Hűtő matracok és egyéb praktikák a nyári kánikula idejére gazdiknak

Ha visszatekintünk az elmúlt tíz év nyári időjárására, akkor bizony minden túlzás nélkül megállapíthatjuk, hogy jelentős mértékben megváltozott hazánk klímája és már köszönő viszonyban sincs az ezredforduló előttivel. Manapság nyaranta megesik, hogy több, egy-két hetes hőhullám is kialakul a június vége és a szeptember közepe közötti időszakban. Ilyenkor az árnyékban mért napi csúcshőmérséklet bőven 30 fok felett van, ami jelentős mértékű terhelést ró négylábú barátaink szervezetére.

Hűsőlő mopsz

A túlhevülés veszélyei a kutyák esetében

Kutyatulajdonosként biztos te is tisztában vagy azzal, hogy a kutyák az emberekkel ellentétben csak minimális mértékben a mancsaikon keresztül képesek izzadni, ezért a lihegést alkalmazzák a túlhevülés ellen. Egy kutya normál testhőmérséklete kicsivel 38 fok felett van, viszont ha a szervezete nem képes megbirkózni a hőterheléssel, akkor nagyon rövid idő alatt elérheti akár a 43 fokot is, ami már rendkívül veszélyes az állat egészségére.

Ha a kutyusod valamilyen oknál fogva hosszabb ideig van túl meleg környezetben, akkor könnyen megtörténhet a baj, aminek a vége általában hőguta, és költséges állatorvosi kezelés lehet, és akkor még nem is beszéltünk a legrosszabb forgatókönyvről: a kedvenced elvesztéséről. Hogy időben észrevehesd, ha gond van, érdemes észben tartanod az alábbi tüneteket, amelyek mindegyike a kutyusod szervezetének túlhevülésére utal:

 • nehéz, kapkodó légzés;
 • szinte olthatatlan szomjúság érzet, folyamatos vízivás;
 • túlzott mértékű nyáladzás;
 • hányás, hasmenés;
 • üveges tekintet;
 • feltűnő enerváltság, gyengeség, szédülés;
 • gyors, szapora pulzus.

Néhány megfontolandó tanács

Ha a kedvenced főként a kertben tartózkodik napközben, akkor rendkívül fontos, hogy mindig elérhető legyen számára friss, tiszta ivóvíz és egy árnyékos hely, ami lehet akár a házad pincéje is (ilyenkor ne feledkezz meg arról, hogy az ajtaját kitámaszd valamivel, hogy a kutyus bármikor ki-be tudjon menni).

A kutyák ösztönösen úgy próbálnak meg védekezni a meleg ellen, hogy egy árnyékos helyen, például egy nagyobb tuja, vagy fenyőfa alatt mély gödröt ásnak maguknak. A gödörben a kinti hőmérséklethez képest több fokkal is hűvösebb lehet, ráadásul az alacsonyabb hőmérsékletű földdel érintkezve a kedvenced a bőrén keresztül is igen sok hőt tud leadni.

Ha van rá lehetőséged, akkor akár egy 1-2 m3-es „pancsolót”, azaz egy kisméretű kerti tavat is építhetsz pár ezer forintos beruházással a kutyusod számára, amiben meleg időben bármikor kedvére megmártózhat, és a víz párolgása során létrejövő hőelvonó hatásnak köszönhetően lehűtheti a felmelegedett testét. Ehhez a szükséges tófóliát bármelyik barkácsboltban, vagy online pet webshopban beszerezhetted, arra azonban ügyelje, hogy a legvastagabb tófóliát válaszd, mivel ezt a kutyusod nem tudja majd a karmaival véletlenül kilyukasztani.

