Neked is lehet jól nevelt cicád! Így tanítsd a kiscicát!

Amikor az otthonunkba egy új kiscica érkezik, fontos, hogy minél hamarabb megkezdjük a nevelését, és olyan mindennapi dolgokat megtanítsunk neki, mint a szobatisztaság, a szocializálódás emberekkel és más állatokkal, vagy épp a megfelelő viselkedés a házban.

Új kiscica a családban

Ez persze, korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolnánk, de egy kis odafigyeléssel és türelemmel igazi jól nevelt cicát faraghatunk az új lakótársunkból.

A macska-biztos otthon titka

Még mielőtt a lakásunkba engednénk az új állatunkat, érdemes macskabiztossá tenni a helységeket, hiszen egy neveletlen cica sok bajt tud okozni, ha nem figyelünk rá oda eléggé. Éppen ezért érdemes előre felkészülni a lehetséges gondokra.

Ha a macskákra és a kártevésre gondolunk, mi a legelső dolog, ami eszünkbe jut? Természetesen, a karmolás. A macskák imádják élesíteni a karmaikat és ennek kárát bizony sokszor épp a bútoraink bánhatják. Hogy kedvenceink ne a kanapénkon vagy a fotelünkön kezdjék élesíteni a karmaikat, mindenképp érdemes beszerezni kaparófát és macska bútorokat a számára.

Kaparófa és odú kiscicának

Mindemellett, figyelni kell olyan lelógó tárgyakra is, mint a függöny vagy hosszabb asztalterítők, hiszen ezekre könnyedén felugorhat és végighasíthatja őket a körmével.

A karmolás mellett a macskák másik „hobbija” a rágcsálás. Így mindenképp el kell tűntetni a földről vagy könnyen elérhető magasságból azokat az apróbb tárgyakat, melyeket megrágcsálhat a cicánk. Ezekbe beletartoznak a zacskók, dobozok, hajgumik, apróbb gyerekjátékok és minden egyéb, ami izgalmasnak tűnhet a macskánk számára.

A növények sincsenek biztonságban a kis szőrös barátainktól, éppen ezért meg kell fontolni, hogy mit tartunk meg és bizony mit ajándékozunk el, mielőtt megérkezne az új négylábú lakótársunk. Hogy miért? Vannak növények, melyek kimondottan károsak és nem alkalmasak sem emberi, sem állati fogyasztásra. Míg mi emberek elsétálunk mellettük, addig egy unatkozó cica viszont könnyedén megharapdálhatja őket.

Éppen ezért a filodentronokat, a liliomokat és a mikulásvirágot érdemes minél messzebb űzni a beltérből. A kertünkben pedig figyeljünk oda rá, hogy lehetőleg ne termesszünk azáleákat és, lehetőleg a pitypangokat is minél hamarab vágjuk le.

Az alapok

A legelső dolog, amit fontos megértenünk, az a macskák gondolkodásmódja. A kutyákkal ellentétben ezek az állatok nem falkákban élnek és nincs szükségük egy falkavezérre (jó esetben, ez a gazdájuk), sokkal inkább énközpontúak, így mindent, amit tesznek, azt csakis önmagukért teszik. 

Éppen ezért a macskák kevésbé értik, hogy mi az a büntetés, és alkalmazása inkább kontraproduktív, ahogy arról hamarosan írok majd. Sokkal fontosabb, hogy dicséretet és jutalmat kapjon az állat, ha jól viselkedik, így a jövőben ismételni fogja ezt a cselekedetet és kevesebb bajt okoz majd az otthonunkban.

A macskánk megnevelésének négy szó csupán a kulcsa: türelem, tisztelet, fokozatosság és jutalom.

Ahogy már említettem, a macskák szinte mindent önmagukért tesznek, ez a makacs viselkedésük pedig meg tudja hosszabbítani a nevelés folyamatát. Ha szőrös kis állatunknak inkább van kedve egy kis játékhoz, mint – mondjuk – az idomításhoz, hagyjuk rá és egy kicsit később kezdjük újra a tanítását. 

Emellett, bármennyire alapvető, mégis sokan elfelejtik, hogy a macskák nem úgy "működnek", mint a kutyák. Ha egy kutya fejét belenyomod a piszkába, idővel felfogja, hogy valami rosszat tett. Ezzel szemben a macskáknál csak félelmet vált ki ugyanez a viselkedés, ami a későbbiekben jelentősen megnehezítheti majd az állat tanítását.

