A macskatartás aranyszabályai

A cicusok és gazdáik közös és egyben párhuzamos életvitelének zavartalanságát biztosítandó, írom ezt a cikket.

Van egy pár alapszabály a macskatartásban, amit minden gazdinak és potenciális gazdinak, érdemes megismernie. Ha az alábbi – saját tapasztalataimon alapuló – pontokat elolvassátok és megszívlelitek, sok bosszúságtól óvhatjátok meg magatokat. 

Ha helyenként kicsit szájbarágósnak is tűnik a cikk, az azért van, mert sajnos, néha a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb dolgok azok, amelyekkel nem számolva, a legnagyobb problémákat generáljuk. Így azt gondolom jobb mindent egyértelműen tisztázni, így kis kedvencünk biztos nem látja majd kárát "tudatlanságunknak" vagy egy esetleges félreértésnek.

Kezdjük a kezdeteknél

Valóban ellenállhatatlan lények a cicák, és halmozottan érvényes ez a kis fiatal állatokra. Csak képzelj el egy nagy szemű, pihe-puha bundás, rózsaszín tappancsos kiscicát! A „cukiságmutató” nemhogy kileng, de körbe is tekeredik, majd bedobja a törölközőt és elmegy, keres magának valami nyugodtabb megélhetést.

Nagyon kevés embert ismerek, aki ne lenne elragadtatva egy kiscicától – ők általában a magukat „kutyásnak” mondó ismerőseim, akikről meggyőződésem, hogy tagadásban élnek. Na, szóval, amire ki szeretnék lyukadni az az, hogy akármennyire is el vagy ragadtatva, azért látnod kell, hogy egy cica tartása bizony nagy felelősség - amit persze nem egy nyomasztó, az életedből minden önfeledtséget kiszipolyozó felelősségként kell megélned, de igenis egy élőlényért felelsz, akinek el kell látnod mindennapi szükségleteit. 

Ezért mielőtt a menhelyeken sínylődő szerencsétlen lelkek népes táborát szaporítaná felelőtlenül elvállalt, majd gyorsan lepasszolt macskád, jól gondold végig, hogy készen állsz-e egy ilyen felelősséget magadra vállalni. Nézzél körül az életedben és gondolatban lépkedj végig a következő pontokon: 

 • Megállapodott, nyugodt életmódot élek? A cicák a tévhitek ellenére nem pusztán a közvetlen környezetükhöz ragaszkodnak, de igenis fontos, hogy ha egyszer valamit megszoknak, az legyen állandó. Az az ő kis világuk, amiben kényelmesen és magabiztosan mozognak. Ha veszélyben érzik magukat, tudják hová lehet menekülni. Tudják, melyik sarkon befordulva mi várja őket, stb. Ha belegondolsz, hogy cicád két legelemibb szükséglete az étel és a biztonságérzet, akkor beláthatod, hogy ebben a képletben egy állandó, megszokott, változatlan környezet mennyire fontos.
 • Van időm, pénzem, „erőm” ellátni a cicám igényeit? Gondolok itt a megfelelő étkezésre, a macska alom rendbetartására, a macskaszőrrel való véget nem érő vesződésre. Készen állok kifizetni az esetleges állatorvosi költségeket?
 • Tudok biztosítani a cicának olyan környezetet, ahol sokat és változatosan mozoghat, kalandozhat? Ugyanakkor tudom biztosítani, hogy legyen neki hová elvonulnia, ha épp nyugalomra vágyik? Van módom az almot jól szellőző, diszkrét helyre beállítani? Remélem  nem árulok el nagy titkot, de képzeljétek az ilyen jellegű teendőket ők is szépen csendben, nyugalomban szeretik és tudják a legjobban elvégezni.
 • Készen állunk-e arra, hogy a cicánk felmászik, felugrik, nagyjából bárhová ahová szeretne?
 • Van már esetleg kutyám! Szereti, vagy legalább is, megtűri a macskákat?
 • Van-e a családomban, illetve a szűkebb rokonságban olyan, aki allergiás a macskaszőrre? 

A fentiek kicsit szájbarágósnak tűnhetnek, de higgyétek el, sokszor ilyen egyszerű kérdéseket sem tisztáznak az emberek, mielőtt macskát visznek a házhoz.

