Kutya diéta - ha elhízás, vagy betegség miatt speciális étrendre van szükség

Diétázik a világ, diétázzon a kutya is

A “diéta” a mai világ egyik kedvenc szava, ami a nap mint nap szemünk elé táruló online sajtóban is igen sűrűn feltűnik. Vannak, akik a túlsúly csökkentése, avagy megelőzése miatt vágnak bele egy-egy kúraszerű, vagy életmódváltásnak is beillő egészséges ételeket tartalmazó diétába, ugyanakkor az sem ritka, ha valaki bizonyos egészségügyi probléma kapcsán kényszerül olyan ételeket fogyasztani, amik elősegíthetik a gyógyulását. 

Itt pedig nem állunk meg, hiszen ha már magunkkal visszük sportolni vagy akár nyaralni is kutyusunkat, akkor bizony az ő étrendjét is bátran módosítjuk, ha egészségügyi probléma ütné fel nála a fejét, vagy ha eddig bizony túl bőségesre mértük volna a napi adagját. Nagyszerű, hogy sokan ennyire figyelnek kedvencük egészségére, sőt, az még nagyszerűbb, hogy a 2020-as években minden lehetősége meg is van a gazdinak arra, hogy könnyedén átformálja az eb étkezési szokásait. 

A túlsúly rendkívül veszélyes következményekkel járhat, és bár az elhízás kezdeti időszakában, ha nem is tapasztaljuk annak különösebb jeleit a kutyánkon - persze a fokozatos testesedést leszámítva -, mégis biztosak lehetünk abban, hogy a súlytöbblet előbb vagy utóbb egészségügyi problémákat, többek között cukorbetegséget idézhet elő, ráadásként a kutya élettartamát is jelentősen lerövidítheti.

Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú diétáról van szó. Egészen más alapanyagokat és mennyiségeket kell használni ugyanis egy terebélyes eb egészséges súlyra való átalakításához, mint abban az esetben, ha a kutyus bizonyos egészségügyi problémáktól, például májbetegségtől, cukorbetegségtől vagy hasnyálmirigy-gyulladástól szenved. 

Kutya diétás etetés

Segítség, túlsúlyos a kutyám!

A túlsúly felismerése

Ha kutyusunk sétáltatás közben többször megpihen, vagy ha a kutyafuttatón a többi négylábúval való játék helyett is inkább a heverészést választja, nyugodtan élhetünk a gyanúperrel, hogy kedvencünk az idők folyamán esetleg túlsúlyossá vált. Ha az előbbi “tüneteket” tapasztaljuk, próbáljunk meg egy kicsit a külső szemlélő szemein át tekinteni kutyánkra, a mi látásunkat ugyanis nagyban befolyásolhatja a megszokás. “Nem kövér ez a kutya, csak vastag a csontja” - mondogathatjuk mindazoknak, akik óvatosan bár, de próbálnak minket meggyőzni, hogy ebünkre ráférne egy karcsúsító diéta. 

Határozottan korpulens” - hallhatjuk tán tudományosabb beállítottságú ismerősünktől, amint kutyánkat méregeti, miközben mi büszkén bólogatunk. A kifejezés ugyanis bár ismeretlen a számunkra, határozottan dicséretnek hangzik. Csupán hazaérve és az idegen szavak szótárát fellapozva jövünk csak rá, hogy a “korpulens” jelző még véletlen sem kedvencünk különlegesen magas intelligenciájára, sokkal inkább testének tömzsi voltára utalt. 

Ahelyett azonban, hogy rögtön megsértődnénk, és a divatos “body shaming”, vagyis testszégyenítés vádjával illetnénk ismerősünket, inkább vizsgáljuk meg kutyusunkat, valóban van-e alapja a kijelentésének. 

Ne hagyjuk, hogy túlszaladjanak a pluszkilók

Otthoni és állatorvosi vizsgálat

Amit otthon megtehetünk, hogy először a derékvonalát megvizsgálva, felülről tekintünk a kutyára. Amennyiben a bordákat követően és a csípő vonala előtt enyhe bemélyedést látunk, valószínűleg nincs ok aggodalomra, ha azonban a derékvonal inkább egyenes, vagy kipúposodik, akkor sanszos, hogy kutyusunk bizony túlsúlyos. 
Ezt követően jöhet a bordatapintás. Ha álló helyzetben kezeinket a kutya bordáihoz érintjük, azoknak könnyen kitapinthatónak kell lenniük. Viszont ha a felesleges zsírréteg miatt csak kevéssé, vagy egyáltalán nem érzékeljük a bordákat, akkor kijelenthető, hogy kedvencünkből elhízott kutya vált.