Ahhoz, hogy sikeresen tudjuk tanítani a cicánkat, először is meg kell tanulnunk az ő fejével gondolkodni, hiszen a macskák bármennyire is önközpontú állatok, a viselkedésükre mindig megtalálhatjuk a magyarázatot, legyen szó biológiai vagy pszichológiai oldalról. 

Például, ha a macskaalmot az egyik napról a másikra egy új helyre költözteted anélkül, hogy a cicád ezt a változást megszokná, akkor ne lepődj meg, ha esetleg kellemetlen meglepetés vár majd az alom régi helyén - nagy valószínűséggel oda fog piszkítani a kis kedvenced.

És ez csak egy példa azok közül a lehetőségek közül, melyeket egy kis figyelemmel és tudatossággal megelőzhetsz. 

Hogyan szoktassuk alomra a macskánkat?

Miután megérkezett a kiscicánk, érdemes minél hamarabb nekikezdeni az alomra szoktatásának. Nagy a valószínűsége, hogy négylábú barátod magától is megtalálja és használni kezdi az almot, ha egy nyugodt helyre teszed, ahol zavartalanul végezheti a dolgát, ám érdemes egy kis figyelmet fordítani az alomra szoktatáshoz.

Alom és alomtálca a kiscicának

Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni, hogy a macska megtalálja és használni kezdje az almot, érdemes finoman megmutatni neki, hogy mit is kell csinálnia az alomban. 

Ehhez óvatosan tedd az alomra a kiscicát, fogd meg az első két lábát, majd óvatos mozdulatokkal kezd az apró tappancsával kaparni az alomban, ahogy azt a felnőtt cicák is teszik dolguk végeztével. Mivel a kiscica megijedhet, vagy ellenállást tanúsíthat, tényleg óvatosan fogd, de ne hátrálj meg, ha szabadulni próbálna. 

Néhány perc után, valószínűleg, magától is elkezdi majd felfedezni az almot. Ha szaglászni kezd, az már biztos jele annak, hogy a legközelebbi alkalomkor oda fog menni, hogy elvégezze a dolgát. Ezt a helyet pedig lehetőleg konzekvensen tartsd is meg a számára.

A türelem azonban itt is fontos kulcsszó, hiszen a fiatal állat nem biztos, hogy minden alkalommal eljut az alomhoz, ha szüksége lenne rá. Ilyenkor ne büntesd meg, sokkal inkább ismételd meg az alomra szoktatás lépéseit. 

Ám ahhoz, hogy folyamatosan visszajárjon az alomra, nem árt néhány trükköt beiktatni. Ahogy már említettem, fontos, hogy egy állandó, nyugodt helyen legyen az alom, ahol zavartalanul piszkíthat az állatkánk. 

Az első időszakban lehetőleg csak kis mennyiségű almot használj és sűrűbben takarítsd, majd ha a cica már teljesen odaszokott, akkor lehet növelni az alom mennyiségét.

Ha már rászokott az alomra a cicánk, akkor is felügyeljük, ha nagyobb mennyiségű, kemény széklet található az alomban, igyekezzünk azt minél hamarabb eltávolítani, hiszen a macskák válogatós fajták, hiába tudják, hogy hol kell elvégezni a dolgukat, amíg a bűzölgő produktumuk ott van az alomban, nem fognak ismét rájárni.

Viszont azt se felejtsd el, hogy a macskának szüksége van, hogy érezze az alomtálcán a saját szagát, így ha tisztítod, lehetőleg csak vízzel mosd ki a tálcát, hiszen az ismeretlen, tisztítószerszagok elriaszthatják az alom használatától.

Amennyiben két macskát is tartasz, gondoskodj róla, hogy két almot is tudjanak használni az állatok. Valószínűleg nem külön-külön almot fognak használni, hanem az egyiket kisdologra, a másikat pedig nagydologra rendszeresítik majd. 

A jól nevelt cicák titka

Ha nyugodt, jól nevelt állattal szeretnénk együtt élni, akkor fontos a következőket megtanítani neki, így azt hogy hogyan használja az almot, illetve, hogy hallgasson a nevére. Mikor ezeket az alapvető dolgokat elsajátította, akkor következhetnek a mindennapok megkönnyítésére szolgáló feladatok.

