Szűrőanyagok, szűrőtöltetek, szivacsok

Megfelelő minőségű szűrtöltetek nélkül, még a legdrágább akvárium szűrő sem képes ellátni a funkcióját. Idővel a mechanikai és biológiai szűrésre használt szivacsok elhasználódnak, ezért ha már szemmel láthatóan rossz állapotban vannak, gondoskodnod kell a mielőbbi cseréjükről.

Az akvarisztikában használatos különféle szűrőtöltetek egymástól eltérő funkciók ellátására szolgálnak:

  • Különböző méretű, és lyukméretű szivacsok. Elsősorban arra a célra alkalmasak, hogy a vízben lévő apró, lebegő részecskéket kiszűrjék, azaz mechanikai szűrést végeznek. Emellett vannak olyan változataik is, amelyek egy powerhead-re, illetve légpumpára kötve bizonyos szintű biológiai szűrésre is képesek.
  • Szűrővatta, perlon vatta. Mechanikai szűrésre megfelelő szűrőtöltet, amely a legapróbb szennyeződéseket is felfogja, így használatával kristálytiszta lesz a medencéd vize. Általában csak külső szűrőkben alkalmazzák.
  • Kerámia gyűrűk. Kifejezetten biológiai szűréshez készült szűrtöltet. A méretéhez képest rendkívül nagy felülettel rendelkezik, ezért ideális környezetet teremt a biológiai bontás végző nitrifikáló baktériumok számára. Külső szűrőkben, és biológiai szűrésre alkalmas belső szűrőkben is használható. Igen hosszú élettartamú szűrőanyag, ezért csak nagyon ritkán válik szükségessé a cseréje.
  • Bio labdák. Nagy felülettel rendelkező, tartós műanyagból készült biológiai szűrőtöltet. Egyaránt alkalmas az akvárium biológiai szűréséhez (külső szűrőkben használva), és a kerti tavi szűrőkhöz.
  • Aktív szén. Kémiai szűrésre használatos szűrőtöltet, amely révén a halakra veszélyt jelentő nehézfémek és egyéb vegyületek is eltávolíthatók a vízből. Gyógyszeres kezelések után is gyakran alkalmazzák, a gyógyszer maradványok és színanyagok kiszűrésére, illetve megkötésére. Egy idő után telítődik, ezért néha nem árt ellenőrizned az állapotát, és szükség esetén ki kell cserélned.
  • Akvarisztikai zeloit. Elsősorban kémia szűrésre megfelelő szűrőanyag, amely kiváló a díszhalakra rendkívül veszélyes ammónia megkötésére. Ideális az olyan vészhelyzetek esetére, amikor valamilyen oknál fogva az ammónia szint megemelkedik az akváriumod vizében (pl. többszöri túletetés, túltelepítettség, vagy hosszabb idejű áramszünet miatt).