Fülápolók macskáknak

A cica tulajdonosok közül sokan nincsenek tisztában vele, de a macskák fülét rendszeres időközönként alaposan meg kell vizsgálni, hiszen csak így deríthető ki, hogy nincs-e valamilyen probléma az érintett területen, vagy rejtett betegség, esetleg élősködők (pl. atkák) által kiváltott irritáció. Tény, hogy a fül megvizsgálását és úgy összességében a fülápolást a cicák mindegyike szinte kivétel nélkül utálja, ezért érdemes ehhez a procedúrához már fiatalabb életkorban hozzászoktatnod a kedvencedet a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. Egyes macskafajták hajlamosabbak a különféle fülproblémákra, míg mások kevésbé. A kijárós cicákat általában nagyobb mértékében érintik a különféle fülbetegségek, mivel egyrészt más macskákkal is találkoznak (emiatt atkákkal megfertőződhetnek), másrészt könnyebben szennyezetté válhat a hallójáratuk.

Néhány tanács a cicád fülápolásához:

  • A fülápolás során elsődlegesen a zsírlerakódást és a koszt kell eltávolítanod a cicád füléből. Ez azért fontos, mert idővel kórokozó baktériumok telepedhetnek meg benne, amelyek elszaporodva fülbetegségek (fülgyulladás) kialakulásához vezethetnek. Emellett, ha rendszeres jelleggel ellenőrzöd kedvenced fülét, akkor könnyen kiderül, hogy nincs-e valamilyen elváltozásra, betegségre utaló jel, illetve, hogy nem került-e bele valamilyen idegen objektum a cicád fülébe.
  • Komoly problémára utaló jel lehet, ha a cicád rendszeresen kaparja a lábával a fülét, rázza a fejét, a füle „eláll” oldalirányba, valamint ha a füle tövének finom megnyomása fájdalmat okoz számára. Ilyen esetekben mielőbb vidd el egy állatorvoshoz!
  • A cicák fülének gondozásához csak a kifejezetten erre a célra készített, speciális fültisztító cseppek és folyadékok a megfelelők. Ezek feloldják a fülben lévő szennyeződéseket, és elpusztítják az atkákat.
  • Emberi használatra szánt készítményt soha ne használja a cicád fülápolásához!
  • Adott termék alkalmazás előtt, mindig alaposan tanulmányozd át annak használati útmutatóját és pontosan tartsd be az abban leírtakat!
  • A cicád fülének kitisztításához használhatsz egy fültisztító cseppel átitatott steril vattát, de klasszikus fültisztító pálcikát is. A fültisztító cseppek pár perc alatt feloldják a lerakódott fülzsírt és szennyeződéseket, így azok könnyen és maradéktalanul eltávolíthatók.
  • A fültisztítás során rendkívül fontos, hogy kellő óvatossággal járj el. Csak a szemmel látható – kívül lévő – fülzsírt szabad eltávolítani, hiszen például egy fülpálcikával felsértheted kedvenced hallójáratát, dobhártyáját is. A fültisztítás végeztével érdemes a cicádat az egyik kedvence cicasnackjével megjutalmaznod, így idővel pozitív élményt is társít a számára igencsak kellemetlen procedúrához.
Utoljára módosítva: 2024.02.13