Ezek közé tartozik a más állatokkal való interakció, a játék, vagy hogy kedvenced nyugodt maradjon fésülés közben. Emellett szintén fontos lehet, hogy a hordozóhoz is hozzászoktasd a cicádat, hiszen ez a jövőben sokat segíthet, ha utazni készülsz a cicáddal, vagy épp állatorvoshoz kell vinned. 

Már szó esett róla, hogy a cicák nem tudják felfogni a büntetést, leginkább csak ijedtséget vált ki belőlük, ha rájuk kiabálunk, vagy mondjuk a piszkukba nyomjuk az orrukat, esetleg odacsapunk nekik. 

Ahogy arról már volt szó, az említettek közül egyiket sem szabad csinálni, ha jól nevelt cicákkal szeretnénk együtt élni. Így sokkal inkább eredményt hozhat a pozitív megerősítés a tréningjük során. Ennek egyik legalapvetőbb fajtája a jutalmazás.

Ha a macskád megtanult egy kívánt viselkedési formát, akkor jutalmazd dicsérettel, simogatással vagy jutalomfalattal. Persze, nem kell mindig így tenned, ha jól cselekszik az állat, ám az egészséges gazdi-állat kapcsolat és kommunikáció érdekében is érdemes naponta kedvesen megsimogatnod a cicádat.

Azonban fontos, hogy a dicséretnek és a jutalmazásnak néhány másodpercen belül meg kell történnie a cselekedet után, ha ezt elmulasztod és csak később dicséred meg a cicád, nem fogja érteni, hogy miért is teszed ezt.

Ha nevelni szeretnéd a cicádat, érdemes apránként kezdened a közös munkát. Először csak egy apró dolgot taníts neki, lehet ez, mondjuk az alom megfelelő használata, vagy hogy ne másszon fel a szekrényekre. 

Fontos, hogy ha a ház egy helységében már magától, hibátlanul megcsinálja a tőle elvárt dolgokat a cica, akkor ne limitáljuk tovább a mozgásterét, nyissuk meg előtte az egész házat és figyeljük meg, hogy hogyan is viselkedik. Még mindig tartja a jó szokásokat, amiket megtanítottunk neki? Akkor valószínűleg teljesen bevésődött neki, amit tanult és továbbléphetsz az oktatásában. 

Tételezzük fel, hogy mondjuk, a szőnyegre piszkít egy másik helységben, nem megy vissza az almához, akkor gondold át, hogy mi állhat a viselkedésének a hátterében és ha ez sikerült, akkor tanítsd tovább.

Mikor az apróbb akadályokat már sikerrel veszitek, jöhetnek a komolyabb, összetettebb feladatok.

Amennyiben csak te és a cicád éltek egy fedél alatt, akkor nem kell aggódnod, hogy hogyan viselkedik majd a többi családtaggal, ám ha többen éltek együtt, akkor fontos, hogy a család minden tagja kivegye a részét a macska tanításából. Ebben az esetben mindenképp beszéljétek meg közösen, hogy mit szeretnétek megtanítani a cicának és egyszerre csak egy új fogást mutassatok meg neki. Ha egyszerre többen, több dolgot próbáltok megtanítani neki, az csak összezavarhatja a cicát.

Persze, nem mindegy, hogyan szoktatod emberekhez az állatkát. Az új jövevény lehetőleg óvatos, finom mozdulatokkal közeledjen az állathoz. Először hagyja, hogy megszaglássza a cica, majd ha már elkezd dorombolni vagy dörgölőzni az illetőhöz, akkor - továbbra is óvatos mozdulatokkal - megsimogathatja, először a fejét, majd később a hátát. 

Az élet más állatokkal

Alapvető fontossággal bír, hogy ne csak az emberekhez, hanem más macskákhoz, majd későbbiekben más állatokhoz is hozzászoktassuk kedvencünket. 

Bár a macskák többek számára inkább magányos állatoknak tűnhetnek, igazából társaságkedvelő állatok, ám vannak olyan példányok, amelyek kissé félénkek, vagy agresszívak, így nehezebben szocializálódnak a nyugodtabb és nyitottabb társaiknál.

