Fifi

frohlichella
  • Fifi #1
Milyen fajtájú és nemű kutyád van?

Egy westie lánykám van. Azért ezt a fajtát választottam, mert volt szerencsém vigyázni egy másik westie kutyusra és azonnal beleszerettem ebbe a fajtába. A gyönyörű termetébe, szemeibe, a viselkedésébe, az okosságába. Tudtam, hogy nekem csak is westie kell.

Mikor és hol született?

2017. Május 25-én született Nyírbátorban.

Mióta van meg és hogyan került hozzád a kutyád?

Augusztus 5-én volt egy éve, hogy velem van, azóta minden napom vidáman indul Fifivel. Egyke gyerek ként régi vágyam és álmom volt egy kiskutyus és vele leptek meg szüleim a születésnapomra. 12 hetes volt mikor hozzám került, egy nagyszerű tenyésztőtől. Láthattam az anyukáját is és le voltam nyűgözve.

Miért így nevezted, neveztétek el őt?

Sokat variálhattunk többféle gyönyörű név közül és köztük volt a Fifi is, aminek egyből megtetszett a hangzása és egy gyerekkori mesét juttatott eszembe a Fifi virágoskertjét, amiben a bizonyos Fifi egy kisvirág volt. Innen jött az ötlet és azóta Fifike az én gyönyörű kisvirágom.

Hol és milyen körülmények között tartod? Lakásban, házban, kertben?

Kertes házban élünk, falun. Külön udvara van, a házba alszik velem, összebújva.

Melyik településen éltek a kutyáddal?

Napkoron, ami nagyközség. Szereti ezt a légkört.

Szoktad-e sétáltatni? Merre és milyen gyakorisággal?

Imádja, ha sétálni megyünk, amint meglátja a porázt már vinnyog és ugrándozik örömében, olyannyira, hogy néha már hám nélkül indulna el. Minden 2. Nap megyünk sétálni a faluba vagy egy másik westie barátunkhoz, akivel boldogan rohangálnak és játszanak. Az udvaron is szoktunk játszani minden nap főleg esténként mikor már jó levegő van. Szeret kergetőzni, imádja a labdáját.

Milyen pórázt, hámot, esetleg egyéb felszerelést - kutyaruha, világító felszerelés - használsz sétáltatáskor?

Hámot használunk, és egy 3m-es porázt, amit szeretnék majd lecserélni nagyobbra. Okosan csak a jobb oldalamon sétál, a húzáson még dolgozunk de egész jól haladunk, általában mellettem megy már csak. Az ugató kutyákat nem szereti, fél tőlük, de van mikor ő is ugatja őket és "játsza a nagyot".

Általában hogy jön ki a kutyád más állatokkal?

A westiekkel gond nélkül kijön kanival és szukával egyaránt. A legjobb barátja és egyben "leendő vőlegénye" is egy kani westie. A számára már ismert kutyusokkal jól kijön, de az ismeretlenektől fél. A macskákaz rühelli, madarakkal sincs túl jó barátságban sem a lovakkal.

Zavarja-e, ha mellette más kutyákkal is foglalkozol? Félti-e játékát, ételét más állatoktól, esetleg az embertől?

Egész jól viseli de ahogy a szólás tartja ő is kutya irigy. A kajájához nem lehet nyúlni senkinek. Ha valaki hozzám közeledne közénk mászik általában. Megválogatja az embereket, hogy kit fogad el és kit nem. Akit elfogad engedi, hogy leüljön mellém az ágyra és még az ölébe is mászik, hogy simigassák. Ellenkező esetben, meg sem közelítheti a nem kedvelt személy az ágyat, és ha még is merészeli akkor mindent elkövet, hogy kitúrja onnan.

Vannak-e kutyádnak "barátai" a többi kutya vagy állat közt?

Igen, mint már fentebb említettem van egy westie kani barátunk, akivel későbbiekben szeretnénk majd pároztatni.

