Hogyan készíts kutyakekszet házilag?

Az én golden retrieverem mindent megeszik, a kertben található gyümölcsöktől kezdve a szomszédok által hozott ételeken át az egyszerű száraztápig. (Persze igyekszünk figyelni, hogy csak számára is egészséges dolgokat egyen.) De azért ha válogathat, akkor egyértelmű, hogy mit választ: először a húsféléket, majd a kutyakekszet, aztán néhány gyümölcsfélét (például az epret nagyon szereti), és csak a sor vége felé kullog a száraztáp.

Vagyis ha készítek neki kutyakekszet, akkor azt maximálisan értékeli.

Kis házikedvenc kutyakekszet kap

Tulajdonképpen nem is bonyolult dolog sütni a kutyák számára, és hálásabb közönséget nehéz lenne elképzelni. Ha egy kicsit is otthon vagy a konyhában, akkor mindenképp próbáld ki egyszer-kétszer. Nem baj, ha kemény, összeesett, csúnyácska, a kutyád nem azzal fog foglalkozni. Igazán ideális gyakorlóterep. Így még, ha eddig nem is sütöttél, akkor is javaslom, hogy próbáld ki.

Miért jó, ha házilag készítek kutyakekszet?

Sokkal olcsóbban ki fogsz jönni, ha házilag készíted el a kutyakekszet, mint ha a boltban vennéd meg drága pénzért. Ráadásul azt is tudod, hogy egészséges dolgokat tartalmaz; nem kell aggódnod amiatt, hogy nem lesz-e tőle baja. Azt is kikísérletezheted, hogy milyen összetevőknek örül a legjobban. (Bár én képtelen vagyok megállapítani, mindegyikért borzasztóan tud lelkesedni.) De az a gyanúm, hogy amiben bacon van, az a legtöbb kutyának be fog jönni.

Az internetes receptek veszélyei

Rengeteg házilag elkészíthető recept kering az interneten, de az a helyzet, hogy én félek ezektől. Például rengeteg olyat olvastam, amibe tejet kéne tennem. De a legtöbb kutya laktózérzékeny. Akkor miért tennék a kutyakekszbe tejet? Valószínűleg nem lenne egy pár decitől baja, és sütiben más a tej, mint ha csak magában adnám oda, de ha egyszer a kutyának nincs tejre szüksége?

Ha mindenképpen tejterméket akarsz adni a kutyádnak, akkor inkább joghurtot, túrót, sajtot adj neki. Az ilyen savanyított tejtermékeket könnyebb megemészteni. Ezek egyébként jó fehérjeforrások is. Ha ízlik a kutyádnak és nem lesz rosszul tőle, akkor elvileg úgy is élhet egészségesen, hogy nem eszik húst. Persze ha vegetáriánus kutyát szeretnél nevelni, akkor minden szükséges ásványi anyagra, vitaminra oda kell figyelned, hogy ne lépjen fel semmilyen hiány.

A másik kérdéses összetevő, ami szintén sok receptben előfordul, az a fokhagyma (granulátum). Elég vitatott kérdéskör, hogy szabad-e fokhagymát adni a kutyának. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a friss fokhagyma segít a kutya egészségének megőrzésében, és a benne levő ember számára egészséges összetevők a kutyákra is jó hatással vannak.

Hatásai közül a legfontosabbak:

  • segít megelőzni a vérrögök kialakulását
  • tágítja az ereket
  • segít megakadályozni a daganatok kialakulását
  • antibiotikumként is funkcionál
  • paraziták, gombás fertőzések ellen hat
  • bolha- és kullancsriasztó

Vagyis hosszas vizsgálódás után azt állapítottam meg, hogy általánosan a fokhagyma jó a kutyáknak, viszont vannak esetek, amikor kifejezetten káros. Ha a kutyád valamilyen gyógyszert szed, terhes, vagy még nincs 6 hónapos, akkor inkább ne adj neki fokhagymát, vagy legalább konzultálj az állatorvossal előbb. A másik, amire figyelni kell, hogy ne adj fokhagymát mértéktelenül. Nézz utána, hogy a kutyádat a testsúlyának megfelelően tudd táplálni. Ez mindenféle ételnél javasolt, hiszen túlzott mértékben még a legártalmatlanabb anyagok (pl. víz) is károsak.

