásához. Fürdetni kutyánkat általában elég 1-3 havonta, amennyiben azonban szőre hullik, vagy gyakran lesz piszkos, mosdathatjuk őt valamivel gyakrabban is.

Fontos odafigyelni arra, hogy csakis olyan kutyasampont használjunk, aminek PH értéke megegyezik kedvencünk bundájáéval. Szükség esetén használjunk gyógysampont vagy sampont érzékeny bőrre.

Annak ellenére, hogy a cane corso egy rövidszőrű kutyafajta, meglepő variációkkal rendelkezik bundáját illetően. Talán legismertebb megjelenése a szürke bundájú változat, létezik emellett azonban fekete, őzbarna, gesztenye, tarka, illetve mind közül talán a legkülönlegesebb, élénk vörös bundával büszkélkedő cane corso is.

Cane corso kutyák

Az ideális étkezés kedvencünk fizikai és lelki egészségének megőrzése érdekében

Az olasz cane corso táplálkozási szükségletei igencsak magasak, amely semmiképp sem meglepő felnőttkori méretét és atletikus felépítését tekintve.

Életük első nyolc hetében a cane corso kölykök egészséges fejlődését még teljes mértékben az anyatej biztosítja. Ezen első időszak elteltével elkezdhetjük fokozatosan átszoktatni kiskutyánkat a szilárd ételek fogyasztására, egy prémium kölyök száraztáp etetésével. Nagyon fontos, hogy nagytestű kölyökkutyáknak való tápot válasszunk számukra, mivel az tartalmazza megfelelő arányban a számukra szükséges tápanyagokat.

Ebben a stádiumban nagy segítség lehet számára az étkezésben, ha felvizezzük a tápot. Esetleg áztassuk csontleves lébe, ami a kollagén kiváló természetes forrása.

Napi három, legfeljebb négy adag, proteiben gazdag étkezés ideális kiskutyánk számára, hogy csontjai és izmai a megfelelő ütemben növekedhessenek. Szintén nagyon fontos, hogy nehogy túletessük őket, mert a túl gyors növekedés komoly ízületi problémákat eredményezhet, különösen igaz ez a nagytestű kutyáfajtáknál, így a cane corso esetében is. Lásd ezzel kapcsolatban pl. a betegségek részt. Így tehát nagyon fontos, hogy megfelelő minőségi kölyöktáppal etessük kedvencünket, valamint, hogy betartsuk a táp csomagolásán is feltüntetett etetési és adagolási útmutatót.

Mivel a cane corso sajnos kifejezetten hajlamos a gyomortágulás és gyomorcsavarodás kialakulására, már felnőtt kedvencünket inkább napi több alkalommal, kis adagokkal etessük. Soha ne adjunk nagy mennyiségű ételt egyszerre. Ne alkalmazzunk magasított etetőtálat, és ne engedjük meg kutyánknak, hogy habzsoljon, illetve, hogy közvetlen étkezés előtt vagy után "edzzen", mivel ezek a dolgok mind növelhetik a gyomorcsavarodás előfordulásának kockázatát.

Cane corso kutya etetése

Prebiotikumokkal és probiotikumokkal szintén támogathatjuk az egészséges és könnyű emésztést. Ha jutalomfalattal szeretnénk díjazni kiskutyánk ügyességét, erre a célra mindig válasszunk egészséges opciókat, például természetes jutalomfalatokat, pl. szárított húsdarabok, gyümölcsök

A fényes, csillogó bunda érdekében fiatal felnőttkorban elkezdhetjük adagolni a krill olajat valamint az omega olajat. Ezen táplálékkiegészítők nem csak kedvencünk szőrére vannak kiváló hatással, de segítenek megelőzni a gyulladás kialakulását is a szervezetben. Ha nem is kezdtük el növendék korában bevezetni ezeket az értékes tápanyagokat cane corso kutyánk étkezésébe, idősebb korban mindenképpen javasolt, ugyanis ezek tényleg komoly hatással lehetnek kedvencünk optimális egészségének megőrzésében.

Előbbieken felül nagytestű kutyáról lévén szó érettebb korba lépve a glükózamin és kondroitin elengedhetetlen kiegészítővé válik kedvencünk ízületei számára. Ennek bevitelére válasszunk egy ezt tartalmazó ízülettámogató terméket és a már említett kutya csontleves is sokat segíthet e téren kutyánknak.

A cane corso Magyarországon, ismert cane corso kennelek

A cane corso egyike azoknak a kutyafajtáknak, amelyek napjainkban világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez nem is lehet meglepő, hiszen ez a gyönyörű, fenséges, kecses, ám egyben izmos és erős olasz masztiff joggal megérdemel minden felé irányuló csodálatot.

Ahogy népszerűsége nőttön-nőtt, a cane corso úgy lopta be magát a magyar szívekbe is. Magyarországon is egyre több szakértő tenyésztő foglalkozik cane corso kutyákkal, többek közt például az atkári Stella Luminosa Cane Corso Kennel, a Majosháza Réme Kennel, valamint a kecskeméti Eterna Fedelta Cane Corso Kennel.

Stella Luminosa Cane Corso Kennel

Ezeknél a tapaszalt tenyésztőknél amellett, hogy az általuk nevelt egészséges és virgonc cane corso kölykök közül kiválaszthatod a számodra legbájosabbat és legaktívabbat, hasznos és megbízható tanácsokkal is ellátnak majd arra vonatkozóan, hogyan neveld kedvenced, hogy hosszú, boldog és emlékezetes éveket tölthessetek majd el együtt.

Nagyon fontos, hogy mindenképpen jó hírű kennelből, szakértő tenyésztőtől fogadjuk be kedvencünket, ugyanis csak így bizonyosodhatunk meg kiskutyánk ígértnek megfelelő származásáról, egészségéről, valamint hátteréről. Mindemellett később, a befogadást követően is nyugodtan fordulhatunk hozzájuk hasznos tanácsokért kiskutyánk nevelését illetően.

Egy aktív kutya hasonlóan aktív életvitelű, egyben tapasztalt gazdit is igényel

Végezetül álljon itt néhány fontos záró gondolat.

A cane corso kutyát semmiképp sem ajánlanám első kutyás vagy kezdő gazdi számára. Ez a kutyatípus mindenképp tapasztalt, szakértelemmel bíró gazdit igényel, aki tudja, mire vállalkozik, amikor társává fogadja ezt a hatalmas, lojális, szeretnivaló, ám nevelését tekintve komoly igényekkel rendelkező négylábút. A cane corso gazdájától 9-12 évre szóló komoly odaadást, törődést, idő- és pénzbeli befektetést, valamint hűséges és odafigyelő gondoskodást kíván.

Bár fentebb már szó esett róla, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy kellő ismerettel rendelkezzünk a fajtát illetően, mielőtt a cane corso mellett döntenénk négylábú társunkként. Ez a kutyafajta semmiképp sem érzi jól magát egy inkább otthonülő életvitelt folytató gazdi mellett.

Cane corso kutya pórázon

Ha közvetlennek és barátságosnak, de mindemellett tisztelettudónak és hűségesnek szeretnéd nevelni, mindenképp te magad kell légy a követendő példa kutyád számára.

Helyes tartásához mindenképp egy bölcs és érett felnőtt szükségeltetik, kedvencünk pedig hűséggel, odaadással, valamint családja mindenek előtt álló védelmezésével hálálja majd meg gazdája törődését egész élete során.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!