Mennyire családbarát, illetve társaságkedvelő a kutyád?

Imádja a társaságot, mindenkinek nagyon örül, még annak is, aki nem szereti, de nagyon próblja megszerettetni magát.

Mennyire veszi zokon, ha rövidebb-hosszabb ideig egyedül marad?

Attól függ, hogy mennyi időre. Ha csak mondjuk suliba megyek, nincs vele gond, elvan magának, de, ha éjszakára is itt kell hagynom, akkor valaki vele kell aludjon, különben rosszalkodik, és sír. Volt mikor 5 napig nélkülem volt, de a szüleim foglalkoztak és aludtak vele. Olyan meg nincs, hogy nyaralásra ne vigyük magunkkal.

Hogyan nevelted meg?

Nagyon fontos a jó nevelés, főleg, ha ilyen kis korba kerül gazdihoz, mint Fifike. Én jutalomfalatokkal neveltem és egész jól bevált. A szobatisztaság is hamar meglett. Makacs kutyus terrier lévén ezért nem mindig hajlandó figyelni, de előbb utóbb beadja a derekát. Egyetlen dologról nem tudtam leszoktatni még, az a gödör ásás, hiszen kotorék eb és a vérében van, de dolgozunk az ügyön.

Mennyire jó jelzőkutya? Mennyire ugatós?

Nagyon jó jelző kutya, ugat ő, ha kell. Mai napig, mikor alszok és valaki be akar jönni a szobámba, hiába ismeri megmorogja. Gondolom védelmez és jelez is a bejönni kívánó személynek, hogy még nem jöhet be, hiszen anya alszik.

Jellemző (volt) rá, hogy megrág olyan dolgokat, amiket nem lenne szabad?

Igen úgy fél éves koráig, nagyon sokat rágott. Konkrétan mindent, ami a szája elé került, vagy furfangosan meg tudott szerezni. Szerencsére erre is meglett tanítva.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel a kutyáddal kapcsolatban szembesültél?

Tulajdon képen ő nagyon jó kutyus, nem igazán volt vele komolyabb gondom, csak egy. A hámot egy időben nem volt hajlandó felvenni, pedig előtte is hordta sokat. Aztán rájött az a tiltakozom dolog, de azért sétálni ment volna. Amint előkerült úgy vinnyogott, mintha bántanák és harapott volna, meg morgott és ugatott, aztán jutalom falattal ezt is sikerült orvosolnunk. Ma már, ha előkerül a hám körbejár egyszer és megáll elpttem, hogy kész felvenni és indulni.

Milyen a kedvenced jelleme, viselkedése? Milyen jelzőkkel illetnéd?

Huncut, játékos, nagyon bújós és egyszerűen imádni való. Mindenkivel megszeretteti magát.

Mennyire játékos a kutyád? Van esetleg valamilyen kedvenc játéka?

A kedvenc játéka egy piros pöttyös labda, amivel órákig el tud játszani, vagy a plüss rénszarvas, ami már szarv nélküli.

Egy nap hányszor, illetve mivel eteted?

Westie révén nagyon oda kell figyelni arra, hogy mit adunk neki. Allergiás a csirkére és nagyon érzékeny a gyomrára. Napi 2x eszik, és nem is kér többször. Eleinte Dog Chow tápot kapott, de már áttértünk a Happy Dog-ra ugyan is megunta az előzőt és nem volt halandó megenni semmi féleképen. Emellett ha jó kislány és nem csinál rosszaságot (márpedig nem szokott)jutalom falatot kap a vacsora után desszertnek.

Veled egy légtérben, vagy külön alszik a kutyád?

Velem, egy ágyban összebújva.

Volt valamilyen betegsége, fertőzése vagy sérülése a kutyádnak, amiből sokáig lábadozott és nehezen vészelt át?

Hál Istennek nem volt.

Ivartalanítva van a kutyád?

Még nincs.


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13