Receptek

Az alábbiakban néhány receptet osztok meg veletek, amelyek nekem már beváltak, nem bonyolultak, de egészségesek és finomak. Olyan összetevőket tartalmaz, hogy te is nyugodtan megkóstolhatod (bár a só valószínűleg hiányozni fog neked). Valószínűleg a kutyád érezni fogja, hogy ez már aztán igazi jutalomfalat: a gazdi megküzdött érte, direkt neki lett sütve, és rengeteg szeretet van benne.

Kutyakeksz készítése házilag

A legegyszerűbb kutyakeksz

Kezdjük a legegyszerűbbel. Ezt akárki el tudja készíteni, aki képes bekapcsolni a sütőt. Érdemes egyébként ezzel is kezdeni a munkálatokat, mert mire asütő felmelegszik 180°C-ra, addigra már össze is állítottuk a tésztát, és a formákat kiszúrni sem túl időigényes.

Nagy előnye ennek a receptnek, hogy nem kell hozzá semmilyen különleges összetevő, liszt, tojás általában van otthon. Ha eddig még nem tetted, akkor javaslom, hogy a húslevesből mindig készíts többet, hiszen a maradékot akár rögtön oda is adhatod a kutyádnak, vagy ha nagyon sok marad, akkor le is fagyaszthatod. Ilyen kekszekhez tökéletes a fagyasztott alaplé is, csak használat előtt melegítsd langyosra.

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 nagy tojás
  • 1,5 dl marha alaplé

Rakjuk bele az összes hozzávalót egy közepes méretű tálba, majd gyúrjuk jól össze a tésztát. Ha már jól összekeveredett minden, egységes állagú, akkor formázzunk belőle egy labdát. Nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagságúra. Végül szúrjuk ki a kedvenc formánkkal, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 180°C-on süssük körülbelül 30 percet, amíg el nem készül.

Az alaprecepten változtathatunk valamennyire, használhatunk másfajta lisztet (például gluténmentes lisztet, ha érzékeny a kutyánk), lehet akármilyen alapléből készíteni, nem csak marhából, és adhatunk hozzá egyéb összetevőket. Az alapléről tudni érdemes, hogy a legjobb az, ami a húslevesből megmarad, de készíthetünk leveskockából is, ha az egyszerűbb éppen. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok só benne. Az egyéb összetevők közül kiemelten ajánlom a bacont, kis húsdarabokat (akár maradékokat is), halat, zöldségeket, gyümölcsöket, szóval lényegében bármit, ami otthon van és tudod róla, hogy a kutyád szívesen megeszi.

Ha valamilyen új hozzávalót akarsz kipróbálni, akkor először csak nagyon keveset adjál belőle a kutyádnak, és figyeld, hogy nincs-e baja tőle. Ha érzékeny, akkor öklendezni kezd tőle, hányhat, hasmenése lehet, furcsán kezd viselkedni. A kutyám egyszer ribizlit evett (amit egyébként nagyon nem ajánlott, olyan veszélyes, mint a mazsola), és akkor kezdett öklendezni, lényegében visszaköpte, amit már lenyelt. Így voltunk szerencsések, különben okozhatott volna komolyabb mérgezést is.

Ezzel a keksszel viszont elég jó kipróbálni új ételeket, mivel nem kerül bele túl sok extra gyümölcs, zöldség. De az etetés után mindenképpen figyeld minden jelzését! Ha már tudod, hogy valamelyik változata ízlik a kutyádnak, akkor nyugodtan készíts dupla adagot, biztosan el fog fogyni az is.

Ugye, hogy nem bonyolult ez? Még csak sok mosogatnivaló sem maradt a sütés után. Egyszerűbb, mint boltba menni, nem igaz? És hogy örül neki a kutya…

Fűszeres kutyakeksz

Hozzávalók:

  • 60-80 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy Graham-liszt)
  • 50 dkg főtt rizs
  • 1 marék zabpehely
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 3 tojás
  • 0,5 bögre langyos húsleves vagy zöldségleves
  • csipetnyi zöldfűszer, gyógynövény (pl. zsálya, kakukkfű, majoranna, csalán, petrezselyem, köménymag, menta)

Ez sem sokkal bonyolultabb, mint az előző recept, csak több összetevőből áll. Viszont ugyanúgy egy tálban össze tudjuk gyúrni az összes hozzávalót. Ha nem akarjuk kinyújtani és formával kiszúrni, akkor nyugodtan formáljunk belőle kis golyókat vagy lapos kekszeket, így is meg fog sülni.

