Tippek és tanácsok, hogy boldog kaméleont nevelj

A leendő kaméleon gazdik közül, sajnos, sokan csak annyit tudnak ezekről a hüllőkről, hogy aranyos kis színváltó állatok, akiket szívesen hazavinnének a cukiságuk miatt. Ám a kaméleontartás ennél sokkal összetettebb feladat, ugyanis sok odafigyelést igényelnek ezek az állatok.

Úgy érzed, hogy készen állsz rá, hogy hazavigyél egy kaméleont? Akkor most megmutatjuk, mi az, amire mindenképp fel kell készülnöd!

Első és legfontosabb tényként leszögezném, hogy a kaméleon nem egy olyan állat, amit első háziállatként, főként első hüllőként érdemes megvásárolnunk, ugyanis ezek az egyébként is rövid életű állatok rengeteg odafigyelést igényelnek. Nemcsak a napi akár többszöri etetésről és párásításról kell gondoskodnunk, hanem a terrárium hőmérsékletét is állandó fokon kell tartanunk. Ha már gyakorlott állattartók vagyunk és a kaméleonok legfontosabb igényeivel is tisztában vagyunk (és meg is tudjuk teremteni ezeket nekik), akkor azonban ezek az apró hüllők rengeteg örömöt tudnak okozni.

Az alábbi képen egy sisakos kaméleon látható:

Sisakos kaméleon

Hogyan válasszuk ki a megfelelő állatot?

Amikor úgy döntünk, hogy szeretnénk egy új kis állatot otthonunkba vinni, mindenképp érdemes tenyésztőhöz fordulnunk. Nos, ez a tény a kaméleonok esetében sokszorosan is igaz. Legyen szó sisakos kaméleonról, párduckaméleonról vagy bármely más fajtáról, csakis tenyésztőtől érdemes beszerezni az állatokat. Hogy miért? Egyrészt azért, mert a tenyésztőtől első kézből kaphatunk meg minden információt, ami szükséges ahhoz, hogy egészséges és boldog állatokat neveljünk, emellett pedig azért is, mert a tenyésztőktől a lehető legfiatalabban vásárolhatjuk meg az állatokat.

Mivel a kaméleonok körülbelül 2-5 évig élnek, ezért érdemes minél fiatalabb korban beszereznünk az állatot, hogy minél tovább élvezhessük a társaságát. 

Ha pedig társaságról beszélünk, fontos megjegyezni, hogy a kaméleonok korántsem társas lények, így ha úgy indulsz neki a beszerzésüknek, mint ahogy anno én is tettem, hogy egyből két állatot szeretnél hazavinni, akkor csalódni fogsz: a párzási időszakon kívül ugyanis a kaméleonokat külön-külön terráriumokban kell tartani - ráadásul, külön-külön kell foglalkozni is a példányokkal.

Hogy miért? Sajnos, a kaméleonok könnyen stresszesek lesznek, ha a környezetük nem megfelelő és ebbe beletartozik az is, hogy a saját területükön nem élhet más állat. Két egyforma nemű állat együtt tartását pedig jobb egyből elfelejteni, ellenkező esetben hamar kimutathatják a foguk fehérjét ezek az amúgy igen kedves kis állatok.

De milyen nemű állatot válasszunk, ha csak egy kaméleont szeretnénk hazavinni? Még a megvásárlás előtt érdemes tudni, hogy a hím példányok felnőtt korukban színesebbek, mint a nőstények. Viszont a hím állatok sokkal harciasabbak is, úgyhogy ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál. 

Ahogy azt is tudni kell, hogy a nőstények ivarérett korukban mindenképp tojásokat fognak rakni, ha történt megtermékenyítés az esetükben, ha nem. A tojások lerakása pedig veszélyes is lehet, hiszen ha nem tud az állat minden tojást lerakni, akkor az az életébe is kerülhet. 

