Híres kutyák a nagyvilágból

A kutyák az emberrel való barátságukat a történelem során számtalanszor bizonyították. Az idők kezdete óta társaink voltak a vadászatban, megvédtek minket, és együtt éltek velünk. Vannak köztük olyanok, akik híressé váltak gazdáik révén, vagy elkötelezettségük, ragaszkodásuk, vagy hősiességük okán. Az alábbiakban összeállítottam egy listát, melynek minden szereplője különösen figyelemre méltó.

1. Lajka

A valaha élt leghíresebb kutya, a szovjet űrkutya, Lajka volt. Ő volt az első kutya, aki körberepülte a Földet, származása azonban nem ennyire elit. Keverék volt és kóbor kutyaként járta Moszkva utcáit, amikor 1975-ben két társával együtt egy síntértelepről beválasztották a szovjet űrprogramba.

Lajka bélyeg

Kiképzése után őt jelölték ki a feladatra, hogy a Szputnyik-2 műhold fedélzetén körberepülje a Földet. A műholdnak azonban nem volt visszatérő egysége, így szegény kutyust a biztos halálba küldték. A szovjetek állítása szerint Laikát elaltatták az oxigén elfogyása előtt, a Föld körüli utazás hatodik napján. Az azonban csak 2002-ben derült ki, hogy tulajdonképpen már az indítás után pár órával meghalt, túlmelegedés miatt. 2008-ban szobrot emeltek neki annak a katonai kutató egységnek a közelében, ahol kiképezték.

2. Hachiko

Ez az Akita Inu kutyus Japánban élt, Odete városa közelében. Története azt bizonyítja milyen hűségesek, és ragaszkodók a kutyák. Gazdája Hidesaburo Ueno, a Tokiói Egyetem professzora minden nap vonattal ment haza. Hachiko minden nap az állomáson várta őt, hogy üdvözölje, és hazakísérje. Ez évekig így ment 1925 májusáig, amikor gazdája súlyos vérzés következtében életét vesztette, így nem tudott megjelenni az állomáson.

Shibuya állomás - Hachiko

Hachiko azonban 9 éven át visszatért a Shibuya állomásra, pontosan abban az időben, amikor a vonat beért, és csak várta, várta gazdáját. A hűséges Akita Inu-t 1935-ben holtan találták Shibuya utcáin.

3. Appollo

Appollo és gazdája, a New York-i Rendőrség munkatársaiként számtalan ember életét mentették meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően. A németjuhász Appollo tagja volt annak a több mint 350 kereső-, és mentőkutyából álló csapatnak, akik helyt álltak az ikertornyok összeomlásának napján. Fáradhatatlanul kutattak túlélők után, több mint egy héten át, napi 16 órában.

Apollo New York-i mentőkutya

Akárcsak az embereket, a kutyákat is megviselte, ha nem találtak túlélőket. Gazdáik esetében ennek hátterében az állt, hogy még félelmetesebbnek érezték a történteket, a kutyák viszont személyes kudarcként élték meg, hogy nem találtak túlélőket. Ennek ellenére Appollo, és kutya kollégái rengeteg embert mentettek meg a tragédia napján, amiért örökké hálásak lehetünk nekik.

4. Lex

Lex egyike volt azoknak a kutyáknak, akik nem hagyták el gazdájukat, bármi is történjen. Gazdája, Dustin J. Lee az Egyesült Államok Haditengerészeténél szolgált Fallujah-ban, Irakban, amikor egy támadás során meghalt, Lex pedig súlyosan megsebesült. Sérülései ellenére, Lex nem akarta otthagyni gazdáját. Úgy kellett elrángatni mellőle, hogy sebeit kezelhessék.

