Kutya ivartalanítása - Pro és kontra, tények és tévhitek

Előbb vagy utóbb minden kutyatartó szembetalálja magát az ivartalanítás kérdésével. A kutyánk egészsége és a jövő generációk élete a tét, tehát nem egy „milyen színt diktál az őszi nyakörv trend” szintű a felelősség. A dolog megítélése országról országra változik és nem is csoda, hiszen nem elhanyagolható tényező a döntés során, hogy mennyi kóbor jószág vándorol az utcákon okozva egészségügyi és biztonsági kockázatot illetve tölti meg a menhelyeket, vagy leli halálát a felelőtlen valahai gazdik hibájából. Nem véletlen, hogy azokban a jórészt skandináv országokban, ahol szinte nem is létezik kóbor kutya, a sterilizálás is szigorúan szabályozott keretek között, jól indokolt esetekben végezhető el és nem is bevett gyakorlat, míg a hozzánk hasonlóan sok elhanyagolt jószággal bíró Egyesült Államokban hozzánk hasonlóan rutin műtétnek számít a kutyák és macskák ivartalanítása, és a menhelyeken kötelezően ivartalanítanak minden kis jószágot, mielőtt gazdihoz kerülnének.

Kutya orvosnál

Hogy döntsem el?

Ha ilyen eltérő a megítélés, akkor honnan tudjam én, mint kutyatartó, hogy mi a legjobb az én kutyusom egészsége szempontjából?

Bárcsak adhatnánk erre egyszerű választ, de a kérdés ennél sokkal összetettebb. Nyilván nem vonhatjuk ki a számításból az érzelmi elemeket, hiszen félthetjük kedvencünket a műtét esetleges kockázataitól, vagy a felépülés nehézségeitől, és az is természetes, ha idegenkedünk az állat „megcsonkításától”. Hanem azt ne felejtsük el, hogy a kutyák az évezredek alatt annyira velünk evolválódtak, hogy vadállatnak már nem tekinthetőek, viszont ezzel együtt számos úgymond civilizációs betegségük is kialakult, csakúgy, mint nekünk. Ezek úgyszint természetellenesek és egy részük ellen bizony védelmet nyújt a sterilizálás.

Nézzük akkor az ivartalanítás mellett és ellen szóló egészségügyi érveket:

Pro

 • Megelőzi a nem kívánt szaporulatot, leveszi a vállunkról az utódok elhelyezésének gondját.
 • Szuka kutyák esetében a vemhességgel és a szoptatással járó fitnesszromlást is elkerülhetjük.
 • Megelőzi a tüzeléssel járó kellemetlenségeket.
 • Csökkenti a kanok elszökési kedvét és ivarzással kapcsolatos agresszióját, így kevesebb verekedésből fakadó sérüléssel kell számolnunk.
 • Megelőzi a sok furisággal járó álvemhességet.
 • Az időben elvégzett ivartalanítás szinte elhanyagolhatóra csökkenti az amúgy meglehetősen gyakori emlődaganatok kialakulásának gyakoriságát.
 • Megelőzi a heredagantok kialakulását.
 • Megelőzi a petefészek és a méh daganatos megbetegedéseit.
 • Elkerülhetők a hormonális kezelések, melyek gyakran vezetnek gennyes méhgyulladáshoz.
 • Megelőzi a gyakran végzetessé váló gennyes méhgyulladást (aminek a kezelési módja egyébként szintén a méh és petefészkek eltávolítása, csak ilyenkor már sokkal rizikósabb és sokszor kerül az állat életébe a túl késői műtét).