Az aranyos, apró kis sisakos kaméleonokat hivatalos tenyésztőtől körülbelül 5000-7000 forintért lehet megvásárolni, ám készülj fel rá, hogy ez még csak a kisebbik kiadás, hiszen az állat nyugodt életéhez szükséges teljes felszerelés beszerzése akár 25-30 000 forintot is jelenthet. Ha pedig két állatot szeretnél hazavinni, akkor ez a költség azonnal meg is duplázódhat.

Hogyan rendezzünk be egy kényelmes terráriumot a kaméleonunknak?

Terrárium kaméleonoknak

Mint már említettem, a kaméleontartás nem olcsó dolog. Ebbe például beletartozik az is, hogy a fiatal állatot először egy kis terráriumban kell tartani, majd később célszerű egy nagyobbat, kényelmesebbet vásárolni a számára. Nem érdemes ugyanis egyből a nagyba helyezni spórolás okán, mivel az apró állat a nagyobb helyen nem fogja mindig megtalálni az élelmet és ez hosszútávon komoly problémákhoz vezethet.  Így a nevelőterrárium ne legyen magasabb 50 centiméternél, a szélessége és mélysége pedig ne haladja meg a 30 centimétert.

Ha mindenképp spórolni szeretnénk ezzel a terráriummal, vásároljunk egy olcsóbb, rosszabb minőségűt és majd a végleges terrárium kiválasztásánál válasszunk egy jobb minőségűt, drágábbat.

A terrárium berendezésére is érdemes nagy gondot fordítani, hiszen a kaméleonok kényes állatok, így hogy igazán jól érezzék magukat. különböző szinteket kell számukra kialakítani a terráriumban.

A terrárium aljára különböző aljzatot tehetünk faforgácstól kezdve a száraz leveleken át a fadarabokig, ám én leginkább a kókuszrostot ajánlanám, mivel az jól beszívja a terrárium nedvességét és ezáltal segít a megfelelő páratartalom fenntartásában, ami nagyon fontos a kaméleonok számára.

A terrárium aljzatával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy bár rengeteg féle talajt kipróbálhatunk, érdemes a szakemberekre hallgatni. Én, például, azt a tanácsot kaptam, hogy fenyőkérget semmiképp ne tegyek az akvárium aljára, mivel az a kaméleon nyelvére ragadhat és megfulladhat tőle. Emellett a virágföld és a homok sem megfelelő választás. A zöld filcanyagból készült szőnyeg pedig lehet, hogy remekül mutat, de nehezen takarítható, éppen ezért rengeteg fertőzés indulhat ki innen.  

Hogy fenntartsuk az eredeti, zöld élőhely látszatát kaméleonunk számára, mindenképp szükséges, hogy sűrű, zöld növényt telepítsünk a terráriumba. Mivel ezeket a növényeket a kaméleonok és az eleségállatok is előszeretettel fogyasztják, ezért mindenképp olyan növényeket kell választanunk, melyek egyáltalán nem mérgezők.

Mindemellett fontos szempont a növény kiválasztásánál, hogy bírja a magas páratartalmat, hiszen a kaméleonok terráriumában folyamatosan ki lesz téve ennek. A legjobb növények közé tartozik a schefflera (sugárarália), aminek széles, zöld leveleit nagyon szeretik a kaméleonok, ráadásul, egy viszonylag igénytelen növényről beszélünk, melyet locsolni is alig kell.

Sugárarália - Schefflera

Továbbá a ficus benjamina (kislevelű fikusz) sűrű, apró levelei között remekül el tudnak bújni a kaméleonok, ráadásul, szintén egy olyan növény, melyet erőszeretettel rágcsálnak a kaméleonok.

A mászóágak is kötelezőek, mivel a kaméleonok fáradhatatlan kis állatok, akiknek lételeme a mászás. Éppen ezért érdemes minél változatosabb ágakat szereznünk a terráriumukba. A beszerzésük egyszerű, nincs szükség semmiféle különleges ágra, csupán olyanokra, melyeket akár a kertünkben vagy az erdőben is találhatunk. Ám mielőtt a terráriumba helyeznénk őket, érdemes alaposan letisztítani, biztos ami biztos.

