Pestigon Spot On kutyáknak

A PestiGon Spot On rácsepegtető oldat kutyáknak bolhák és kullancsok okozta fertőzések megelőzésére és gyógykezelésére. A készítmény azonnali rovarölő hatást gyakorol, és fenntartja a folyamatos rovarölő képességet a kifejlett bolhák okozta új fertőzésekkel szemben, legfeljebb 8 héten keresztül.

A PestiGon csepp a különböző testméretű kutyáknak megfelelő mértékű hatóanyagtartalommal, illetve 1 és 4 db pipettás kiszerelésekben kapható.

Termékvariánsok betöltése...

Hasonló termékek
Kapcsolódó termékkategóriák
Részletes termékinformációk

A PestiGon Spot On kutyáknak szánt állatgyógyászati készítmény egy tiszta, színtelen-halványsárga színű oldat. A készítmény különböző kiszerelésekben kapható.

Hatóanyagok és egyéb összetevők megnevezése

Egy 0,67 ml-es pipetta (2-10 kg súlyú kutyának) tartalma:

 • Fipronil 67 mg
 • Butil-hidroxianizol (E320) 0,134 mg
 • Butil-hidroxitoluol (E321) 0,067 mg 2 kg-nál kisebb testtömegű kutyáknak nem adható.

Egy 1,34 ml-es pipetta (10-20 kg súlyú kutyának) tartalma:

 • Fipronil 134 mg
 • Butil-hidroxianizol (E320) 0,268 mg
 • Butil-hidroxitoluol (E321) 0,134 mg 10 kg-nál kisebb testtömegű kutyáknak nem adható.

Egy 2,68 ml-es pipetta (20-40 kg súlyú kutyának) tartalma:

 • Fipronil 268 mg
 • Butil-hidroxianizol (E320) 0,536 mg
 • Butil-hidroxitoluol (E321) 0,268 mg 20 kg-nál kisebb testtömegű kutyáknak nem adható.

Egy 4,02 ml-es pipetta (40-60 kg súlyú kutyának) tartalma:

 • Fipronil 402 mg
 • Butil-hidroxianizol (E320) 0,804 mg
 • Butil-hidroxitoluol (E321) 0,402 mg 40 kg-nál kisebb testtömegű kutyáknak nem adható.

Javallatok

A készítmény legfeljebb 2 hétig tartó folyamatos acaricid hatással rendelkezik ixodes ricinus-szal szemben, legfeljebb 3 hétig tartó akaricid hatással rhipicephalus sanguineus-szal szemben és legfeljebb 4 hétig tartó akaricid hatással dermacentor reticulatus-szal szemben. Ha a készítmény alkalmazásakor fennáll e kullancsfajokkal való fertőzöttség, a megtelepedett kullancsok nem feltétlenül pusztulnak el 48 órán belül, ez az időszak egy hétre is kitolódhat.

A készítmény alkalmazható a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás (Flea Allergy Dermatitis, FAD) gyógykezelési stratégiájának részeként, amennyiben a diagnózist az állatorvos megerősítette.

Ellenjavallatok

Adatok hiányában 8 hetesnél fiatalabb kölyköknél a készítmény nem alkalmazható. Nem alkalmazható beteg (szisztémás betegségben szenvedő, lázas) vagy lábadozó állatoknál.

Nem alkalmazható nyulaknál, mert súlyos mellékhatásokat és akár elhullást is okozhat.

Ezt a készítményt kifejezetten kutyák számára fejlesztették ki. Macskáknál nem alkalmazható, mert náluk túladagoláshoz vezethet.

Nem alkalmazható a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyaggal szembeni ismert túlérzékenység esetén.

Mellékhatások

Ha a készítményt lenyalja a kutya, akkor rövid ideig tartó nyálzás léphet fel, amit főként a vivőanyag okoz. Rendkívül ritka esetekben átmeneti bőrreakciókat (a bőr elszíneződése, helyi szőrhullás, viszketés és eritéma) jeleztek az alkalmazás helyén, illetve általános viszketés és szőrhullás jelentkezeti az alkalmazást kővetően.