Ha új kiscicát hozol a már meglévő macskád mellé, fontos, hogy megfelelő odafigyeléssel szoktasd össze az állatokat. A már meglévő cicád féltékeny lehet az új jövevényre, így bármennyire is aranyos egy apró cica, próbálj meg ugyanannyi figyelmet szentelni mindkettőjüknek.

Cicaharc

Már meglévő cicádat vond be a játékba, figyeld meg hogy viselkedik a kiscica mellette. Amennyiben játszani kezdenek, biztos lehetsz benne, hogy összeszoknak a cicák és nem lesz velük probléma a jövőben, legfeljebb csak kisebb cicaharcok jöhetnek majd szóba, melyeket egymás közt elsimítanak majd az állatok.

Ez az ideális állapot azonban ritkán áll csak fenn, sokszor úgynevezett területi agresszió léphet fel a már meglévő állatoknál, ha úgy érzik, betolakodó érkezett a területükre. Jó tudni, hogy a macskák még a kutyáknál is jobban védik a territóriumukat, így fontos, hogyha már meglévő cicád fél, vagy agresszívan viselkedik, csak fokozatosan szoktasd össze az állatkákat, néhány percre hagyd őket ismerkedni minden nap, amíg kölcsönösen el nem fogadják egymást.

Félelem és reszketés

Tágra nyílt szemek, meredt figyelem, hátracsapott fülek, felpúpozott ház, felborzolt szőr, elmenekülés és fújó hang. Ismerősek ezek a jelek? A macskák nemcsak akkor viselkednek így, ha kutyát látnak, hanem bizony minden számukra ijesztő szituációban előjöhetnek ezek. 

Mit tehetsz, ha a cicád túlságosan félős, esetleg retteg más állatoktól vagy épp emberektől? A legalapvetőbb reakciója minden gazdának az lenne, hogy megvigasztalja, megsimogatja ilyenkor kedvencét, ám a rettegő állat az emberi érintéstől ebben az esetben még rosszabbul reagálhat, akár karmolhat, haraphat is.

Ehelyett, ha el akar futni, hagyd - bújjon el, amíg csak szeretne, le nem nyugszik, majd magától elő fog jönni, ha úgy érzi, elmúlt a veszély. Ha tudod, hogy mitől ijedt meg az cicád, lehetőleg szüntesd meg a félelmet kiváltó okot. Kapcsold le az állatot zavaró fényeket, vagy hangokat, illetve ha személytől, kísérd inkább át egy másik helységbe őt.

Amellett, hogy nem simogatod meg a cicát, ne is szólj hozzá, ne próbáld előcsalogatni, előjön majd magától. 

Mi történik, ha nem működik a tréning?

Fontos megjegyezni, hogy a tanulás nem fog egy pillanat alatt történni. Fontos, hogy újra és újra, napról-napra ismételjük az épp aktuális fogást a macskával, amíg meg nem tanulja azt. Légy türelmes, ne siettesd és ne próbálj mást is ráerőltetni, ha még az adott feladatot sem tudja megfelelően elvégezni a szőrös kis barátod.

Sose üsd meg a cicát, még játékból se "csapj oda" neki, ha nem úgy cselekszik, ahogy te szeretnéd. Ha mindenképp a tudtára szeretnéd adni, hogy nem megfelelő a viselkedése, inkább hangosabban, picit keményebben szólj rá. Ám ekkor se használj olyan szavakat, amik egyébként is elhangzanak beszélgetésekben, vagy épp ha beszélsz a macskához, mert ez összezavarhatja.

Előfordulhat az is, hogy bármennyire is igyekszünk, cicánk viselkedését nem tudjuk megváltoztatni. Lehet, hogy az állat kissé agresszív. Nem minden esetben, de néha az ivartalanítás segít ezen a problémán, hiszen az ivartalanított állatok esetében nem áll fenn fokozott hormontermelés. Mivel így kevesebb a stressz-faktor az életükben, így az agresszivitás is csökkenhet a cicák életében.

Ezzel szemben a félelemreakciók nem szüntethetők meg, így ha túlságosan félős, ijedős állatunk van, a legjobb, amit tehetünk az, hogy megpróbáljuk csökkenteni a félelmet kiváltó tényezőket. A legjobb, ha meg is szüntetjük ezeket, ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor érdemes egy nyugodt, csendes búvóhelyet építenünk a cicánk számára, ahova elvonulhatnak, ha megijednének. Ha pedig lenyugodott az állat, mindenképp gondoskodj róla, hogy biztonságban érezze magát, simogasd meg, beszélj kedvesen hozzá, amíg ismét visszatér a nyugodt viselkedéséhez.