Ha megvagyunk a tisztítással, akkor már csak be kell helyezni az ágakat a terráriumba. Az elhelyezésnél ügyelni kell arra, hogy a kaméleonunk jól tudjon közlekedni egészen a terrárium aljától a legtetejéig. A fiatal, alig 1-2 hónapos kaméleonok esetében érdemes sűrűn befonni a terrárium belsejét velük, majd ahogy egyre nőnek, az ágak közötti távolságot is növelhetjük. 

Jó tanács: az ágakat inkább vízszintesen vagy közel vízszintesen próbáld elhelyezni, ugyanis így könnyebben megpihenhet a kaméleonod az ágon. Egyébként arra is érdemes figyelni, hogy a melegítő alatt közvetlenül legyen lehetőleg egy ág, hiszen a kaméleonok szeretnek meleg helyeken elidőzni.

Ha azt hitted, csupán ennyiből áll a kaméleonok terráriuma, akkor bizony most csalódás fog érni, ugyanis, mint már említettem ezek a hüllők nagyon is érzékeny, kényes állatok, akiknek megfelelő hőmérsékletre és páratartamra van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat és egészségesek maradjanak, így az izzók, lámpák is a terrárium elengedhetetlen részei.

A kaméleonoknak kétféle égőre van szükségük a mindennapi élethez:

 • UVB égő: ennek az égőnek naponta körülbelül 10-12 órát kell bekapcsolva lennie. Az UVB a megfelelő egészséges erőléthez szükséges napfényt pótolja állatkánk életében, illetve ez teszi lehetővé azt is, hogy a táplálékból érkező kalcium beépüljön a kaméleonunk szervezetébe.
 • Melegítő égő: kis teljesítménye miatt az UVB viszonylag kevés meleget ad, éppen ezért kell egy másik lámpa is, amivel a megfelelő hőmérsékletet tudjuk megteremteni a terráriumban. Ennek az égőnek szintén 10-12 órát kell mennie az UVB-vel párhuzamosan.

A fennmaradó 12-14 órában, éjjel, a kaméleonok is alszanak és ilyenkor nincs szükségük külön fényre és melegítésre. Bár a terrárium hőfoka ilyenkor visszább esik, nem kell aggódnunk amiatt, hogy a kaméleonunknak bármi baja eshet, hiszen a sisakos kaméleonok akár 10 fokban is teljesen egészségesek tudnak maradni, míg az olyan nagyobb és érzékenyebb kaméleonok esetében, mint a párduc kaméleon, érdemes figyelni, hogy a terrárium hőmérséklete ne essen 16 fok alá.

Az alábbi képen egy párduckaméleon látható:

Párduckaméleon

Amennyiben eleget használjuk a fent említett izzókat, a terrárium hőfoka 30 Celsius-fok körül kell, hogy legyen. Ám érdemes egy hőmérőt is beszereznünk, hogy biztosan ellenőrizni tudjuk a hőmérsékletet és ezáltal is védjük a kaméleonunkat.

Összegezve, ne felejtsd el a következőket beszerezni a kaméleonod számára:

 • Terrárium
 • Aljzat (lehet több féle, a kókuszrost ajánlott)
 • Növények 
 • Mászóágak
 • Izzók
 • Hőmérő

Hogyan fogja a legjobban érezni magát a kaméleonunk?

Mivel a kaméleonok a trópusi hőmérséklethez és páratartalomhoz vannak szokva, ezért bizony a már említett égőkön kívül, külön párásításra is szükség lesz, méghozzá naponta többször. Sajnos, a gondatlan gazdik sokszor elfelejtik ezt, pedig az alacsony páratartalom komoly egészségügyi gondokat okozhat a kaméleonunk szervezetében.

