Tacskó - Apró vadászebből elbűvölő társasági, terápiás kutya

Tacskó tulajdonságai

A tacskó egy kis termetű, karakteres vonásokkal bíró kutya, amely világszerte az egyik legnépszerűbb társasági kutyafajtává vált. A tacskót hosszú történelme során főleg vadászkutyaként használták, hogy a kisebb vadakat kiűzzék búvóhelyükről. Azonban napjainkban már inkább társasági, terápiás kutyaként tartják őket.

A tacskók története egészen az ókorig nyúlik vissza, már az őseit is vadászkutyaként használták, de végső formájuk valamikor a 16. században alakult ki Németország területén. A tacskók hosszú testük és rövid lábaik miatt kiválóan alkalmasak voltak a nyúl- és borzvadászatra, nevük is innen, a német "Dachshund" szóból származik, ami borzkutyát jelent.

Tacskók

A tacsi eredetileg a rókakopótól származik, de a századok során más fajták is szerepet játszottak kialakulásukban. A drótszőrű tacskóknak például terrier a hátterük, ezért huncut bajkeverők lehetnek.

A tacskó külső megjelenése – Igen, direkt nézek így ki!

A tacskók különleges megjelenéssel és jellegzetes testfelépítéssel rendelkeznek. A tacsi mellkasa domború, hosszú hasa felhúzott, mancsai szélesek és ívben hajlók, ujjai szorosan záródnak, karmai pedig sötétek. A fejformája kissé nyújtott és elvékonyodó, az állkapcsa erős, fogai ollós harapásúak. A nagy, lelógó fülek igazán kedves arcot kölcsönöznek a kis tacskónak. Hosszúkás teste és rövid lábai miatt talán kissé komikussá teszik, de a látszat ebben az esetben is csal, hiszen vadászkutya lévén roppant gyors és agilis.

A tacskók testméretei között három változat található:

 • a standard,
 • a törpe
 • és a mini nyúlász.

A standard tacskó méret meghatározása jelenleg súly alapján történik és 10 kilóban van maximálva. A törpe tacskók általában 5-7 kg közötti súlyúak. A mini nyúlász tacskó súlya 3 kg körül van. A törpe tacskó mellkas körmérete 35 cm-ben, míg a kaninchen tacskónak 30 cm-ben van maximálva.

A tacskók szőrzete nagyon változatos lehet, legismertebbek a

 • rövidszőrű,
 • hosszúszőrű
 • és szálkásszőrű tacskók.

A rövidszőrű tacskók bundája könnyen ápolható, és elegendő gyorsan átmenni a bundán egy kutyakesztyűvel, puha kefével és egy nedves ronggyal, hogy a szőrzet sima és fényes legyen. A hosszúszőrű tacskók bundája hosszabb, és rendszeres ápolást igényel, beleértve a rendszeres fésülést. A szálkásszőrű tacskók szőre durva és szálkás és a bunda ápolása a legnehezebb a három változat közül. A drótszőrű tacskók bundáját rendszeresen trimmelni kell, ehhez a legjobb profi kutyakozmetikus segítségét igénybe venni.

A tacskók színei nagyon változatosak lehetnek és számos különböző mintázat fordulhat elő. A tacskók szőrzete lehet egyszínű, többszínű, vagy akár foltos is. A szőrzet színe és mintázata általában a fajta szőrváltozatától függ, de az egyes színek és mintázatok előfordulhatnak bármelyik változatban. A leggyakoribb színek közé tartozik az egyszínű fekete, a csokoládébarna, a vörös, vagy a többszínű fekete-barna cser kombinációk és sötét alapon világos foltos változatok. Előfordul merle mintázat is. A Harlekin tacskó szőrzete sötét alapszínű, barnás, csokoládé, fekete, testükön világosabb foltokkal tarkított. Fehér tacskót viszont ne is keressünk.

Merle tacsi

A tacskó jelleme és vérmérséklete – Makacs, de okos

A tacskók jellemzően vidám, élettel teli és szeretetteljes kutyák, akik nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz. A fajta különleges személyisége és viselkedése miatt sok helyen terápiás kutyusként is alkalmazzák.

A tacskók általában nagyon barátságosak és társaságkedvelők és szeretnek időt tölteni a gazdájukkal. Családi kutyának, gyerekek mellé is remek választás lehet. Ugyanakkor a fajta híres makacsságáról és önállóságáról is, hiszen több száz évig önállóan „dolgozott” a vadászatok során, ezért néha nehéz lehet rávenni őket, hogy megtegyenek valamit, amit nem akarnak. Ha viszont megfelelő motivációt kapnak, akkor könnyen tanulnak új dolgokat is.

A tacskó nevelése, tanítása – Türelem, türelem

A kölyök tacskók nevelése során a türelem és a következetesség elengedhetetlen, így elkerülhetőek a későbbi viselkedési zavarok. Érdemes a pozitív megerősítésre alapozni. 

A tacskók nevelése és tanítása során fontos figyelembe venni a fajta különleges jellemzőit és viselkedési szokásait. A tacskók híresek makacsságukról és önállóságukról, ezért fontos a következetes és határozott tanítás. A tacskók hajlamosak a túlzott ugatásra, ezért fontos a megfelelő szocializáció és a viselkedési problémák korai kezelése. 