Dustin J. Lee Lex-szel Irakban

Lex életben maradt, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mozgáskorlátozottá vált. Lee rokonai, Jerome és Rachel Lee kérvényezték, hogy örökbe fogadhassák Lexet, így ő lett az első olyan katonai kutya, akinek korai nyugdíjazást engedélyeztek. Nyugdíjazása után terápiás kutyaként dolgozott tovább veteránokat ellátó kórházakban, és idősotthonokban, és számos díjat kapott érdemei elismeréseként. 2012-ben, 13 éves korában, rákban halt meg.

5. Bobbie

Egyesek szerint a kutyák mindig hazatalálnak, amit Bobbie története is alátámaszt. Ez a collie kutyus 2500 mérföldet tett meg, hogy hazaérjen a családjához. 1923-ban Bobbie a családjával az oregoni Silvertone-ból Indiánába tartott, amikor valahogy elkeveredett, és elveszett. A család mindent átkutatott, hogy megtalálják kétéves kutyájukat, de nem jártak sikerrel és végül hazamentek. Azonban 6 hónappal később, 1924 februárjában Bobbie megjelent az ajtajuk előtt. Koszos volt, csontsovány, és gyenge. Lábait csontig járta a több mint 4000 kilométeres gyalogútja során.

6. Smoky

Smoky-t, a Yorkshire terriert 1944-ben találta egy amerikai katona az új-guineai dzsungelben. William A. Wynne tiszthelyettes lett a gazdája a következő két évre, Smokyból pedig egyfajta második világháborús kabala. Wynne sátrában aludt, aki megosztotta vele ételét, a kutyus pedig mindenhová követte gazdáját.

Smoky egy katonai sisakban

Túlélt több mint 150 légitámadást, egy tájfunt, és kiváló hallásának, és veszélyérzetének köszönhetően számtalanszor megmentette gazdája, és annak társai életét. Ezen kívül ő volt az első, akit terápiás kutyaként bejegyeztek.

7. Fido

Neve latin eredetű, és azt jelenti „hűséges”. Tetteivel teljes mértékben rászolgált erre a névre. 1941 novemberében Carlo Soriani, téglagyári munkás sérülten talált rá Olaszországban, Firenzében. Hazavitte Fido-t, és ápolta, míg újra egészséges nem lett. Fido ezért örökké hálás maradt, és mindig kikísérte gazdáját a buszmegállóhoz, ahonnan az dolgozni ment, és akkor is ott várta, mikor a busz hazahozta őt a munkából. Két évvel később Soriani életét vesztette egy bombatámadásban. Fido ezután még 14 évig járt a buszmegállóhoz, gazdáját várva. Végül 1958. június 9-én halt meg a buszmegállóban.

8. Balto

1924 nyarán Alaszkában, Nome városában súlyos diftéria járvány tört ki. Balto, és szánhúzó csapata érkezett a város megmentésére. A város egyetlen orvosának ugyanis nem volt elég gyógyszere, hogy mindenkit kezeljen, ezért Balto, és csapata több mint 650 mérföldet futott végig Alaszkán, és végül időben meghozták a diftéria ellenszerét. A husky kutyust és csapatát elismerésben részesítették elszántságukért, és kitartásukért.

9. Checkers

Ez a pöttyös cocker spániel gazdája révén vált ismertté. Az Egyesült Államok korábbi elnökét, Richard Milhous Nixon-t sokat támadták megválasztása előtt, azért mert privát adományokat fogadott el. Egyik beszédében (Checkers speech) megemlítette, hogy Checkers is egy ilyen ajándék, és ezzel rengeteg szimpátiát szerzett magának.

Checkers és a Nixon család

Checkers Nixon lányáé lett, és Nixon egyik beszédében arról számolt be, hogy a gyerekei annyira örültek a kutyának, hogy nem volt szíve azt mondani, hogy nem tarthatják meg, akármit is szólnak ezért az emberek. Checkers az örök vadászmezőkre távozott még mielőtt Nixon a Fehér Házba bejutott volna, de emléke örökké él, mert megmentette az egyik legnépszerűbb amerikai elnök karrierjét.