Hozzászólások (6)

 • Vendég (#1308A)

  Épp csak azt nem tudtam meg hogyan neveljem. Mit tegyen az ember, ha minden simogatásnál karmol. Hogyan fog figyelni a nevére?

  2018. 07. 05. 21:55Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#143F5)

   Szia! a mi cicánk most 3 hónapos, 5 hetes kora óta van velünk. A nevét mostanra (kb 2 hónap telt el)tökéletesen felismeri és hallgat rá. Igazából türelemjáték volt, rengeteget mondogattuk neki, főleg ha valamilyen számára kellemes helyzetbe került (evett, simogatva volt stb).
   A karmolás és harapdálás nehezebb, ez életkori sajátosság - ahogy nő, remélhetőleg mérséklődni fog. : D nálunk is most kezd vadulni, mikor már komoly fájdalmat is okoz néha játék közben. Nálunk úgytűnik a fáj!-felkiáltás beválik, olyankor mindig kicsit kizökken és szelídebben játszik tovább. Szerintem leszoktatni teljesen nem lehet, de igy kordában tartani igen.

   2018. 07. 26. 13:25
  • Vendég (#3A94E)

   Èngem is pont ez èrdekel

   2019. 07. 12. 16:42
  • Vendég (#81BB0)

   Szia! Én nekem még nincs cicám de remélem lesz (augusztus közepe felé...) viszont találtam egy oldalt pont erről: https://www. Hazipatika. Com/hazikedvenc/macska/cikkek/macska_cukisag/miert_harap_a_macskam_simogatas_kozben/20180529142446

   2020. 06. 08. 18:16
 • Vendég (#1861C)

  Cicatulajdonosok lettünk :)kb egy hónapja fogadtunk örökbe egy kiscicát. Kicsike volt, Félénk, Egy hét után megszokta a lakást. Nagyobbacska lett, De sztem magát az ördögöt fogadtuk örökbe : D mikor hazajövünk munkából, Ott vár már az ajtó mögött, Várva a puszit és a simit. Ha megkapta utána nincs megállása. Körbeszaladja a lakást felmászik felugrik mindenhova, Párom ma a mennyezetről szedte le. Sötétitön mászott fel egészen a mennyezetig. Mindenhova felugrál szalad a lakásban. Este mikor aludni megyünk, Csak annyit mondok neki Nyafi gyere megyünk aludni. Akkor tudja hogy alvás van, Felmászik a fejemhez és ott alszik. De amint megébredek jön ő is, és már kora hajnalban kezdődik az ugrálása. Hogyan tudnám a kis ördögömet megnevelni? Hogyan tudnám leszoktatni a szaladgálásról? Köszönöm a válaszokat.

  2018. 09. 22. 20:27Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#3A7E6)

   Sajnálom hogy senki nem válaszol erre a kérdésre pedig én is szívesen olvastam volna a válaszokat

   2019. 07. 11. 18:52
  • Vendég (#45FF4)

   A macska természetes eletritmusahoz tartozik a hajnali aktivitás. Nincs mit tenni, benne van kódolva, ilyenkor vadászik, mozgásra van igénye. A kijáró macska ekkor bejárja a területet ilyenkor mindenre figyel, kalandozik, vadászik. A szobamacska kénytelen kis területen ugyanazt a kilométert lefutni. Ki kell várni a dilit. Vagy kiengedni pár órára. Nálunk 4.50 -kor kimegy, ha délután megjöttünk ő is előkerül. Alapból lakásba macska nem való.

   2019. 10. 11. 20:05
  • Vendég (#7AFBC)

   Kedves 1861c! A cica mostanra remélhetőleg már lenyugodott. Nálunk is ez volt, kb. 2 éves korára teljesen elmúlt nála a függönyre mászás. Érdekelne nálatok mi a helyzet. Azóta (13 éve!)egy okos nyugodt cica, aki, a mai napig nem érti a "sicc"-et, mert nem tanitottuk meg neki, egyszerűen soha nem volt rá szükség. Helyette hivjuk, és jön.

