Jól szerepeltek a hazai forgalmazású kullancsirtó és -riasztó kutya nyakörvek a NÉBIH tesztjén

17 különféle hatóanyag-tartalmú, kullancsirtó és -riasztó kutya nyakörvet tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta csapata. A hatóság laboratóriumában többek között a termékek hatóanyag-tartalmat vizsgálták a szakemberek. A legfőbb kérdés az volt, hogy a vizsgált termékek valóban tartalmazzák-e a forgalombahozatali engedélyben meghatározott hatóanyagot, amely megvédi kutyánkat az élősködőktől, így az általuk terjesztett betegségektől. Súlyos problémák nem akadtak, három kullancsriasztó nyakörv gyártója viszont kisebb hibák miatt figyelmeztetésben részesült.

A NÉBIH munkatársai 14 hazai, illetve 3 külföldi kiskereskedőktől szerezték be a tesztelt nyakörveket. A hatóság laboratóriumában valamennyi terméknél azok hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát vizsgálták.

Hatóanyag-tartalom szempontjából a hazai kereskedőknél vett 14 nyakörv, NÉBIH törzskönyvszámmal rendelkező minták megfelelőek voltak. A külföldi kereskedőktől interneten vásárolt 3 nyakörv közül azonban két készítménynél nem voltak kimutathatóak a csomagoláson feltüntetett hatóanyagok. Sőt, az egyik terméknél semmilyen hatóanyag nem volt kimutatható. Fontos, hogy ezek a termékek Magyarországon nem is rendelkeznek engedéllyel.

A nyakörvek hosszával és tömegével három kullancsriasztó nyakörvnél volt probléma. Mindhárom termék 3-3,5 cm-el rövidebb volt a csomagoláson jelzett 75 cm-hez képest. A gyártókat emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH.

Ezen vizsgálatok is megerősítették azon meglátásunkat, miszerint felelős gazdiként csak Magyarországon bevizsgált és engedéllyel rendelkező kullancsriasztó és -irtó nyakörvet szabad kedvencünknek vásárolni.

A laboratóriumi vizsgálat mellett kedveltségi vizsgálatot is végeztek. A kedveltségi tesztelésen a nyakörveket három csoportban vizsgálták a kutyatulajdonosok:

  • az egyik csoportba kerültek a kullancsirtó-,
  • a másikba a kullancsriasztó nyakörvek,
  • míg a külföldi internetes rendelésből származó termékeket szintén egy külön csoportba sorolták.

Mi a különbség a riasztó és irtó nyakörvek között?

kullancsriasztó nyakörvek hatóanyagai a paraziták távoltartására szolgálnak, tehát jó esetben megakadályozzák, hogy a élősködő kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis a kutyánk testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el. Ezzel szemben a kullancsirtó nyakörvek olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek megölik a parazitákat. Így, ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használjuk, a kullancs – még ha meg is tapadt kutyánkon, annak megfertőzése nélkül – elpusztul. A kullancsirtó és kullancsriasztó nyakörvek az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a bolhákról és kullancsokról, illetve a kisállatainkra jelentett veszélyükról, akkor ajánljuk figyelmedbe vonatkozó cikkünket: Kutyák és macskák külső elősködői


A vásárlás során fontos, hogy már a dobozon látható információk elegendőek legyenek ahhoz, hogy a tudatosan vásárló gazdi egyértelműen el tudja dönteni, hogy melyik a számára legmegfelelőbb termék. Ezért a szakemberek a használati utasítást is tüzetesen szemügyre vették és előnyként értékelték, ha a csomagoláson felhasználóbarát  módon tüntették fel, hogy hány hónapos kortól használható, vízálló vagy sem, mennyi a hatás időtartama, kullancs és bolha ellen is alkalmazható-e stb. A pontozók tehát a hatóanyagtartalom ellenőrzése mellett többek között a dobozon lévő információkat, a használati utasítás részletességét, pontosságát és a készítmények illatát is értékelték a fizikai jellemzők mellett. Utóbbiak tekintetében természetesen fontos szempont volt, hogy a nyakörv felhelyzése könnyű-e, csatja mennyire erős, illetve anyagát tekintve milyen minőségű a nyakörv.

A laikus, de kutyatulajdonos tesztelők az irtók közül a Beaphar nyakörv, a riasztóknál a HappyPet Guard nyakörv dobozát és használati utasítását tartották a leginformatívabbnak. A fizikai paraméterek vizsgálatakor a tesztelőknél az irtók közül a Scalibor protectorband nyakörve, a riasztóknál pedig – ahogyan a tájékoztatásnál is – a HappyPet Guard nyakörve kapta a legmagasabb pontszámot.

Kutyanyakörv tesztelés a NÉBIH-nél

Aki lakásban tartja kedvencét, jól tudja, hogy vásárlás során fontos szempont a termék illata. A tesztelők a kellemetlen illattól mentes nyakörveket preferálták. Az irtók közül a Scalibor protectorband nyakörvre, a riasztóknál Dr. Pet nyakörvre és a Panzi Plus-ra adták a legmagasabb értéket.

Kutya kullancsriasztó és kullancsirtó nyakörv teszt - NÉBIH Szupermenta csapat

A nyakörvek végső sorrendjét azok élettani hatása, valamint a kedveltségi vizsgálat eredménye adta. Mivel a külföldről rendelt termékek nem rendelkeztek hazai engedéllyel, illetve kettővel minőségi probléma is volt, ezért ennél a csoportnál nem állítottak fel rangsort.

A kullancsirtó nyakörvek versenyében első helyen a Foresto nyakörv végzett. Második lett a Bobi Star, míg harmadikként a Scalibor protectorband készítmény zárt.

Legjobb kullancsirtó kutya nyakörvek

A kullancsriasztó nyakörvek rangsora a következőképp alakult. A dobogó legfelső fokára a HappyPet Guard állhatott fel, a második helyet a Preventix szerezte meg, míg harmadik lett a Dr. Pet kutyanyakörv.

Legjobb kullancsriasztó kutya nyakörvek

A teszt folytatódik: a NÉBIH-es szakemberek négylábú kedvenceinek segítségével vizsgálják, hogy a terméket engedélyeztető által vállalt hetek-hónapok után is hatásosak-e még a nyakörvek. 

Az eddigi részletes vizsgálati eredményekről a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán olvashattok további részleteket.

Oszd meg a véleményed!


Hozzászólások 

Utoljára módosítva: 2024.02.13