Kontra

 • Az ivartalanítással olyan hormonok kiválasztása szűnik meg, illetve változik, melyek nem csak az ivarszervekre, hanem egyéb szövetekre is kihatással vannak, hiányuk pedig egy természetellenes állapotot hoz létre, mellyel a szervezet nem egykönnyen birkózik meg.
 • Az ivartalanítás egy komoly műtét, amely altatást igényel. Szerencsére ma már az altatáshoz használt szerek és a műtétek általános körülményei fantasztikusan biztonságosak, de minél idősebb, vagy betegebb egy állat, annál nagyobb rizikóval járnak.
 • A korai ivartalanítás bizonyos fajtáknál kétszeresére növelheti a csípőízületi diszplázia kockázatát.
 • A korai ivartalanítás bizonyos fajtáknál háromszorosára növeli a limfoszarkóma kialakulásának kockázatát.
 • A korai ivartalanítás a csontok egyenetlen növekedéséhez vezethet és megnövelheti a csontrák kialakulásának kockázatát (ez különösen a nagytestű kutyákat veszélyezteti).
 • Az ivartalanítás a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethet, mely letargiával és elhízással jár, de szerencsére napi gyógyszereléssel kezelhető.
 • Az ivartalanítás bizonyos fajtáknál megnöveli a hemangioszarkóma kialakulásának kockázatát (ide tartoznak a vizslák, a retiverek, boxerek és a németjuhászok is).
 • A sterilizáció megháromszorozhatja az elhízás kialakulásának kockázatát, mert a nemi hormonok kiiktatása megváltoztatja az anyagcserét, és sokkal kisebb lesz a tápanyagigénye a kutyának, amit a gazdák sokszor figyelmen kívül hagynak.
 • Idős kutyák esetében az ivartalanítás növelheti egyfajta demencia (időskori elbutilás, agyi leépülés) kialakulásának az esélyét.
 • Szemben az ivarzással kapcsolatos agresszióval, a félelmi agresszión az ivartalanítás (a magabiztosságot erősítő ivari hormonok hiánya) ronthat, de itt fontos az időzítés: ha a viselkedés már rögzült, akkor a műtétnek nem lesz érezhető hatása az állat félelmi reakcióira.

Ha úgy döntünk, hogy a műtét az ideális megoldás...

akkor első teendőnk a műtét idejének helyes megválasztása. Az ivartalanítási műtétet négy különböző életkorban lehet elvégezni kutyáknál:

 • a korai ivartalanítás: 6-12 hetes kor között történik,
 • az ivarérés előtti ivartalanítás: 4-6 hónapos kor között történik,
 • az ivarérés utáni ivartalanítás: 9-12 hónapos kor után történik,
 • az időskori ivartalanítás: csak betegség miatt végzi el az állatorvos.

Műtét előtt

Az állatorvos tanácsait kövessük az ivartalanítási műtét előtt, de általánosan elmondható szabály, hogy az állatnak a műtétet megelőző estétől már ne adjunk enni, hacsak nem kifejezetten kis kölyökről vagy kis súlyú, esetleg beteg állatról van szó. Ilyen esetekben az állatorvos mérlegelni fogja  a kockázatokat és előnyöket és dönt a megfelelő táplálásról.

A műtét menete

A műtétre való megjelenéskor a kutyusodat gondosan megvizsgálják, hogy minden rendben van-e és ha így van (miért ne lenne), megkapja az altató injekcióját. A műtétet minden esetben teljes altatásban végzik. Az injekció általában 5-10 perc alatt hat.

A szuka kutyákat a köldöktől hátrafelé a has középvonalában a lehető legkisebb vágással nyitják fel és a petefészkeket valamint a méhet egyaránt kiveszik. Téves, hogy el lehet köttetni is a kutyát! Ez a petefészkek súlyos cisztásodásához, hormonális rendellenességekhez és többnyire halálos kimenetelű gennyes méhgyulladáshoz vezet.

A szervek eltávolítását követően a sebet 3 rétegben összevarrják. A belső, felszívódó varratokkal nincs többé gondunk, de a külső varratok lehetnek többfélék is. Az állatorvos visszarendelhet minket varratszedésre, ami általában a műtétet követő 2 héten belül esedékes.

