Szűrőanyagok, szűrőtöltetek, szivacsok

Megfelelő minőségű szűrtöltetek nélkül, még a legdrágább akvárium szűrő sem képes ellátni a funkcióját. Idővel a mechanikai és biológiai szűrésre használt szivacsok elhasználódnak, ezért ha már szemmel láthatóan rossz állapotban vannak, gondoskodnod kell a mielőbbi cseréjükről.

Az akvarisztikában használatos különféle szűrőtöltetek egymástól eltérő funkciók ellátására szolgálnak:

  • Különböző méretű, és lyukméretű szivacsok. Elsősorban arra a célra alkalmasak, hogy a vízben lévő apró, lebegő részecskéket kiszűrjék, azaz mechanikai szűrést végeznek. Emellett vannak olyan változataik is, amelyek egy powerhead-re, illetve légpumpára kötve bizonyos szintű biológiai szűrésre is képesek.
  • Szűrővatta, perlon vatta. Mechanikai szűrésre megfelelő szűrőtöltet, amely a legapróbb szennyeződéseket is felfogja, így használatával kristálytiszta lesz a medencéd vize. Általában csak külső szűrőkben alkalmazzák.
  • Kerámia gyűrűk. Kifejezetten biológiai szűréshez készült szűrtöltet. A méretéhez képest rendkívül nagy felülettel rendelkezik, ezért ideális környezetet teremt a biológiai bontás végző nitrifikáló baktériumok számára. Külső szűrőkben, és biológiai szűrésre alkalmas belső szűrőkben is használható. Igen hosszú élettartamú szűrőanyag, ezért csak nagyon ritkán válik szükségessé a cseréje.
  • Bio labdák. Nagy felülettel rendelkező, tartós műanyagból készült biológiai szűrőtöltet. Egyaránt alkalmas az akvárium biológiai szűréséhez (külső szűrőkben használva), és a kerti tavi szűrőkhöz.
  • Aktív szén. Kémiai szűrésre használatos szűrőtöltet, amely révén a halakra veszélyt jelentő nehézfémek és egyéb vegyületek is eltávolíthatók a vízből. Gyógyszeres kezelések után is gyakran alkalmazzák, a gyógyszer maradványok és színanyagok kiszűrésére, illetve megkötésére. Egy idő után telítődik, ezért néha nem árt ellenőrizned az állapotát, és szükség esetén ki kell cserélned.
  • Akvarisztikai zeloit. Elsősorban kémia szűrésre megfelelő szűrőanyag, amely kiváló a díszhalakra rendkívül veszélyes ammónia megkötésére. Ideális az olyan vészhelyzetek esetére, amikor valamilyen oknál fogva az ammónia szint megemelkedik az akváriumod vizében (pl. többszöri túletetés, túltelepítettség, vagy hosszabb idejű áramszünet miatt).
Utoljára módosítva: 2024.02.13