Tüzelő kutyák - a "problémás" időszak

A műtéten át nem esett szuka kutyák évente kétszer tüzelnek, jellemzően a tavaszi és őszi hónapokban. Két tüzelési időszak között általában körülbelül 6 hónap telik el, de ez esetenként eltérő lehet. A nőstény kutya az első tüzelését követően válik ivaréretté, ami többnyire a felnőttkori testméret elérésekor következik be. Így ez a kisebb testméretű kutyáknál már 6 hónapos korban, míg a nagyobb testű kutyáknál némileg később, jellemzően 1 éves korban történik meg.

Kutyák a tüzelési időszakban

A tüzelés jelei közé tartozik a megduzzadt péreajk, valamint vércsöppek megjelenése.

A tüzelési időszak, amelynek időtartama nagyjából 21 nap, nemcsak a kutyusok életében okoz komoly "felfordulást", hanem a gazdijaik részéről is megköveteli a szokásosnál komolyabb odafigyelést.

A legtöbb gazdi tudja, hogy ezalatt az idő alatt a nőstény kutyáknál a megszokottnál is fontosabb a póráz használata, ugyanis ilyen esetben ők lehetnek a nem tervezett kiskutya szaporulat felelősei.

A nem ivartalanított hím kutyák gazdái gyakran már csak túl későn veszik észre a szuka kutyák felé ilyenkor megnövekedett érdeklődést és képtelenek az állat visszahívására. Ez folyton konfliktus forrása kutyatulajdonosok körében, mind a két fél a másikban látja a hibát: a kislány kutyák tulajdonosai úgy érzik, hogy zaklatják az állatot a póráz nélküli hím kutyák; a fiú kutyák tulajdonosai pedig bosszúsak, mert az egyébként engedékeny kutyájuk egyáltalán nem hallgat a hívó szóra. Itt csak a kölcsönös figyelem és megértés segíthet.

Praktikus termékek a tüzelési időszakra

Léteznek különféle praktikák, valamint termékek, amelyek megkönnyíthetik ennek az időszaknak az átvészelését:

 • A hím kutyák számára ellenállhatatlan illatot, amit a szuka kutya termel a tüzelési időszakban érdemes folyamatosan törölgetéssel csökkenteni.
 • Számos kutya csak nagyon kis mértékben vérzik és egyből felnyalogatja a vért. Mindazonáltal léteznek speciálisan erre a célra kifejlesztett törlőkendők.
 • Ha mindenképpen el szeretnénk kerülni a foltokat a padlón, kanapén, kárpiton, akkor speciális kutya pelenka használata javasolt.
 • A hím kutyák figyelmének csökkentésére kanriasztó spray használata, valamint egyes klorofill tartalmú táplálékkiegészítő termékek - pl. Panzi dezodoráló tabletta vagy Trixie klorofill tabletta  - adagolása is megfontolható.
 • További hasznos kiegészítő felszerelés erre az időszakra a tüzelőbugyi, amely több méretben és színben is megvásárolható az Okosgazdi kisállat webáruházban.

Hozzászólások (2)

 • Kata

  Az a baj, hogy mindkét félnek (fiús és lányos gazdi) igaza van ilyenkor és egyiknek sincs :) Hiszen az ivartalanítás (ha fiú, ha lány kutyusról van szó), ha nem tenyészállatokról beszélünk, akkor mindenkinek érdekében áll. Mindenesetre jó tudni, hogy ilyen lehetőseg is vannak, mint pl. a kanriasztó spray.

  2017. 05. 26. 05:28Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#1330F)

   Nagyon jo ez a kanriaszto spray jo illata van de ennyi. Ez nem segit semmit csak jo draga. Vagy ivartalanitod vagy kulon zarod oket ha tudod

   2018. 07. 08. 18:11
 • Vendég (#163B7)

  Ebben az esetben véleményem szerint mind a két félnek igaza lehet.
  De szerintem aki nem tenyésztő, vagy nem munkakutyázik (bh, ipo1,2,3), az jobb, ha ivartalanít. A tenyésztő nyilván nem, a munkakutyás pedig egy jó munkavizsga után jogosan szeretne hasonló munkavizsgájú kutyusától kölyköket. De az odafigyelés szerintem is fontos! Bár én már láttam olyan német juhászt, aki a kan kutyáját a tüzelő szukámtól szóval vissza tudta hívni! Szóval a nevelés is fontos... De persze az ösztönöket elfojtani nagyon nehéz! :-)

  2018. 08. 24. 15:50Válasz a hozzászólónak

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13