Ezzel el is érkeztünk az első és egyben legfontosabb macskatartási aranyszabályhoz; akkor tarts macskát, ha ez mind neked mind az állatnak az előnyét szolgálja.

Ezen túllendülve, nézzük meg milyen hasznos tanácsokat tudok adni neked, ha már van cicád.

Tiszta szobában, szobatiszta cica 

Egy igen sarkalatos témakör bármilyen a házban tartott kedvenc szobatisztaságra nevelése. A macskák esetében szerencsénk van, mert az esetek nagy százalékában könnyű dolgunk van és csupán pár napnyi tréning elegendő, hogy a cicát a megfelelő irányba tereljük.

A tréning pofonegyszerű. Kiscicáknál megfigyelhető, hogy szinte egyből evés után elvégzik a dolgukat. Az anyacica az evés végeztével stimulálásként megnyalogatja hátsó felüket és a kiscicák már kuporodnak is. Ugyanezt kell csinálnod gazdiként is, de persze nem szó szerint. Amikor látod, hogy befejezte a kiscica az evést, törölgesd meg a fenekét egy nedves ronggyal, majd helyezd az alomra. Ha esetleg az alom mellett hagy neked „ajándékot”, azt ne dobd ki egyből, hanem tedd be az alomba - ezzel is jelezve neki, hogy hol is lenne ennek az igazi helye.  

Ha azonban nem járunk sikerrel, ne keseredjünk el, inkább vizsgáljuk meg teljesülnek-e, a lenti feltételek/körülmények:

 • A kiválasztott alom nem irritálja a macskát, nem próbál belőle minél gyorsabban kimászni.
 • A macska alom olyan helyre van állítva ahol nincs nagy forgalom, ez a háznak olyan része, ahol szívesen tartózkodik a macskánk.
 • NAGYON FONTOS: ha esetleg rossz helyre végzi a cica a dolgát, soha ne kiabálj, csapkodj, lépj fel fenyegetően, mert ez csak azt okozza, hogy a cicád félni fog tőled, és kevésbé fog bízni benned, viszont a célodhoz – ami nyilván egy szép, kiegyensúlyozott, szobatiszta cica – egy lépéssel sem visz közelebb.  

Alomfajták

Tanulási görbénk rögös volt, de megérte. Én a cicáimmal kipróbáltam mindent, amit a macskaalom-piac kínál.  

Kezdve agyaggal, illetve az apró kőzúzalékkal:

 • Elvezeti a vizeletet a tálca aljára, viszont nem csomósodik a nedvesség hatására, ami nehezebbé teszi a vizelet eltávolítását. A szagokat nem nyeli el, nem semlegesíti. A székletet könnyű eltávolítani belőle. Használatnál vékony réteget ajánlok gyakori 1-2 napi teljes cserével.
 • Végítélet: olcsó, de sok figyelmet igényel, és nem nyeli el a szagokat

Üreges szerkezetű kőzúzalék (pl. bentonit):

 • Jobban felveszi a nedvességet és a szagokat is jól elnyeli ellentétben a tömör szerkezetű kőzúzalékkal. A kisebb tömeg könnyebb kezelhetőséget biztosít. Az ilyen szerkezetű alomnál általában választhatsz nedvesség hatására csomósodó, illetve nem csomósodó változatok közül. Én a csomósodót részesítem előnyben, hiszen ezeknél a nedvesség egy jól elkülönülő csomóba áll össze melyet egyszerűen, könnyen és különösebb koszolás nélkül el tudunk távolítani. Ennél fogva nem kell folyton az egész almot cserélni, így teljes cserét elég csupán 3-4-5 naponta csinálnod. A nem csomósodó változatnál csak a szilárd székletet kell eltávolítanod, hiszen a vizeletet felszívja az alom. Az alom nedvszívó/raktározó képességétől függően ezt legalább 4-5 naponta ajánlott cserélni.
 • Végítélet: Drágább, könnyebb, jó nedvesség felvevő és szagsemlegesítő. Egyszerűbb a használata, jó az ár-érték aránya.

Kristályos szerkezetű (pl. szilikát) macskaalom:

 • Szagsemlegesítés és nedvességelnyelés terén talán a leghatékonyabb fajta almok ezek. Ritkán kell cserélni őket, akár tíz napot vagy két hetet is kitart egy adag. Viszont sok cica nehezen barátkozik meg vele, ez a bevezetésnél okozhat némi kellemetlenséget.
 • Végítélet: drága, viszont szinte teljesen szagtalan, ritkán kell cserélni. Elfogadható ár-érték arány. 