Kivételesen nyálzás, átmeneti idegrendszeri tünetek (hipereszíézia, levertség, idegesség), hányás és légzőszervi tünetek fordulhatnak elő. A túladagolás kerülendő.

Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlelsz, értesítsd erről a kezelő állatorvost!

Adagolás, alkalmazási mód

Bőrön történő helyi alkalmazás. Kizárólag külsőleges alkalmazásra.

A készítménynek a kutya testtömege alapján kiszámolt mennyiségét közvetlenül a bőrre kell felvinni.

A pipettát csak a felhasználás előtt vedd ki a tasakból. A tasakból való eltávolításhoz használj ollót.

A pipettát tartsd függőleges helyzetben. Felül tartott keskenyebbik részét ütögesd meg, hogy a pipetta teljes tartalma biztosan annak alsó, fő részé kerüljön. Törd le a rácsepegtető pipetta lepattintható tetejét a rányomott vonal mentén. Ezt követően

 • hajtsd össze átlósan, hogy ott rovátkát képezzen;
 • szakítsd fel a rovátkánál;
 • csavard el a tetejét kinyitáshoz;
 • húzd félre a szőrt a macska lapockájánál és vidd fel a pipetta tartalmát a bőrére (A lapockák közötti területen válaszd szét a szőrt, hogy az állat bőre láthatóvá váljon. Helyezd a pipetta hegyét a bőrre, majd finoman nyomd össze, tartalmát lehetőleg két ponton - a koponyaalapnál, illetve 2-3 cm-rel hátrébb - a bőrre ürítve.)

Fontos ügyelned rá, hogy a készítmény alkalmazása olyan területen történjen, ahonnan az állat nem tudja lenyalni, és biztosítsd, hogy az állatok ne nyalogathassák egymást a kezelés után.

Ügyelned kell arra is, hogy a készítmény ne nedvesítse be a szőrzetet, mert így a kezelés helyén a szőrzet ragacsos kinézetűvé válik. Mindazonáltal, ha ez mégis előfordulna, az az alkalmazást követő 48 órán belül megszűnik.

A bolha-fertőzések optimális kontrollja érdekében a kezelések gyakoriságát a helyi járványtani helyzet alapján kell meghatározni.

A készítmény ártalmatlanságát értékelő vizsgálatok hiányában a kezelések között legalább 4 hétnek kell eltelnie. Kezelés előtt az állatok testtömegét pontosan meg kell mérni.

Különleges tárolási előírások

Gyermekek elől gondosan el kell zárni!

A PestiGon Spot On állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Ez a készítmény különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytől és a nedvességtől való megóvás érdekében.

Csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

Kullancsokkal szembeni hatás

A készítmény nem akadályozza meg a kullancsok megtelepedését, de a kullancsok a megtelepedést követő első 24-48 órában elpusztulhatnak. Ez idő alatt általában nem zajlik le a vérszívás folyamata, így minimálisra csökken a fertőző betegségekkel való fertőződés veszélye. Az elpusztult kullancsok általában leesnek az állatokról de az esetleg visszamaradt kullancsok is könnyen eltávolíthatóak óvatos kihúzással.

A kullancsok megtelepedése előfordulhat, ezért a fertőző betegségek átvitelének lehetősége nem zárható ki teljes mértékben, ha a körülmények kedvezőtlenek.

Bolhákkal (Ctenocephalides felis) szembeni hatás

Ha a készítményt a bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladás gyógykezelésének részeként alkalmazzák, ajánlott az allergiás bőrgyulladásban szenvedő állatot és az azzal egy háztartásban élő többi kutyát havonta kezelni.

Ha egy háztartásban több kutya és macska él együtt, a bolhák elleni védekezés optimalizálása érdekében minden állatot megfelelő inszekticid szerrel kell kezelni.

A bolhák gyakran megtalálhatóak a kedvtelésből tartott állatok fekvőhelyén és a rendszeresen pihenőhelyül szolgáló szőnyegeken és kárpitozott bútorokon, ezért ezeket súlyos fertőzöttség esetén, valamint a bolhák elleni védekezés megkezdésekor megfelelő rovarirtókkal kell kezelni, továbbá rendszeresen porszívózni szükséges.

