Kutya tüzelőbugyi

Minden kutyatulajdonos életében eljön az a pillanat, amikor cuki kis kedvence hirtelen belép a kutya pubertáskorba, ami időről időre okoz majd némi fejfájást a gazdinak. Egy még ivaros - azaz ivartalanításon át nem esett - szuka kutya életében egy évben átlagosan kétszer is eljön az az alkalom, mikor teste felkészül a lehetséges anyává válásra, azaz tüzelni kezd. Ez, a körülbelül három hétig tartó tüzelés jelentősen megnehezítheti az életed, különösen, ha kutyádat a ház falain belül tartod.

A szuka kutyák ivarérési folyamata erős vérzéssel járhat, melynek nyomai bizony megmutatkozhatnak lakásodon is. Hacsak nem választod az Okosgazdin kapható kutya tüzelőbugyik egyikét. Az itt kapható tüzelőbugyik és betétek segítségével megóvhatod lakásod tisztaságát szuka kutyád tüzelési időszakában.

Segítség, tüzel a kutyám! A tüzelőbugyi mint a megoldás kulcsa

A felnőttkor küszöbén - szukák esetében - megkezdődik a tüzelés, melynek következtében addig tüneményes kutyusunknak nemcsak a viselkedése változhat meg hetekre, de ez idő alatt a legkényesebb bútorokon vagy szőnyegeken hagyhat akár maradandó foltot kedvencünk.

Az ivarérettség elérése persze egy természetes folyamat, amire minden előrelátó gazdi időben felkészül, ugyanakkor egy elsőkutyás tulajdonos egy-két dolgon bizony jócskán meglepődhet kutyusa tüzelése során. Ennek elkerülése érdekében kifejtjük, milyen szakaszokból is áll pontosan a kutya tüzelése és hogy hogyan védekezhetünk az esetleges  kellemetlenségek ellen.

A tüzelésről általánosságban

Ahogyan minden ember, úgy minden kutya más és más, így lehetetlen pontosan meghatározni, hogy mikor jön el nőstény kutyusunk életében az ivarérettség időpontja. Annyi azonban bizonyos, hogy a kistestű kutyák akár már 6 hónaposan tüzelni kezdhetnek, míg a nagytestű ebek esetében ez lehetséges, hogy csak 2 éves koruk környékén következik be. A legtöbb esetben évente kétszer - ősszel és tavasszal - tüzelnek a kutyalányok, ám a nagytestű kutyusoknál nem ritka, hogy ez a periódus csak évente egyszer jelentkezik. 

Egy idősebb nőstény kutyánál a tüzelés szintén már csak egyszer egy évben jelenik meg. Bár bizonyos, hogy sokakban felmerült már a kérdés, hogy az idő múlásával - ahogy a nőknél szokott az lenni - nőstény kutyusunknál is felüti-e majd fejét a változókor, és ezzel együtt a menstruáció/tüzelés megszűnése. A válasz erre: határozottan nem. Egy szuka egész életén át tüzel, és bár idősebb korban a vemhesség természetesen több kockázattal járhat, de ettől függetlenül még képes a megtermékenyülésre, így ebben az időszakban sem árt az elővigyázatosság. 

A tüzelő ebet egyébként arra a nagyjából három hétre, míg “tart a neheze”, ne vigyük kutyaközösségbe, valamint esetleg megváltozott viselkedése esetén is legyünk türelmesek vele. Csak egy kis idő és kutyusunk megint pontosan olyan habitusú lesz, mint amilyet megszoktunk tőle.

A kutya tüzelésének szakaszai és időtartama 

Bár a kutya tüzelését valójában hét szakaszra lehet osztani, ez már olyan felesleges túlmagyarázásokkal járna, amire maximum egy állatorvosi egyetemre járó tanulónak van csak szüksége. Éppen ezért ezt a folyamatot mi mindössze négy részre bontjuk, ami egy laikus gazdi számára is teljesen világos képet fog festeni arról, mi is megy végbe a tüzelés során kutyusunk testében (és lelkében). 

Az első fázis az úgynevezett előivarzás (proöstrus), melynek kezdetét egyértelmű testi változások jelzik a kutyán; a péra, vagyis a kutya vulvája ekkor megduzzad, melyből - kisebb vagy nagyobb mértékben - véres hüvelyváladék távozik. Általánosságban ez 9 napon át tart, de akkor se lepődjünk meg, ha ez a szakasz 3 napra rövidül, vagy 17 napra hosszabbodik. Ezen az intervallumon belül mindegyik teljesen természetes. A vérzés miatt a lakásba is beengedett kutyusok viszont itt-ott vörös pecsétlenyomatot hagyhatnak, ami a gazdi számára igencsak bosszantó lehet. Persze erre is létezik megoldás, de erről majd kicsit később. 