10. Rin Tin Tin

Miután kimentették az első világháború romjai közül, ez a németjuhász kutyus lett az első kutya filmsztár. Egy amerikai katona, Lee Duncan talált rá, egy francia csatamezőn. Miután visszatértek az Egyesült Államokba, Duncan tanítgatta Rinty-t, és szerzett neki néhány kisebb szerepet némafilmekben.

Rin Tin Tin nagy áttörése 1929-ben történt, amikor szerepet kapott a Warner Bros-nál a „Where the North Begins” (Ahol észak kezdődik) című némafilmben.

A Where the North Begins film plakátja Rinty-vel

A filmnek, és a színész kutyának is nagy sikere volt, így ezután Rinty még 27 filmben szerepelt. Egyesek szerint megjelenése a csőd széléről hozta vissza a Warner Bros-t.

11. Capitan

Egy másik példája azon kutyáknak, akik határtalan szeretetüket bizonyították gazdájuk felé, Capitan. A németjuhász kutyus megszökött a családjától, miután gazdája, Manuel Guzman meghalt 2006-ban.

A család a temetőben talált rá Capitan-re, aki Guzman sírjánál ült, és gyászolt. Captain 2012-ben felkeltette a média figyelmét, miután kiderült, hogy habár napközben egy rövid időre visszatér a családi otthonhoz, de éjjel mindig visszamegy a sírhoz.  Hector Baccega, a temető igazgatójának nyilatkozata szerint, a temető személyzete ételt ad az ebnek, és gondoskodik is róla.

12. Barry

Barry der Menschenretter (1800–1814), bernáthegyi kutyus mentőkutyaként dolgozott a hegyekben, Svájcban. A legeredményesebb bernáthegyiként számon tartott eb, több mint 40 életet mentett meg élete során. Innen származik német neve is a „Menschenretter", ami azt jelenti az „emberek megmentője”.

Egy legenda szerint mentés közben vesztette életét, de ez nem igaz. Barry-t Bernben, Svájcban nyugdíjazták, és halála után testét kitömették, és a berni Természettudományi Múzeumnak adományozták. Története számos irodalmi művet ihletett, a párizsi kutyatemetőben szobrot is állítottak neki.

13. Endal

Endal (1995. december 13. – 2009. március 13.) a brit, hím labrador retriever segítő kutyaként lett világhírű. Ő a legtöbb elismerést begyűjtő kutya, és az egyik legnépszerűbb is az angolszász világban. Szolgálataiért sok címet, és érmet kapott, és több mint 340 filmes csapat készített vele felvételeket a világ minden tájáról. 

14. Gabi

Gabi, a németjuhász szuka a belgrádi állatkertben dolgozott őrző kutyaként. Az állatkertben, 1987. június 22-én egy leopárd megszökött a ketrecéből. Stanimir Stanić, a biztonsági őr nem vette észre az állatot a sötétben, de Gabi megérezte a jelenlétét, és ráugrott. A velük járőröző másik németjuhász félelmében elszaladt, Gabi pedig egyedül küzdött a nagymacskával, amíg a biztonsági őr hívta a rendőrséget. Gabi hősiességével megmentette Stanić életét, és megakadályozta a jaguár szökését.

A rendőrségnek végül nem sikerült befognia a jaguárt, le kellett lőniük, hogy megvédjék a lakosságot. Gabi teljesen felépült a sérüléseiből, és tovább dolgozhatott őrző kutyaként. Az állatkert hősies viselkedésének elismeréseként szobrot állíttatott neki.

15. Susie

A Susie törvénye egy 2010-ben hozott észak-karolinai állami törvény, ami 10 hónapnyi börtönbüntetést engedélyez az állatkínzásért elítélteknek. A törvény szigorította az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenség, kínzás, gyilkosság bűntettének besorolását, és tíz hónapnyi elzárás kiszabását tette lehetővé.