Napjainkban az állatfelszereléseket gyártó cégek már olyan praktikus termékeket is gyártanak, mint például a hűtőmatracok, amelyek segítségével szintén könnyen lehűtheti magát a hűséges négylábú barátod. Ezeknek a termékeknek az egyik legnagyobb előnyük az, hogy a lakáson belül és azon kívül is használhatók. Emellett, ha a nyári melegben utazol el kocsival valahova a kedvenced társaságában, és nincs az autódban légkondicionáló - vagy azt nem akarod valamiért használni -, akkor is rendkívül praktikusak. Nyilván te is jól tudod, hogy milyen hamar felmelegszik a levegő egy ilyen gépjárműben, ha az ember egy forgalmi dugóban araszol a tűző napon, és ilyenkor bizony nagyon jól jön, ha kéznél van egy hűtő matrac, amire ráfeküdve a kutyusod nem fog szenvedni a hőségtől.

Kutyus Tixie hűtőmatracon hűsől

Ha tető nélküli kennelben tartod a kutyusod például olyankor, ha nem vagy otthon, akkor fontos, hogy a kutyaháza ne legyen közvetlen napsütésnek kitéve. Ha nincs árnyékot adó fa, akkor akár egy nagyméretű napernyővel is védheted a kutyaházat. Ha nincs más kéznél, akkor a napernyő helyett egy nagyméretű, a kennel/kutyaház fölé kifeszített fehér színű lepedővel is sokat tehetsz a túlhevülésből adódó problémák megelőzése érdekében. Persze, ha biztosra akarsz menni, akkor a kutyaházba tegyél be egy hűtő matracot is, és biztos lehetsz benne, hogy a négylábú barátod meg fogja majd hálálni a lelkiismeretes gondoskodásod.

A hűtő matracok működési elve és előnyei

Nyilván kíváncsi vagy rá, hogyan is működnek ezek a bizonyos hűtő matracok, amelyek manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte a kutya gazdik körében.

A Trixie hűtő matracok működéséhez például nem kell se víz se elektromos áram, ugyanis egy speciális hűtőfolyadékot tartalmaznak, ami a kedvenced testsúlyának hatására aktiválódik, így bármiféle külső beavatkozás nélkül képes folyamatosan hűteni a rajta fekvő állat testét. Ezen hűtő matracok a speciális hűtőközegüknek köszönhetően hosszú ideig megőrzik előnyös hőelvezető tulajdonságukat, így ha beruházol egy ilyenre, akkor évekig nem kell majd újat vásárolnod! A matrac a hűtő hatását órákon keresztül képes kifejteni, és rövid megszakítás után újra használhatóvá válik. Mivel könnyen megtisztítható pl. egy benedvesített puha szivacs segítségével, így a karbantartásához sem kell semmilyen extra segédeszköz.

Egyéb praktikus termékek a nyári kánikula idejére

Egyes kutyafajták kevésbé hajlamosak a túlhevülésre, míg más sokkal inkább ki vannak téve ennek a veszélynek a fiziológiai adottságaikból kifolyólag, az egészségi állapotuk, az életkoruk, esetleg az életmódjuk (pl. munkakutyák) miatt.

A túlhevülés problémája elsősorban a rövidebb koponyájú nyomottabb orrú kutyafajtákat, az idősebb korú állatokat, a kutyakölyköket, a súlyproblémákkal küzdő ebeket, valamint a krónikus betegségekben szenvedő, és a leromlott egészségi állapotú állatokat érinti.

Felelős kutyatartó gazdiként fontos, hogy a nyári kánikula idején is minél optimálisabb életkörülményeket biztosíts a kedvenced számára, amihez hatékony segítséget nyújt néhány praktikus, ugyanakkor kifejezetten kedvező áron beszerezhető további termék. Ha nem bánod, ezek közül néhányát pár mondat erejéig röviden bemutatok neked:

Aqua Coolkeeper hűtőnyakörv

9

Praktikus megoldás arra, hogy a nyári forróságban utazás, játék, séták közben is megőrizhesse a kedvenced az optimális testhőmérsékletét, mivel semmi mást nem kell tenned, mint feladni rá, mielőtt elindulsz vele otthonról. A hűtőnyakörv aktiválásához csupán vízbe kell merítened, aminek eredményeként a speciális HydroQuartz komponens aktiválódik a termék belsejében, beindul a hűtő hatás, így azonnal használhatóvá válik, és akár 5 napig megőrzi a hűtő hatását. Többféle dizájnban és stílusban kapható, így könnyen kiválaszthatod az ízlésednek és a kutyusod igényeinek tökéletesen megfelelő modellt. Többször felhasználható, és a tisztítása is szó szerint gyerekjáték.