A formázott tésztadarabokat 180°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és 50 percig sütjük. Elég sokat lehet variálni azzal, hogy mennyi lisztet teszünk bele, és mennyi ideig sütjük. Ha egy sok ideig tárolható kekszet szeretnénk, akkor tegyünk bele több lisztet, és süssük valamivel tovább. Így kemény, száraz keksz lesz a végeredmény.

Viszont ha puhábbra sikerült a tészta, kb. fasírt állagúra, akkor nyilván nem tudjuk kinyújtani sem, de a kis golyók is biztosan tetszeni fognak a kutyádnak. Ezeket kevesebb ideig tudod majd tárolni, hamarabb megromlik. Vagyis ha jutalomfalatként huzamosabb ideig szeretnéd használni, vagy egy jó nagy adagot akarsz sütni, akkor több lisztet tegyél bele! Ha összekeveréskor még úgy látod, hogy túl lágy, akkor nyugodtan tölts még bele egy keveset.

Húsleves helyett használhatsz zöldséglevest, vagy leveskockából főzött levest is. Ha végképp nem tudsz mást megoldani éppen, akkor el lehet készíteni vízzel is. De én személy szerint biztos vagyok benne, hogy a legtöbb kutya a húsleveses változatot fogja preferálni. Ebbe is nyugodtan kerülhet plusz húsféle vagy zöldség. Viszont a fűszerekkel bánj óvatosan, nem szabad túl sokat tenni bele, 2-3 féle bőven elegendő.

Fokhagymás keksz

Miután annyit írtam a fokhagyma előnyeiről, úgy illik, hogy szerepeljen egy fokhagymás recept is a gyűjteményben. Ezt is nagyon szereti a kutyám. Sajnos „vendégségben” még nem próbáltam, pedig elég sok kutyás ismerős van, akik biztosan örülnének egy kis meglepetésnek.

Ha ki akarod használni a fokhagyma nyújtotta előnyöket, akkor érdemes minden nap valamilyen fokhagymás ételt adni a kutyának. Ez lehet csak annyi, hogy egy gerezd fokhagymát felaprítasz, a maximális hatás érdekében vársz vele 10 percet (!!!), és hozzákevered a száraztáphoz; vagy készíthetsz mindenféle finomságot, mint például ezt a kekszet. Ebből a receptből egy jó nagy adag lesz, nekem legalább egy hétig elég szokott lenni akkor is, ha sok jutalomfalatot osztogatok. 

Hozzávalók:

  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl marhahúsleves
  • 1 csokor frissen aprított petrezselyemlevél
  • 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kg rozsliszt

Előveszünk egy jó nagy tálat. Beletöltjük az olívaolajat, hozzáadjuk a petrezselymet és a fokhagymát, és jól elkeverjük. Mindig friss alapanyagokat használj, ne dőlj be a fokhagyma-granulátum egyszerűségének! Ízre persze finom, de a hasznos alkotóelemek nincsenek benne, pedig pont az lenne a lényeg.

Ezután az előre elkészített vagy maradék húslevest öntjük az olajban elkevert fűszerekhez, lehetőleg forrón. Itt is a legjobb, ha házi húslevest adunk hozzá, mivel a leveskockában vannak mesterséges anyagok, ízfokozók, melyekre a kutyának nincs szüksége, valamint több só is van benne.

A leves után a lisztek következnek. Először a fél kiló búzalisztet adjuk hozzá. Ezután várakozunk, amíg langyosra nem hűl a kásaszerű massza. Amikor már tudunk vele kézzel is dolgozni, hozzáöntjük a rozslisztet is. Az egészet összegyúrjuk. Ha van robotgéped, akkor felgyorsíthatod a folyamatot, de a végén akkor is várni kell, hogy kicsit hűljön a tészta.