A permetezést egy kézi locsolóval tudjuk leginkább megoldani. A csapból folyassuk a vizet a permetezőnkbe, majd gazdagon permetezzük meg a terráriumi növényeket, lehetőleg a lámpák felkapcsolása előtt egy kicsivel, vagy épp ha már felkapcsoltuk őket. Ha véletlenül víz éri a kaméleont, nem baj, hamar megszárad és egy kevés víztől nem fog megfázni, viszont egyenesen rácélozni sosem szabad.

A permetezésnél továbbá fontos, hogy ne használjunk hideg vizet, a kéz meleg víz sokkal jobb, hiszen így nem fázik meg a kaméleonunk. Érdemes arra is figyelni, hogyha épp vedlik az állat, akkor inkább vegyük ki a permetezés idejére, hogy ne érje víz, mivel ilyenkor újra rátapadhat a már félig levedlett bőrréteg.

Jó tanács: ha van otthon vízszűrőd, akkor ezen keresztül folyasd a vizet a permetezőbe. Minél tisztább víz éri a növényeket és a kaméleont, annál kevesebb az esélye egy esetleges megbetegedésnek.

Hogy még jobban érezze magát a kaméleonunk, néha érdemes kiengedni egy kicsit a szobában, de ilyenkor mindenképp folyamatosan figyelni kell rá, és habár nem villámgyors mozgású állatról van szó, túlságosan hosszú időre ne hagyjuk magára, hiszen eltűnhet, vagy akár egy másik helységbe is átvándorolhat. 

Természetesen ahhoz, hogy jól érezze magát a kaméleonunk, a tisztaság is hozzátartozik. A terrárium alján összegyűlt ürüléket legegyszerűbben egy csipesz segítségével tudjuk eltávolítani, ezen felül nem fog nagy rendetlenséget okozni a kaméleonunk. Néha érdemes a faágakat kivenni, lemosni, vagy akár teljesen újakat berakni a terráriumba, hogy változatosabb legyen az otthona a kis kedvencünknek.

Arra is érdemes odafigyelni, hogyha nem tisztított vizet használunk a párásítás során, akkor a terrárium falán és a növények levelein megjelenhet a vízkő. Ezt is rendszeresen el kell távolítanunk. A tisztításnál sose használj vegyszereket!

Mit esznek és isznak a kaméleonok?

Bizony, az egyik legelső kihívás, amivel az újdonsült kaméleon tulajdonosnak meg kell küzdenie, az az a tény, hogy az állatkája csakis élő eleségállattal táplálkozik. Így igencsak nehéz dolga lesz azoknak a kaméleon gazdiknak, akik nem szeretnének élő rovarokat fogdosni, vagy épp nap közben a tücskök ciripelését hallgatni. A kaméleon ezeken a mozgó, szökdécselő tücskökön, lárvákon, sáskákon tudja kiélni elsősorban a vadászszenvedélyét.

Tehát azoknak egyáltalán nem tudom ajánlani a kaméleonok tartását, akik irtóznak a tücsköktől, rovaroktól és más hasonló élőlényektől, hiszen ezeket naponta többször kell tálalnunk a kis kedvencünknek. Persze, vannak praktikák, így akik nem szeretnék kézzel megfogni a rovarokat, azok - bár eleinte nehézkes lesz -, csipesszel is elkaphatják őket. 

A fiatal állatok számára bőven elég néhány 1-2 centi nagyságú tücsök naponta, majd a későbbiekben ahogy nő a kaméleonunk, úgy érdemes az eleségállatok méretét is növelnünk. Mivel a kaméleonok legszívesebben egész nap ennének, ezért nekünk kell figyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiségű tücsököt adjunk nekik. Tapasztalataim szerint, napi kétszeri etetésnél úgy 10-10 darab elég lehet nekik. 

Mi történik akkor, ha hosszútávon túletetjük a kaméleonunkat? Nos, az egyre kövérebb testtel rendelkező állat végtagjai nem fogják bírni a rájuk nehezedő súlyt és így könnyen eldeformálódhatnak, ami nemcsak esztétikai problémát okozhat, hanem bizony az állat számára komoly fájdalmakat is jelenthet egy idő után.

