Célkeresztben a kutyasétáltatás – hasznos tudnivalók, érdekességek

Aktuális témánk a kutyasétáltatás aranyszabályairól szól, aminek kapcsán számos hasznos információt osztunk meg veled. Cikkünkben kitérünk a kutyasétáltatás alapjaira, és olyan fontos dolgokat tudhatsz meg, mint hogy mi mindenre kell odafigyelni miközben négylábú barátoddal rójátok az utcákat, vagy épp a természet lágy ölén kapcsolódtok ki közösen, levezetve a stresszt, élvezve a friss levegőt és a napsütést. Vágjunk is bele!

A kutya mellettünk sétáljon

A kutyasétáltatás szabályai – fontos tudnivalók

Tény, hogy minden kutyafajtának más a mozgásigénye, és az is való igaz, hogy még egy adott fajtán belül is eltérések lehetnek mozgásigény tekintetében az egyes kutyusok között. Példának okáért a kistermetű kutyusokat is érdemes naponta többször megsétáltatni, mivel a legtöbbjük hajlamos az elhízásra, különösen idősebb korukban, amikor lassabbá válik az anyagcseréjük. Ugyanakkor – a tévhittel ellentétben – a kertben tartott középtermetű, illetve nagytestű ebek is igénylik az új ingereket, ezért őket is ajánlott legalább naponta egyszer vagy kétszer megsétáltatni.

Bár „jogosítvány” nem szükséges hozzá, biztosak vagyunk benne, hogy a kezdő ebtartók egyet értenek velünk abban, hogy bizony a kutya sétáltatása alapvetően nem egyszerű feladat, ezért indulás előtt nem árt tisztában lenni néhány alapvető dologgal. Először is érdemes a kutyussal megtaníttatni az alapvető vezényszavakat (ül, fekszik, lábhoz, pacsi, stb.), a helyes viselkedést. 

Fontos, hogy kutyánk falkavezérként tekintsen ránk és engedelmesen viselkedjen. Erre otthon is megpróbálhatjuk betanítani őt, vagy akár el is vihetjük kutyaiskolába, ahol tapasztalt oktatók képzik ki őket, és megszokhatják többek között más kutyusok társaságát is az őket érő intenzív interakciók során. Azért is érdemes inkább az utóbbi verziót választani, mert egy kutyasuliban az eb a más kutyákkal való érintkezés folyamán megfelelően tud szocializálódni, ez pedig a megfelelő személyiségfejlődéshez szinte elengedhetetlen. 
Ha a blöki már elsajátította az alapvető parancsszavakat (vagy esetleg a kutyaiskolában még a kézjeleket is), érdemes vele például az udvaron, vagy panellakás esetében egy közeli, megfelelő kerítéssel ellátott kutyafuttatóban minél többet gyakorolni. Mindkét opció teljesen biztonságos környezetet jelent, szinte semmi baj nem történhet, és a kutyusod csakis rád fog a játékos gyakorlás közben figyelni. Még a kiskutya pórázhoz szoktatás esetében is könnyebb dolgod lesz, ha nem érik a kedvenced gyakorlás közben a figyelmét elvonó külső ingerek.

A kutyasuli segít a helyes szocializációban

Mire figyeljünk oda a kutyasétáltatás során?

Elsősorban figyelembe kell venni a kutyus alapvető természetét és az adott időjárási viszonyokat. Ha tudjuk, hogy az eb fél villámlástól, a mennydörgéstől, semmiképp nem érdemes sétára indulni vele. Akkor sem érdemes sétálni menni, ha éppenséggel petárdáznak vagy tűzijáték van folyamatban, mert félelmében akár meg is szökhet tőlünk. Ilyenkor érdemes bevinni egy csöndes szobába, hogy biztonságban érezze magát mellettünk.