E pár nap során a kutyus még nem termékeny, de már ekkor is olyan “ellenállhatatlan illatfelhő” lengi körül, ami a kan kutyusok számára több, mint figyelemfelkeltő. Ilyenkor azonban még hiába ostromolnák lelkesen az “udvarlók” lány kutyusunkat, ő ekkor még módfelett elutasító velük szemben. 

A második szakaszban jön csak igazán a feketeleves, mármint főként a gazdi számára. Az ivarzás (östrus) idején a szuka hozzáállása 180 fokos fordulatot vesz; innentől fogva a “hódolók” már nyitott kapukat döngetnek, hiszen megjelenésükkor a kutyahölgy megáll, és farkát oldalra helyezi. Ebben a fázisban ráadásul már termékeny is, így ha hamarabb nem, ebben az átlagosan szintén 9 napig tartó szakaszban már a gazdinak is rendkívül résen kell lennie, nehogy nem várt szaporulat legyen a végeredmény. Jellemző még erre az időszakra a kevésbé véres, inkább vizesebb, esetleg nyálkásabb folyás, valamint a péra duzzanatának csökkenése.

Az utóivarzás (metöstrus) a tüzelés harmadik szakasza, melyben a testi tünetek további csökkenése figyelhető meg, négylábúnk testében ugyanakkor a hormonok még igencsak dolgoznak. Ha történt megtermékenyítés, ha nem, a sárgatestek által termelődnek a progreszteron nevű hormonok, amik az embriók anyaméhen belüli növekedését segítik elő. A peteérést követően csupán 9-12 hét múlva sorvadnak el a sárgatestek a petefészek felületén, ráadásul a progreszteronszint csökkenése serkenti a prolaktin hormon termelődését, ami növeli a tejtermelést. Ez a folyamat pedig némely kutya esetében álvemhességet produkál. 

Az utolsó, nyugalmi fázisban (anöstrus), ahogyan az elnevezés is utal rá, jöhet a megnyugvás; a nemi hormonok végre “megpihennek”. Bár az ösztrogénszint még enyhén hullámozhat, a  progreszteron megmarad egy szinten, mely állapot akár hónapokig is eltarthat. Ebben a szakaszban a szuka nem termékeny, és a tüzelés jelei sem jelentkeznek már rajta. 

A megfelelő védelem - ivartalanítás

Amennyiben egyáltalán nem szeretnénk, hogy kutyusunk utódokat hozzon a világra, a legjobb döntés, ha ivartalaníttatjuk kedvencünket. Az állatorvos ekkor eltünteti a kutya nemi hormonokat termelő szerveit, nőstény kutya esetében tehát az egész petefészket, ami több szempontból is előnyös lehet. Elkerülhetjük a nem kívánt szaporulatot, minimálisra csökkenthetjük egyes rákfajták kialakulásának esélyét, mérsékelhetjük a kutya nyugtalanságát, stb. 

Minél inkább halogatjuk az operációt, az annál nagyobb kockázattal jár, így aki biztosan tudja, hogy élete során egyszer sem szeretné kedvencét áldott állapotban tudni, az minél hamarabb egyeztessen időpontot az állatorvossal az ivartalanítás céljából.

A tüzelésből fakadó kellemetlenségek megoldása: a tüzelőbugyi

Ha úgy döntünk, hogy bármely okból kifolyólag kedvencünket egy ideig még nem ivartalaníttatjuk, akkor a félévente megjelenő tüzelések során kutyusunk bizony okozhat egy-két kellemetlen percet a gazdinak, főleg ha a lakásban tartjuk vagy oda szabad bejárással bír. Az egyik ilyen kellemetlen velejárója a tüzelésnek a “pecsételés”, melynek során a kutya a legszebb kanapéban, vagy egy méregdrága szőnyegben is képes helyrehozhatatlan kárt tenni.

Az ilyen esetek megakadályozására született meg a kutya tüzelőbugyi. A tüzelőbugyi egy olyan remek megoldás, melyet a szuka kutyusra húzva elkerülhetőek az ilyen jellegű “balesetek”. A termék XS-estől az XL-esig minden méretben kapható, ezért az apró csivava tüzelőbugyitól a hatalmas berni pásztor tüzelőbugyi nagyságig mindenféle kutyusra találhatunk megfelelőt.

Akik már húztak tüzelőbugyit kedvencükre a nehéz napokban, azok közül sokan a Trixie tüzelőbugyira esküsznek, hiszen az kialakítása révén pontosan illeszkedik a legtöbb kutyára, és láthatóan igen kényelmes viselet. Persze a tüzelőbugyikon megfelelő méretű nyílás is található a kutya farkának, ami miatt viselete még “könnyebben elfogadhatóvá” válik a négylábú számára.