Ha igazán kényeztetni szeretnénk hüllő barátainkat, akkor érdemes elővenni a viaszmoly lárvákat, amiket még jobban imádnak a kaméleonok, mint a tücsköket, de mindenképp érdemes tudni, hogy magas foszfor tartalmuk miatt, ha túl sokat adunk belőlük az állatkánknak, nehezebben tud beépülni a kalcium, ami pedig elengedhetetlen a kaméleonok számára.

Fontos tudni, hogy a kaméleonok nem tudnak minden tápanyagot felvenni a rovarok elfogyasztásával, így külön hüllők számára kifejlesztett multivitaminokat javasolt adagolnunk nekik. Ahhoz, hogy ezeket a táplálékkiegészítőket valóban el is fogyassza az állatkánk, bizony egy kis ügyességre lesz szükségünk, mivel ezek nagyrészt por formában vásárolhatók meg. A tücsköket vagy sáskákat szórjuk be ezzel a porral  mielőtt a terráriumba helyeznénk őket.

Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy ne kerüljön túl sok por egy-egy rovarra, hiszen egyrészt a terráriumba helyezésnél sok lepotyoghat róla és így csak elpazaroljuk a drága vitaminokat, másrészt, ha túl poros a rovar, a kaméleon nem fogja felismerni és így előfordulhat, hogy el sem fogyassza azt.

Az etetés mellett az itatásra alig kell külön gondot fordítanunk, feltéve, ha megfelelően párásítunk nap mint nap. A kaméleonok ugyanis a növények levelein lecsapódott párát, vízcseppeket fogyasztják el. Ha úgy véled, hogy kevés a lecsapódott pára, akkor rá lehet nevelni a kaméleont arra, hogy fecskendőből is igyon, ám ez egy hosszú és nehézkes feladat, mivel ezek az állatok lomhák és lassan tanulnak.

Tipikus kaméleon betegségek és gyógyításuk

Mint már említettem, igencsak érzékeny állatokról van szó, ám a leggyakoribb kaméleon betegségeket, úgymint

 • az A- és D-vitamin hiány
 • vagy épp a dehidratáció

a megfelelő táplálékokkal, multivitaminokkal és párásítással megelőzhetjük.

Mindazonáltal vannak olyan betegségek is, amelyek sajnos a megfelelő életmód mellett is kialakulhatnak. Ezek közül az egyik leggyakoribb a stressz. Bizony, ha túl sokáig tartjuk bezárva, túlságosan kis terráriumban a kaméleonunkat, vagy épp ivarérés után több állatot zárunk össze egyetlen helyre, akkor stressz alakulhat ki az állatkáknál. Ezek tünetei közé tartozik az agresszivitás, vagy a fakó szín. Előrehaladott állapotban bizony a fal fejelgetése és az éhség csökkenése, vagy teljes megszűnése is megfigyelhető.

Fontos, ha a stressz jeleit látjuk a kaméleonunkon, hogy nyugodt, csendes környezetet teremtsünk neki, a terráriumába helyezzünk dúsabb növényzetet, tartsuk egyedül, vagy ha szükséges, takarjuk le a terráriumot, hogy teljesen magában maradjon egy kis időre.

Szintén előfordulhatnak légúti megbetegedések, melyeket részben a stressz, részben a nem megfelelő hőmérséklet, vagy akár bakteriális fertőzés is okozhat. Ha azt látod, hogy a kaméleonod nyitott szájjal vesz levegőt, vagy levegővételnél pattogó hang hallható, akkor bizony érdemes azonnal állatorvoshoz fordulnod, hogy minél hamarabb kezelni tudja az állatkádat.

A nem megfelelően tisztított terráriumban, vagy a rossz minőségű, vadon befogott eleségállatok esetében parazitás fertőzéseket is elkaphat a kaméleonunk. Mivel a parazitás fertőzések olyan komoly tünetekkel járnak, mint a véres nyálkahártya, fekély, vagy kóros bélsár, ezért azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő antiparazitikumokat írjon fel a kaméleonunk számára.