Abban az esetben, ha a derékvonal és a bordák ellenőrzése után sem vagyunk biztosak abban, túlsúlyos-e a kutyánk, akkor nézzük meg oldalról az alakját. Ha a has a bordákhoz viszonyítva egyenes, vagy lefelé lóg, akkor biztosak lehetünk kedvencünk túlsúlyát illetően, ideális esetben ugyanis a hasnak a bordákhoz képest magasabban kell elhelyezkednie. 

Az otthoni, laikus vizsgálat mellett azonban jó megoldás lehet, ha állatorvoshoz is elvisszük kutyusunkat, aki az állat testzsírindexe alapján pontosan meg tudja állapítani, hogy túlsúlyos-e a kedvencünk, és ha igen, milyen mértékben. A Body Condition Score (BCS), vagyis a testzsírarány többféleképpen mérhető, az állatorvosok azonban általában azt a megoldást kedvelik, amelyben az értékelés egy 1-től 9-ig terjedő mércén történik. 

Ha kutyusunk testzsírindex-értéke a skála közepén helyezkedik el, akkor az eb súlya az optimális tartományban van, ha azonban az eredmény 6-os, vagy annál magasabb, akkor a kutya túlsúlya máris bizonyítást nyert.

Kutya súlymérés állatorvosnál

A túlsúly egészségügyi kockázata 

A korábbiakban már említettük, hogy a túlsúly amellett, hogy rontja a kutya életminőségét, bizony elég komoly egészségügyi kockázattal is jár, ám annyian félvállról veszik ezt a témát, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A felesleges kilók hosszú távú cipelése miatt kedvencünknél olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a daganatok, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és hasnyálmirigy-gyulladás, légzési problémák, gyulladások valamint olyan ortopédiai elváltozások, mint a diszplázia vagy a porckopás.

Láthatjuk tehát, hogy kutyánk élettartama és életminősége szempontjából mennyire nem mindegy, hogy testét túltápláljuk-e, vagy egészségére ügyelve megfelelő mennyiségű és minőségű eledellel látjuk el.

Kutya diéta - megoldás a súlyproblémára

Ha már megtörtént a baj, és kutyusunk nemcsak ránézésre, de az állatorvosi vizsgálat eredményeképpen is hivatalosan a túlsúlyos kategóriába tartozik, jöhet a megoldás, ami két részből tevődik össze. Egyrészt az étkezés minőségének és mennyiségének gondos összeállításából, másrészt a kutya mozgásprogramjának alapos megtervezéséből áll. 

Kezdjük a diétával…

Ahelyett, hogy nagy ijedelmünkben hűbelebalázs módjára hirtelen felére csökkentenénk kedvencünk napi adagját, inkább 1-2 napig figyeljük meg, mit hogyan csinálunk - rosszul - a kutya etetése kapcsán. Nem csak a táplálék mennyisége a mérvadó ugyanis az elhízás miatti diétáztatás során, hanem górcső alá kell vennünk azt is, hogy - legyen az száraz- vagy nedves táp, a BARF-módszer szerinti etetés, vagy saját konyhánkban való főzés - vajon minőségi táplálékot adunk-e kedvencünk számára. Emellett azt sem árt megfigyelni, mennyi jutalomfalatot, vagy embereknek szánt élelmiszert kap négylábú barátunk a nap folyamán. Mindezt érdemes naplóznunk is, hiszen így észrevehetjük, valójában mennyi felesleges kalóriával tömjük kutyánkat. 

Ha ezt követően úgy látjuk, a kutya napi fő élelmiszerforrásával van a probléma, akkor azt kell megfelelő minőségűre és mennyiségűre beállítani. Bizonyos, hogy bármilyen árkategóriájú száraztáp típusban találhatunk olyan diétás változatot, ami segíthet kutyusunk súlyának helyreállításában, mégis azt javasoljuk, hogy ha lehetséges, válasszunk a prémium kategóriás eledelek közül. Miután megtörtént a választás, pontosan tartsuk be a száraztápos zsákon, vagy a nedves táp dobozán lévő mennyiségekre való utasításokat, ám sok esetben lehetséges, hogy ez sem lesz elég: inkább figyeljük meg és tapasztaljuk ki, mi az a mennyiség, ami már inkább a fogyásban segíti kedvencünket. 