Kan kutyáknál a heréket távolítják el lényegesen kisebb sebet ejtve. Ez nem jelenti persze, hogy a fiú kutyák műtéti helye ne lenne fájdalmas, vagy ne kellene az utógondozásukat éppen olyan komolyan venni, mint a lány kutyusokét.

Műtét után

A kutyus teljes ébredéséig legyünk a közelében és készüljünk fel az esetlegesen előforduló altatási mellékhatásokra:

 • remegés, reszketés
 • nyüszítés (ijedtséget jelez inkább, mint fájdalmat)
 • nyálzás
 • öklendezés/hányás
 • támolygás/bizonytalan járás, gyakori elesés

Nagyon fontos, hogy a zavart koordináció miatt ne tegyük az ebet magas helyre, kifejezetten a padlón, takarón hagyjuk ébredezni és ne adjunk neki se inni se enni, amíg teljesen magához nem tér. Legyünk a közelében, mert a szokatlan helyzet elsősorban ijedtséggel, félelemmel tölti el az állatot és mindenképp megpróbál majd úgyis a gazdi közelébe jutni, akár erőlködés árán is. Az pedig a seb felszakadásához vezethet. Nyugtassuk meg az állatot és bizonyosodjunk meg arról, hogy teljesen magához tért, mielőtt – szigorúan felügyelet mellett – először enne vagy inna. Arra is ügyelnünk kell, hogy a székelés nem lesz sima ügy az első napokban, ezért a székletet hígító, rostban gazdagabb tápot adjunk az állatnak ebben az időszakban és biztosítsunk számára bőséges mennyiségű folyadékot.

A sebet minden nap ellenőrizzük és ha duzzadtnak, pirosasnak látjuk, levedzik vagy gennyes, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Számos állatorvos javasolja, hogy hígított Betadinos oldattal naponta töröljük át a seb környékét, ezzel előzve meg a gyulladást, elfertőződést.

Tévhitek dióhéjban

 1. A szukákat legalább egyszer elletni kell. – Ez minden tudományos alapot nélkülöző állítás, sőt egészségügyi szempontból pont az ellenkezője az igaz.
 2. A szukának legalább egyszer tüzelnie kell ivartalanítás előtt. – Megint csak az ellenkezője igaz minden állategészségügyi statisztika szerint.
 3. A fiatalkori ivartalanítás ront a kutya személyiségén, játékosságán. – A fiatalkori ivartalanítás nem befolyásolja a viselkedést, intelligenciát, játékosságot, az időskori ivartalanítás pedig a már bevésődött viselkedésmintázatokon nem tud változtatni (javítani sem).
 4. Fiatalkori ivartalanítás inkontinenciához vezethet. – Fiatal állatoknál ez nem valós veszély, míg az idős állatoknál elég gyakori mellékhatás.
 5. Az ivartalanított állatok automatikusan elhíznak. – Ha agyonetetjük őket egyfajta kárpótlásképpen, akkor mindenképp. Az ivartalanított állatok a tüzelési időszak alatt nem csatangolnak, nem verekednek, következésképpen kevesebb energiára is lesz szükségük. Gondos porciózással, vagy a kutya testalkatának folyamatos figyelésével és az adott eledel és a biztosított mozgás mennyiségének szabályozásával pont annyi az esélyük az elhízásra, mint nem ivartalanított társaiknak.
 6. Ivartalanítás helyett jobb a hormonális fogamzásgátlás. – Leszámítva, hogy sokkal gyakrabban vezetnek gennyes méhgyulladáshoz, ami szükségszerűen maga után vonja a műtétet, csak az ilyenkor már sokkal veszélyesebb.
 7. Drága a műtét. – A hormonális fogamzásgátlás kockázatos és nem csak egyszeri kiadás, az elletés pedig hacsak nem vagyunk tenyésztők...nos, igen költséges. A kölyköket etetni is kell, amíg megfelelő gazdit nem találunk számukra és mi lesz, ha nem találunk? Az első alomnak talán még lesz helye, de a második, harmadik alom kiskutyáit is megfelelően el kell tudni helyezni. A menhelyek így is csurig vannak, így meglátásom szerint a legfelelősebb viselkedés, ha állatainkat időben ivartalanítjuk.