Az összegyúrás után rugalmas, könnyen formálható tésztát kell kapnunk. Gyúrjunk belőle labdát, szórjuk meg egy kevés liszttel, majd pihentessük néhány percig. Addig készítsünk elő nyújtódeszkát, sodrófát. 5 perc múlva ismét gyúrjuk át. Nyújtsuk ujjnyi vastagságúra a tésztát, majd késsel, pogácsaszaggatóval, vagy valamilyen formával szúrjunk ki kekszeket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd süssük az előremelegített sütőben 180°C-on körülbelül 30 percig. 30 perc után fordítsuk meg a kekszeket, és süssük még 15-20 percig, amíg a másik oldaluk is szép aranyszínű nem lesz. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk, hogy a kekszek lassan, egyenletesen hűljenek ki, hogy sokáig ropogósak maradhassanak.

Ez a recept valamivel időigényesebb, mint a többi, de ezzel sincs nagyon sok munka. Mosogatni még mindig csak egy tálat és egy tepsit kell.

Sajtos (vegetáriánus) kutyakeksz

A végére egy rendhagyó receptet választottam. Nincs benne hús. Semmiféle húsleves, alaplé, leveskocka, semmi. És a kutyám mégis szereti. Bár, meg kell mondjam, még csak egyszer készítettem neki ilyet. Habár én sajtmániás vagyok, csak nagy ritkán adok sajtot a kutyának. Általában akkor kap sajtot, ha éppen nincs hús, de valamilyen finom jutalomfalatot akarok adni. Ilyenkor apróra felkockázom a sajtot. Az én goldim szereti nyersen, magában is.

Ha laktózérzékeny a kutyád, akkor ne kísérletezz ezzel a keksszel! 

Hozzávalók:

  • 0,5 bögre cheddar sajt (reszelve)
  • 0,5 bögre parmezán sajt (reszelve)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 70 g natúr joghurt
  • 0,5 bögre víz (maximum)

Egy nagy tálban keverd össze a lereszelt sajtokat az olajjal és a felaprított fokhagymával. Keverd hozzá a lisztet, majd a joghurtot is. Végül annyi vizet adj még hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapj. Jól gyúrd össze a tésztát, majd pihentesd egy pár percig. Ez a kis idő alkalmas arra, hogy bekapcsold a sütőt, hiszen 180°C-ra fel kell melegednie sütés előtt.

Liszttel megszórt nyújtódeszkán sodrófával nyújtsd ki a tésztát, kb. fél centi vastagságúra. Szaggass különböző formájú, méretű kekszeket valamilyen szúróformával. Sok kutyás formát lehet kapni, nagyon aranyosak a csont és tappancs formájúak. Ajándékba is lehet vinni ezeket a finom, szép kutyakekszeket.

Helyezd a kiszúrt tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, majd helyezd be a sütőbe! 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg szép arany színük nem lesz. Mielőtt odaadnád a kutyádnak, várd meg, hogy kihűljön! (Ez minden kutyakekszre vonatkozik!)

Tapasztalataim

Sokszor nekem tényleg egyszerűbb egy jó nagy adag kutyakekszet sütni, mint elmenni a boltba a drága finomságért. Biztos annak is örülne a kutyám, és biztos vannak egészségesek is a bolti jutalmak között is. Azonban sokkal nagyobb biztonságban érzem a kutyámat addig, amíg tudom, hogy mi van a kajájában.

A legegyszerűbb kutyakeksz igazán olcsó, és alkalmas a maradékok felhasználására is. Ha megmarad itthon egy kis hús a hétvégi húslevesből, vagy csak egyszerűen nem túl sokat szedtem magamnak, akkor is fel tudom használni az ételeket olyan módon, hogy a kutyának is jó legyen.

Ezekkel a jutalomkekszekkel nagyon könnyű a dolgom. Elég sokáig eláll, nem kell aggódnom azon, hogy vajon megromlik-e addig, amíg legközelebb tanítani akarok valamit. És az biztos, hogy nagyon motiválja a kutyát a tanulásban.

Szóval, ha Te is szeretnél egészséges finomságot adni a kutyádnak, akkor ezeket a recepteket jó szívvel ajánlom neked is. Próbáld ki őket, számold ki, hogy mennyibe kerültek, és döntsd el, hogy megéri-e azt az igazán kevés macerát, amivel együtt jár. Én úgy gondolom, hogy ha nem is a pénz miatt, de a kutyám öröme miatt mindenképpen megéri.

Jó sütögetést mindenkinek!


Hozzászólások (2)

Oszd meg a véleményed!