Védd meg kutyádat a bolháktól és kullancsoktól!

Bolhák és kullancsok. Létezik annál kellemetlenebb dolog, minthogy ezeket az élősködőket "vendégül lásd" kisállatodban és otthonodban? Szerintünk sem. Lássuk hát, hogy hogyan kerülhetnek ezek az élősködők kutyádra, és ami a legfontosabb, hogyan előzheted meg ennek bekövetkezését, illetve hogyan védekezhetsz ellenük biztonságosan, de mégis hatásosan kullancs- és bolhairtó szerek használatával.

Kutyád "begyűjthet" magára bolhákat és kullancsokat más állatokkal való érintkezés során. Lehetnek ezek idegen kutyák, macskák, vagy akár vadállatok is, mint például mókusok vagy szarvasok. Nem feltétlenül szükséges azonban a közvetlen érintkezés ezekkel az állatokkal, hiszen már az is elég, hogy azon a helyen sétálj kutyáddal, melyen ők is áthaladtak. A róluk leszóródó, az ottani magas füvön és bokrokon megpihenő bolhák ugyanis csak új gazdatestre várnak, amit meg is találnak kutyád vagy akár a te személyedben.

Amikor a nőstény bolha, vagy kullancs lerakja petéit, azok a földre hullnak, majd a kikelést követően otthon keresésre indulnak, jobban mondva annak hozzájuk érkezésére várnak. Ennek az otthonnak mindössze egy dologgal kell rendelkeznie: folyamatos élelem ellátással, vagyis vérrel. Amint egy állat, vagy egy ember keresztezi ezeknek a kifejlett, lakáskereső bolháknak, vagy kullancsoknak az útját, ezek bizony azonnal élnek a lehetőséggel és "beköltöznek" új, potenciális lakhelyükbe.

Bolhák és kullancsok jelentette veszélyek kutyánkra

Amint egy kutya kullancs, vagy bolha gazdatestté válik, teste máris ki van téve különböző egészségügyi kockázatoknak, kezdve az általános irritációktól, például viszketéstől az akár halálos kimenetelű fertőzésekig.

Mikor egy bolha megcsíp egy ebet, annak nyála irritálja a kutya bőrét, amivel vakarózásra és saját bőrének harapdálására készteti. Az irritáció olyan mértékű lehet, hogy a vakarózás jelentős szőrveszteséghez is vezethet. Érdemes tudnod, hogy e tekintetben a kölyökkutyákra mindez még nagyobb veszéllyel jár, mivel az ő immunrendszerük még fejletlenebb, mint a felnőtt kutyáké.

Ha ez nem lenne elegendő, a bolhák galandférgeket is hordozhatnak, melyek kutyád szervezetébe, illetve gyomrába és beleibe bejutva elszívják előle a szükséges tápanyagokat.

És akkor a kullancsokról még nem is beszéltünk. Amikor egy kullancs "szerencsés" választottja, mint gazdatest a te kutyád, azonnal fennáll az esély a fertőzésre. A fertőzések skálája igen széles: Lyme-kór, tibola, nyúlpestis és még sorolhatnánk.

Védekezés az élősködők ellen

Mikor bolha, vagy kullancs megelőzésre, illetve eltávolításra kerül a sor, több opció közül választhatsz. Válogathatsz kutyád részére bundára csepegtethető cseppek, bolhafésűk, nyakörvek, szájon át bevehető tabletták, samponok, vagy esetleg spray-k közül is. Lakásod élősködőmentesítéséhez a kifejezetten erre a célra használatos spray-k vagy gőzölők lehetnek segítségedre.

Védd meg kutyádat az élősködőktől

Az újrafertőződés elkerülése végett rendkívül fontos, hogy mind állataidat, mind pedig otthonodat megszabadítsd minden egyes élősködőtől. Amennyiben kutyád már fertőzött akár bolhával, akár kullanccsal, nagyon fontos, hogy olyan megoldást, kezelést találj, ami felnőtt és még lárva fázisban lévő élősködőkön is hatásosan alkalmazható. A felnőtt példányok jelenléte ugyanis aggodalomra ad okot, miszerint lárvák lehetnek elszórva a szőnyegben, a bútorokon, vagy akár kutyád szőrén. Az Okosgazdin kapható bolha-, és kullancsirtó termékek használati utasítását betartva azonban biztos lehetsz abban, hogy védekezésed tartós és hatásos lesz.

Amennyiben szeretnéd megkímélni magad a felesleges fejfájástól és inkább megelőznéd a bajt, válassz a nálunk kapható kullancs-, és bolhariasztó termékek - cseppek, nyakörvek, tabletták stb. - közül, hiszen ne feledd: az Okosgazdin mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet ahhoz, hogy megvédd kutyádat az élősködőktől.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (6)

 • csaszkov  -  2017. 12. 20. 08:37

  Nem tudom lehet-e ide linket beszúrni, de érdekes és hasznos információ lehet a megfelelő bolhanyakörv kiválasztásához a Nébih tesztje. Két vizsgálat is volt, egy laboratóriumi hatóanyag vizsgálat és egy kipróbálás kutyákon. Íme a link: http://portal.nebih.gov.hu/-/ovja-allatat-a-kullancsoktol-igy-vegzodott-a-nyakorvek-tartossagi-tesztje

  Válasz a hozzászólónak
  • tappancsok  -  2017. 09. 23. 11:48

   Nagyon hasznos cikk figyelembe kell venni az adott háziállatnál mi válik be. Én a kutyámnál Scalibor nyakörvet használok tavasszal, Kiltixet ősztől. Nálunk ez vált be. Macskánál pedig a Bravectó vált be.

   Válasz a hozzászólónak
    • Booka  -  2017. 09. 18. 15:40

     Igazán hasznos cikk! A kutyusommal eddig foresto nyakörvet használtunk, és bár remekül bevált szeretném kipróbálni a tablettákat is.

     Válasz a hozzászólónak
     • Kata  -  2017. 09. 18. 11:52

      Ismét egy informatív, remek cikk :) Köszönjük. Én még keresem a tökéletes megoldást, mert a mostanival nem voltam mindig 100%-ig elégedett, de lehet, hogy mégis újra e mellett teszem le a voksom, mert nem találtam szimpatikusabbat, megbízhatóbbat.

      Válasz a hozzászólónak
       Utoljára módosítva: 2024.02.13