Kapcsolódó angol nyelvű irodalom:

Effects of the Castration on Not Wanted Behaviours in Dogs

Castration of adult male dogs: effects on roaming, aggression, urine marking, and mounting

Effects of castration on problem behaviors in male dogs with reference to age and duration of behavior

Reproductive Capability Is Associated with Lifespan and Cause of Death in Companion Dogs

Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers

The Plot Thickens: Spay Neuter Effects & the Health of Our Dogs

Neutering Your Male Dog – Pros and Cons

Spaying Your Female Dog – Pros and Cons

After Surgery - How to Help Your Pet Recover


Hozzászólások (16)

 • tappancsok

  Nekem mind a két állatkám, kutyám és cicám is ivartalanítva lett. Semmi probléma nem volt műtét közben és utána is szépen felébredtek. Lábadozás alatt is vidáman játszottak szaladgáltak. A felelős gazda ivartalanítja kedvencét, megelőzve a betegségeket és a nemkívánt szaporulatot.

  2016. 12. 21. 13:17Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#1E7B76)

   Akkor neked szerencséd volt. A mi kutyánk az ivartalanítás után fokozatosan egyre rosszabb állapotba került és most (kevesebb, mint 1 évvel később)daganattal küzdünk és azt mondják, hogy menthetetlen. Már megbántuk, hogy így döntöttünk.
   Nem kell sosem szemellenzős lóként mindig elfogadni azt, amit az orvosok mondanak (humánra is értem). Azóta nagyon sok mindennek utána jártunk és a fent leírtakat igen is komolyan meg kell fontolni!

   2023. 01. 22. 07:24
 • Bree80

  Én is ivartalaníttattam mindkét vadászgörényemet(fiúk), lakásban tartom őket, így csökkent a szaguk, és szerintem azért nekik is jobb, hogy ivartalanítva vannak, bár igaz, vannak hátrányai is, mert a későbbiekben nagyobb valószínűséggel fordulhat elő mellékvese adenoma, de vállalom a kockázatot (nagyon nagy tévhit, hogy a vadászgörény bűzmirigyét kell eltávolíttatni, hogy megszűnjön a szaga...nem igaz, sőt csonkításnak számít...enyéimnek is megvan, az ivartalanítással szűnik meg a pézsmaszag)...Nőstény vadászgörényt viszont, ha nem tenyészt valaki (a felelőtlen szaporítás NEM számít tenyésztésnek...a tenyésztés nagy felelősséggel jár, a kicsiket alomra és kézhez kell szoktatni, nagyon sokat kell velük foglalkozni, hogy ne legyenek "raptorok"), akkor a nőstényt vagy ivartalanítani kell, vagy hormon injekciót/implantátumot kell kapnia, mert különben túltüzel és belepusztul...

  2016. 12. 25. 09:55Válasz a hozzászólónak
  • Eszti

   Mi nem ivartalanítottuk a kutyáinkat, bár ez amúgy sem az Én döntésem lett volna. Mindig születtek kölykeik is, ami jó is volt meg rossz is ... mivel egy picit (két fekete puli mellé egy fehéret) meg akartunk tartani (születtek fehérek is a nagyszülők miatt). De természetesen születtek feketék is, és nem csak egy, valamikor 5 is, és igen, el kellett Őket helyezni! Ezzel volt hogy meggyűlt a bajunk, de ha ivartalanítjuk Dorkát és Brúnót, Rozika most nincs sehol.

   2017. 01. 01. 13:21Válasz a hozzászólónak
   • Boss

    Ma már nem kérdés, hogy az ivartalanításnak mennyi előnye van, de még mindig vannak ostoba tévhitekben hívő ellenzői...

    2017. 01. 23. 04:47Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#16CB7)

     Miért nevezel ostobának? Csak mert más véleményen vagyok. A contra részt is elolvastad a cikkben?

