Hogyan biztosíthatsz díszhalaidnak egészséges környezetet?

A halak remek "háziállatok" – egyaránt csendesek és mutatósak. És akár számos színes, egzotikus hal úszkál az akváriumodban, akár egy magányos sziámi harcoshal, attól még ugyanannyira fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosíts számukra. Cikkünkben most azt vizsgáljuk meg, hogy ezt hogyan teremtheted meg akváriumi díszhalaid számára.

Díszhalak egészséges környezetben

Mi az a pH érték, és hogy függ össze a halaid egészségével?

A pH értéket arra használjuk, hogy az adott oldat kémhatását (relatív savasságát vagy lúgosságát) megadjuk. Egy 0-tól 14-ig terjedő skálán határozzuk meg, ahol a 7-es pH érték semleges, a 7-nél kevesebb savas, a 7-nél magasabb pH érték pedig lúgos.

Fontos, hogy az akváriumban létező körülmények a halaidnak megfelelőek legyenek, és ehhez hozzátartozik a megfelelő pH érték is. Nézz utána, hogy az adott halnak milyen pH érték felel meg, és ügyelj rá, hogy ez az érték a vízben ne ingadozzon! Hogyha különböző fajtájú halakat tartanál ugyanabban az akváriumban, arra mindenképpen figyelj oda, hogy olyanok legyenek, amelyek hasonló pH értéken érezik jól magukat, és így mindannyian kényelmesen úszkálhatnak ugyanazon az akváriumban.

Arra, hogy megfelelően ellenőrizhesd és változtathasd az akvárium vízének pH értékét, rengeteg eszköz áll rendelkezésedre. Ezek a termékek általában könnyen használhatóak, gyorsan hatnak, és némelyikük akár még a kellemetlen anyagokat, például a klórt is eltávolítja a vízből.

Hogyan óvhatod meg a halaidat a stressztől?

Az akváriumban tartott halak könnyen stresszes állapotba kerülhetnek, hogyha kézbe veszik őket, ha egymással "veszekednek", ha új akváriumba kerülnek át, ha megváltozik a víz, vagy ha új hal kerül a környezetükbe. Törekedj arra, hogy a halaid minél ritkábban kerüljenek ilyen stresszes helyzetekbe, és ilyesmi okán ne romoljon az egészségük.

Ha szükségesnek érzed, akkor egyes szakboltokban olyan vízkondicionáló termékeket is vásárolhatsz, amelyek stresszoldó hatással bírnak a halaidra a fentihez hasonló helyzetekben – közvetve védelmezve a halakat.

Arra is ügyelj, hogy ha lehet, ne cseréld ki egyszerre az akváriumban lévő összes kiegészítőt (pl. technikát, akváriumdísztaljzatot). A halaid maguktól nekik hasznos baktériumokat termelnek, és hogyha a környezetükben minden egyszerre változik meg, akkor ezek a baktériumok elvesznek – vagy legalábbis számuk jelentősen lecsökken –, aminek komoly következményei lehetnek az halak egészségére nézve. Hogyha új akváriumot veszel, egy ideig tartsd meg ugyanazt a szűrőt, vagy használd a régi kiegészítőket tisztítás nélkül. Ha kell, akkor olyan termékeket is találhatsz az áruházunkban, amelyek elősegítik ezeknek a jótékony baktériumoknak a termelését.

Mi okozza az algásodást az akváriumokban?

Az akváriumod általában akkor algásodik be, hogyha túl sok napfény éri, vagy pedig túl sokáig hagyod égve az akvárium fényeit. A legjobb, amit tehetsz, hogy egy sötétebb helyre teszed az akváriumot, ahol nem éri annyi napfény, vagy pedig csak napi nyolc órán át hagyod égve a beépített lámpát. Ha nem tudod máshova áthelyezni az akváriumot, akkor segítségedre lehetnek algairtó termékeink, vagy bizonyos algaevő halak.

Mi az a darakór, és hogyan kezelhető?

A darakór (latinul Ichthyophthirius multifiliis) az egyik leggyakoribb betegség, amelynek a halaid áldozatul eshetnek. Általában akkor alakul ki, amikor új halakat telepítesz az akváriumodba. A darakór átterjedhet a többi halra, és rövid idő alatt többet is elpusztíthat. Előrehaladott állapotban a darakórban szenvedő hal testén fehér pettyek jelennek meg, de hamarabb is észreveheted a problémát, ha azt látod például, hogy a halaid az akváriumban található tárgyakhoz vagy a talajhoz dörzsölik magukat, hogy megszabaduljanak a kórokózótól.

Darakórral fertőzött hal

Az egészséges halaknak erősebb az immunrendszerük, így a legjobb megelőzés, ha ügyelsz rá, hogy minél kevesebb stressz érje a kedvenceidet. Ha viszont már megfertőződtek a darakórral, akkor nagyon fontos, hogy minél hamarabb észrevedd és kezeld a betegséget. Arra is ügyelj, hogy ilyenkor az összes az akváriumban lévő halat kezelned kell, mert akkor is megfertőződhettek már, ha még nem is látszanak rajtuk a betegség jelei. Webáruházunkban számos terméket találsz, amelyek segítenek megölni a kórokózokat, és a későbbi újrafertőződés megakadályozásában is lelhetsz segítséget.

Mit tudsz tenni gombás fertőződés esetén?

A gombásodás a halaidon bárhol megjelenhet. A gombaspórák természetesen jelen vannak a vízben, viszont a vízi gombák (csakúgy, mint a szárazföldi rokonaik) főleg halott szerves anyagokból táplálkoznak. Éppen ezért a sérült halaid sokkal nagyobb eséllyel fognak áldozatul esni egy gombás fertőzésnek, mint az egészséges halak. Ha nem állítod meg időben a gomba fejlődését, akkor a fertőzés sajnos a halak halálához is vezethet. Szerencsére több mód is van rá, hogy időben kezeld a gombásodást, és megakadályozd, hogy újra kialakuljon.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13