A kutyasétáltatás esőben önmagában nem jelent gondot, de érdemes megfürdetni utána az ebet, mert séta után bizony ázott kutyaszaga lesz, és az sem mellékes, hogy a kutyus is sokkal komfortosabban érzi majd magát.
A kutyasétáltatás erdőben is remek móka, viszont ebben az esetben ne engedjük a kedvencünket póráz nélkül rohangálni - sajnos előfordulhat, hogy eltűnik a kutyus, és sokszor jobb esetben is csak napok múlva kerül elő. Ráadásul egy szabadon hagyott ebet a helyi vadásztársaság alkalmazottja is kilőheti, mivel akár veszélyes is lehet a vad populációra. 

Fontos megemlítenünk azt is, hogy ahhoz, hogy ne a kutyus vezesse a gazdáját séta közben, alapvetően egy apróságra kell odafigyelnünk. Ha megengedjük, hogy folyamatosan elöl haladjon a kutya, az számára azt jelenti (főleg ivaros kan kutyáknál), hogy ő a falkavezér, ezért húzni fog a pórázon, és ő fogja kontrollálni az egész sétáltatás folyamatát. A megoldás erre az, hogy az eb mellettünk vagy mögöttünk haladjon, így tudatosul majd benne, hogy nem ő a falkavezér. Érdemes azt is észben tartani, hogy kutyasétáltatás előtt nekünk kell kilépni az ajtón és elindulni egy laza pórázzal (a falkavezér fedezi fel elsőként az új ingereket), majd utána követhet minket a kutya. A sétából hazaérve szintén nekünk kell bemenni elsőként a kapun, mert az eb szerint a ház a falkavezér tulajdona, így csak utánunk léphet be a területünkre.

Kutyasétáltatás

Kutyasétáltatás – A különböző színű szalagok jelentése

Vannak olyan kutyusok, amelyek nagyobb teret igényelnek séta közben, ezt a gazdik többféleképpen is jelezni tudják: az eb piros vagy sárga szalagot visel, vagy a gazdi sárga színű öltözetet hord. 

Sok gazdi az eb nyakörvére vagy pórázára kötött különféle színű szalaggal jelzi a kutyasétáltatás alatt, hogy milyen természete van a kedvencének. Ez azért is praktikus, mert ha szembejön velünk egy kutyus, és látjuk rajta a szalagjelzést, akkor tudjuk, mire számíthatunk. Nézzük, mit jelentenek ezek a színek:
•    Zöld: barátságos természetű eb;
•    Kék: kiképzés alatt van még az eb;
•    Lila: a gazdi nem preferálja, ha egy idegen személy megeteti a kedvencét;
•    Fehér: látási vagy hallási problémákkal küzd az eb;
•    Sárga: félénk természetű az eb vagy nincs megfelelően szocializálva, fájdalmai vannak, tüzel;
•    Narancssárga: kedveli az embereket, de más kutyával nem jön ki;
•    Piros: nem emberbarát, agresszív természetű, mindenképpen el kell kerülni.

A viselt szalag színe jelzésértékű

Kutyasétáltatás télen – releváns információk

A kutya sétáltatása nagy felelősséggel jár, és számos tényező közül az időjárás is nagy jelentőséggel bír ebben az esetben. Fontos, hogy télen megfelelő felkészültséggel vidd el hosszabb sétára az ebet. Kistermetű kutyák esetében ajánlott a meleg ruházat. Manapság számos kutyakabátot, illetve egyéb ruházati kiegészítőt lehet kapni, hogy ne fázzanak meg az ebek. Középtermetű és nagytestű kutyák esetében érdemes odafigyelni a szőrzet hosszára. A rövidszőrű kutyák hajlamosak a megfázásra, hiszen őket nem melegíti olyan vastag, sűrű szőrtakaró, mint a hosszúszőrű társaikat.