Biológiailag lebombló (pl. papír, cellulóz, fűrészpor alapú) almok:

 • Ezek leggyakrabban pellet formába préselt, a nedvességre akár egyből le is bomló (pl. fűrészporrá) almok. Aránylag jól csomósodnak így nem szükséges folyton az egész almot cserélni. Közepesen jól nyeli el a szagokat. Nekem ez az alom vált be a legjobban. Árát tekintve a második legolcsóbb és ezzel együtt nagyon jól kezelhető, lebomló természetes anyag. A teljes cserét azért ajánlott legalább 3-4 naponta megejteni.
 • Végítélet: olcsó, szagokat jól elnyelő, jól kezelhető természetes anyag. Számomra ez képviseli a legjobb ár-érték arányt.

Hol egyenek, hol legyenek?

Attól tartok, hogy a kettő közül igazából csak az eledeles tányérok helyének meghatározásában lesz szavad, hiszen végső soron, a kedvenc helyét úgy is magától találja meg a cicád. Viszont a vizes, illetve eledeles edények elhelyezésénél több szempontot is figyelembe kell venned.

Én mindig arra törekszem, hogy legyen valamiféle rendszer a cica életében mind időben, mind térben. Az időt tekintve én azt tanácsolom – legalábbis nekem ez vált be a legjobban –, hogy egy késői reggelire szoktassuk rá az állatot. A „késői” itt a mi ébredésünkhöz viszonyított időt jelöl. Ez azért praktikus, mert a cicák rendkívül kreatívak tudnak lenni, ha a gazdi felébresztéséről van szó. 

Többször ébredtem arra, hogy macskalehelet tölti meg az orrom, mert éppen annak a hegyét rágva próbál a macskám felébreszteni - hidd el, ez csak egyszer-kétszer vicces. Erre azt találtam ki, hogy először is, zárom a hálószoba ajtaját valamint, hogy későbbi reggelihez szoktatom a macsekot. 

Így az lett a vége hogy az egész család együtt reggelizik fél 8 körül. Ezzel megoldódott két probléma is. A cica már nem akkorra várta a reggelit, amikor én elkezdek mozgolódni reggelente, 6:00-6:30 körül, hanem fél 8 lett az ő új reggeli időpontja. Mivel egyszerre eszi mindenki a reggelit, így a macska a saját eledelével van elfoglalva és nem alkalmatlankodik az asztalunk környékén. Ajánlom neked is egy hasonló rutin kialakítását.

Térben a tálakat oda tedd, ahol még holnap, holnapután, jövő héten és akár jövő évben is jó helyük lesz. Ez a háznak olyan részén legyen, ahova nem süt be a nap közvetlenül, nincs nagy jövés-menés és alátéttel vagy anélkül, de könnyen takarítható, felmosható a terület. Írom ezt azért, mert a kedves cica bizony szeret nyugiban, zavartalanul étkezni, viszont bármilyen nyugiban is eszik, sajnos előfordul, hogy összepiszkítja a tányér környékét és ilyenkor jól jön, ha ezt gyorsan és egyszerűen fel tudjuk tisztítani.

A cica kedvenc fekhelyénél/fekhelyeinél annyit érdemes neked csinálni - hogy megelőzd a sok szőrrel való bajlódást –, hogy egy régi ronggyal vagy pléddel leteríted azt. A cicát nem fogja zavarni, neked viszont sokkal egyszerűbb lesz takarítani ezeket a helyeket. 

Ajánlott felkészülnöd a macskád körömélezési/köröm-karbantartási szokásaira is. Ez viszonylag egyszerűen elintézhető, hiszen lehet kapni készen, macska-mászókákat, illetve kaparófákat, amelyek segítségével elláthatja cica, ezen szükségleteit. Akár te is készíthetsz cicádnak kaparófát egy kis faanyagból (1 talp és egy arra rögzített kis oszlop vagy akár léc) és len vagy kendermadzagból. A cica ösztönösen, a durvább, érdesebb felületeket keresi, amikor kaparászni szeretne, így fentiekkel könnyen megelőzhető, hogy esetleg a szőnyegen vagy fabútorokon élezze a kis karmait. 

Mivel teljen a macskabendő? 

