Gabonamentes kutyatáp

Egyre több kutyatartó látja be, hogy kedvence egészsége szempontjából mennyire is fontos a megfelelő táplálása. Nem véletlen, hogy az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a csak minőségi gabonákat tartalmazó, vagy akár teljesen gabonamentes kutyatápok.

Habár a minőségi gabonafélék kiváló szénhidrát- és tápanyagforrásként szolgálnak, bizonyos helyzetekben kifejezetten szükséges lehet a gabonamentes, speciális étrend. Az állatorvosok olyan kutyák esetén javasolják ezt, amelyeknél táplálékallergia gyanúja merül fel. A gabona elhagyása után, az etetési idő alatt figyelik, hogy továbbra is jelentkeznek-e a tünetek, javul-e a kutya állapota. A tipikus tünetek közé tartozik például a fokozott szőrhullás, bőr viszketés, vakaródzás. Fontos azonban kiemelni, hogy viszonylag kevés kutya allergiás az eledelekben található gabonafélékre, sokkal valószínűbb valamilyen fehérjére meglévő allergia vagy környezeti allergia, így célszerű az okot minden esetben allergiavizsgálattal is igazolni. Erre alább részletesebben is kitérünk majd.

A gabonamentes kutyatápok legfőbb előnyeként szokták megjelölni, hogy jobban hasonlít a kutyák ősének, a farkasnak a természetes étrendjéhez. A farkas fő tápláléka a vadonban ugyanis a hús, és az ebből származó fehérjék, míg gabonából vagy egyéb növényi szénhidrátból a bevitt mennyiség igencsak alacsony. Kutatások szerint a farkasok nem is képesek nagy mennyiségben a gabonák megemésztésére, viszont az érdekes fejlemény, hogy a háziasított kutyák bélrendszere már alkalmazkodott ehhez az étrendhez, így a gabonák emésztése már nem okoz számukra gondot, sőt értékes tápanyagokat nyernek belőle.

A gabonamentes kutyatápok a köztudatban egy kifejezetten magas minőségi kategóriába tartoznak, így a gyártók részben ennek is igyekezve megfelelni több és jobb minőségű fehérjét használnak fel ezek előállításakor, egyéb hasznos tápanyagok, összetevők mellett (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gyógynövények). Ebből az okból kifolyólag a gabonamentes eledeleket nem csak az allergiával, esetleg intoleranciával küzdő kutyáknak ajánljuk, hanem azoknak is, akiknél fontos a minőség és a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitel. 

Fontos azonban kiemelni, hogy mindig figyelni kell a változatos táplálásra, illetve a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitelre (főleg BARF etetés esetén), hiszen ezek is elengedhetetlenek kedvenced egészségének megőrzéséhez. A szénhidrátok fontosak az energia bevitel és az agyműködés miatt is. Fontos még különbséget tennünk a gabonamentes kutyatápok és a gluténmentes kutyatápok között, amiről bővebben szintén lentebb olvashatsz...

Optimális egészség gabonamentes kutyatáppal? Ismerd meg a gabonamentes kutyatáp előnyeit. Fedezd fel, hogyan segíthetnek ezek a tápok kutyád egészségének és vitalitásának megőrzésében.

Miért érdemes gabonamentes kutyatápot választani?

Ahogy azt már említettük általánosságban elmondható, hogy a gabonamentes száraz kutyatápok jobb minőségű hozzávalókat tartalmaznak. Fehérjeforrásként főleg húst, sok esetben friss húst, míg szénhidrátforrásként elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket esetleg hüvelyeseket tartalmaznak.

Tehát akinek fontos a minőség, hogy kutyája eledele megfelelő alapanyagokból készüljön, az jó eséllyel nem lő mellé, ha egy gabonamentes kutyatápot választ kedvencének.

Ezen felül a gabonamentes eledeleknek alacsony a glikémiás indexük, amely leginkább felelős a túlsúlyért.

A gluténmentes nem azt jelenti, hogy gabonamentes

Érdemes megemlíteni, hogy allergia esetén az állat nem általánosságban a gabonafélékre allergiás, hanem egy-egy fajtára. Leggyakrabban a búzát szokták említeni, mint potenciális problémaforrást. Miközben a búza magas gluténtartalmú, egyben magas glikémiás indexű gabona, addig más fajták, mint például a kukorica, zab, rizs, köles, quinoa alkalmas lehet a legtöbb kutya etetésére, ezeket tekintjük gluténmentes gabonáknak.