Természetesen azonban ezt sem 1-2 nap alatt fogjuk kitapasztalni, ugyanakkor jó kezdeti lépés lehet a napi adagok folyamatos, hétről hétre történő, nagyjából 5%-os csökkentése. A még ennél is pontosabb meghatározás kiszámolásához pedig létezik egy képlet: ideális testsúly^0,75x70 = fogyáshoz szükséges kalóriamennyiség.

A fogyáshoz csökkenteni kell az adagokat

Ha ez megvan, akkor kezdjük el csökkenteni a napi jutalomfalatok és az asztalunkról esetlegesen a kutyának szánt “finom falatok” adogatását is. Itt is fontos azonban a fokozatosság, ne egyik napról a másikra szüntessük meg az extra csemegék kínálását, hiszen így kutyusunk hangulata mélypontra süllyedhet. Jó ötlet, ha a hizlaló falatok napról napra történő redukálása mellett igyekszünk egészséges nasi(k)hoz szoktatni négylábú jó barátunkat. Ilyen lehet többek között az alma, a répa, egy kis főtt cékla stb.

Amennyiben otthon, egészséges alapanyagokból készítjük kutyusunk napi táplálékát, vagy a BARF-étrendet alkalmazzuk, akkor bizonyos, hogy vagy az adott élelem mennyiségével, vagy a mellette adott jutalomfalatok számával van a gond, tehát ezen területek szorulnak javításra. 

Az is gond forrása lehet, ha a kutyus nem 2-3 részre elosztva, hanem egyszerre kapja meg az egész napi táplálékát. Ez nem csak a hízás szempontjából nem tesz jót, de bizonyos egészségügyi problémákat is előidézhet. Igyekezzünk tehát kedvencünk elé legalább két részletben tenni a napi eledelt. 

Tiltott és ajánlott ételek a kutya számára

Nem lehet elég sokszor felhívni a figyelmet arra, hogy sok-sok olyan étel található a gazdi asztalán, ami a kutya számára nem hogy nem hasznos, de egyenesen méregnek számít. Ezeket soha, semmilyen körülmények között ne adjuk a kutyának, sőt, annak esélyét is zárjuk ki, hogy magától hozzájuk juthasson. 

Ezek a tiltott élelmiszerek - a teljesség igénye nélkül - a következők: szőlő, mazsola, citrusfélék, paradicsom, paprika, nyers burgonya, hagymafélék, avokádó, tejtermékek, csokoládé, nyírfacukor, zsíros, fűszeres és sós ételek stb.

Amik viszont egy betegségben nem szenvedő, csupán túlsúlyos kutya számára bátran adhatóak, azok az alacsony zsírtartalmú húsfélék, a főzött és szálkamentes halak, némely zöldségféle, kiváltképp a tök, a sárgarépa és a ceruzabab (ami diéta esetén alacsony kalóriatartalma miatt lehet hasznos), valamint egyes gabonafélék mint a hajdina, a vadrizs és a barnarizs.

Kutya diéta receptek

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy elhízott kutyáját saját, otthon főzött ételekkel szeretné ideális súlyúra fogyasztani, mindössze annyit kell tennie, hogy egy internetes keresőbe bepötyögi a megfelelő szavakat, és voilá, máris milliónyi recept tárul a szeme elé. Igen ám, de “melyik lehet a jó?” és “mikre kellene figyelnem?” - jöhetnek a kérdések a lelkes laikustól, aki csak jót szeretne a kutyájának. 

Éppen ezért, ahelyett, hogy 1-2 konkrét receptet írnánk le, inkább azt foglaljuk össze, mire is kell figyelnie a gazdinak a kutyusa számára leghasznosabb receptek kiválasztása érdekében. 

Egy egészséges és egy elhízott kutya esetében is rendkívül fontos, hogy a főzött alapanyagok összepakolása során nagyon ügyeljünk az arányokra. Egy fiatal és semmilyen betegségben nem szenvedő kutya esetében napi táplálékának nagy része, kb. 40-60%-a tartalmazzon húst, 5-10%-a belsőséget, 15-20%-a valami könnyen emészthető köretet és 15-25%-a rostot. Túlsúlyos kutyák esetében tartsuk ugyanezeket az arányokat, eltérés csupán a táplálék mennyiségében kell, hogy legyen. 

Mérsékelt változatosság szükséges a húsok terén. Mivel a különböző húsok különböző mértékben tartalmaznak bizonyos vitaminokat, zsírokat és aminosavakat, ezért ne mindig ugyanazt a két fajta húst használjuk a kutya kosztjának elkészítése során, ugyanakkor ne is túl sokat. Igyekezzünk középúton maradni és a különböző főzött ételek elkészítése alkalmával maximum 6-8-féle húsfélét felhasználni.

