Kutyasampon – tudj meg mindent a fürdetésről!

Egy általánosan elfogadott szabály, amit érdemes észben tartani, hogy a kutyát lehetőleg minél ritkábban kell fürdetni, csak amikor már tényleg szükséges. És hogy mikor szükséges? Nos, egyebek mellett - pl. mosdatási tippek - erről is szól ez a cikk.

Kutya fürdetése

Hogy mégis mikor mosdassuk meg kedvencünket? Akkor természetesen igen, amikor dögben, trágyában vagy más bűzölgő dologban fetrengett, aminek a szagát nem tudjuk elviselni.

Az is előfordulhat, hogy természetes módon alakul ki a kellemetlen szag és ebből kifolyólag érett meg kutyusunk egy alapos átmosdatásra.

Hogy mitől lesz büdös szaga a kutyának? A szagok fő forrásai az elhalt bőrsejtek és még ki nem hullott, de már nem élő szőrszálak lebontásáért felelős mikroorganizmusok. A legtöbb kutyánál gyakori átfésüléssel eltávolíthatók a kihullott szőrszálak és ezzel a szagok is megelőzhetőek. Ez a módszer viszont nem feltétlen működik azoknál a hosszúszőrű fajtáknál (mint a Brie-i juhászkutya, uszkár vagy a máltai selyemkutya), amelyek nem vedlenek. Ezért van szükség ezen fajtájú kutyák rendszeres mosdatására. Fontos azonban, hogy kutyák mosdatására alkalmas sampont használjunk, ugyanis csak ezek tudják helyreállítani a bőr felületén található lipid-film integritását. A mosdatáshoz növényi alapú készítmények (mint például a makadámia olaj) használatát javasoljuk.

Azokat a kutyákat, akik nem vedlenek, gyakran nyírni is szokták. Ebben az esetben célszerű a nyírás előtt átmosni a samponnal, hogy megkíméljük őket a kellemetlen húzó, cibáló mozdulatoktól.

A kis kutyakölykök számára különösen gyengéd sampon használata javasolt.

Speciális, száraz sampon is létezik a víztől rettegő, vagy valamilyen betegség miatt nem mosdatható állatok számára. Az illatosított hab semlegesíti a kellemetlen szagokat és hasznos kiegészítő tud lenni utazás esetén.

Léteznek külön gyógyászati célú samponok is. Ezek az állatorvos által külön a kutyus számára felírt, akár receptre kiváltható készítmények. Ezek alkalmazásakor szigorúan ügyeljünk az előírt használati utasítás betartására. Gyakran ezeket a samponokat több percig is a bőrön kell hagyni és csak utána moshatóak le.

Egy mosdatási tipp a végére:

A sampont sokkal egyszerűbben el tudjuk oszlatni a szőrön, különösen hosszúszőrű kisállatokon, ha előtte egy kis vízzel felhigítjuk.

Nagy segítség lehet egy természetes anyagból készült masszázs kefe is. Vannak olyan kefék is, amiknek a nyelébe lehet tölteni a sampont és ez a bemasszírozás során segít egyenletesen elosztani azt.


Hozzászólások (2)

 • tappancsok

  Nálunk a Panzi sampon vált be, jó illatú, árban megfelelő és sokáig elég pedig használom Maszattal 2-3 havonta!!

  2017. 04. 07. 13:10Válasz a hozzászólónak
  • Kata

   Mindenképpen szeretnék majd valamilyen jó sampont beszerezni, ez a makadámia olajos nem hangzik rosszul :) Petra szőre hihetetlenül fényes :) Viszont sokat vakarózik, az állatorvos azt mondta, hogy majd kinövi. De már elmúlt egy éves...szerintem száraz lehet a bőre. Eddig még nem volt fürdetve, de a vizet szereti (Balcsi, kis patakok, vizes árkok... ), úgyhogy remélem a fürdetés ellen sem lesz kifogása :)

   2017. 04. 17. 06:26Válasz a hozzászólónak

   Oszd meg a véleményed!

   Utoljára módosítva: 2024.02.13