A tacsinak rengeteg olyan tulajdonsága van, amit lehet és érdemes fejleszteni, de ne erőltessünk semmit. Elég okos a kis tacskó, könnyen és gyorsan tanul, de nem kevés türelem kell hozzá!

Tacskó

A tacskó sétáltatása és edzése

A tacskók kis termetük ellenére energikus és játékos kutyák, ezért szükségük van megfelelő sétáltatásra és testmozgásra. Imádnak sétálni, de nem szükséges hosszú túrákat tenni, napi 2-3 rövid séta ideális, hogy elégedett legyen a tacsi. 

A sétáltatás során ajánlott, hogy a tacskó hámot viseljen, mivel nyakörv használata nyomást gyakorolhat a gerincükre, ami fokozhatja a gerincproblémák kialakulásának kockázatát. Hideg időben a rövidszőrű és törpe tacskóra adhatunk kabátot, vagy más kutyaruhát, mert apró testük kevésbé tartja meg a hőt. Télen a lábaira is érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

A tacskók élvezik a játékos edzéseket is, szívesen futkároznak labdák, vagy botok után. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy ne terheljük túl. Szükség van a jó izomzat kiépítésére, de mindenképpen kerüljük el, hogy a gerince, vagy a hátsó lábai túlzott terhelésnek legyenek kitéve. 

Hosszúszőrű tacskó

A tacskó hajlamos az elhízásra, ezért is roppant fontos a megfelelő mennyiségű mozgás. Mivel erősek bennük a régi ösztönök, szeretnek szaglászni, kotorászni, keresgélni. Erre is érdemes időt adni nekik, viselkedésük így igazán kiegyensúlyozottá válik. 

A tacskó etetése – Mindenből egy kicsit

A megfelelő étrend és táplálás elengedhetetlen a tacskók egészségének és jóllétének fenntartásához. A prémium száraz kutyatáp mindig jó választás lehet, de mindenképpen érdemes figyelni az összetevők egyensúlyára, figyelembe véve a kutya életkorát és aktivitását. A magas hús-, vagy haltartalomnak a tacsik is örülnek.  

A tacskó méretéhez képest elég aktív, ezért érdemes figyelni, hogy az ételük megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon. Érdemes lehet kimondottan tacskók számára készült eledelt választani, mint például a Royal Canin Dachshund tacskó táp.

A tacskó kölyök etetéséről mindig kérjük ki a tenyésztő véleményét és az alapján válasszunk tápot a kölyök számára. 

Ha figyelünk a helyes táplálásra, testmozgásra és a rendszeres állatorvosi szűrésekre, a tacskó élettartama elérheti a 15-16 évet is.

Tacskó betegségek – Sok elkerülhető

A tacskók fantasztikus kutyák, de sajnos vannak olyan egészségügyi problémák, amelyekre hajlamosak lehetnek.

A tacskók híresek hosszú hátukról, de sajnos ez a vonás hajlamosíthat a gerincproblémákra. A leghíresebb ilyen probléma a csigolyaferdülés (intervertebralis lemez herniáció). Ebben az esetben a lemezek a gerincoszlopon nyomást gyakorolnak az idegekre, ami súlyos fájdalmat és mozgási problémákat okozhat. A megfelelő testmozgás és a súlykontroll segíthet a megelőzésben, ami nagyon fontos, mivel a folyamat nem fordítható vissza. Ne engedjük sokat ugrálni, vagy lépcsőt mászni.

Tacskók hajlamosak az elhízásra, ami további egészségügyi problémákat okozhat, például szív- és érrendszeri betegségeket. Elkerülhető megfelelő táplálással és mozgással. Ezzel megelőzhető a cukorbetegség kialakulása is.

Hajlamosak lehetnek szembetegségekre, például szürkehályogra, hosszú füleik miatt a fülbetegségekre, például fülfertőzésekre vagy füldaganatokra.

A rendszeres állatorvosi ellenőrzések viszont segíthetnek ezen betegségek korai felismerésében és kezelésében.

Tacskó tenyésztők

Ha úgy döntünk, hogy a tacskót választjuk barátunknak, legyen az törpe, nyúlász, drótszőrű, hosszú-, vagy rövidszőrű, mindenképpen keressük meg a megbízható tenyésztőt, kennelt. A szakszerű tenyésztés során a genetikai betegségek nagy része kiszűrésre kerül. Természetesen ezeknek a tacskó kölyköknek az ára lényegesen magasabb lehet, de hosszú távon mindenképpen megtérül. 

Érdeklődjünk a fajta standardról és az alapján döntsünk. Kerüljük a nem elfogadott színeket, vagy méreteket, mint a szuper mini és extra mini és hasonlók. Ezek az állatok vélhetően nem fajtatiszták és komoly egészségügyi problémáik lehetnek. 

Sem a kék tacskó, sem pedig az Izabella törpe tacskó nem fajta standard, sőt igen magas százalékban genetikai problémákat hordoznak és gyakran alopeciától szenvednek. 

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások (1)

 • Vendég (#279223)  -  2023. 11. 15. 16:45

  Testbeszéddel nagyon könnyen megértjük egymást Morzsikával, imádom nagyon ❤️🫶🐕🥰

  Válasz a hozzászólónak
  Utoljára módosítva: 2024.02.13