A száraz- és a nedves tápok már tartalmazzák azokat a kutya számára szükséges vitaminokat, amik az otthon főzés során hiányoznak a repertoárból. Éppen ezért mindig ügyeljünk arra, hogy ezeket az elengedhetetlen vitaminokat külső forrásból mindig pótoljuk kedvencünk számára, aki így minden gond nélkül elkerülheti a hiánybetegségek kialakulását.

Végül, de nem utolsó sorban nagyon figyeljünk a mennyiségekre, hiszen nem véletlenül lett túlsúlyos az eb. Ha magunk főzünk, még nagyobb figyelmet kell szentelnünk az adott étel mennyiségére, hiszen semmiféle mennyiségi ajánlást nem kapunk egy-egy recepthez. A leghasznosabb, ha odafigyelünk kutyusunkra, akinél 1-2 hét alatt már biztosan kitapasztalhatjuk, mi az az ételmennyiség, ami elősegítheti a fogyást a jóllakottság érzésének megtartása mellett is. 

Egészséges alapanyagok a kutya étrendjéhez

…folytassuk a mozgással

Az elhízott kutya a pluszkilóit nem feltétlenül, vagy nem teljes egészében a rossz táplálkozás következtében szerezte. Előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő mozgás is. Persze nem az az első lépés, hogy a hónapok, vagy akár évek óta tartó fetrengés után most hirtelen a bicikli mellett futtatjuk kilométereken át szegény, eltunyult kedvencünket. A megoldás kulcsa itt is a fokozatosságban rejlik.

Kezdjük azzal, hogy egy nap többször is rövid sétára visszük, ami egy-egy alkalommal nem lépi túl az öt-öt percet. Ezt az időintervallumot aztán nagyon lassan, csak lépésről lépésre emeljük napi 30-40 perc tempósabb gyaloglásra. Ha az elhízás következtében a kutyának esetleg fájnak az ízületei, a mozgást akkor se hanyagoljuk, csak épp arra ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba. Szépen lassan nemcsak a súlyából fog veszíteni négylábú kedvencünk, hanem az izmok megerősödése révén az izületek is sokkal stabilabbá válnak. 

Ha többletsúllyal küzdő kutyánk egyébként nem szenved izületi fájdalmaktól, akkor ha hozzászokott már a napi rendszeres, legalább félórás sétához, akkor nyugodtan játszhatunk vele olyan átmozgató jellegű játékokat, mint a labdázás vagy a frizbizés. 

A kutyusok esetében egy ilyen fogyókúra akár fél évig is eltarthat, de bizonyos, hogy ha betartjuk az étkezésre és a mozgásra vonatkozó szabályokat, eredményes lesz a túlsúlyos kutya diétája, és 6 hónap elteltével kedvencünk ismét régi versenysúlyában tündökölhet. 

Egy súlyproblémás kutya több mozgást igényel

Kutya egészségügyi diéta

Az elhízás mellett számos esetben lehet még szüksége diétára a kutyának, aminek oka lehet betegség (cukorbetegség, szívbetegség, vesebetegség, bélbetegség, májbetegség), hasnyálmirigy-gyulladás, allergiák és mozgásszervi problémák.

Az adott betegség vagy állapot kezelése mellett azért is van szükség még speciális diétára is, mert ezzel támogathatjuk az adott szerv egészségét, és így könnyebbé tehetjük a gyógyulást, vagy ha a gyógyulás nem lehetséges, akkor hosszabban fenntarthatunk egy akár tünetmentes vagy életminőséget nem jelentősen befolyásoló jó állapotot a kutyánál. Most pedig lássuk azokat a betegségeket, amelyek a leggyakrabban igényelnek speciális étrendet.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A kutya hasnyálmirigy-gyulladás diéta egészen speciális, hiszen alig tartalmazhat zsírt, kevés mennyiségű szénhidrátból és fehérjeforrásból áll csupán a kutya kalóriaszükségletének biztosítása. 

A hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának számos oka lehet a kutyák esetében is, többek közt a túl zsíros ételekkel történő táplálás, de a cukorbetegség, a pajzsmirigy-túlműködés és egyes vesebetegségek is lehetnek a kiváltó okai. Ha a gyulladás állatorvos által igazolt, akkor az egyik legfontosabb teendője a gazdinak, hogy a továbbiakban megfelelő diéta hosszú távú alkalmazásával minimalizálja annak esélyét, hogy a kutya hasnyálmirigye ismételten begyulladhasson.