Összegzés

Összefoglalásként alább listázom, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amikre fel kell készülnöd, ha kaméleont szeretnél tartani az otthonodban:

 • Csak akkor vásárolj kaméleont, ha már van tapasztalatod más állatokkal, főként hüllőkkel. Semmiképp se egy kaméleon legyen a legelső háziállatod.
 • Mindenképp tenyésztőtől vásárolj és lehetőleg minél fiatalabb állatot. Igaz, kicsit nehézkesebb a fiatal kaméleonok etetése, de legalább hosszabb ideig élvezheted az állatkád társaságát. A fiatal állatot kisebb terráriumban tartsd.
 • A hím állatok agresszívabbak, a nőstényeknél viszont a tojásrakás során problémák merülhetnek fel.
 • Mindenképp készítsd el  a terráriumot, mire hazaviszed a kaméleonodat.
 • A berendezést a fent leírtak szerint alakítsd ki. Ne használj mérgező aljzatot és növényeket a berendezésnél!
 • A párásítás elengedhetetlen a kaméleonok számára.
 • A kaméleonok csak élő takarmányállatot, tücsköt, sáskát, lárvákat fogyasztanak. Az étel mellett ne feledkezz meg a vitaminokról sem!
 • Ha megfelelően eteted és itatod a kaméleonodat, a különböző hiánybetegségeket elkerülheted, ám még így is figyelj rá, hogy ne fázzon meg az állat, ne teremts neki stresszes környezetet, illetve védd a parazitáktól!

Hozzászólások (18)

 • Kata

  Remek összefoglaló, nagyon hasznos és érdekes :) Mindig is nagyon tetszettek a kaméleonok és gondoltam is rá, hogy egyszer majd...ha úgy alakul, mindenképpen újra olvasom majd a cikket :) Örülök neki, hogy ez a cikk is ennyire hangsúlyozza a felelős állattartást és nem csak a cukiságokat írja le az állatról!

  2017. 05. 08. 18:39Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#7D029)

   Igen nagyon jó ez a cikk

   2020. 05. 29. 16:11
  • Vendég (#1EAA5)

   Jó ez az oldal, nekem Füge már a második kaméleonom. Agresszív kis dög, de nagyon szeretem! :-)

   2018. 11. 26. 18:48Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#6EADF)

    Nekem is füge a neve a kaméleonomnak es iszonyatosan aranyos

    2020. 04. 21. 14:02
   • Vendég (#1C10C5)

    ❤️❤️

    2022. 11. 10. 17:34
  • Vendég (#2483B)

   Nekem nagyon tetszett, ha lesz kaméleonom, legalább tudom, hogy mire számítsak;)

   2019. 01. 11. 20:31Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#276B8)

    Na hát ez igen csak érdekes tájékoztató volt. De megszeretném kérdezni azt hogy az a lámpa helyet ami a hőt adja nem felelne meg egy melegítő kő? Vannak jó nagyméretüek a hozzàm közel levő boltokban. Megfelne e ez is esetleg???

    2019. 02. 07. 19:49Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#2906B)

     Sajnos nem, mivel a kaméleonnak fentről kell kapnia a meleget, hogy tudja szabályozni, hogy mennyire "fűti" magát, azzal hogy mennyire magasan helyezkedik el. A másik, és talán még fontosabb ok, hogy a kaméleonok inkább ágon ücsörgő és napozó állatok, mint hogy a földön egy kövön sütkérezzenek. Főleg azért, mert ahonnan származnak, Afrika, Madagaszkár, Arábia, ott az esőerdőkben, és oázisokban, a napfény nagyon ritkán ér el a talajig. Ráadásul a talaj nem is nagyon biztonságos a ragadozók miatt. Remélem segítettem.

     2019. 02. 24. 17:37
   • Vendég (#2B720)

    Én azt szeretném kérdezni hogy mindenféleképpen tojást rak a nőstény?