Amikor egy kutyaeledelre azt írják, hogy gluténmentes, az tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy gabonamentes is. Tehát létezik számos olyan gluténmentes kutyatáp is, amely tartalmaz gabonaféléket.

A félreértések elkerülése végett az sem igaz általánosságban, hogy a gabonát tartalmazó eledelek rosszak lennének, hiszen valamilyen szénhidrátra a kutyáknak szükségük van. Tehát azt érdemes mindig körüljárni, hogy milyen fajtájú és minőségű gabonát tartalmaz az adott kutyaeledel, illetve emellett mennyire tartalmaz egyéb hasznos, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összevetőket (pl. zsírsavak, E-vitamin, folsav, magnézium stb.)

Mikor szükséges a gabonamentes eledel?

Említettük, hogy jellemzően allergiás reakciók megjelenésekor szokták ajánlani a gabonamentes etetést. Ilyenkor elsősorban eleminációs diétát javasolnak, amely során kizárják a kutya étrendjéből azokat az összetevőket, amelyek a tünetek megjelenéséért felelősek lehetnek. Ilyenkor olyan diétás, állatorvosi táppal etetik, amely legfeljebb egy fehérjeforrást, valamint szintén legfeljebb egy szénhidrátforrást tartalmaz. Majd legalább 2 hónap elteltével, ha a kutya már tünetmentes, elkezdik fokozatosan beiktatni az étrendjébe a gyanús összetevőket. A leggyakoribb allergének a csirkehús, tojás, marhahús, tej és a búza (nem árt tudni azt sem, hogy az ételallergiák többségét az eledelben található egyes fehérjék, nem pedig a különböző szénhidrátforrások okozzák). A jó minőségű eledelek gyártói a legtöbb kombinációra gondoltak, így akár csirke és gabonamentes kutyatápot is találhatunk a szortimentjükben.

Túlsúly megjelenése esetén is érdemes lehet elgondolkozni a tápváltáson, hisz a gabonaféléknek magas a szénhidráttartalma, amely nem megfelelő mennyiségű mozgás esetén elhízáshoz vezet. A gabonamentes száraz kutyatápok többnyire kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, így az elhízás kockázata kisebb. Fontos azonban, hogy az eledelt mindig a kutya természetéhez, méretéhez és mozgásához igazítsuk, így kerülve el az alultáplálást, vagy a túltáplálást. Ajánljuk figyelmedbe diétás kutyatápjainkat, amelyek nagy segítségül szolgálhatnak kutyánk súlyának és egészségének megőrzésében.

A legtöbb minőségi gyártó tápsorában található gabonamentes kölyök kutyatáp is, így lehetséges már fiatal korban is ezt a fajta eledelt választani, akár csak a már említett jobb minőségű hozzávalók, ezáltal az értékesebb tápanyagok okán is.

Összegezve:

A gabonamentes tápok többnyire jobb minőségű hozzávalókból készülnek, így értékesebb tápanyagforrásként is szolgálnak. Alacsonyabb szénhidráttartalmuk, alacsony glikémiás indexük miatt érdemes lehet túlsúlyos vagy keveset mozgó kutyáknak ezt az eledelt választani. Mindazonáltal fontos a megfelelő összetétel, hiszen a gabonafélék számos vitamint, rostokat és szénhidrátot tartalmaznak, így a gabona elhagyása esetén figyelni kell ezek más beviteli forrásból történő pótlására. Nyilvánvalóan a prémium gabonamentes kutyatápok ezeket jó eséllyel megfelelő arányban és minőségben tartalmazzák.

A gabonafélék allergizálhatnak, így érzékeny emésztésű, allergiás kutyák esetén eleminációs diéta vagy allergia vizsgálat keretében érdemes ezeket is ellenőrizni, mint potenciális tünet forrás. A gabona nem egyenlő a gluténnal, így például a rizst tartalmazó eledelek (lehetnek) gluténmentesek. A megfelelő táp kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell venni, erről a kutyatáp oldalunkon bővebben is olvashatsz.

Utoljára módosítva: 2024.02.13