   2020. 05. 23. 20:01
  • Vendég (#10BEAD)

   Vendég... Ez a jobbik eset 😊 A macska éjjeli ragadozó és sikerült átnevelni.. Napközben egyedül van és azért futkarozik, Mert örül, Hogy megjöttek és felhívja magára a figyelmet.. Rá kell szánni a Somi után 15 percet, Játszani vele, Egy pályára kötött gumi, Végén labda, Vagy toll, én ugráltatom ide, Oda 10 percet, Azután nyugi van, Később mikor elvégeztem a dolgom, Megint játszunk 10 percet, Még jóval alvás előtt.

   2021. 08. 21. 18:38
  • Vendég (#1524E5)

   Türelemmel és sok sok szeretettel igen kis ördögök de majd el jön az idő amikor csendesebb lesz kívánom hogy sikerüljön

   2022. 02. 18. 21:57
 • Vendég (#65932)

  Szep jo napot kivanok.
  Az en cicam masfel eves es korulbelul egy honapja van nalunk. Napkozben nem tudom mit csinal, De ejszaka fel ala rohangal a hazban. Meg nem nagyon ismerem es cicam is regen volt. Mit tudok kezdeni az ejszakai vad rohanadaival?

  2020. 03. 28. 08:27Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#7005D)

   Nem nagyon fogsz tudni mit tenni ez ellen 😃 ez minden macskára jellemző, de általában a gazdajukhoz igazodnak egy idő után, és nem hajnalban fognak megbolondulni amíg aludni próbálsz, hanem amikor már ébren van mindenki. A mi cicank is hajnalban ökörködött eleinte, de aztán ő is hozzánk igazodott. Szóval türelem! :)

   2020. 04. 25. 10:10
 • Vendég (#162CF4)

  Sziasztok!Az én cicámat egyszerűen nem tudom le szoktatni arrol hogy futkosson. Amivel nem is lenne baj, De mint egy ló úgy dübög, és már a szomszédokat is zavarja. Esetleg valami jó tanácsot kérhetek valakitől?

  2022. 03. 30. 04:15Válasz a hozzászólónak
  • Vendég (#1A6EF6)

   Én nekem november végén lesz egy pici cicám és toffifi lesz a neve de a becézése tofi

   2022. 09. 19. 17:49Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#280483)

    Ok

    2023. 12. 05. 20:25
  • Vendég (#1AABF2)

   Kedves Mindenki!
   Segítsetek kérlek! Most jött a pici cicánk, tanácsot kérnék. Próbáljuk nevelni, de arra is, hogy szokja az egyedüllétet és a külön alvást éjszakánként. Az utobbinak a vége mindig az, hogy sokáig nyávog. Tudjuk nagyon jól, hogy velünk akar lenni, de mind a ketten dolgozunk és szeretnénk, hogy tudjon egyedül lenni. Ebben kérem segítségeteket. Mit csináljunk, hogy megszokja az egyedüllétet (akár éjszakánként)

   2022. 09. 25. 21:03Válasz a hozzászólónak
   • Vendég (#1AE435)

    Szia! Mi egy kb. 5-6 hetes cicat nevelunk jelenleg (szomszed macskaja ide fialt hozzank, majd 4 kolykot elvitt, ezt a kis szormokot meg itthagyta.. :'( ). Foleg en vagyok vele, igy eleg sokmindent meg tudtam figyelni. Sokszor nem szabad elsore ugrani, ha nyavog, mert sokszor unatkozik, es igy akar az orrunknal fogva vezetni (tudom nehez, de en se tudok rogton ugrani, ha pl. Meeting-be vagyok). A rendszert eleg hamar megszokta (hogy kb. Mikor kap enni vagy mikor foglalkozunk vele tobbet). Altalaban akkor nyavog, ha van valami baja, minden nyavogas tipus mast jelent nala (mint kb. 1 kisbabanal). Nekunk foleg akkor nagy a hiszti ha ehes, vagy telerakta az almot. Tudom, hogy nem egeszen a kerdesedre valaszoltam, de turelem kell hozza, es ki kell tapasztalni a dolgokat. Nekem pl. A szilard etelre szoktatas nem megy jelenleg, de probalkozom... Es nem fogom feladni. :)

    2022. 10. 01. 21:57

  Oszd meg a véleményed!

  Utoljára módosítva: 2024.02.13