     2018. 08. 31. 06:00
    • Vendég (#3EBC9)

     Mennyivel egészségesebb lehetnél most, de a szüleid felelőtlen, ostoba tévhitek miatt nem ivartalanítottak időben...

     2019. 08. 18. 07:07
   • Kata

    Februárban Petra is átesett az ivartalanítson :) Több száz km-t utazott, hogy ugyanaz a "Doktor Bácsi" műthesse, mint korábban a cicáimat, így egy otthoni látogatás alkalmával bejelentkeztünk a Doktor Úrhoz. Furcsa volt, hogy két napig nem volt árnyékom, alig-alig mozgott a kis drágaságom, de utána újra a régi lett. :):) Szerintem a felelős állattartás egyik alappillére az ivartalanítás, nem csak a nem kívánt szaporulattól, de számos betegségtől is megvédi kedvencünket :) Sokan félnek attól, hogy elhízik utána a kutyus, bennem is volt félsz, de úgy gondoltam, ha probléma lesz, áttérünk speciális tápra. Egyelőre minden rendben, ugyanolyan mozgékony, mint volt, elhízásnak nyoma sincs (elsősorban nem esztétikai okok miatt aggódom a kutya esetében sem az elhízástól, hanem egészségügyi).

    2017. 05. 01. 07:05Válasz a hozzászólónak
    • Booka

     Érdekes olvasmány volt. Rengetek pozitívum és csak pár negatívum volt az ivartalanítás mellett és ellen. Mindenesetre örülök, hogy nekem nem kell ezt végig csinálnom a hamarosan érkező kutyusommal (mivel ő menhelyes). Nem azért, mert ez olyan fárasztó, vagy mert ,,egy állat nem ér ennyit", hanem mert tuti, hogy végig izgulnám az egészet, és biztos, hogy nem tudnám elviselni, ha valami baj jönne közbe.

     2017. 05. 02. 15:28Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#BF5C)

      Nekem az a gondom, hogy a kutyám jelölget, amire a kutyaiskolában egyértelműen azt mondja az edző, hogy hormon és ivartalanítással megszűnik, de ugyanebben a kutyaiskolában ott van az a kutya is, amelyik ivartalabítva lett és ugyanúgy jelölget (2 éve). Az állatorvosom szerint persze van előnye és meg lehet csinálni, dé ő nem volt a kölyökkori ivartalanítás mellet és messze nem tolja annyira mint az edző. Teszem hozzá, hogy 4 macskámból 4 ivartalanítva van. Az a bajom, hogy a fent említett másik kutya példáján szkeptikus vagyok azt illetően, hogy a jelölgetés megszűnik. Itt is olvastam erre utalót. Kérdés, hogy mit jelent pontosan az, hogy rögzült adott viselkedés és 3 éves kutyánál vajon a jelölgetés annak számít-e?

      2018. 04. 09. 20:42Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#3F5E9)

       Elég régen írtad a kérdést, tán már el is döntötted, hogyan legyen? Annyit mondanék, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a jelölgetés megszűnik az ivartalanítással, ismerősöm kutyája ugyanúgy jelölget a lakásban ivartalanítás után is, nagyon kellemetlen.

       2019. 08. 25. 08:19
      • Vendég (#833E0)

       Üdv! Szeretném megkerdezni a véleményetek. Egy éves a szuka Shih Tzu kutyám. Ivartalanitattuk. Azóta is van szex vágya. A gazdi lábán. Csak a petevezetekek lettek eltavolitva a méh ne. Ez nem baj? Félek hogy ez így fel munka. Fél eredmény. Meg köszönöm ha válaszol nekem olyan valaki aki ért hozzá.