Mindenekelőtt olyan étrend összeállítására kell törekednünk, amely a lehető legközelebb áll egy vadon élő macskáéhoz. Sok protein, megfelelő mennyiségű és minőségű zsírok és csak nagyon kevés szénhidrát.

A protein legyen állati eredetű, de a cicád protein szükségletét legjobban hússal fedezheted.

A különböző macskaeledelek vonatkozásában lásd az "Így etesd a macskád" című cikkemet

Fontos hogy az eledel ne legyen túl nagy mennyiségű, viszont legyen jó minőségű, magas tápértékű és tisztázott eredetű. Fontos az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő mennyiségű bevitele. A megfelelő étrend kiválasztása és folyamatos biztosítása talán a gazdi legfontosabb feladata. Részletesebben a témában, legutóbbi cikkemben (Mit egyen a macskánk) írtam. 

Ivartalanítás

Figyelembe véve a menhelyeken senyvedő állatok számát, illetve azokét a szerencsétlenekét, akik menhelyen kívül, de gazdi nélkül élik legtöbbször rövid és nem túl boldog életüket, talán nem túl vad kérés, hogy amennyiben nem tenyésztési szándékkal leszel macska-gazdi, ivartalanítasd a cicáidat. 
Maga a beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal és még a műtét napján ismét karjaidban tarthatod kis kedvencedet. Az ivartalanított cicák nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, nem kóborolnak és hímek sem jelölik magas hormontartalmú, büdös vizelettel területük határait. Ez mind kinti, mind benti cicáknál ajánlott. 

Óvakodj a bolhától!

Ha cicád kinti-benti életmódot él, akkor nagyon erősen ajánlom a bolha-témakörben való elmélyülést és valamiféle preventív kezelés alkalmazását. A fentiek elmulasztásának következményeit saját káromon tanultam meg.

Ha a bolhák egyszer bejutnak a lakásba és ott esetleg lepetéznek valahova már nagyon nehézkes tőlük megszabadulni. Állatorvossal közösen érdemes kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést és még ezen felül is alkalmanként át kell nézni a cicád bundáját, hogy van-e benne bolha esetleg kullancs.

Ajánlom ezt akkor is, ha nem igazán tölt sok időt a cicád házon kívül, viszont van alkalma találkozni más cicákkal. Időnkét nézd át az állat kedvenc fekhelyeit is, hiszen ha bolhaproblémája van a cicának, annak itt látható nyomai (pl. bolhapete, bolhaszéklet, kikelt bolhalárvák) lesznek.

Nálunk olyan súlyos lett a probléma aránylag rövid időn belül hogy szinte elviselhetetlenné vált helyzet. A bolhák nem vetik meg az ember vérét sem. Attól függően, hogy a szervezeted mennyire tolerálja a csípésüket, akár nagy, vörös, kemény duzzanatok is keletkezhetnek a helyükön.

Több ismerősöm is, aki megfordult a házunkban a probléma fennállása alatt jelezte, hogy bizony igencsak szenved a nálunk összeszedett bolhacsípésektől. A bolhairtó-sampon, bolhairtó tisztítószerek, bórax alkalmazása sem segített. Végül kártevőirtót kellett hívni. Amíg ő dolgozott, mi fürdettük a macskát – aki addigra már gyakorlott volt és teljes, méla nyugalommal tűrte azt –, majd bolhafésűvel minden addiginál alaposabban átnéztük, majd bolhariasztót cseppentettünk a tarkójára. Így végül, több havi szenvedés után pontot tudtunk tenni a bolhahistóriának a végére.

Elpakolni!

Ismerős? Ha te meg is feledkeztél róla, a cicád szinte biztos, hogy nem fog. Jobb esetben tetten éred, még mielőtt lefetyelné a lábasból a húslevest, rosszabb esetben a lefetyelés közben kapod rajta, vagy egyáltalán nem és másnap ismét jóízűen eszel belőle.

Ez mindkét félnek rossz. Az emberi táplálék sem tápanyag-összetételében sem fűszerezését tekintve nem felel meg a cicádnak. A másik oldalról pedig, szerintem sokunknak nem felel meg, hogy olyan ételt együnk, amibe már beleeszegetett a család cicája.