    2019. 03. 16. 11:21Válasz a hozzászólónak
    • Vendég (#2C512)

     Igen

     2019. 03. 22. 07:35
    • Vendég (#707DA)

     Persze

     2020. 04. 26. 14:58
    • Vendég (#7C330)

     És akkor mi van ha a kaméleon már napok óta nem eszik és egész nap a terrárium alján van? Félek hogy elveszítem őt😭

     2020. 05. 27. 07:32
    • Vendég (#32710)

     Valamiért nem tudom biztosítani a 28-30 fokot... Mindkét lámpa be van kapcsolva egész nap, a lakásban 22 fok van. 40 W-os a melegítő izzó, amit a terrariumhoz vettem és a tenyésztő adta hozzá. Mégis max 22-24 fok volt eddig bent a max hőmérséklet. 3 napja van nálunk a kami. Mit rontok el?

     2019. 05. 09. 19:23Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#345B8)

      Nekem csak egyszer sikerült így lehűteni a terráriumot, (kb. 2 hete hoztuk el az első kaminkat) amikor nyitva hagytuk az ajtaját a terráriumnak, hogy kiszellőzzön (csak a tetején van szellőző rács).
      Nem lehet, hogy nálatok is jobban jár a levegő a terráriumban?

      2019. 05. 27. 07:10
     • Vendég (#C3A60)

      Lehet jó lenne egy nagyobb teljesítményű. Nekem van egy szakim neki is 30 fok kell ahhoz 50 wattos uva izzót használok

      2021. 01. 06. 18:50
    • Vendég (#3529C)

     Szeretném megkérdezni, hogy ha kinőtte az első terráriumot mekkorát vegyek? Igaz az, hogy inkább magas legyen mint széles... 100széles x 50magas x50mély -et tudnék ajándékba kapni de azt hallottam, Hogy a szélesben meghalhat.. Igaz ez???

     2019. 06. 01. 17:32Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#374E3)

      Az nem biztos hogy a szélesben meghal, de a magasabb sokkal jobb a kaméleon számára. Szóval szerintem inkább magasat szerezzél be.

      2019. 06. 15. 10:33
    • Vendég (#420EB)

     Egy gyors kérdésem lenne. Én is most tervezem egy állatka beszerzését. De.. Több helyen írjátok, hogy nyugalom, csendes környezet, stb.

     Na most egy átlag háztartás nem csendes. Nyilván a nappaliban tartanám, ahol én is vagyok, nem a konyhában. Viszont az ember jön-megy, redőny le-fel, porszívózás, tv nézés, zenehallgatás, stb, amivel az élet járni szokott.
     Ők ezt hogy viselik? Mi az, ami már sok neki? Ha kicsi korától nálunk nevelkedik megszokja-e egy idő után?

     köszi előre is

     2019. 09. 11. 13:07Válasz a hozzászólónak
     • Vendég (#638F8)

      Nagyon jó összefoglaló:))viszont nekem az lenne a kérdésem, ha már van 1 kutyám meg 2 macskám érdemes e beszerezni egy ilyen kiskedvencet? Eddig nem tartottam hüllőt, de ez olyan édes🥺Szüleimmel megbeszéltem, meg eldöntik, de nagyon fontos lenne, hogy tarthatok e 1. Hüllőnek egy kameleont?

      2020. 03. 22. 10:27Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#66664)

       Fuss neki még egyszer a cikknek... Két helyen is megkapod a választ.

       2020. 03. 30. 22:25
     • Vendég (#66535)

      Szuper ismertető! Kérdésem lenne, hogy a kaméleon számára mennyire lenne stresszes ha hétvégente utazna? Esetleg létezik számukra "hordozó"? Vagy egy napra egyedül lehetne hagyni megfelelő táplálék mennyiséggel vagy nem viselné jó? Köszönöm előre is a választ! :)

      2020. 03. 30. 16:06Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#72F58)

       Szia, bocsi, hogy én válaszolok, De például ha a kaméleon szigettől hozod el (én tegnap hoztam, és kaptam útmuatót is ), akkor ha utazol, elviheted őhozzájuk panzióba. Mindent megkapnak, és egy nap 600 Ft.