       2020. 06. 10. 19:19
      • Vendég (#A1245)

       Sziasztok, én fiúm most 11 éves, és 6hósan lett herélve. Ő is jelöl. Ez nem az ivarjelleg miatt van, minden kutya ott hagyja a névjegyét. Szukákat megszaglássza ha tüzelnek, De nem akarja fedezni. Sosem volt gondom vele, Közepes méretű kutyus, mindenkivel eljátszott. Agyban kb 6éves koráig kölyöks volt.

       2020. 09. 16. 08:01
     • Vendég (#11C32)

      Ez az írás ritka tényszerűen, es elfogulatlanul mutatja, hogy a mai, oly divatos ivartalanításnak komoly kockázatai vannak. Ha természetes folyamatokat veszem alapul, en sem vagyok mellette. Nekem egy lány angol szetterem volt, csak injekciót kapott (nem rendszeresen)es 15 évig volt velünk a legteljesebb egészségben.

      2018. 06. 23. 13:54Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#2C923)

       Az én angol szetterem 12 éves, Tele daganattal, Amit az orvos nem javasol eltávolítani. Ivaros, De soha nem voltak kölykei. Ha ivartalanítva lett volna, Talán ezt a kellemetlenséget elkerülhettük volna.

       2019. 03. 23. 22:01
      • Vendég (#2F45B)

       Voltak ivaros kanjaim és szukáim is. Idős korukra mind daganatokkal küzdöttek. A szukák emlő, petefészek, a kanok dülmirigy, prosztata, végbél daganattal, gátsérvvel. Azóta minden kutyám ivartalanított és kevesebb hátrányát látom, mint az ivarosan hagyott állataimnak. Persze, hízásra hajlamosabbak, de sok mozgással és a táplálék korlátozásával lehet a súlyt tartani. Természetre nem változtat, sőt az ivartalanitott szukák ugrálják egymást, mint ivaros társaik. Ezt valószínűleg dominanciai rangsor miatt csinálják.

       2019. 04. 14. 17:33Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#2F85D)

        Többször hivatkoznak "idős" kutyára, de mikortól számít annak pl egy kisméretű (10-11 kg)foxi keverék? Nyolc évesen már para a műtét és/vagy az előfordulható következmények?

        2019. 04. 16. 10:32Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#2FEC0)

         Azért írok, hátha segíthetek ha valaki döntés előtt áll. Az én kistestű kiskutyám 8 éves és sokáig gondolkodtam, hogy mi legyen, ivartalanítsam-e vagy sem? Ma megműtötték. Azt mondta a doki, hogy a méh már tele volt sűrű, nyálkás folyadékkal.. Szóval jól döntöttem. A következő tüzelésnél már gond lett volna. Most mellettem fekszik és alszik. Bízom benne, hogy gyorsan elfelejti a műtétet és újra a régi nagyon labdázós kiskutyám lesz. :)

         2019. 04. 19. 18:29Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#60691)

          Nagyon részletekre kiterjedő, alapos írás, köszönjük szépen, nekem sokat segített, sok kérdésemre választ adott!

          2020. 03. 14. 16:09Válasz a hozzászólónak
          • Vendég (#1291F9)

           Ivaros szuka kutyám van, 13. életévében. Sajnos ő is daganattal, bajjal küzd, ami ivartalanítással megelőzhető lett volna (tejmirigydaganat, petefészekciszták). Nagy megterhelés neki ezeket kiműttetni.. :(ma már nem kérdés, hogy majd egyszer az új kutyámat viszem ivartalanítani!

           2021. 12. 31. 14:58Válasz a hozzászólónak
           • Vendég (#1C34D7)

            Az én kiskutyám ivartalanítva lett és 7 éves korában máj és veserákban elhunyt kislány kutyus volt

            2022. 11. 13. 17:51Válasz a hozzászólónak
            • Vendég (#21CA24)

             3 éves kutyuskám kedden lett ivartalanítva, szerdán elpusztult! Állatorvos nem tudta meg mondani mi okozhatta!

             2023. 04. 16. 08:37Válasz a hozzászólónak

             Oszd meg a véleményed!

             Utoljára módosítva: 2024.02.13