1 vélemény alapján

JBL NitratEx nitrát eltávolító szűrőanyag

5 090Ft
Betöltés alatt...
Megakadályozza illetve megszünteti a nemkívánatos alganövekedést. Csapvízhez is megfelelő. Egyszerű regenerálódási folyamat után többször is felhasználható után

Termékvariánsok betöltése...

Hasonló termékek
Kapcsolódó termékkategóriák
Részletes termékinformációk

JBL Nitratex

A csomagolás tartalma 900 g nitrát megkötésére alkalmas, egy 200 literes akváriumhoz elegendő, 50 mg/liter nitrát-tartalmat számítva. 

Használati utasítás: Az akváriumban a szerves anyagok lebontási vagy mineralizációs folyamata (növényi és ételmaradékok, a halak kiválasztódásai) a fehérje-ammónium-nitrit-nitrát szakaszokban történik. Egy jól működő biológiai szűrőrendszer használata mellet nem lenne szabad kimutatni ammóniumot és nitritet a vízben, csak a nitrát-tartalom lassú növekedését. A nitrát az akváriumban a mineralizáció utolsó szakasza, és a halak számára még viszonylag magas koncentrációban sem mérgező. A nitrátot egyrészt a növények fel tudják használni, mint tápanyagot, de túlkínálat esetén hátrányosan hat a növények növekedésére, valamint egyes halak egészségi állapotát is károsan befolyásolhatja. Ha a nitrát-koncentráció 50 mg/liter fölött van, akkor ez elősegíti a nemkívánatos alganövekedést. Ezért kell törekedni arra, hogy a nitrát-koncentráció 50 mg/liter alatt legyen. A JBL Nitrat Test Set NO3 segítségével ez az érték könnyen ellenőrizhető.

A JBL Nitratex ioncsere-folyamat során csökkenti a magas nitrát-értéket. 250 ml Nitratex néhány órán belül akár 9000 mg nitrátot is meg tud kötni. Ez nagyjából egy 200 literes akvárium igényeinek felel meg ( ez a dekoráció levonásával kb. 180 liter), 50 mg/ liter nitráttal számolva. A kapacitás kimerülése után a JBL Nitratex nem adja le újra a nitrátot az akváriumvízbe, és egy konyhasóval történő egyszerű regenerációs folyamat után újra használható.

Felhasználás: Töltsük a JBL Nitratex anyagot a mellékelt hálós tasakba. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű szűrővatta (JBL Symec vagy JBL Symec XL) legyen előtte, hogy megóvja a szükségtelen szennyeződésektől. Az akvárium nagyságától és a nitrát-terheléstől függően akár több tasak JBL Nitratex-et is tehetünk egyidejűleg a szűrőbe. Ha a megfelelő nitrát-értéket két napon belül nem érjük el (ez JBL Nitrat Test Set NO3 segítségével könnyen ellenőrizhető), akkor tisztítsuk meg az anyagot és helyezzük be újra a szűrőbe. Javasoljuk, hogy ne csökkentsük a nitrát-tartalmat jelentősen 10 mg/liter alá, mert fennáll a veszélye annak, hogy az akváriumban mérgező kéntartalmú anyag képződik. Egy egyidejűleg tőzegen keresztül történő szűrés sem javasolt, mert a JBL Nitratex a huminokat és a tőzeg egyéb értékes összetevőit is megköti.

Megjegyzés: a JBL Nitratex nem adható közvetlenül tengervizes akváriumba, viszont a csapvízben előforduló esetleges nitrát-tartalmat a tengervizes akváriumban történő felhasználás előtt csökkenthetjük JBL Nitratex segítségével.

Regeneráció: Egy műanyag edényben készítsünk oldatot 100 g jódmentes konyhasóból és 1 liter vízből. Helyezzük a kapott oldatba a JBL Nitratex-et tartalmazó műanyag tasakot 1-2 napra, közben mozgassuk meg gyakran előre-hátra. Könnyű nyomkodással, gyúrással a konyhasó optimálisan átjárja a JBL Nitratex-et. Ezután a tasakot öblítsük le alaposan friss vízzel. A fent leírt mennyiségű oldat egy tasak (250 ml) JBL Nitratex regenerációjához elegendő. Több tasakhoz értelemszerűen több oldatot használjunk.
Többszörös regenerációs folyamat után a nitrát megkötési-kapacitás csökkenhet, ilyenkor helyezzünk használatba új JBL Nitratex anyagot.

Fontos: A regenerációs oldathoz és az öblítéshez ne használjunk forró vizet, csak hideg, max. 30C-os csapvizet. A terméket soha ne hagyjuk kiszáradni az első hasz

Térfogat: 0,25 l

Értékeld a terméket!

Oszd meg a véleményed a termékről, ezzel segítve a többi gazdit!

Fontosnak tartjuk, hogy csak tartalmas és megfelelően szerkesztett, a felhasználók számára értékkel bíró tartalom jelenjen meg az oldalon. Ebből adódóan csak olyan hozzászólásokat tudunk megjeleníteni, amelyek ezen feltételeknek megfelelnek.

Értékelések (1)


  Vendég (#328A5)  -  2019. 05. 10. 20:02

  Ne használjunk forró vizet de max 300c-os víz jó? Mitől számít forrónak a víz? : D

  • Vendég (#147FCD)

   A 300 fok, nyilvánvalóan elírás, ami feltehetően a fok jelöléséből következik, mert a mellékelt leírásban 30°C szerepel. Ugyanakkor az a 100 mg jódmentes konyhasó / 1 liter, az inkább sántít, mert ez ugye 0.1g/L-t jelent, amit kimérni sem nagyon lehet. Az https://www. Aquaristikshop. Com/aquaristic/jbl-Nitratex/125157/ oldalon pl, mindjárt ennek az értéknek az 1000x-e van feltüntetve, azaz 100g, vagyis 10dkg.

   "jbl Nitratex can be regenerated with an solution of 100g salt and 1 l of water."

   Úgy látom ezen az oldalon nem nagyon foglalkoznak a felhasználói visszajelzésekkel, lévén az előző komment is lassan 3 éves még sincs javítva, de hasznára lehet annak aki idetéved mint én, mert valamiért ezt az oldalt dobja az elsők között a google.

   2022. 01. 25. 17:50
  Ide kattints, ha erre válaszolnál
Utoljára módosítva: 2024.02.13