A Trixie arra is kínál megoldást, ha kutyánknak túl sűrű a szőrzete, és attól tartunk, hogy az esetleges “aláizzadás” okozhat némi diszkomfortérzést a kutyusunknál. A Trixie hálós tüzelőbugyi olyan lélegző anyagból készült ugyanis, ami megelőzi ennek a problémának a kialakulását.

Mindkét termékhez jár 3-3 darab betét, de ha úgy érezzük, hogy szükséges, további Trixie tüzelőbugyi betétek megvásárlására is van lehetőségünk. A külön betétek 10 db-os kiszerelésben kaphatóak.

Tüzelőbugyi házilag

Kevésbé szivárgásbiztos és kényelmes megoldás, mint amit az előző pontban kifejtettünk, ugyanakkor tüzelőbugyit házilag is készíthetünk kutyusunk számára. Erre két megoldást kínálunk.

Az első módszer, hogy tüzelő kutyusunkra egy otthoni, kimustrált alsóneműt húzunk fel egy tisztasági, vagy egy egészségügyi betéttel megspékelve. Persze, ha a méret nem egyezik, mert az adott bugyiba illő tompor nagysága köszönőviszonyban sincs a kutyuséval, akkor irány a turkáló. Ott biztos, hogy előbb vagy utóbb rálelünk a megfelelő kutyibugyira. Ha megvan, már csippanhat is a kasszánál a bankkártya.

Ezt követően irány bármelyik kisebb-nagyobb drogéria, ahol gondos áttekintést követően kiválaszthatjuk a bugyiba passzoló betétet. Ha ez is megvan, nincs más hátra, mint hazaérkezvén boldogan megmutatni kutyusunknak a friss szerzeményeket. Azért ne legyünk nagyon csalódottak, ha lelkesedésünk egy cseppet sem ragad át rá… legkésőbb a próba során úgyis kénytelen lesz nagyobb figyelmet szentelni a házilag összeeszkábált tüzelőbugyinak.

Még mielőtt azonban ráhúznánk a lakásfelszerelés-védelmi alsóneműt, ne felejtsünk el a megfelelő helyen lyukat vágni a kutya farkának. Viszont ha már ezzel is kész vagyunk, és letettük az ollót, elérkeztünk “a puding próbája az evés” ponthoz… magyarán: jöhet a ruhapróba. 

A másik házi megoldás, ha a farok részen kivágott gyermekpelenkát húzunk a foltozgató ebre. Ez akkor a legideálisabb, ha egy kisebb, közepes termetű kutyusunk és egy körülbelül 2-3 év körüli gyermekünk van. Persze ha saját pelusát a gyerkőc a kutyán látja viszont, előfordulhat, hogy irigységbe csaphat át részéről a dolog, az pedig semmiképp sem lenne valami nagyszerű, ha a kisgyermek minden dühét és erejét beleadva próbálná meg leráncigálni a szerencsétlen ebről a pelenkát… vagy fordítva. Ugyanakkor az apróságok híresek kielégíthetetlen kíváncsiságukról is, így az is előfordulhat, hogy megpróbál majd belesni a tüzelőbugyinak átalakított pelenkába, produkált-e már valamit a házi kedvenc. Ha nem, esetleg arra a következtetésre is juthat fejlődő gyermeki elméjével, hogy a kutya bizony kész a szobatisztaságra, és nincs is szüksége pelenkára. És ej, de szégyen is lenne, ha ebben ő ilyen csúnyán lemaradna. Mindez persze csak fantazmagória, de ki tudja, hátha ez adja meg számára a kezdő lökést a szobatisztulás felé!

Na, de a viccet félretéve, a házilag készített tüzelőbugyi is sokak kutyusának jó megoldás lehet a nehéz napokra, ugyanakkor ha biztosra akarunk menni, érdemesebb a szakemberek által megtervezett, ráadásul elérhető áron beszerezhető tüzelőbugyikat választani.

A végére…

Egy tüzelő kutyussal nem könnyű az élet, ugyanakkor gondoljunk arra, hogy a neheze nem tart tovább, mint három hét. Ez idő alatt tüzelőbugyi alkalmazásával gondoskodjunk lakásunk védelméről, ne vigyük kutyaközösségbe kedvencünket, valamint szeszélyes viselkedése ellenére is legyünk megértőek vele.

Ez a weboldal sütiket használ

Oldalainkon sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Adatvédelmi tájékoztatónkban bemutatjuk ezeket, illetve megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..