Fontos tudni, hogy az a kutya, amelyiknek már volt hasnyálmirigy-gyulladása, soha többé nem kaphat zsíros ételt, különben a betegség nagyon könnyen kiújulhat. A tápláléknak főként tehát olyan szénhidrátot kell tartalmaznia, mint a darált csirke- vagy pulykamell, répa, pici só és jól átfőzött rizs. A sertéshús, a zsíros sajtok és a cukor viszont kifejezetten tiltólistásak. 

Emellett persze számos állatorvosi gyógytáp is létezik, melyet hasnyálmirigy-gyulladáson átesett kutyánk részére adhatunk, melyek közül mi a Vet Life Natural Diet Dog Gastro Intestinal diétás eledelt ajánljuk. A táplálékkiegészítők piacán is létezik továbbá olyan termék, például a Barf Love 100% MSM kutyáknak, ami többek között a hasnyálmirigy működését is serkenti. 

Májbetegségek 

A máj a legnagyobb mirigy a gerincesek szervezetében, aminek rendkívül összetett feladata van az anyagcsere-folyamatokban. 

Ha májbetegség jelentkezik a kutyánál, annak számos oka lehet, mint például a daganatok, a stressz, mérgezések, sérülések valamint bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések. A legsűrűbben előforduló ok azonban a táplálkozás környékén keresendő, hiszen a túlzott fehérjebevitel is előidézhet májproblémát. 

Ha az állatorvos megállapította a májbetegség tényét, gyulladáscsökkentővel is segítheti a szerv gyógyulását, ugyanakkor a májkímélő étrend bevezetése mindenképpen szükséges a beteg kutya esetében. 

Májbetegség előfordulásakor elsősorban szénhidrátalapú diétára van szükség, aminek persze a zsírok is részei kellenek, hogy legyenek. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy bár a fehérjéket nem száműzhetjük teljesen a kutya étrendjéből, igyekezzünk minimalizálni azok előfordulását, hiszen a kutyus beteg mája csak nehezen küzd meg ezek lebontásával. A táplálék fehérjetartalma ebben az esetben nem lehet több, mint 25%, amit nyúl- és baromfihúsból, tojásból és tejtermékekből próbáljunk meg fedezni.

Májbeteg diétánál a rizs remek rostforrásnak bizonyulhat, ami mellett ne feledkezzünk meg a C-, B- és E-vitaminok, valamint a cink és a karnitin pótlásáról sem. 

Száraztápok közül a Vet Life Natural Diet Dog Hepatic kiválóan támogatja a beteg májat, míg a Hepa-Pet Plus májvédő hatású ízesített tabletta szintén a máj védelmét szolgálja. 

A vizsgálat során kizárják a szervi problémákat

Cukorbetegség

A kutya cukorbetegségről egy korábbi cikkben már bővebben írtunk, így a cukorbeteg kutya diéta kapcsán most csak annyit jegyeznénk meg, hogy e betegség esetén is nagyon oda kell figyelni a kutya etetésére. Nem tartalmazhat a táplálék sok cukrot, mert akkor a kutya vércukorszintje hirtelen az egekbe szökik, ehelyett előnyös, ha a cukorbeteg kutya étrendjében sok-sok keményítő és rost (szénhidrát) található, ekkor ugyanis a glükóz felszabadulása lassabban következik be.

Kutyusunk akár I., akár II. típusú cukorbetegségben szenved, előírás, hogy étrendjének magas legyen a rosttartalma, nagy mennyiségű összetett szénhidrátot valamint kevés zsírt és cukrokat tartalmazzon. 

Gyomor- és bélbetegségek

Ha kutyusunk több mint egy napja hasmenéstől szenved, nincs jó kedve és az ételt sem fogadja el, lehetséges, hogy valamilyen bélbetegségben szenved. Amennyiben az állatorvos az alapos vizsgálatot követően megállapította, hogy a kutya gyomor- és/vagy bélbetegségben szenved, megindulhat a célirányos tüneti és oki kezelés, aminek szerves része a diéta is.

Az állatorvos valószínűleg prebiotikus rostok, cukorrépapép, Omega-3 zsírsavak, könnyen emészthető és alacsony zsírtartalmú táplálékokat fog javasolni, amelyek mellett rendkívül fontos a hasmenés miatti folyadék-, elektrolitok, ásványi anyagok, valamint a mikro- és makroelemek pótlása, plusz a szükséges vitaminbevitel mint az E-vitamin és az A-vitamin probiotikuma, a béta karotin.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13