       2020. 05. 03. 11:38
     • Vendég (#70A3E)

      Nagyon jó volt ez a cikk. Mindent megtanultam belőle a kaméleonokról. Ha majd nekem lesz egy az lesz a neve hogy Dominik. Nagyon szeretnék egy kaméleont.

      2020. 04. 26. 21:08Válasz a hozzászólónak
      • Vendég (#7752A)

       Remek ez nagyon jó és szép összefoglaló sokk cikket olvastam már de ez volt a legjobb ez segített a legtöbbet. Minden tudok már. Sajnos az első kaméleonom tegnap reggel elpusztult... Betegen vettük meg a boltba már akkor bevoltak esve a szemei elvittük állatorvoshoz de sajnos már nem lehetetg rajta segíteni.. Párduc kaméleon volt. Tegnap ez után elmemtünk egy Sisakos nőstényért nagyon aktív persze lassú de jó állapotban van folyamatosan nézem neki a hőmérőt és párásítok ezzel az összefoglalóval is nagyon sokat segítettél köszi.💕

       2020. 05. 12. 15:19Válasz a hozzászólónak
       • Vendég (#82F84)

        Szia! Nekem 1 éves a Fiú Kaméleonom, nagyon jól érzi magát, a Lakásban folyamatosan 23 - 24 fok van,. Van neki egy melegítője, ami kb 2 órát megy, akkor aláfeszik, napozik, van egy uvb fényforás is bent kb az 6 órát megy, viszont kb. Az alatt is max 2 órát van, utána elvonul.
        Nagyon szép, és jól érzi magát. Eszik rendesen, sőt beossza a táplálékot, 3 napra, Ügyeske, Tegnap kint volt a függönyön, otthagytuk kb 5 órát, de mire visszamentünk a lakásba, bemászott valahogyan a helyére, ott figyelt a terráriumba. Nagyon szereti a lakhelyét.
        Mindenféle csinnadratta körülményeskedés nélkül 🤟
        Oda kell rá figyelni az biztos, de nem olyan kis buták mint amilyennek mondják őket. Az enyém magabiztos, önfejű, van Egyénisége! Nem szereti ha fogdossuk. Ezért nincs piszkálva. Csak gyönyörködünk benne. Imádnivaló. Jahh vizet úgy iszik, hogy egy cserépben van kókuszrost azon felül víz, annyit iszik amennyit szeretne. Természetesen cserélem hetente frissre. ❤️ Imádjuk...

        2020. 06. 10. 07:02
      • Vendég (#95806)

       Én azt szeretném kérdezni hogy egy nap hány órát lehet kint a kaméleon?

       2020. 08. 13. 05:02Válasz a hozzászólónak
        • Vendég (#AEC97)

         Sziasztok nekem pár hete lett meg a 3. Kaméleonom eddig sisakos volt most párduc van. Remek összegző lett az első sisakos kaméleonnál voltak csak gondok nekünk. Imádom a kis gülüt. Szintusz a neve 3 hónapos és nőstény.

         2020. 10. 30. 11:02Válasz a hozzászólónak
         • Vendég (#16781B)

          Sziasztok remek összefoglaló! Annyi kérdésem lenne hogy 1. A kaméleon megeszi/megeheti a csontit (a légy lárvája)?
          2. A vitaminozás. Sok oldalt végigolvastam de egy a legtöbb mást-mást ìrt. A kami minden ételét be kell vitaminozni? Mondjuk ha kap 10 rücskös akkor mind a 10-et be kell vitaminokat?
          3. A kami elvan úgy ha mondjuk egy hétig nem kap tücsköt?
          4. Nagyon zavarja ha abban a szobában ahol lakik van egy akvárium lélegeztetővel, ami csobogó hangot ad ki? Nem lesz tőle stresszes?

          Előre is köszi a válaszokat!

          2022. 04. 11. 12:21Válasz a hozzászólónak

          Oszd meg a véleményed!

          Utoljára módosítva: 2024.02.13