Kutyasétáltatás nyáron – amire érdemes odafigyelni

A kutyasétáltatást természetesen nyáron, a nagy melegek idején sem kell hanyagolni, viszont oda kell figyelni arra, hogy egyes fajták nehezen tolerálják a meleg időjárást. Főleg a kistermetű kutyusok tartoznak ebbe a kategóriába. Nem szabad a legnagyobb melegben sétálni vinni őket, mert könnyen kifulladnak, és fennáll a hőguta veszélye is. Válassz inkább esti időpontot, és ilyenkor is kisebb távolságra érdemes elvinni az ebet. Lehetőleg füves területen sétáljatok, a forró beton lassan hűl le, és égési sérülést okozhat kedvenced talppárnáin. Vigyél magaddal vizet is, hogy megelőzd a kutyus szervezetének hőségtől való túlhevülését, rosszabb esetben pedig akár a kiszáradást.

A nyári hőségben kerüljétek a tűző napot és az aszfaltot

Kutyasétáltatás evés előtt vagy után?

A kutyust főként evés előtt érdemes elvinni egy hosszabb sétára, mivel jóllakottan, teli hassal már nehezebben mozog. Egyrészt az eb is jóval energikusabb, míg nincs eltelve az ételtől, másrészt, ha már „kajakómába” esett, úgy nem is szívesen mozog egy jó ideig. Ha mégis úgy döntesz, hogy evés után viszed a kutyust sétálni, akkor várj legalább egy órát, hogy leülepedjen a gyomrában az étel. A kutyasétáltatás szabályai közé tartozik az is, hogy legyen a gazdinál egy speciális zacskó, amivel a kedvence ürülékét össze lehet gyűjteni, majd otthon a kukába, a komposztálóba, vagy az utcán lévő szemetesbe ki lehet dobni. Ha ezt nem teszed meg, az szabálysértésnek számít.

Póráz nélküli kutyasétáltatási törvény Magyarországon

A hatályos szabályok szerint közterületen kutyát csak tapasztalt gazdi sétáltathat. Ebből adódóan, ha más is csatlakozik a sétához, csakis a kutyus gazdája, azaz a falkavezér vezetheti pórázon a kedvencét. Jogszabályban is rögzítve van az, hogy kutyát csak az sétáltathat, aki képes kontrollálni és megfelelően kezelni azt. A kutyust közterületen pórázon kötelező vezetni, kivéve a kutyafuttatásra kijelölt terület egységeit, illetve magántulajdonban lévő zárt kertet (pl.: kutyabarát strand). Ezen jogszabály alól kivételt képeznek az úgynevezett munkakutyák, mint például a vakvezető ebek és a rendőrséggel közreműködő kutyusok.

Valóban kötelező kutyasétáltatás során a szájkosár?

A kutyasétáltatás szabályai szerint csakis azok az ebek tartoznak a szájkosarat kötelezően viselendő kategóriába, amelyek a jegyző által bizonyítottan veszélyesek más emberekre, állatokra, és ezzel a gazdi is tisztában van. Emellett azok az ebek is kötelesek szájkosarat hordani közterületen, amelyek nem kiszámítható természetűek másokkal szemben. A gazdinak kötelező magánál tartania az eb oltási könyvét a kutya sétáltatása alatt, hogy bizonyítani tudja, a kutya megfelelő immunitással rendelkezik veszettség ellen.

A szájkosár viselése bizonyos esetekben kötelező

Mit takar a kutyafuttatásra kijelölt terület?

A kutya futtatás remek kikapcsolódás és móka mind a gazdi, mind a kutyus szempontjából. Város- és országszerte egyre több helyen találhatók a kutyák önfeledt tombolását és játékát biztonságos területen biztosító kutyafuttatók. Ezek a helyek remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a kutyus felhőtlenül játsszon fajtársaival vagy szabadon futkározhasson. A kutya nevelés alapjai közé tartozik többek között a megfelelő szocializáció segítése, tanítása. Ha az eb barátságos természetű és engedelmes, akkor nyugodtan fel lehet keresni vele a nyitott és zárt kutyafuttatókat egyaránt.