Ezért ne legyünk lusták, feledékenyek és fedjük le, tegyük el az ételt a főzés, evés végeztével. Legalább nagyobb rendet vagyunk kénytelenek tartani. Ha innen nézzük, a cica csak rendesebbé tesz minket és nincsen ebben semmi kifogásolni való.

Nyaralás 

A nyaralás macskával kizárt, de legalább is aljas húzás a cicával szemben. Neki teljességgel lehetetlen élvezni azt, ha ki van szakítva a környezetéből és mindenféle új szagok, zajok emberek, forgalom veszik körül. Kiszolgáltatottan érzi magát és akár nagyon ingerlékeny is lehet.

Ha egy napnál hosszabb időre szeretnénk elmenni otthonról, gondoskodunk kell „macskaszitterről”. Ez lényegében bárki lehet, akiben megbízunk és ráér napjában egyszer megetetni a cicát és rendbe tenni az almot. Ha hosszabb időre utazunk el, akkor azért jó olyan embert megbízni, akit ismer a cica, és aki el tud tölteni egy kis időt – pár naponta 20-30 percet - is vele, amíg mi távol maradunk. Így mi is nyugodtak lehetünk, hogy cicánk nem magányos és nem szenved hiányt semmiben. 

Új ember

Ha úgy alakul, hogy cicánk új humanoiddal (egy ismerős meglátogat, rokonok jönnek vendégségbe, beugrik egy munkatársad, stb.) ismerkedik meg, aki feltétlen szeretné megsimogatni, „megdajkálni” őt, legyünk határozottak. Szóljunk az illetőnek, figyelmeztessük, hogy nem biztos, hogy tetszeni fog a cicának, ha megrohanja.

Mondjuk ezt úgymond, macskája válogatja, de ha az enyémekből indulok ki, akkor ők nem nagyon szeretik, ha számukra idegenek felkapják őket vagy csak úgy elkezdik őket simogatni. Nem szeretik kiszolgáltatva érezni magukat. Ha ők kezdeményezik az ismerkedést az persze más, akkor megengedheted, hogy a vendéged óvatosan megsimogassa, megvakargassa a cicát. Az alapvetés itt legyen az, hogy a macska dönt.

A fenti jó tanácsok csupán egy töredékei annak, amit a macskatartás kapcsán említeni lehetne. Fogjuk fel ezeket amolyan macska GYIK-nek. Persze jobban is bele lehet mélyülni egy-egy témába, de főbb pontokként a fentiek szinte biztos, hogy felmerülnek – fel kell hogy merüljenek – egy kezdő gazdi esetében is.


Hozzászólások (2)

 • Kocsis Krisztina

  Tudom, hogy nem feltétlen kapcsolódik ehhez a cikkhez, de van egy nagyon fontos kérdésem. Van bent a lakásomban egy nagy fikusz, amit a cicám nagyon szeret pofozgatni, rágcsálni és mászkálni is rajta. Lassan elfogy a növényem. Hogyan tudom erről leszoktatni? Van neki játéka, amit tud rágni és kaparófája is van (nagy), amin tud mászkálni és kaparászni. Mit tehetek, hogy a fikuszom megmeneküljön? Ez a növény ugye nem mérgező a cicának? (szokta rágni a leveleit)

  2017. 09. 15. 11:43Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#A7EC)

   Ez én cicáim is rágcsálták a növényeimet, ameddig nem kezdtem el cicafüvet csinálni nekik... Azóta azzal foglalkoznak. :)

   2018. 03. 05. 07:46
 • Vendég (#13E5B)

  Üdv! Van egy 11 hónapos ivartalanított kislány cicám. Most úgy döntöttünk magunkhoz veszünk egy 4 hónapos szintény lánycicát. Nagy lesz vajon utálat és ribilió belőle vagy hogyan szoktassuk egymáshoz őket??? Vagy egyszerűen próba szerencse????

  2018. 07. 20. 18:33Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#193E4)

   Szia, eltelt már kis idő mióta feltetted a kérdést, gondolom azóta a kiscica megérkezett. Nálunk hasonló volt a helyzet de ivartalanitott fiú cica mellé hoztunk egy kisfiút. a legjobb döntés volt. Együtt játszanak, alszanak és ami a legfontosabb az idősebb cica minket fajtársának tekintett amig nem találkozott az új jövevénnyel, most mát tudja mi nem macskák vagyunk...

   2018. 10. 04. 10:40

Oszd meg a véleményed!