A törvényt Susie-ról, a nőstény pitbullról nevezték el, akit 2009-ben még kiskutyaként mentettek meg Greensboroban, Észak-Karolinában, amikor a Greenfeld parkban felgyújtották, és sorsára hagyták. Susie súlyos másod-, és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a teste nagy részén, a fülei leégtek, és eltört az állkapcsa, és a fogai.

Az elkövető, LaShawn Whitehead két év szabadság vesztést kapott, kiskorúval szembeni illetlen viselkedés miatt, és barátnője tulajdonának elégetése miatt. Az akkori törvények szerint, ha Whitehead-é lett volna a kutya nem lehetett volna börtönbüntetést kiszabni rá, de így, hogy más volt a tulajdonos ez a tette szabadság vesztést vont maga után.

Susie történetének nyilvánosságra kerülésekor a közvélemény nyomása is nagyban hozzájárult a törvény megszületéséhez, az adománygyűjtések, és a beadványok nagy sikereket hoztak. Susie törvényét egyhangúlag fogadták el, és 2010. december 1-jétől vált hatályossá.

Susie-t Donna Smith Lawrence vette gondozásába, aki amúgy annak ellenére, hogy korábban egy pitbull megtámadta - és súlyos sérüléseket okozott neki - férjével Roy-jal adoptálta a megkínzott kutyát. Jelenleg Észek-Karolinában, High Point-ban élnek.

Susie és Donna Smith Lawrence

16. Elwood

Elwood a 2007-es a "Világ legrondább kutyája" verseny győztese. Gazdájával, Karen Quigley Sewell-lel, New Jersey-ben, az Egyesült Államokban élt. Tenyésztője lemondott róla és kidobta, mert úgy gondolta túl ronda ahhoz, hogy eladja bárkinek is. Elwoodnak volt egy fehér szőrtincs a fején, nagy szemei voltak, és a nyelve túl nagy volt, így nem fért el a szájában, és oldalt kilógott. Fajtáját tekintve kínai kopasz kutya, és csivava keverék volt.

Elwood-ot a New Jersey-i állatmentők mentették meg egy nyomozás során. Reszketett, folyt az orra, és fura hangokat adott ki magából. A kutyát megtaláló állatmentő szervezet egyik alkalmazottjának, John-nak a barátja Karen egyből beleszeretett Elwood-ba, és hazavitte magával, ahol több megmentett macskával, és kutyával élt együtt.  

Karen-t annyira megihlette kutyája, hogy gyermekkönyvet is írt róla „Everyone Loves Elwood" (Mindenki szereti Elwood-ot) címmel.

Everyone Loves Elwood - Mindenki szereti Elwood-ot

Elwood pofija nagyon népszerű lett a médiában is, újságokban jelent meg az Egyesült Államokban, Londonban, Németországban, Ausztráliában, Írországban, Csilében, Spanyolországban, Kanadában, és valószínűleg még számos egyéb országban is.

Elwood 2013. november 28-án lépett az örök vadászmezőkre, nyolc évet élt.

Zárszó

Természetesen ez a lista nem teljes - ahogy nem is lehet az -, hiszen számtalan más "kutyahíresség" is van/volt. És ahogy a nagyvilágban, úgy szűkebb pátriánkban, Magyarországon is jónéhány híres kutya létezik. A következő cikkemben a leghíresebb magyar kutyákat igyekszem majd bemutatni.


Hozzászólások (3)

   • Vendég (#25D53F)

    Nagyon jó volt ez a cikk, imádom nézni.
    Van egy tesóm meg egy kutyusunk, most lesz 5 éves. Törpe pincser:)))
    Én is Mancsot és kántort hiányoltam, összességében köszönöm a feltöltőknek☺️☺️☺️

    2023. 09. 02. 13:59Válasz a hozzászólónak

    Oszd meg a véleményed!

    Utoljára módosítva: 2024.02.13