  • Nyitott kutyafuttatók: A nyitott kutyafuttatók főképp olyan kutyusoknak valók, akik rendkívül szófogadóak, és mindig hallgatnak gazdájuk hívó szavára. A nyitott kutyafuttatásra kijelölt terület részét tilos elhagyni a kutyának, ha ez megtörténik, rögtön vissza kell hívni. Ha az eb még nem engedelmes, akkor érdemes mindenképp laza pórázon vezetni a területen és gyakorolni vele, hogy az első hívásra megjelenjen, ha netán elszaladna. Ha kellőképpen fel vagy készülve minden eshetőségre, ismered kutyus természetét, szokásait, és ami a legfontosabb, hallgat is rád, akkor a kutya futtatás kellemes kikapcsolódás, szórakozás lesz mindkettőtök számára.
  • Zárt kutyafuttatók: A zárt kutyafuttatókban biztonságban van a kutyus. Mivel a terület körbe van kerítve, nem tud elszökni. Fontos, hogy az eb megfelelően szocializált és megbízható legyen, mivel egy zárt futtatóban relatíve kis területen más kutyusokkal van szoros kontaktban. Belépéskor nem árt szétnézni, hogy a bejáratnál a zárt kutyafuttatásra kijelölt terület szabadon van-e hagyva, mert ha nem figyelsz oda, más kutyus simán kiszökhet mellőled. Ha az ott lévő gazdiknak nincs ellenvetésük, és látják, hogy barátságos a kutyusod, akkor nyugodt szívvel elengedheted a többi ebbel játszani, szaladgálni.

A kutyafuttató remek szocializációs tér

Kutyaszitter – A kutyád őrszeme, míg távol vagy

Nem kell aggódnod, amiatt, hogy kedvenced felügyelet nélkül marad, ha valamiért hosszabb ideig távol kell lenned, hiszen már erre is van megoldás. Az úgynevezett kutyaszitter házhoz megy és az otthonodban felügyeli négylábú kedvencedet. Igazából kutyamegőrző szerepet tölt be. Van olyan kutyaszitter is, aki hazaviszi a kutyusod, és ott vigyáz rá. Szakképzett emberről van szó, aki tisztában van a lehetséges veszélyekkel (például nem szökhet meg tőle az eb). Nem árt minden fontos információt megosztani vele a kutyádról, mint például hogy mi a napirendje, allergiás-e valamire, hogy jön ki más kedvencekkel, milyen a mozgásigénye - ezáltal tisztább képet kaphat az ebről, könnyebben épít ki vele kapcsolatot, és megfelelően tudja kezelni. Számos olyan szitter van, akinek a szolgáltatási repertoárjába beletartozik a kutyasétáltatási munka is.

A kutyaszitter ellátja négylábú barátod, amíg távol vagy

Konklúzió

Fontos, hogy az ebet új ingerek érjék, kielégíthesse a napi mozgásigényét. Ha eseti jelleggel egy-egy alkalommal nincs lehetőséged arra, hogy megsétáltasd a kutyust, akkor igénybe vehetsz a bér-kutyasétáltatást vagy olyan kutyaszitter szolgáltatást, akinek belefér a feladatkörébe a kutyasétáltatási munka. A kutya sétáltatása alatt számos tényezőre oda kell figyelni, beleértve a járókelőket, más kutyasétáltatókat, időjárási körülményeket, kutyusunk aktuális egészségi- és lelkiállapotát stb. Ha már pórázhoz szoktattad a kedvenced, engedelmeskedik a vezényszavaknak, illetve tisztában vagy a kutyasétáltatási szabályokkal és elvekkel, és be is tartod őket, akkor remek kikapcsolódást nyújthat a séta a gazdinak és a négy lábú hű társának egyaránt.

Kutya pórázzal


Hozzászólások 

Oszd meg a véleményed!

Utoljára módosítva: 2024.02.13