Aqua Coolkeeper hűtőhám

10

Az Aqua Coolkeeper hűtőhám működési elve megegyezik a hűtőnyakörvével, így ezt is csupán vízbe kell merítened ahhoz, hogy használhasd. Az egyik előnye, hogy nagyobb felületű, így hatékonyabb hűtő hatást tud kifejteni, ami a nyári séták és játék közben rendkívül fontos a túlhevülésre hajlamos kutyafajták esetében.

Aqua Coolkeeper hűtőkabát

11

Ha egy a melegre érzékeny kutyafajta, például angol buldog, francia buldog, vagy mopsz büszke gazdija vagy, és nem szeretnél lemondani a nyári sétákról, akkor érdemes megfontolnod egy hűtőkabát beszerzését. Ez is pontosan úgy működik, mint a már említett két másik termék, viszont a fej és a lábak kivételével a kutya egész testét befedi, ezért rendkívül hatékony hűtő hatása van. A speciális konstrukciójának köszönhetően nem zavarja a kutyát a mozgásban, ráadásul még kifejezetten „divatos”, egyedi megjelenést is kölcsönöz neki. Bármilyen méretben kapható az XS-től egészen az XXL-ig, így könnyen kiválaszthatod a kedvenced testi adottságaihoz maximálisan megfelelő modellt.


Hozzászólások (5)

 • Kata

  Nagyon jó cikk. Én is gondolkoztam már egy ilyen matrac beszerzésén. Azt hiszem, hogy a mi kutyusunknak ez még korai, mert imádja hordozni, rágcsálni a plédjeit, de bízom benne, hogy jövő nyárra benő a feje lágya :) Mi addig is figyelünk arra, hogy mindig legyen előtte friss víz, nedves törölközőt szeretnék neki a későbbiekben kirakni, illetve egy kis fürdőzési lehetőséget. Szerencsére a nagy udvaron mindig talál magának árnyékos, hűs helyet is, bár még mostanában is sokszor kifekszik napozni :)

  2017. 06. 11. 05:30Válasz a hozzászólónak
  • tappancsok

   Sok hasznos infót tartogat. Nálunk a langyos vizzel lemosás, árnyékban fekvés vált be leginkább és nemcsak kutyámnak, de a cicám is jobban bírja így a meleget.

   2017. 06. 11. 14:00Válasz a hozzászólónak
   • csaszkov

    Kár, hogy csak most olvastam! A cicám nehezen viselte a hőséget, főként amikor még este sem hűlt le a levegő. A vizet és a vizes lemosást nem tolerálja, de biztosan örült volna egy hűtő-matracnak. Jövőre kipróbálom.

    2017. 08. 23. 19:54Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#8EC90)

     Vettem 2 különbözőt, mivel nem volt hajlandó a kutyám ráfeküdni az elsőre, de a 2. Ra sem. Hogy vegyem rá, hogy kipróbálja egyáltalán? Ti hogyan szoktattátok rá?

     2020. 07. 18. 12:19
   • Vendég (#D2FD)

    Nagyon jó dolog, nekünk már van. Én a legnagyobb méretet vettem a matracból, három kutyusom van és bevallom kipróbáltam és a gazdiknak is nagyon jól jön a forró napokon. :-)

    2018. 05. 06. 18:33Válasz a hozzászólónak
    • Vizsla

     Hasznos tanácsok vannak benne, de a hűtőmatrac sajnos hosszútávon káros a kutyák ízületeire.

     2019. 06. 18. 17:09Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#397D5)

      Azért annyira nem hűt, hogy az izületek károsodjanak.

      2019. 07. 03. 13:22

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13