Hogyan fogadjunk örökbe egy kutyát a menhelyről?

Ahogy arról már korábban is írtam Ábris kutyánkat egy menhelyről fogadtuk magunkhoz pár hetes korában. A dolog miértjéről több gondolatot is megosztottam az Ábrissal való közös életünkről szóló cikkemben. Most a menhelyről történő örökbefogadással kapcsolatos tapasztalataimat és tanácsaimat szeretném megosztani Veled, ha esetleg Te is ilyesmiben gondolkozol.

Hála

Ez a szó gyakran felbukkan, mikor szóba kerül, hogy menhelyről fogadtunk örökbe egy kutyát, ami érthető is…de legtöbben csak a kutya hálájára gondolunk. Pedig a legcsodálatosabb az egészben az a boldogság, amit bennünk, örökbefogadókban kelt, hogy egy állatot, egy tehetetlen, önhibájából ilyen helyzetbe került kis lényt magunkhoz veszünk.

Kutyus menhelyen új gazdira vár

A szeretetkapcsolat gazdi és kutyája között mindenképp döbbenetes mennyiségű oxitocin felszabadulásával jár együtt, ami mint tudjuk, élettanilag igen jó hatású - hogy visszafogott legyek - és nem csak az általános boldogságérzetünket növeli, de egyes vizsgálatok szerint még az élettartamunkat is nyújtja.

Mégis, van valami plusz, amikor nem tenyésztőtől vásárolunk kutyust, hanem egy már gondozásban lévő állatba szeretünk bele. A segítségnyújtás öröme és a tudat, hogy a gyermekeinknek ezzel is egy nagyon fontos leckét tanítunk meg testközelből a felelősségvállalásról és a többi élőlényhez való tudatos hozzáállásról.

Nekem való-e az örökbefogadás?

Hiába lobbizok én itt szemérmetlenül a menhelyes kutyusok mellett, ha Neked nem ez a megfelelő. Sok-sok szempontot kell figyelembe venni, és végül úgyis az dönt, hogy a Te élethelyzetedben, a Te körülményeidhez illik-e egy menhelyi kutyus, vagy sem.

A fajtaválasztás itt is éppen olyan fontos kérdés, mint ha tenyésztőtől választasz, csak épp egy menhelyen van egy adott választék, ami behatárolja a lehetőségeidet. Talán nem találsz olyan kutyust, akinek a mozgásigénye, vagy a testi adottságai összeegyeztethetőek a családod igényeivel. Akkor semmi értelme magadhoz venned egyet, hogy aztán mindketten szenvedjetek. 

Ha felnőtt kutyát akarsz örökbe fogadni, akkor pár dolgot mindenképp tarts szem előtt:

Ha megengedik a menhelyen, menj be a kutyához, figyeld, hogyan viselkedik a közeledésedre. Ha a sarokba húzódik és ideges vagy egyenesen támadó lesz, nem biztos, hogy tapasztalatlan gazdiknak való eb.

A legjobb, ha sétára kiengedik az udvarra és meg tudjuk figyelni a viselkedését, ha kicsit szabadabban mozoghat. Ha feltartott farokkal sétál és mindent össze-vissza pisil, akkor rém domináns jószág, és ez is intő jel lehet, pláne ha másik állat mellé vinnénk játszópajtásnak.

Másrészről, ha örömmel szalad hozzád és minden ingert kíváncsian fogad, akkor szinte biztosan jól ki fogtok jönni egymással. Sok menhelyen a kutyusoknak ritkán van alkalma sétálni, szabadon lenni, így előfordulhat, hogy először izgatottak, féktelenek. Ne vonj le messzemenő következtetést, hagyj neki időt a feloldódásra és akkor próbáld meg magadhoz hívni. Esetleg jutalom falattal is próbálkozhatsz.

Próbáld meg a fejétől a farkáig lassan végigsimogatni. Ha ezt hagyja, nem reagál ijedten, az mindenképpen biztató jel és arra utal, hogy nem bántalmazták.

Figyeld, hogy reagál a környezet hirtelen változásaira. Ha érdeklődően és nem agresszívan vagy meneküléssel válaszol például egy autó becsapódó ajtajának a hangjára, az szintén jó jel.

A legeslegfontosabb, hogy reálisan mérd fel, mire van szüksége az adott kutyusnak, és Te mit tudsz nyújtani. Ha az időbeosztásod feszített, a lakásod kicsi és a napi séta sem biztos, hogy belefér, akkor ne akarj egy hatvan kilós, nagy mozgásigényű, szeretetéhes kutyát magadhoz venni. Annak nem valószínű, hogy jó vége lesz.  A döntés a Te kezedben van. Gondosan mérlegelj!

Itt egy videó, ami azt mutatja meg, mi történik a kutya szempontjából, ha mi, emberek felelőtlenül döntünk.

Gazditkeresek.hu

Végül ajánlanám figyelmedbe a gazditkeresek.hu állatvédelmi közösségi portált és adatbázist, ahol számos magyarországi menhelyről és (új) gazdit kereső macskáról, valamint kutyusról találhatsz információkat rendszerezett formában.


Hozzászólások (1)

  • Booka

    Nagyon hasznos volt az írásod, köszönöm! Minden kérdésemre választ kaptam! :)

    2017. 04. 25. 13:56Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!