Kerülni kell az állat gyakori úsztatását vagy samponos lemosását, mert a készítmény hatékonyságának időtartamát ilyen esetekben nem vizsgálták.

A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések

El kell kerülni, hogy a készítmény az állat szemével érintkezzen. Véletlen szembekerülés esetén vízzel azonnal és alaposan ki kell öblíteni.

Kizárólag külsőleges alkalmazásra.

Kezelés előtt az állatok testtömegét pontosan meg kell mérni.

Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések

A készítmény nyálkahártya- és szemirritációt okozhat, ezért el kell kerülni, hogy a szembe vagy a szájba jusson. Amennyiben véletlenül a szembe kerül, tiszta vízzel haladéktalanul és alaposan ki kell öblíteni. Ha a szemirritáció tartósan fennáll, orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását vagy címkéjét.

Az alkalmazó személy fipronillal vagy a segédanyagokkal szembeni ismert túlérzékenysége esetén kerülni kell a készítménnyel való érintkezést.

Meg kell előzni, hogy a pipetta tartalma a kéz ujjaival érintkezzen. Ha ez mégis megtörténik, szappannal és vízzel kezet kell mosni.

Használat után kezet kell mosni. Az alkalmazás során nem szabad dohányozni, inni és enni. Amíg az alkalmazás helye meg nem száradt, a kezelt állathoz nem szabad hozzányúlni, és a gyermekeknek nem szabad megengedni, hogy játszanak velük. Ezért az állatokat nem napközben, hanem kora este ajánlott kezelni, és a rövid ideje kezelt állatoknak nem szabad megengedni, hogy a gazdájukkal - különösen gyermekekkel - együtt aludjanak.

Vemhesség, laktáció vagy tojásrakás idején történő alkalmazás

A készítmény biztonságosságát vemhes és szoptató szukákon nem ellenőrizték, ezért vemhesség és szoptatás alatt kizárólag a kezelést végző állatorvos által elvégzett előny/kockázat elemzésnek megfelelően alkalmazható.

Egyéb óvintézkedések

A fipronil ártalmas lehet a vízi élőlényekre. Ezért a kutyákat az alkalmazás után két napig nem szabad természetes vizekben úsztatni.

A készítmény alkoholos segédanyaga károsíthatja a festett, lakkozott vagy egyéb háztartási felületeket és bútorokat.

A termék biztonságosságát a célállat faj esetében alátámasztó vizsgálatok során, 8 hetes vagy idősebb, és kb. 2 kg testtömegű kutyák esetében a javasolt adag ötszörösét 3-szor alkalmazva nem tapasztaltak nemkívánatos hatásokat.

A mellékhatások előfordulásának kockázata azonban fokozódhat túladagolás esetén, ezért az állatokat mindig a testtömegnek megfelelő méretű pipettával kell kezelni.

A készítmény gyúlékony. Távol kell tartani szikrától, hőtől, nyílt lángtól és más tűzforrástól.

A készítmény nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre. A készítményt vagy üres csomagolóanyagát nem szabad tavakba, folyóvizekbe vagy csatornákba dobni. A kutyákat az alkalmazás után két napig nem szabad természetes vizekben úsztatni.

A készítmény alkoholos segédanyaga károsíthatja a festett, lakkozott vagy egyéb háztartási felületeket és bútorokat.

Kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra.

Állatorvosi vény nélkül kiadható.

Hatásmód

A fipronil a fenilpirazolok csoportjába tartozó rovarölő/akaricid szer. A GABA-komplex gátlásával hat oly módon, hogy a klorid-csatornához kapcsolódik, gátolva ezzel a kloridionok preszinaptikus és posztszinaptikus transzportját a membránon keresztül. Ez a központi idegrendszer szabályozatlan működését eredményezi, ami a rovarok és atkák pusztulásához vezet.

Értékeld a terméket!

Oszd meg a véleményed a termékről, ezzel segítve a többi gazdit!

Fontosnak tartjuk, hogy csak tartalmas és megfelelően szerkesztett, a felhasználók számára értékkel bíró tartalom jelenjen meg az oldalon. Ebből adódóan csak olyan hozzászólásokat tudunk megjeleníteni, amelyek ezen feltételeknek megfelelnek.

Utoljára módosítva: 2024.02.13